Antona Bernoláka-strom-premnožené bzdochy

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Janka Honišková 18. augusta 2020

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pri riešení problému s bzdochami, žijúcimi na brezách vo vnútrobloku medzi panelákmi č. 408 a 410 na Hlinách 4. Bzdochy značne znepríjemňujú život, tlačia sa do bytov, veľmi znečisťujú okná svojimi výkalmi, nie je možné využívať balkóny, vetrať bez toho, aby sa aj napriek sieťkám na oknách nejakým záhadným spôsobom dostali dnu do bytov. Brezy sú veľmi vysoké, v prípade nepriaznivého počasia ohrozujú okolie, parkujúce vozidlá, pod nimi sa nachádza aj detské ihrisko. Žiadam o výrub briez, prípadne o ich skrátenie a zabezpečenia postreku proti bzdochám. Ďakujem za vybavenie mojej žiadosti. S pozdravom Janka Honišková, píšuca v mene mojej mamy, Bernardíny Ulbrichtovej, ul. A. Bernoláka 39, Žilina

20. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Pri preverovaní uvedeného podnetu bola vykonaná aj obhliadka predmetných briez, ktoré sú po vizuálnej kontrole v dobrom zdravotnom stave, bez náznakov možného statického zlyhania a dostatočne vzdialené od okolitých nehnuteľností. Podľa § 47 ods. 3 druhá veta zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny „Súhlas na výrub dreviny sa môže v odôvodnených prípadoch vydať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny a vplyvov na zdravie človeka...“. Podľa § 17 ods. 11 vykonávacej vyhlášky č. 24/2003 Z.z. odôvodneným prípadom na vydanie súhlasu na výrub dreviny je najmä preukázanie
- zlého zdravotného stavu dreviny, z ktorého hľadiska má drevina malú pravdepodobnosť prežitia,
- nevhodných hygienických podmienok v bytových a nebytových priestoroch alebo
- narušenia stability stavby koreňovým systémom dreviny.
Vzhľadom na skutočnosti zistené pri obhliadke, Mestský úrad v Žiline, oddelenie životného prostredia zatiaľ nesúhlasí s výrubom predmetnej dreviny.
Taktiež samospráva momentálne neplánuje ani vykonanie postreku. Okrem Nitry neaplikuje postrek žiadne mesto na Slovensku. V uvedenej veci komunikujeme aj s inými samosprávami, ktoré zatiaľ postrek nevykonávajú. Bzdochy sú neškodné, neprenášajú choroby ani neštípu, pri ich výskyte nehrozí zdravotné riziko. Momentálne je to ojedinelý a dočasný jav. Odporúčame použiť sieťky na okná, prípadne insekticíd. Aplikovanie postreku môže vyhubiť aj iné druhy hmyzu, ohroziť vtáctvo či ľudský organizmus, pričom účinok nemusí byť byť stopercentný. Výsledkom bude iba zbytočne zamorené prostredie. Situáciu s výskytom hmyzu budeme sledovať aj v súčinnosti s ostatnými samosprávami. V prípade nevyhnutnosti zvážime ďalší postup. Podľa odborníkov nejde o škodcu na drevine, preto niektorými občanmi požadované výruby stromov z dôvodu ich „napadnutia“ bzdochami v zmysle platných predpisov o ochrane prírody a krajiny nie sú opodstatnené a možné. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina.
02. október 2020

Zeit Geist

Bzdochy sa v tomto období vo veľkom tlačia do bytov na ulici Čajakova, pochádzajú z ihličnatých stromov, kde sa živia živicou a nie brezou ako je uvádzate.
02. október 2020

Zeit Geist

Antona Bernoláka-premnožené bzdochy

Už sa podobný problém riešil v tejto lokalite ale nesprávne ste určili pôvod bzdoch. Pretože ide o Bzdochu americkú, ktorá sa živí živicou z ihličnanou nie z briez ako ste uviedli. Ide o druh chrobáka, ktorý je oveľa väčší ako pôvodný druh. Preto by ste mali zabezpečiť obhliadku všetkých ihličnanov na Hlinách 4, pretože v tomto období je ich neuveriteľné množstvo a každým rokom sa to len zhoršuje. Urobte s tým niečo, keď neriešite ani premnožené holuby v danej lokalite!!!
02. október 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
02. október 2020

Roman Šimo

V danej lokalite holuby zdá sa mi už nie sú taký problém. Kŕmila ich na Bulvári jedna pani, no čas života asi priniesol zmenu a tak ich už nekŕmi. Aspoň posledné mesiace ich bolo akoby menej. To len k tým holubom okrajovo.
02. október 2020

Zeit Geist

No neviem pravidelne sadajú na atiko a všetko je od nich os*ate, keď nie prádlo, tak okná... Nešťastie to je po kosení, ak sa to znova stane priložím fotky... Mesto by mohlo na verejné osvetlenie umiestniť atrapy dravcov, aby sa stiahli... nie je to ani finančne nákladne.
02. október 2020

Roman Šimo

Tak možno práve tam, kde predtým boli, teraz nie sú. Je pravda, že hlavne vo vyšších poschodiach striehnu. V minulosti mesto nasadilo dravcov, no táto aktivita asi nepriniesla úplne dobré výsledky. Buď sa v meste dravce neudomácnili alebo chodili s holubmi spolu "na pivo". Vždy sa nájde niekto, kto ich prikrmuje. Týmito aktivitami sa potom neprirodzene zvyšuje ich počet v zastavanom území.
03. október 2020

Zeit Geist

Zábery ako z hororu z dnešného resp. každého rána. Otvorte okno a máte to hneď v byte... sieťka nepomáha. Kto je na meste hlavný Entomológ? Snaď vie o aký druh sa jedná a že sa nezdržiava v okolí briez ale ihličnatých stromov.
04. október 2020

Zeit Geist

Antona Bernoláka-Zeleň a životné prostredie-iné

Premnožené bzdocha na ulici Čajakova, zábery ako z hororu z dnešného resp. každého rána. Otvorte okno a máte to hneď v byte... sieťka nepomáha.

Viete ako ten chrobák neuveriteľne smrdí? Nemá tu žiadneho prirodzeného nepriateľa. Nakoľko to nie je pôvodný druh.

Kto je na meste hlavný Entomológ? Snaď vie o aký druh sa jedná a že sa nezdržiava v okolí briez ale ihličnatých stromov.
11. október 2020

Roman Šimo

Čo sa týka okrajovo holubov, tak áno, v priestore Bulváru sa vyskytujú vo väčšom počte. Či je to však extrémne množstvo, nedokážem posúdiť.
11. október 2020

Zeit Geist

Napríklad
24. október 2020

Zeit Geist

Začne sa už tento podnet riešiť? Boli tu nejakí "odborníci" z mesta ale nič sa nezmenilo.
20. január 2022

Zeit Geist

Neriešený podnet spred 2 rokov, neodporné posúdenie a chýbajúca obhladka entomológa. https://www.odkazprestarostu.sk/zilina/podnety/97946/antona-bernolaka-strom-premnozene-bzdochy
21. január 2022

Zeit Geist

Podnet nebol posúdený odborníkom, ostala len nekompetentná úradnícka odpoveď zo strany mesta. Ak tento druh hmyzu nie je pôvodným druhom o tom môže odborne posúdiť len životné prostredie, ktoré to má v kompetencii. Viete im to prosím preposlať?
22. január 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania