Prejazd cez koľaje pri Jurigovom námestí

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Jana Landova 18. novembra 2020

Prosím o zdôvodnenie umiestnenia semaforu na obrázku - čo bude daný semafor riadiť.
Ďalej žiadam o vysvetlenie, prečo je v uvedenom mieste zákaz otáčania počas uzatvoreného odbočenia do Devína (počas asfaltovania odbočky) a na Molecovu (už 3 týždne technicky dokončenej odbočky). Najbližšie otáčanie je možné 850 m od odbočky na Devín, čo je 1.7 km navyše pre všetky autá idúce do Devína, 1.3 km pre autá smerom na Molecovu.
Žiadam o vyčíslenie dopadu na životné prostredie pre zbytočne prejdené kilometre, pre čakanie a pre naprázdno spálené palivá v kolónach. Rozdeľte to na časť "počas stavby" električkovej trate a "po jej úplnom dokončení".
Verím, že tieto informácie sú už spočítané v projekte.

18. november 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Magistrát hlavného mesta
19. november 2020

Roman Mihalik

Projekt nebol posudzovaný EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie), čiže tie dáta asi nebudú k dispozícii.
19. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

semafor bude riadiť dopravu v smere do Dúbravky v dobe, keď sa budú o 180° otáčať vozidlá zo smeru Dúbravky. Zvyšné otázky sme poslali na kompetentné oddelenie.

S pozdravom
Kto? Sekcia dopravy

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
19. november 2020

Jana Landova

Kedysi sme mali možnosť otáčať sa aj so špeciálnym pruhom, kam sa zmestilo niekoľko áut, keď bolo treba počkať na električku alebo autá v protismere, takže nebolo treba semafor. Prikladám obrázok pre tých, ktorí sa narodili len tento rok. Čo sa stalo, že teraz už ten semafor musíme mať? Bude ten semafor zosynchronizovaný s ostatnými semaformi?
20. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

semafor tu je preto, aby sa znížil počet dopravných nehôd. Samozrejme, že by nebol potrebný, ale aj zo skúsenosti vieme, že semafor zníži počet kolíznych situácii, ktoré by inak spôsobili zdržanie električkovej dopravy. Električková doprava je hlavným a najkapacitnejším dopravným systémom v Bratislave a zvyšovaním jej segregovanosti a obmedzovaním možných kolíznych bodov zvyšujeme jej spoľahlivosť. Spoľahlivosť električkovej dopravy je naším hlavným cieľom a bol to aj cieľ tejto rekonštrukcie.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
20. november 2020

Jana Landova

Dúfajme, že semafor bude zapnutý len počas prejazdu električky.
Počet kolíznych bodov sa síce znížil, ale tým klesla aj ekologickosť električky, pretože kilometre (a brzdenie, čas čakania, opätovné zrýchlenie), ktoré najazdia všetky ostatné vozidlá navyše kvôli uprednostneniu električky, sa pripíšu električke.
V tomto zmysle sa počas rekonštrukcie mali urobiť hlavné križovatky mimoúrovňové. Z pohľadu vodičov nekoľajových vozidiel tam vidím oveľa viac zhoršení ako zlepšení. Namiesto dostatočne dlhých odbočovacích/otáčacích pruhov, ktoré zvyšujú priepustnosť, máme nasadené rastlinky v štrku alebo vybetónované monštrum.
22. november 2020

Admin KV

Dobrý deň, pani Landova. V podnete ste položili niekoľko otázok - považujete všetky za zodpovedané alebo žiadate ďalšiu odpoveď od Magistrátu, prosím?

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
23. november 2020

Jana Landova

Ešte nie sú všetky zodpovedané.
21. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

modernizácia DKR riešila preferenciu električkovej dopravy, a preto boli redukované aj priecestia pre autá cez trať. Hlavné mesto má dlhodobú víziu o zmene deľby dopravnej práce, tzn. o znížení intenzity automobilovej dopravy a zvýšení kvality a využitia hromadnej dopravy. S počtom a zabezpečením priecestí súhlasil aj Krajský dopravný inšpektorát. Semafor je osadený k zabezpečeniu 1) bezkolízneho pohybu áut cez električkovú trať a 2) preferencie električiek. Ďalšími žiadanými informáciami Hlavné mesto nedisponuje.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
24. január 2021

Jana Landova

Ďakujeme, že za naše peniaze vyberáte náhodné (ničím nepodložené) riešenia. Žiadam, aby ste to nevolali modernizácia, keď neviete doložiť, či išlo o zlepšenie alebo zhoršenie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania