Dodrziavanie rychlosti a zvysenie bezpecnosti premavky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Rastislav Began 19. augusta 2014

Dobry den. S odvolanim sa na (i) informacie uvedene v clanku SME este spred dvoch rokov http://bratislava.sme.sk/c/6371255/ftacnik-navstivil-vajnory-ludi-tu-trapi-najma-doprava.html a (ii) v nadvaznosti na tento clanok nekonecnou otazkou, co s dopravnou situaciou vo Vajnoroch si dovolujem navrhnut paralelne riesenie. Toto riesenie situaciu sice nevyriesi, nakolko priepustnost jednej cesty (Rolnicka ulica) nemoze zvladnut chaoticky urbanisticky nezmysel, ako vznikol na Ciernej Vode ci dalej smerom na Slovensky Grob alebo aj samotny Chorvatsky Grob. Avsak si myslim, ze moze vniest urcitu mieru poriadku do prebiehajuceho chaosu. Tym riesenim su stacionarne kamery, pozname ich pod pojmom 'radary'. Vezmime si, ze samotna Vieden je poprepletana takymito kamerami, aj v Londyne je ich neurekom, a aj v Sydney v Australii je ich 'na mraky'. Takyto sposob kontroly nad spravanim sa neukaznenych vodicov ma vela do seba, ved ti, co prechadzaju takymito mestami vedia, ze to skutocne funguje. Som presvedceny, ze pri premavke vyse 20.000 vozidiel denne nemoze byt problem, aby sa naklady na zakupenie, umiestnenie a prevadzkovanie takychto kamier nevratili statu velmi rychlo. Ak neexistuje v dohladnom casovom horizonte rozumne riesenie (obchvat a pod., ktory sa riesi roky rokuce a este sa dalej aj bude), aj takyto 'bic' urcite prispeje k znizeniu dopadu rizik vyplyvajucich z neunosnosti existujucej dopravnej situacie.

02. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet s návrhom stacionárnych kamier.

V kompetencii MČ Vajnory je právomoc umiestniť len merače rýchlosti, ktorých je v našej mestskej časti päť, a to: na Roľníckej ul. (tri), na Rybničnej ul. (jeden), na ul. Pri mlyne (jeden).

Ako prvá mestská časť v Bratislave sme mali v roku 2007 merače rýchlosti a v 2008 červené prechody cez Roľnícku a iné cesty, takže o našom zámere zvyšovať bezpečnosť v mestskej časti niet čo pochybovať.

Stacionárne kamery, ktoré vo svojom podnete uvádzate, zaznamenávajú akou rýchlosťou sa osobné vozidlo pohybuje, kedy a aké vozidlo povolenú rýchlosť prekročilo. Tento záznam sa vyhodnotí a na jeho základe sa majiteľovi vyrubuje pokuta orgánom na to ustanoveným. Umiestnenie týchto kamier tzv. radarov je v kompetencii len Dopravných inšpektorátov, radary sú ich majetkom.

Dovoľujeme si však poznamenať, že bagatelizovanie významu meračov rýchlosti nie je na mieste, lebo zníženie rýchlosti sa dosiahlo aj osadením cestnej svetelnej signalizácie na dvoch miestach na Roľníckej ul. a to dokázateľne a to isté sa logicky predpokladá na Rybničnej a Pri mlyne na nových meračoch. Ďalším dôležitým faktorom meračov je evidencia počtu vozidiel, aj evidencia rýchlosti prechádzajúcich vozidiel. Tieto štatistické ukazovatele slúžia ako argumenty pre Magistrát a iné dopravné orgány.

MČ BA – Vajnory sa stará o bezpečnosť na cestách, hlavne o dodržiavanie rýchlosti, kde spolupracujeme s Mestskou políciou, ktorá často na naše podnety preveruje dodržiavanie rýchlosti osobných vozidiel na miestnych komunikáciách v spolupráci so štátnou políciou.
V Londýne, v najbohatšom meste sveta a Európy, na ktoré sa odvolávate, sa v mnohých prípadoch nachádzajú atrapy, ktoré vzbudzujú dojem, že sú skutočné kamery a merajú rýchlosť. Často však majú len psychologický charakter. Určite tam funguje aj iný systém správy komunikácií a kompetencií rôznych zložiek polície, ktoré tam pôsobia.

Záverom teda opakujem, že iniciujeme na dopravný inšpektorát podnet ohľadom osadenia policajných kamier na najfrekventovanejšiu Roľnícku ulicu.

S pozdravom

Ing. Andrea Jašková
Mestská časť Bratislava - Vajnory
Referát cestného hospodárstva
Oddelenie stavebné, ŽP, ÚP a dopravy
Roľnícka 109
831 07 Bratislava 36
Tel. 02/4822 4428
24. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

aj na základe tohto podnetu som inicioval písomnú žiadosť na Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave ohľadom výstavby stacionárnych meračov rýchlosti a zároveň som mal pred necelým mesiacom rokovanie s krajským riaditeľom polície ohľadom častejších kontrol rýchlosti v našej mestskej časti a aj spomínaných fotokamier na cestách, ktoré by merali rýchlosť a snímali by aj ŠPZ. Dostal som informáciu, že žiaľ, Slovensko nedisponuje ešte ani jednou takouto kamerou, len sa pripravuje projekt a ak sa nájdu peniaze v štátnom rozpočte, možno o rok budú také kamery aj u nás, aj keď len v menšom počte (možno 20 – 30 fotokamier) na celom Slovensku.

Na moju žiadosť sa budú policajné kontroly na rýchlosť robiť častejšie. Odpoveď polície prikladáme.


S pozdravom

Ing. Ján Mrva, starosta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania