Sfunkčníte elektronický systém hlasovania part. rozpočtu

Zodpovednosť za riešenie: Mesto Banská Bystrica

V riešení
meno
Katarína 28. mája 2017

Prosim o sfunkcnenie elektronickeho systemu hlasovania vramci participativneho rozpoctu (748 hlasovalo z cca 80 tis. moznych). Podnet pisem za mamy, ktore nemozu prichadzat osobne hlasovat pre bariery a chcu participovat.

Mesto (žiaľ) zrušilo portál iPoint , kde bolo možné vybavovať bežnú agendu (dane, žiadosti, sťažnosti ....) bez nutnosti navštíviť osobne Msú BB, kt. by bol zakladom.

Viem, ze mesto ma dnes moznosti vyuzit napríklad aj štandardné vlastnosti O365 (zmluvy su na CRZ) a vhodným integrovanim údajov z informacného systemu mesta je to mozne pripravit aj internými zamestnancami Msú.

Katarina Figlova, Materske centrum Podlavice

16. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme Vám za podnet. Pokiaľ ide o participatívny rozpočet, v budúcnosti sa budeme usilovať o viacero zlepšení. Mesto Banská Bystrica by chcelo dosiahnuť jeho zefektívnenie, k čomu určite patrí aj elektronický spôsob hlasovania. Je to však náročný proces, a to nielen z technického, ale aj finančného hľadiska. Elektronické hlasovanie musí byť maximálne zabezpečené. Sme si však vedomí toho, že by sa počet hlasujúcich zvýšil.


Kancelária primátora
16. jún 2017

Katarína

Ďakujem za odpoveď. Ekonomické a finančné hľadisko nie je argument, nakoľko poznám, čím mesto Banská Bystrica disponuje. V tejto oblasti je to výlučne iba o ochote využiť vlastné ľudské zdroje, ktoré mesto B.Bystrica má a dostupné technické prostriedky. Prosím o riešenie, nie o všeobecnú, argumentačne nepodloženú odpoveď a samozrejme vyriešenie!
20. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
participatívny rozpočet vnímame pozitívne ako prejav vôle občanov s cieľom zlepšovať mikroklímu v meste, avšak za jasných a obojstranne korektných podmienok. Vybavenie, ako píšete, mesto má. Pri elektronickom hlasovaní, v ktorom ide o financie je však nutné z anonymného človeka spraviť autorizovaného, aby hlasovanie nemohlo byť zmanipulované. Dôležité je ošetriť, aby jeden človek nemohol hlasovať viackrát. Ako sme už spomínali vyššie, máme záujem zefektívniť proces hlasovania pri participatívnom rozpočte, no do úvahy musíme brať aj ekonomické hľadisko. Určite sa tým budeme zaoberať, no bezpečnosť je prvoradá, a to najmä pokiaľ sa pracuje s osobnými údajmi obyvateľov mesta. Tiež je potrebné zabezpečiť, aby elektronické hlasovanie bolo dostupné aj pre banskobystrických študentov. Medzi naše ciele patrí aj úprava štatútu a následných úkonov tak, aby sme projekty mohli dostať do majetku mesta a predišli problémom do budúcna. Tieto požiadavky rezonovali aj medzi požiadavkami mimovládnych neziskových organizácií a členov Koordinačnej rady Participatívneho rozpočtu BB.



Kancelária primátora
23. jún 2017

Katarína

Ďakujem, že mesto má pozitívny vzťah k participatívnemu rozpočtu. Je to jednoznačne prospešné pre zapojenie občanov do vecí verejných. Avšak,čo sa týka autentifikácie a autorizácie konkrétnej osoby od čias zavedenia elektronického občianskeho preukazu toto nepovažujem za relevantný argument nakoľko tento bol v SR nasadený práve za týmto účelom. Ekonomické hľadisko vzhľadom na nakúpené prostriedky je tiež irelevantné.
Tento podnet bol napísaný preto, aby ste počuli hlas zdola, hlas Materského centra Podlavice, mám, ktoré sa chcú zapojiť do hlasovania a nemôžu prísť osobne na úrad. Veď, v skutočnosti, na centre prvého kontaktu nemáte kde nadojčiť ani prebaliť, ani kútik pre deti tu nie je zriadený.
Prosím, urobte všetko preto, aby ste slúžili ľuďom, aby ďalší ročník Participatívneho rozpočtu bol už s elektronickým hlasovaním. Všetky dostupné prostriedky a HR na to máte. My Vás budeme sledovať. Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania