Dobronivská cesta-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Zvolen

Uzavretý

Dobrý deň, chcem vás upozorniť na semafór pre chodcov na križovatke pod Zvolenským zámkom (obojstranne) v smere od Zimného štadióna popri Nábytku po chodníku cez svetelnú križovatku na námestie SNP k valaške, bližšie k hotelu Poľana.




Obraciam sa na Vás s prosbou o zmenu vyššie uvedeného semafóru pre chodcov nakoľko je po oprave nevyhnutné stláčať tlačidlo „ČAKAJ“ aby sa mohlo prejsť na zelenú. Dôvodom je najmä aktuálna situácia s vírusom (COVID-19), kedy sa snažíme zabrániť kontaktu s predmetmi, ktoré nie sú nevyhnutné. Nakoľko ostatné smery na tejto križovatke sú plne automatické, bol by som rád, keby sa aj tento smer vrátil do pôvodného časového bezkontaktného stavu. 

05. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

svetelné zariadenie je v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest, požiadali sme jej zástupcov o vyjadrenie, dovoľujem si ho sem uviesť:

Po výmene starých, opotrebovaných chodeckých tlačidiel za nové došlo aj k technickej zmene v svetelnej križovatke pozostávajúcej v nutnosti chodecké tlačidlo aktivovať zo strany chodca jeho zatlačením. Všetky chodecké tlačidlá umiestnené v križovatke je nutné aktivovať zatláčaním, inak neumožní svetelná signalizácia prechod chodcovi v danom smere. Tieto svetelné signalizačné zariadenia sú v správe BBRSC, a.s. Banská Bystrica, pričom technickú podporu, opravy a pod. zabezpečuje dodávateľská spoločnosť, ktorá je odborne spôsobilou na tento druh činností a riadi sa príslušnými vyhláškami. Mestu Zvolen už z našej strany v nedávnom čase bola podaná informácia k problematike nastavenia chodeckých intervalov a nutnosti zatláčať chodecké tlačidlá zo strany chodcov v tejto križovatke. V prípade, že chodecké tlačidlo nie je aktivované (t.j. v križovatke nie sú chodci) je premávka vozidiel cez križovatku plynulejšia, svetlný signál umožňujúci prechod vozidlám križovatkou sa predlžuje, čím sa aspoň čiastočne darí zabraňovať zápcham v meste.

Súhlasíme so sťažovateľom, že v dobe výskytu Covid 19 by zatláčanie tlačidiel nemuselo byť nutnosťou, avšak aj vzhľadom na finančnú nákladovosť tohto opatrenia nateraz k technickej zmene nedôjde, aj s poukazom na to, že v križovatke by sa premávka ešte viac zhusťovala.

Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania