Kadnárova - Sadmelijská- bezpečnosť chodcov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

Dobrý deň, chcem sa informovať, ako je plánované riešiť bezpečnosť chodcov na tomto úseku - chýba priechod pre chodcov, ktorý končí na "chodníku" pod múrom, kde parkujú autá, o jediný chodník sa chodci delia s autami, ktoré tu parkujú a vyparkovávajú. Situácia je nebezpečná až alarmujúca predovšetkým po zvýšení pohybu rodičov s malými deťmi na ceste do škôlky Novohorská. Po dostavaní Rínku Rača bude potreba bezpečnosti na chodcov na tomto úseku ešte vyššia. Prosíme o prioritné riešenie podnetu, kým tu raz nastane tragická kolízia.

31. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Podnet posúvame správcovi komunikácie, ktorým je v tomto prípade Magistrát hlavného mesta Bratislavy.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
31. marec 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
31. marec 2021

Štefan

však to chodník v živote nebol. oranžový priechod spravili ako provizórne riešenie skrze opravu...
31. marec 2021

Melania Podhorska

Problém nie je v tom, či to pod múrom je alebo nie je chodník, ale že tam chýba bezpečný priechod. A tiež je tam nebezpečie zdieľania chodníka s parkujúcimi autami. Možno by pomohlo aspoň umiestniť zrkadlá na tom múre? Chodí a jazdí tam mnoho detí, ktoré parkujúci, cúvajúci vodič nemusí vidieť. Predpokladám, že taký zážitok nikto nechce. Ten úsek je skrátka časovaná bomba a keď sa nevyrieši, dopadne to zle.
01. apríl 2021

Robo

Ten priechod treba zatrieť. Je oranžový - bol dočasný počas výkopových prác. Takých prípadov, kde autá cúvajú cez chodník je len v Rači neúrekom. Cúvajú napríklad aj na parkoviskách pred hypráčmi. Toto sa dá riešiť jedine spoluprácou (ohľaduplnosťou a predvídavosťou) chodcov, šoférov, cyklistov. Sám patrím do všetkých kategórií, vrelo to odporúčam. Jednak nemám červené pred očami, druhak viem lepšie vnímať situácie v doprave. Napr. keď vidím ako peší cúvať auto na tomto mieste, tak sa mu tam nestrčím, radšej mu pozriem situáciu na ceste a ukážem či môže ísť alebo nie. Deti do určitého veku nemajú čo chodiť samé, majú mať dohľad (zodpovedný) . Od určitého veku už by mali byť vzdelané na pohyb po meste.
01. apríl 2021

Melania Podhorska

Neviem síce, čo presne rozporujete, ale skúsim znova. Situácia na danom úseku je špecifická viacerými spôsobmi, ide o zákrutu a zároveň kopec, cestu v tesnej blízkosti obytnej zóny a jedinú komunikáciu pre účastníkov dopravy s rôznymi rýchlosťami pohybu. Vodiči tu zvyknú zrýchliť, 40-ku tu dodržiava málokto. Osobne by som nechcela zraziť dieťa, ani keby bolo hlúpe, zle vychované a bola by to stokrát chyba jeho rodičov. Vy snáď áno? Zlepšenie a sprehľadnenie pravidiel na tom úseku by pomohlo všetkým, aj prechádzajúcim a parkujúcim vodičom áut. Píšem to rovnako ako vodička, cyklistka aj chodkyňa.
01. apríl 2021

Robo

Rozporujem dočasný priechod nevedúci nikam. Predpokladám, že ide o to prejsť týmto miestom na Sadmelijskú. Toto miesto bezpečné nebude na toto nikdy práve z dôvodov, ktoré ste presne popísali. Takto hlúpy priechod je 100 smerom na Krasňany. Priechod na Sadmelijskú je predsa pri bývalých Vinárskych. Bezpečný a s dobrým rozhľadom.
01. apríl 2021

Melania Podhorska

Ano, ten priechod je samozrejme zle umiestneny. O tom ale debata nie je. V lokalite by malo byt viac, logickejsie umiestnenych priechodov. Aspon jeden navyse. Len jeden na taku velku oblast nestaci. A stale je tu problem s chodnikom, do ktoreho cuvaju a parkuju auta.
01. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vedeli by ste prosím upresniť čoho presne sa podnet týka?
Ide o vyznačenie trvalého priechodu alebo o odstránenie dočasného?

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
01. apríl 2021

Melania Podhorska

Dobrý deň, veľmi rada by som vám to špecifikovala, ale ako bežný občan-laik sa neodvažujem navrhovať riešenia. Úsek je mimoriadne nebezpečný, na Novohorskej je škôlka, onedlho sa dostavia Rínok Rača, ľudia vám tam (aj s deťmi) budú chodiť v oveľa väčších počtoch, ako kedykoľvek predtým. Je to tam neprehľadné, jazdia tam rýchlo autá, cyklisti, chýba bezpečný priechod blízko miesta, ktoré som odfotila. Ten, čo je vyznačený je samozrejme úplne nepoužiteľný (končí v stene). Je naivné myslieť si, že chodci smerujúci do bytoviek na Sadmelijskej alebo napr. na Novohorskú do škôlky, budú obchádzať sto metrov až k priechodu na Kubačovej a potom 50 metrov naspäť. Ako občan som upozornila na hrozbu kolízie, chodím tadiaľ často a viem, o čom hovorím. Ďalšia vec je riešenie zdieľania chodníka s parkovaním. Znie to ako banalita, ale v kombinácii s rušnou cestou v bezprostrednej blízkosti priestoru (asi) určeného pre chodcov to veru do smiechu nie je. Riešení vidím viac, ale necítim sa povolaná nejaké predkladať. Treba to hlavne začať riešiť, nech sa tam všetci cítia bezpečnejšie.
01. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

asi už rozumieme. Jedná sa teda o odstránenie značenia a zlepšenie peších komunikácii. Podnet preposielame na príslušné oddelenia.
Parkovanie sa vyrieši pripravovanou parkovacou politikou. Prvé zóny by sme chceli v Rači spustiť už v tomto roku.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
02. apríl 2021

Robo

Dobrý deň, možno som teda zle pochopil, o čom bude parkovacia politika. Mal som za to, že spoplatňuje parkovanie a to tak, že nerezidentom viac, ako rezidentom. Z toho, čo ste napísali mi príde, že naviac sa budú aj rušiť parkovacie miesta? Lebo inak nerozumiem, ako parkovacou politikou chcete riešiť toto miesto.
08. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

jedna výhoda parkovacej politiky je zvýhodnenie rezidentov oproti nerezidentom.
Ďalšou je, že oproti súčasnému stavu sa zadefinuje kde sa parkovať môže a kde nie. Tým sa zvýši počet oficiálnych parkovacích boxov a napríklad obmedzí parkovanie na chodníkoch.
Pri príprave jednotlivých zón budeme samozrejme zohľadňovať kapacitné potreby rezidentov a návštevníkov.
Je však logickým predpokladom, že niektorí nerezidenti, ktorí teraz zapĺňajú parkovacie miesta, prestanú parkovať v rámci zón. Na niektorých miestach bude teda možnosť znížiť počet maximálne parkujúcich áut na verejných priestranstvách oproti neregulovanému stavu a zároveň sa zachovajú dostatočné kapacity pre ľudí, ktorí v zóne budú chcieť zaparkovať.
Parkovacia politika okrem toho rieši aj výstavbu parkovacích domov v miestach, kde je s parkovaním na povrchu problém.
Principiálne teda parkovacie miesta rušiť nebudeme, ale keď sa naskytne možnosť presunúť parkovacie kapacity konkrétne v tomto prípade na menej kolízne miesto, po vyhodnotení údajov k tomu možno pristúpime.
Presnú odpoveď ešte nevieme, nakoľko sa zóna zatiaľ iba pripravuje.
Dočasný priechod tu vyznačila v minulosti SPP. Vyzvali sme ich na odstránenie už neaktuálneho značenia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
13. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v minulosti už bola požiadavka o zriadenie priechodu v tejto časti Kadnárovej v polohe pri účelovej komunikácii k obytnému domu, avšak táto poloha je veľmi nebezpečná pre chodcov. Tým, že komunikácia je v oblúku, nie je dostatočný rozhľad ani na pravú, ani na ľavú stranu. Aj keby bol priechod v tomto mieste, prechod ľudí cez priechod nebude bezpečný.
Ľudia musia využívať existujúci priechod nižšie v križovatke so Sadmelijskou, na ktorý je lepší rozhľad a nepredstavuje také riziko. Rínok Rača bude budovať nový priechod pre chodcov v tejto križovatke v polohe vyššie na Kadnárovej v smere do centra, čo už je schválené umiestnenie.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
03. máj 2021

Martin Uváček

Podnet nebol stále vyriešený. SPP stále neodstránila dočasný oranžový priechod, ktorý stále presvitá.
05. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

preverením projektov bolo zistené, že uvedené dočasné dopravné značenie na predmetnej komunikácií bolo určené/schválené do júla 2020. Zodpovedný subjekt bol ústne aj písomne vyzvaný na urýchlené vykonanie nápravy v čo najbližšej dobe.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
06. máj 2021

Martin Uváček

Zatiaľ takto.
11. máj 2021

Martin Uváček

Prečo bol podnet označený za vyriešený? Magistrát ani SPP nedali žiadne aktuálne stanovisko či fotku, že dočasný priechod odstránili.
11. máj 2021

Melania

Plus by som dodala, že odstránenie značenia nijak nerieši bezpečnosť chodcov na danom úseku - nebol to predmet tohto podnetu. Ľudia tam stále behajú cez cestu, lebo najbližší priechod je pre nich ďaleko a druhý je nepoužiteľný (chodníček vedúci k nemu je blokovaný parkujúcimi autami).
11. máj 2021

Martin Uváček

Melánia, hore v odpovedi od magistrátu máte vysvetlené, prečo tu nemôže byť reálny priechod. To, čo vy voláte chodníčkom, je len okraj oporného múra, nikdy sa to ako chodník nevyužívalo, ani keď tam ešte neparkovali cp autá. Je skrátka príliš úzky. Okrem toho tu bol ešte starší podnet, kde sa riešilo umiestnenie priechodu v zákrute k domu Sadmelijska 1. Tam prišlo rovnaké zamietavé stanovisko, že by išlo o priechod v zákrute, kde sú zle rozhľadové pomery pre vodičov aj chodcov. Ako vodič aj chodec to môžem potvrdiť. https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/19860/chybajuci-prechod-pre-chodcov Ja za merito považujem stále presvitajuci priechod z doby opravy, ktorý metie tak chodcov aj vodičov.
11. máj 2021

Melania

Ja tomu rozumiem, reagujem len na to, že podnet nie je "vyriešený", skôr neriešený.

K tomu chodníčku - to, že niečo nejak bolo neznamená, že to tak musí byť navždy. Chodníček by sa tam spraviť dal pomerne jednoduchou úpravou - zrušením parkujúcich áut a jeho rozšírením. Ak tam môžu parkovať autá, rovnako sa tam zmestia aj chodci. Tým by sa ľudia zo Sadmelijskej naviedli na existujúci priechod. Ale toto by mal vymýšľať niekto iný, nie ja. Situácia je tam zlá a kým sa nevyrieši, bude len stále horšia.
11. máj 2021

Robo

Bývam tu už dosť dlho, aby som si nejakú tú nehodu na tomto mieste pamätal. Verte mi, nechcete chodiť po tom chodníčku.
11. máj 2021

Melania

To máte pravdu, to nijak extra nechcem, ale nechcem tam ani pravidelne vidieť prebiehať ľudí s kočíkmi a malými deckami za ruku. Dnes som tam ako vodička presne kvôli tejto kombinácii musela autom pribrzdiť. A to jazdím predpisovo pomaly a opatrne.
11. máj 2021

Martin Uváček

Tak to je už na hlúposť toho rodiča ochotného aj s kočíkom prebiehavať cez cestu 🤦‍♂️
11. máj 2021

Melania

Nesúhlasím s vami. Mesto tu má byť aj pre chodcov, nie len pre autá a keď tam potrebujú prechádzať, asi majú dôvod. Pokiaľ viem, nemajú kde inde. Na Novohorskej je nová škôlka. Pohyb chodcov tým smerom bude stále hustejší a je na tom mieste úplne prirodzený a potrebný. Okrem toho je tam bytovka. Odkláňať chodcov 150 metrov odtiaľ mi príde voči nim arogantné.
11. máj 2021

Robo

Mesto je pre všetkých...
11. máj 2021

Melania

Každopádne, podnet nie je vyriešený, na tom sa asi zhodneme :)
14. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v tejto veci sa nám ešte nevrátila doručenka a ani vyjadrenie účastníka konania.
Bola nám len telefonicky prisľúbená náprava.
Veríme, že náprava príde v blízkej dobe.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto Slovenskej republiky
02. jún 2021

Martin Uváček

Zmätočné značenie dočasného priechodu bolo zatreté. Z môjho pohladu je podnet vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania