Vlastenecké námestie - pitie alkoholu na verejnosti

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
milos 10. októbra 2020

Pred Poštou na Vlasteneckom námestí sa vybudovali nové lavičky avšak permanentne sú obsadené všelijakými podivinmi a alkoholikom ktorí tam aj cez noc prespávajú a cez deň rušia bežných okoloiducich. Lezie mi to na nervy ešte aj zobru od ľudí peniaze. Ak sa s tým dá robte s tým niečo keby sa ich dalo odtiaľ vyhnať bolo by super.

14. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Ďakujeme za Váš podnet. Pracovníci oddelenia sociálnych vecí pravidelne pracujú s ľuďmi bez domova. Jedným z mnoho miest, kde sa s nimi stretávajú je aj miesto na Vlasteneckom námestí. Muža a ženu, ktorí sa tu zdržiavajú, pracovníci sociálneho oddelenia poznajú z iných miest našej mestskej časti. Na Vlasteneckom námestí bola 6. októbra na základe viacerých podnetov od občanov vykonaná terénna obhliadka. V súvislosti so súčasným stavom sme príslušníkov Mestskej polície požiadali o zvýšený dohľad v danej lokalite. Prisľúbené boli aj nočné obhliadky Vlasteneckého námestia príslušníkmi polície.
Ľuďom bez domova, vrátane tých na Vlasteneckom námestí, sa pravidelne, prostredníctvom sociálnych pracovníkov, poskytuje sociálne poradenstvo, odporúčajú sa im tiež sociálne zariadenia, kde môžu prenocovať a ak majú trvalý pobyt v našej mestskej časti, asistuje sa im pri vybavení osobných dokladov a pod., prípadne sa im, za určitých podmienok, poskytuje sociálna pomoc.
Ľudia bez domova zotrvávajú na tomto mieste hlavne z dôvodu, že si od miestnych ľudí prichádzajúcich na poštu niečo vyžobrú. Ľudia bez domova pomoc našej mestskej časti stále odmieta. Bezdomovci sú ľudia svojprávni a nemôžeme ich obmedziť v základných ľudských právach a ani bez ich súhlasu umiestniť v nejakom sociálnom zariadení alebo ubytovni.
Naša mestská časť ani iná štátna a verejná moc nemôže nútiť ľudí bez domova nezdržiavať sa na konkrétnom verejnom mieste. Ústava Slovenskej republiky ako najvyšší právny predpis zaručuje občanom voľnosť pohybu.
Ak nejaká osoba spácha priestupok alebo trestný čin, záležitosť je riešená orgánmi činnými v trestnom konaní buď na základe vlastného zistenia alebo podnetu od obyvateľov.
Mestská časť Bratislava-Petržalka sa snaží pomôcť každému, kto sa ocitol bez domova. Práca s ľuďmi bez domova je veľmi náročná a zdĺhavá z dôvodu absencie nadstavbových služieb, ktoré by nadväzovali na sociálne poradenstvo a prácu s človekom na mieste jeho obvyklého pobytu.
Veríme, že situácia sa postupnými krokmi bude meniť k lepšiemu.

Dávid Pavlík, Referát komunikácie s verejnosťou MÚ Petržalka
30. október 2020

Rhonda

Vlastenecké námestie-Zeleň a životné prostredie-iné

Bezdomovci na lavičkách.
Námestie nedávno prešlo "revitalizáciou" ale stále je tam neporiadok a bezdomovci.
12. september 2021

milos

Chcel by som upozorniť na neustály problém s bezdomovcami a inými podivinmi na vlasteneckom námestí pri poste. Už dlhšiu dobu tu spávajú na lavičkách a celý deň sa tu opijaju. Chcel by som vás požiadať či sa nedaju dať na lavičky zábrany aby na nich nebolo možné ležať?Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania