Tomáša Ružičku-presunutie kvetináčov

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 14. júla 2020

Prosím prehodnotiť umiestnenie kvetinových pyramíd na križovatke ulíc A. Bernoláka a T. Ružičku. Kvetináče sú totiž priamo na cestnej komunikácii, kde môžu tvoriť bariéru pre vozidlá idúce iba po ulici T. Ružičku. Okrem toho bránia v dostatočnom rozhľade chodcom a cyklistom pri prechádzaní na ul. A. Bernoláka pri knižnici. Nevidieť prichádzanie vozidiel od Národnej banky. Stáva sa tento priestor týmto spôsobom menej bezpečným. Možno, by postačovalo posunúť ich o 1,5-2m ďalej, i keď ťažko povedať, ako to esteticky bude vyzerať v priestore za stĺpikmi.

29. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Kvetináče sa v tomto roku už nebudú posúvať. Zhodnotili sme priestorové nároky a vozovka momentálne poskytuje dostatočný priestor na pohyb vozidiel, cyklistov či chodcov. Uvedený podnet sme však zaevidovali a v budúcom roku ho zohľadníme pri plánovaní letničkovej výsadby. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, Odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
29. júl 2020

Roman Šimo

Podľa mojich informácii dnes pán primátor na mieste bol. Možno na základe jeho zhodnotenia prišlo uvedené stanovisko. Samozrejme však nemôžem celkom súhlasiť. Ide o to, keď ako chodec alebo cyklista prichádzate v smere od premostenia, nemáte dostatočný rozhľad na prichádzajúce vozidlá v smere od Národnej banky. Nie všetky autá totiž odbočujú na ulicu A. Bernoláka, ale idú priamo na križovatku s Čajakovou ulicou. Treba veriť, že sa nestane niečo vážnejšie a budúci rok naozaj tieto argumenty zvážite a realizujete v praxi.
31. júl 2020

Roman Šimo

Dodatočne som požiadal o stanovisko Dopravný inšpektorát. Podľa jeho vyjadrenia sa stotožnil s mojimi argumentami. Tejto situácii sa mohlo predísť, keby kvetináče dalo mesto umiestniť mimo cestnej komunikácie v dostatočnej vzdialenosti, aby následne aj chodci a cyklisti mali dostatočný rozhľad na dianie na ceste.
21. august 2020

Roman Šimo

Napokon polícia zmenila vraj svoje stanovisko po konzultáciach s mestom. Samozrejme ja svoj pohľad na problém nemením. Zostáva mi to asi len rešpektovať, keďže pravdepodobne podobný podnet nikto nepredniesol. Budúci rok môže ukázať zmenu alebo nezmenu.

Odpoveď samosprávy:
Váš podnet sme konzultovali so zástupcom ODI, taktiež s p vedúcim Odboru dopravy, kde sme sa zhodli na tom, že kvetinové veže sú síce umiestnené v hlavnom dopravnom priestore, ale netvoria hlavnú prekážku plynulosti cestnej premávky. Schválne boli umiestňované v čo najtesnejšej blízkosti regulačných stĺpikov a boli situované tak, aby spĺňali svoj účel z hľadiska estetiky. Cyklisti sú vedení v jednosmerných cyklistických pruhoch, dostatočne viditeľný, majú zabezpečený segregovaný pruh, v ktorom sú povinný jazdiť, pričom peší majú dostatočné priestorové možnosti a sú nasmerovaní na chodníky pre peších po oboch stranách ulice A. Bernoláka. Doposiaľ sme neevidovali žiadne iné podnety alebo iné upozornenia a nedošlo k žiadnym kolíziám. Do konca letnej sezóny ostáva len krátky čas a preto nie je efektívne kvetináče premiestňovať. Sme za to, aby ostali na svojom mieste, pričom do budúcej sezóny samozrejme prehodnotíme ich umiestnenie v danej lokalite.
24. november 2020

Roman Šimo

V pondelok 23.11.2020 boli kvetinové pyramídy z tohto miesta odvezené a to pravdepodobne kôli zimnému obdobiu. Okrem toho tam už zameriavajú v tejto lokalite rozvodné siete, čo môže znamenať blížiacu sa plánovanú rekonštrukciu teplovodných potrubí.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania