Antona Bernoláka-prístrešok na knižnici

Zodpovednosť za riešenie: Žilinský samosprávny kraj

Uzavretý
meno
Roman Šimo 03. júla 2020

Nie som si istý, ale pravdepodobne pri poslednej rekonštrukcii Krajskej knižnice nebola realizovaná úprava prestrešenia nad chodníkom na strane hlavného vchodu. Tým, že sneh a dažďová voda padajú priamo na plochu chodníka, ničí sa chodník samotný. Ak by aj prebiehala niekedy rekonštrukcia plôch pre chodcov na tejto ulici, bude opätovne dochádzať k poškodeniu dlažby, prípadne iného použitého povrchu. Zodpovednosť za striešku je na strane Žilinského samosprávneho kraja - zriaďovateľa knižnice.

Chodník spravuje mesto Žilina a ten okrajovo spomeniem v inom podnete, týkajúcom sa tejto ulice.

02. júl 2020

Roman Šimo

Okrem toho hrozí cyklistovi a chodcovi prudší zásah snehu či silnejšieho prúdu vody, krúpov, zo striešky vďaka jej sklonu.
03. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Žilinský samosprávny kraj
03. júl 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme poslali ŽSK.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
03. júl 2020

Roman Šimo

Trošku to nechápem, že VÚC ničí chodník mesta a mesto nemá záujem komunikovať s VÚC o tejto veci? Obidve tieto inštitúcie aj tak musia spolu uvedený problém riešiť.
09. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Rekonštrukcia prístreška nebola súčasťou rekonštrukcie prízemia, prístrešok ostal v pôvodnom stave. Prístrešok nie je výrazne poškodený, voda preteká len pri silných dažďoch a len v úzkej medzere medzi fasádou a prístreškom. Chodník mohol v minulosti poškodzovať pôvodný dažďový zvod, ktorý však bol ešte v roku 2018 vymenený.

Žilinský samosprávny kraj
09. júl 2020

Roman Šimo

Ďakujem za reakciu, no nemôžem súhlasiť, keďže poznám situáciu niekoľko rokov. Najväčší problém vzniká hlavne v zime, keď knižnica sneh necháva tak, ako spadne na veľkej kope, kde primrza a chodník tiež znehodnocuje potom. Strieška je úzka. Mesto samozrejme takto barierovy chodník často ani neodhrnie. Padajúca voda z úzkej striešky tiež tomu nepomáha. Ja len, že po oprave chodníka môže sa stav výrazne opakovať, čím budú vynaložené financie z daní akoby ešte raz na opravy.
15. február 2021

Roman Šimo

Podnet je síce uzatvorený, no keďže mi nie je jedno v akom stave je mestský majetok i s výhľadom do blízkej budúcnosti, uverejňujem aktualizáciu, kde jasne vidieť, ako sklon striešky ovplyvňuje stav chodníka.
30. január 2023

Roman Šimo

Je mi jasné, že podnet je uzavretý, no tým, že šikmá strieška nepresahuje celú šírku chodníka (všetky staršie budovy na ulici to tak majú), sneh a voda nárazovo dopadajú na takmer stredovú časť chodníka. Vznikajú bariéry pre chodcov a cyklistov. Môže v krajnom prípade vzniknúť zranenie padajúceho z ľadu a snehu. Poškodzuje sa samotný chodní, čo po rekonštrukcii ulice môže robiť problémy aj naďalej.
31. január 2023

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme preposlali ŽSK s prosbou o opätovné vyjadrenie k danému podnetu.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
06. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
uvádzame stanovisko z Krajskej knižnice:

Je pravdou, že pri poslednej rekonštrukcie Krajskej knižnice v Žiline v roku 2020 nebola realizovaná úprava prestrešenia nad chodníkom na strane hlavného vchodu. Prestrešenie sa bude upravovať až pri poslednej rekonštrukcii objektu, kedy je naplánované zateplenie objektu, zateplenie strechy a výmena strešnej krytiny. Jedná sa o šikmú plochu zastrešenia, teda sneh sa svojou váhou pri oteplení počasia samovoľne zosúva a padá na kraj chodníka. Určení zamestnanci knižnice tento sneh napadaný z prístrešku priebežne odstraňujú z chodníka a kladú ho na kopy snehu vytvorené mestským odhŕňačom snehu, ktorý čistí chodník. Pri daždivom počasí voda zo zastrešenia steká na chodník. Tak, ako je zastrešenie z deväťdesiatych rokov na objekte v správe knižnice namontované, žiaľ, nie je možné tejto situácii zabrániť.
Ďakujeme za pochopenie.
06. február 2023

Roman Šimo

Ďakujem za odpoveď. Verím, že sa podarí v budúcnosti prestrešenie upraviť. Súčasný stav môže totiž poškodiť povrch chodníka aj po plánovanej rekonštrukcii ulice. Samozrejme sa zmení aj členenie jednotlivých plôch okolia a voda či sneh bude potom dopadať na inú časť chodníka alebo zelene. Revitalizácia sa však stále posúva.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania