Námestie obetí komunizmu-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Roman Šimo 01. júla 2019

Mesto Žilina bolo v minulosti navštevovaným miestom pre filmárov (napr. Senzi mama či Zmluva s diablom...). I jeho okolie nezaostávalo v tomto trende ani v minulosti. Bol by som rád, keby sa tieto časy mohli vrátiť. Môže to pomôcť prezentácii, turizmu. Viem, mesto teraz nevyzerá v tej najlepšej vizuálnej forme, no krok po kroku, sa môžeme stať vzorom pre ostatných. Je možnosť vytvoriť niečo ako filmovú kanceláriu na MÚ alebo súčasť odd. kultúry, prípadne vytvoriť fond na podporu kinematografie pre tvorcov, ktorých to môže pritiahnuť práve na severozápad SR. Podobné projekty už fungujú napr. v ČR. Uvedomujem si, že je to priestor na inej úrovni a s tradíciou. Nič ale nie je nemožné. Prax, by ukázala výsledok. Spolupracovať sa dá i na úrovni ŽU a VÚC.
http://filmovakancelarbrno.cz/

03. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Mesto v súčasnosti neuvažuje nad zriadením filmovej kancelárie pri mestskom úrade. Filmári môžu žiadať o príspevok prostredníctvom grantového systému mesta, ktorý je každoročne sprístupnený pre všetky odvetvia kultúry. Príklad Brna dokazuje, že samotný proces aj tam, nebol jednoduchý. Faktom je, že Brno má odbor filmovej vedy na Masarykovej univerzite, ktorý realizoval štúdiu, má svojich absolventov, teda prijímateľov služby ako takej. Činnosť, ktorú kancelária uvádza: aktívnu spoluprácu pri natáčaní v Brne, doporučenie ubytovania, pomoc s povoleniami, koordináciu s miestnymi úradmi, podporu pri propagácii projektu, doporučenie výberu lokalít, kontakty na dodávateľov služieb, inštitúcie a pod., vie mestský úrad poskytnúť, resp. poskytuje prostredníctvom odboru kultúry, športu a cestovného ruchu. Mesto Žilina.

Kto? Odbor kultúry, športu, cestového ruchu a miestneho rozvoja MsÚ

Andrea Bialoňová, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
03. júl 2019

Roman Šimo

Ďakujem za odpoveď a vysvetlenie k predmetnej veci. Nech sa teda v spolupráci s odborom podarí prispieť aj v tejto špecifickej oblasti k rozvoju prezentácie mesta Žilina a blízkeho okolia. Dúfam len, že sa o možnej spolupráci producenti či režiséri aj dozvedia a práve v tomto to môže uviaznuť. Neviem samozrejme, ako to všetko funguje, no bolo by možno vhodné, aby sa nečakalo, kým niekto zaklope na dvere, ale aby tvorcovia vedeli, že mesto Žilina je ústretové.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania