Hluk zo Slovnaftu

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Neriešený
meno
silvia 13. septembra 2014

Mozete prosim preverit casty hluk zo Slovnaftu? Aktualne napr. v noci 12. septembra 2014 a cez den 13. septembra 2014. Ale nejde len o tieto dva dni, tato Slovnaft - akcia je uz pomaly ale isto beznym javom. Trva to zhruba okolo roka, cca pred rokom sme o Slovnafte skoro nevedeli (okrem prilezitostneho smradu), ale od poslednej zimy Slovnaft v nepravidelnych intervaloch, ale dost castych, obtazuje, cez den, aj v noci. Chvilku je klud a potom opat "huci" - ide o monotonny, neprijemny hluk. Byvam vo vychodnej casti Petrzalky - lokalita Stary haj - vzdusnou ciarou 5 km od Slovnaftu (s priamym vyhladom na Slovnaft), co si myslim, ze je celkom slusna vzdialenost na to, aby sme boli obmedzovani jeho hlukom. Mozete prosim upovedomit koho sa to tyka? dakujem

14. september 2014

pe

Myslim ze nikto nepotrebuje vediet preco slovnaft huci, ale ake urobi realne opatrenia, aby hucanie skoncilo. Kazdu chvilu pisu niekde vyjadrenia o tom, ako zavadzaju/odstavuju vyrobnu jednotku, cim akoze vysvetluje hovorca hluk, ale koho to zaujima?
19. september 2014

Peter

Mne zase vadi hluk lietadiel - akoby narastla premavka na Bratislavskom letisku. Alebo to su lety z/do Viedne?
28. september 2014

Martin

V noci na 28.9. produkoval Slovnaft periodicky hluk a ziaru. Zobudilo ma to a to som mal zavrete okna. Lokalita Stary Haj, Petrzalka.
28. september 2014

petrzalcan

Ano, aj cez zatvorene okna bol hluk, o svetelnom znecisteni ani nehovorim...Slovnaft tak hucal, ze ho v noci bolo pocut aj v miestnostiach bez okien (kupelna), pri zatvorenych oknach. Uz maju na to aj krasne vyjadrenie - Mimoriadna informácia o odstávke výrobnej jednotky -

V súvislosti s plánovanou odstávkou výrobnej jednotky Etylénová jednotka v spoločnosti Slovnaft
a jej následnou rekonštrukciou by sme vás chceli informovať o činnostiach, ktoré môžu mať negatívny vplyv na kvalitu a komfort života obyvateľov.

V období od 27. septembra do 6. októbra 2014 bude prebiehať odstavenie výrobnej jednotky a príprava jednotlivých zariadení pre údržbu. V tejto súvislosti očakávame zvýšenú hladinu hluku, zápachu a spaľovanie uhľovodíkov na poľných horákoch, čoho dôsledkom môže byť sprievodné zadymenie. ---------- cize hucat budu kludne do 6. oktobra a potom skratka vyvesia dalsi oznam, ked bude treba... alebo ho ani nevyvesia. Len pred par dnami skoncili s hucanim na zaklade ich predchadzajuceho oznamenia. Funguje to tu tak, ze zavesim oznam a mozem svetelne a hlukom (smradom) obtazovat tisice obcanov mesta? To urcite, mozem ocakavat akurat tak pokutu a nariadenie, aby som konanie ukoncil.
Alebo taketo pravo maju len vyvoleni. Ak odpovedou bude len nic neriesiace pekne slova, neuverim, ze nejde o zaujmy par skorumpovanych vyvolenych. Podotykam, ze co sa deje teraz, som v minulosti nepoznal, a to som petrzalcanom uz peknych par rokov.
01. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe podnetu sme požiadali spoločnosť Slovnaft o poskytnutie informácie ohľadom častého hluku v uvedenej lokalite. Podľa ich vyjadrenia po preverení situácie vo výrobe spoločnosti Slovnaft v období uvedenom v podnete žiadny záznam ani stav technológií nenasvedčuje zvýšenej hlučnosti. Z pohľadu výroby oproti minulému roku nedošlo s výnimkou zahájenia výstavby novej výrobnej jednotky LDPE 4 v spoločnosti k zásadným zmenám.
Zároveň dávame do pozornosti obyvateľom, že informácie o vplyve činnosti rafinérie na život obyvateľov zverejňujeme pravidelne na stránke Petržalky, v oznamoch: http://www.petrzalka.sk/2014-09-26-slovnaft-informuje-10/


Mestská časť Bratislava-Petržalka
18. december 2014

madaromslovnaftom

Asi pred mesiacom som isiel do domu. Kym som prisiel ku brane tak ma presvietil slovnaft tak ze som videl svoj tien na dome. Otvaram branu vybracie masivneho zvuku zavybrovali okno na vchode. Vchadzam do vytahu a ten d ebnuty zvuk bolo pocut aj vo vytahu. nehovorim o tom ze doma sa zobudila cela rodina na to ze tam zase palia nejake podvodne materiali a budia prinajmensom okolitu bratislavu.... S m r a d i d y m i a ci i !!!!! To nieje mozne aby na taku vzdialenost minimalne 5 km o 3 rano proste buracal ohen a zobudil vas cez plastove okna aky musel byt realne vysoky aby dokazal spravit taky hluk? 30m? 50m?
18. december 2014

ivan

Ja počujem v Rusovciach skoro permanentne také tlmené hučanie , cez deň to prekryje hluk ale v noci je to na dr-bnutie ,to nie je normálne , nedá si pri tom ani spať ani zaspať , niektoré noci je to na šlak trafenie , ale dokedy tu budeme len tak štekať, treba proti niečo podniknúť.Kto je za nech mi napíše
[email protected]
21. december 2014

Jozef

No a to máte všetci čo píšete o hluku zo Slovnaftu veľké šťastie že nebývate tak ako ja vo Vrakuni (3 Km od Slovnaftu) tak tu je to poriadny rachot – hluk začne asi o 23:00 a o 4:00 – 5:00 to vrcholí ,potom to pozvoľna slabne ,zobudili ma už min. 100 x písal som aj na hygienu ,nepomohlo – Slovnaft nič neporušuje niektoré dni a noci je to fakt na mašlu rep. na prášky – napomôže zatvoriť okná nepomôže presun na odvrátenú stranu bytu určité frekvencie toho hluku prechádzajú aj cez panel . Bežne líhame zo štupľami v ušiach ,ale aj tak to počujem .Inak bez toho hluku zo Slovnaftu by vo Vrakuni bolo super bývanie.
Bohužiaľ nepomôžeme si ,v kapitalizme je pravda a právo naklonené bohatím a mocním.
22. december 2014

Tana

Byvame v Moste pri Bratislave a hluk - dunenie zo Slovnaftu je pocut az sem, a to az tak, ze sa nam trasie cely dom. Dnes 22.12. je extremne silne a od rana :(
22. december 2014

ivan

No tak sa to pekne okolo Slovnaftu zbiera, čo takto namiesto uľavovania si tu na stránke,sa pozbierať (aj rana keď začne zbierať hnis, nie je sranda) a napísať milému /sku-venému)Slovnaftu zopár teplých slov: Dáko treba začať, aj vojny začínajú maličkosťami.
23. december 2014

Jozef

Som veľmi prekvapený ,že Slovnaft je počuť až tak ďaleko – Pertžka ,Most ,Rusovce. To majú na svedomí pravde podobne tzv. poľné horáky pri spaľovaní odpadový plynov . pri spaľovaní sa do plameňov pridáva vodná para ,aby neprichádzalo k detonáciam ale asi to moc nefunguje . Zariadenie ktoré by eliminovali takto vznikajúce tlakové vlny by bolo zrejme enormne drahé ,a čo je horšie že tento jav je pravdepodobne spôsobený spustením nových etylénových prevádzok ktoré majú niekoľko násobne večšiu kapacitu ako stará etylénka ,ale je aj hlučnejšia štyri horáky a také plamene ako v posledné dni som ešte nevidel . Ďalší hluk vzniká pri výrobe plastov a chmikálií tým že plyny ,ropa a iné médiá sa stláčajú niekoľko násobnou kompresiou na enormný tlak kde taktiež vzniká množstvo tepla ktoré potom ochladzujú vetrákmi ,ktoré keď so meral na googli tak som nameral priemer tých vrtúľ asi 12 m tie sú 3 a s priemerom cca meter je cca 20 – 30 ,ďalej táto technológia sa odtlakuje do komínov .
Takže keď si toto všetko zhrnieme Plamene ,kompresorové stanice ,chladiace jednotky ,odtlakovacie zariadenia a čo ja viem ešte čo ,tak dostaneme poriadny rambajs to je ten hluk čo sa šíri do ďaleka a nedá nám spať . Som presvedčený že páni z MOL na čele s pánom petrochemickým oligarchom Oszkárom Világim a jeho radcom Hatinom pri budovaní týchto prevádzok o ich hlučnosti veľmi dobre vedeli a taktiež vedeli aj o menej hlučných technológiách a ich odhlučnení ako na príklad vo Swechate ,ale tie sú nepochybne drahšie .
Takže Slovnaft veľmi dobre vie ako hučí a vie že on hučať môže ,lebo štát mu ide po ruke – je veľký zamestnávateľ a plátca daní a čo tam po ľudoch štát a tie jeho akožeinštitúcie nikoho neochránia ,no a my sme pre pána petrochemického oligarchu Világiho len otravný hmyz.
29. december 2014

Ivan

Nepríjemný nízkofrekvenčný hluk nám nedá spávať asi rok. Skúmal som pôvod, no pri tak nízkej frekvencii sa nedá identifikovať smer, odkiaľ sa šíri. Je ho počuť cez zatvorené okná v Rači, dokonca aj v pivnici, ale tiez napr. vo vnútri vyšších budov pri moste Apollo. Hluk je výrazný hlavne v noci a počas vianočných sviatkov, lebo nie je maskovaný šumom dopravy v meste.
Toto fórum, manželka a známi, ale tiež pobyt ďaleko od Bratislavy mi potvrdilo, že to nie je problém v mojich ušiach. Ak to naozaj generuje Slovnaft, mali by sa na to pozrieť RUVZ SR. Ak ešte neexistuje petícia napr. aj na http://www.peticie.com je na čase ju vytvoriť.
29. december 2014

Tana

U nas je ten zvuk dunivy. Mali sme pocit, ze prelieta lietadlo (co si mozno vela ludi co byva v Moste mysli), ale to bol pravidelny zvuk. Potom nam ten zvuk pripominal dunenie nakladneho auta, ale vzdy ked sme vysli na dvor, boli cesty (byvame mimo hlavnej cesty) i oblaha prazdne. Jedine co bolo vidiet ako v rytme toho dunenia vyslahuju plamene zo Slovnaftu.
29. december 2014

ivan

Ten zvuk otravuje život už aspoň 7-8 rokov .Donedávna to bol takpovediac v znesiteľnej forme, a bolo to na turnusy, hlavne bol počuteľný v noci.Dalo sa s ním ale vybabrať , keď som spal na pravom boku nepočul som , akonáhle som sa otočil na chrbát alebo pravý bok bolo počuť.To trvalo 10-14 dní a potom bolo takú približne istú dobu zas kľud.
Toto čo je teraz , trva hádam od začiatku roku. Nedávno som zistil ,že v aute tiež počuť.Tak som sadol do auta a ako frčina som jazdil po Bratislave.Došiel som do Jaroviec vypol motor a počúval.Bolo počuť.Pome do Petržalky, vypol som motor, to isté. Tak som sťahoval kruh až ku Slovnaftu.Rovno pri Slovnafte, zozadu ,tam ako je spalovňa, tam nič počuť nebolo. A nepočul som nikde pri Slovnafte. Zato pri Dunaji na hrádzi asi v miestach ako sú hausbóty tam je zvuk kvalitný.
Ono ale v dome to bude asi iné.Ani keď je človek vonku tak nie nič počuť, aspoň u nás, ale ako náhle vleziem do uzavretého priestoru , tak je hukot na svete.
Problém je ,že nie každý to počuje. U nás doma som jediný. Aj susedov som sa pýtal a nič, nikto nepočuje , dokonca sused na mňa pozeral spôsobom, že nie som moc pokope.
Ako je ale vidieť ,bude nás viac, a to Odkaz pre starostu neoslovuje masy.
Preto si myslím , že nie ako píše veľký Ivan, že by sme sa mali obrátiť na RUVZ (napíšem prečo), ale mali by sme sa , obrátiť na média, aby s o tom dozvedeli aj ostatní ,ktorých tento hluk tiež obťažuje, ale nevedia nič o jeho pôvode.Taktiež by sme sa mali aspoň tí, čo sme tu prítomní osloviť Slovnaft.
Prečo treba vynechať RUVZ?
1. Nie sú spoľahlivý,(vlastná skúsenosť , a to viacnásobná)
2.Nie je isté či tento hluk dokážu zmerať, ich prístrojové vybavenie je zamerané na meranie iných druhov zvuku
3.Meranie ,ak nie je formou sťažnosti je spoplatnené
4.Je ich málo , to nie je, že dnes tam zavoláte a pozajtra idú merať
5.Sú aj sukromné meracie firmy , ale u tých tiež platí bod 2,3,a 4
Petícia , ako píše veľký Ivan by možno bola dobrá , ale od septembra sme tu desiati, koľko budeme zbierať pod petíciu dajme tomu 500 podpisov, hlavne keď ľudia o probléme nevedia . Iste petíciou sa im dostane do povedomia, ale koľko to bude trvať a s akým výsledkom?
Nevravím , že som proti , ale vidím riešenie skôr aby sme sa dali zatiaľ dokopy my , čo sme tu a napísali do Slovnaftu.
Napísali napr. do RTVS, keď už sme koncesionári, do NČ, a ja neviem ešte kde . Z vlastnej skúsenosti viem , že akýkoľvek problém sa začne riešiť až keď je dostatočne známy , medializovaný.
Kto je na FB , alebo iných socialistických sieťiach, šup tam s tým.
A kto má iné nápady , tak šup sem s tým.
Ale ak nás to se-rie, okrem Petra ,čo nemá rád lietadlá, tak by sme tu nemali len tak vypisovať , ale niečo robiť. Takže čo??
30. december 2014

Jozef

No ja som podobný prípad ako Ivan a taktiež som skúmal odkiaľ sa šíra tie nepríjemné zvuky vo väčšej alebo menšej miere .Zistil som napríklad že niektoré zvuky ,lebo je ich celá škála (závisí to od množstva spustených prevádzok ) sú viac počuteľné 3-4 Km od Slovnaftu ako v bezprostredne pri ňom ,ale taktiež registrujem akýsi akoby nepočuteľný kolísavý zvuk typu elektromotora z nedefinovateľného smeru ,ktorý vnímam najlepšie pri zatvorených oknách vo Vrakuni ,ale napr. v Petržálke (Starý háj) nie , takže sa nejedná halucinácie ani o tinitus.
Tak isto ako Ivan mám podozrenie na infrazvuk ,alebo zvuk blízky jeho frekvencie ,na ktorý sú niektorý jedinci vnímavejší ,ale tak isto škodí aj tím ktorí ho bezprostredne nevnímajú – spôsobuje podráždenosť ,nespavosť ,nervozitu a iné podobné škodlivé symptómy .
Domnievam sa ,že toto môže spôsobovať chladiarenský systém ktorý je vidieť pri pohľade z hora napr. Google Earth alebo iné výrobné zariadenie pracujúce na vysokých obrátkach vertikálne orientovaných turbín ,pričom je hluk smerovaný hore ,odkiaľ sa šíri do väčších diaľok kde je paradoxne intenzívnejší ako pri zdroji ,tak ako na pr. poľné horáky ktoré vo Vrakuni takmer nepočuť a v Rovinke sa triasli domy ,ale ako som napísal sú to len moje domnienky .
Podľa Slovenskej normy sú producenti hluku povinný merať hluk sami sebe http://www.biskupice.sk/files/documents/zivotne-prostredie/hluk1114.pdf - tak ako by som napr. ja tvrdil policajtom že sa mýlia keď mi namerali v meste 120 -ja som si nameral 50ku ,alebo ako Slovnaft ,dopredu s ospravedlnením upozorním políciu ,že budem porušovať dopravné predpisy a ešte sa mi bude dymiť z výfuku aby ma nepokutovali .
Čo sa týka sťažnosti ,zatiaľ je nás žalostne málo ,čo mi je prinajmenšom divné , vzhľadom na fakt ako Slovnaft dlhodobo a intenzívne terorizuje takú rozsiahlu husto osídlenú oblasť.
Ak zadáte do vyhľadávača (Slovnaft hluk – hučí ) nenájde vám takmer nič negatívneho ,niesom zástancom konšpirácií ,ale v tomto prípade v prospech národohospodárskeho podniku môže mať prsty aj SIS takže naše sťažnosti na nete bude mazať akýsi serverový program – bot.
02. január 2015

Lubo

Ja by som dodal k tomu hluku, že v Petržalke je niekedy cítiť vysokú koncentráciu výparov benzínov, stáva sa to hlavne keď je bezvetrie a nízky tlak.
Tie výpary dráždia oči a dýchacie orgány a nesťažujem sa na ne sám.
Písať Slovnaftu to asi nie, vláda má za povinnosť chrániť zdravie občanov, na podnet starostov, primátora. Vydať nariadenie aby IŽP - ochrana ovzdušia mala pod palcom monitorovacie zariadenia, ktoré by boli rozmiestnené v dotknutých oblastiach, aby aj verejnosť na displeji mohla on-line vidieť, odkontrolovať či je naozaj všetko tak košer.
To by bolo asi transparentnejšie a dôveryhodnejšie ako strohé vyhlásenia hovorcov alebo byť tichúčko, nič sa nedeje.
Smutné je že tak málo ľudí zaujíma životné prostredie a ochrana ich vlastného zdravia.
Slobodný občan si slobodu chráni a hlupák ju vymení aj za plastové koráliky.
06. január 2015

petrzalcanka

Ja tiež bývam v Petržalke v zóne zasiahnutej týmto hrozným zvukom. Podobne ako tu už bolo písané, chvíľu mi trvalo prísť na to, čo ten neznesiteľný zvuk spôsobuje – nevedela som si vysvetliť, ako je možné, že vonku skoro nič nepočuť a pritom celá budova doslova duní akýmsi priemyselným zvukom a dokonca sa aj jemne chveje. Nedá sa proti nemu nijako chrániť, nepomáhajú ani chrániče sluchu – tie to naopak ešte zhoršujú, pretože ich použitím sa eliminujú ostatné znesiteľné zvuky a zostane len toto neznesiteľné hučanie/vrčanie každých pár sekúnd prerušené akýmsi ako keby zadunením. Vo vnútorných priestoroch budovy bez okien je to hádam ešte horšie. Do polovice septembra roku 2014 sme boli v tejto časti Petržalky bombardovaní hlukom zo Slovnaftu „len“ keď šľahal oheň z komínov, ale toto čo produkuje Slovnaft od septembra je úplne iný typ zvuku. Myslím si, že tento zvuk prekáža viacerým ľuďom, len nevedia zistiť, čo je jeho zdrojom a na koho sa obrátiť.

Ja som sťažnosť do Slovnaftu zaslala na adresu jeho hovorcu: [email protected] už 12. 10. 2014 a o 4 dni som dostala nasledujúcu odpoveď:

Dobrý deň,

V termíne od 27. septembra do 6. októbra 2014 prebiehalo v rafinérii Slovnaft odstavovanie jednej z výrobných jednotiek (Etylénová jednotka) do plánovanej rekonštrukcie. Vzhľadom na rozsah prác a prípravu zariadení pre údržbu boli v tomto období spaľované uhľovodíky na poľných horákoch. Pracovníci Dispečingu výroby a energetiky počas tohto obdobia vykonávali kontrolné merania hladiny hluku v okolí Slovnaftu. Výsledky meraní sa pohybovali v intervale 33 - 56 dB. V tomto termíne sme neregistrovali žiadne sťažnosti obyvateľov.

Rekonštrukcia Etylénovej jednotky bude prebiehať do polovice novembra 2014 vrátene trojdňového nábehu. Vzhľadom na Vašu sťažnosť boli dňa 14. októbra 2014 od 9:30 hod. do 11:30 hod. vykonané mimoriadne kontrolné merania hluku pozdĺž Dolnozemskej ulice, ako aj v okolí Slovnaftu. Namerané hodnoty od 48 dB do 55 dB nepotvrdili zvýšenú hladinu hluku. V lokalite Petržalky nebolo počuť ani monotónne hlukové efekty.

V prípade záujmu môžeme premerať hladinu hluku aj na Vašej adrese, v tomto prípade by som Vás chcel požiadať o jej zaslanie. O výsledkoch merania Vás budeme informovať.

S pozdravom,


Anton MOLNÁR
SLOVNAFT, a.s. - hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie
______________________________________________
Tel.: +421 2 4055 8907
Mobile Phone: +421 905 393 161
SK- 82412 Bratislava, Vlčie hrdlo 1.
www.slovnaft.sk

E-mailu predchádzal telefonát od samotného hovorcu Slovnaftu, v ktorom mi v podstate povedal to isté, čo mi následne napísal do mailu s tým, že opätovne zdôraznil, že NIKTO INÝ OKREM MŇA SA NESŤAŽOVAL a že vnímanie nejakého zvuku ako obťažujúceho je vysoko individuálna záležitosť a teda problém bude asi na mojej strane, keďže sa nikto iný nesťažuje a že namerané hodnoty hladiny zvuku neprekračujú právnymi normami stanovené hranice. Ja som sa mu pokúšala vysvetliť, že jediným problémom a dôvodom neznesiteľnosti tohto zvuku nie je len jeho hladina ale aj jeho nepretržité dlhodobé pôsobenie a jeho iné vlastnosti, ktoré som bohužiaľ z nedostatku vedomostí nevedela adekvátne pomenovať a teda sa mi argumenty veľmi rýchlo minuli a len som sa laicky snažila vysvetľovať, že ten zvuk ako naráža do budovy tak ju celú jemne rozvibruje a duní to v nej ako v továrni. No a tiež som si samozrejme musela vypočuť „rozprávky“ o tom, že Slovnaft nemá problém upraviť činnosť výrobných zariadení tak, aby hluk neprodukovali, ale momentálne nevedia určiť, čo by mnou opisovaný zvuk mohlo spôsobovať – fakt na pobavenie.

Zo Slovnaftu aj keď niečo merajú okolo tohto zvuku, tak len jeho hladinu a aj to len vo vonkajšom prostredí nie vo vnútri budov ale všetci, ktorí sme týmto zvukom bombardovaní, veľmi dobre vieme, že vonku ho skoro vôbec nepočuť a jeho hladina nie je jeho jediným problémom – Vy páni Jozef, ivan, Ivan to na rozdiel odo mňa viete aj odborne vysvetliť.

Ja osobne si ale nemyslím, že zasielanie sťažností do Slovnaftu je zbytočné a to už len z toho dôvodu, aby nemohli ako prvý vytiahnuť argument - my o ničom nevieme lebo NIKTO SA NESŤAŽUJE. A ak chceme s týmto problémom nejako pohnúť, tak podľa mňa prvým krokom by malo práveže byť zasielanie sťažnosti či už priamo do Slovnaftu alebo aj prostredníctvom tohto portálu a zarchivovanie si odpovede ako podpory pre prípadné ďalšie kroky. Lenže aby sa to nejako rozhýbalo, nebude stačiť 1 – 2 sťažnosti ale tých sťažností bude musieť byť podstatne viac – no a tu je asi problém, že ľudia nevedia kde sa sťažovať, lebo pravdepodobne nevedia identifikovať pôvod tohto zvuku. Ja som urobila aspoň to, že som ešte v tom októbri, vyvesila v našom dome kontaktné údaje na podanie sťažností:

- [email protected]
- www. odkazprestarostu.sk
06. január 2015

petrzalcanka

Ja tiež bývam v Petržalke v zóne zasiahnutej týmto hrozným zvukom. Podobne ako tu už bolo písané, chvíľu mi trvalo prísť na to, čo ten neznesiteľný zvuk spôsobuje – nevedela som si vysvetliť, ako je možné, že vonku skoro nič nepočuť a pritom celá budova doslova duní akýmsi priemyselným zvukom a dokonca sa aj jemne chveje. Nedá sa proti nemu nijako chrániť, nepomáhajú ani chrániče sluchu – tie to naopak ešte zhoršujú, pretože ich použitím sa eliminujú ostatné znesiteľné zvuky a zostane len toto neznesiteľné hučanie/vrčanie každých pár sekúnd prerušené akýmsi ako keby zadunením. Vo vnútorných priestoroch budovy bez okien je to hádam ešte horšie. Do polovice septembra roku 2014 sme boli v tejto časti Petržalky bombardovaní hlukom zo Slovnaftu „len“ keď šľahal oheň z komínov, ale toto čo produkuje Slovnaft od septembra je úplne iný typ zvuku. Myslím si, že tento zvuk prekáža viacerým ľuďom, len nevedia zistiť, čo je jeho zdrojom a na koho sa obrátiť.

Ja som sťažnosť do Slovnaftu zaslala na adresu jeho hovorcu: [email protected] už 12. 10. 2014 a o 4 dni som dostala nasledujúcu odpoveď:

Dobrý deň,

V termíne od 27. septembra do 6. októbra 2014 prebiehalo v rafinérii Slovnaft odstavovanie jednej z výrobných jednotiek (Etylénová jednotka) do plánovanej rekonštrukcie. Vzhľadom na rozsah prác a prípravu zariadení pre údržbu boli v tomto období spaľované uhľovodíky na poľných horákoch. Pracovníci Dispečingu výroby a energetiky počas tohto obdobia vykonávali kontrolné merania hladiny hluku v okolí Slovnaftu. Výsledky meraní sa pohybovali v intervale 33 - 56 dB. V tomto termíne sme neregistrovali žiadne sťažnosti obyvateľov.

Rekonštrukcia Etylénovej jednotky bude prebiehať do polovice novembra 2014 vrátene trojdňového nábehu. Vzhľadom na Vašu sťažnosť boli dňa 14. októbra 2014 od 9:30 hod. do 11:30 hod. vykonané mimoriadne kontrolné merania hluku pozdĺž Dolnozemskej ulice, ako aj v okolí Slovnaftu. Namerané hodnoty od 48 dB do 55 dB nepotvrdili zvýšenú hladinu hluku. V lokalite Petržalky nebolo počuť ani monotónne hlukové efekty.

V prípade záujmu môžeme premerať hladinu hluku aj na Vašej adrese, v tomto prípade by som Vás chcel požiadať o jej zaslanie. O výsledkoch merania Vás budeme informovať.

S pozdravom,


Anton MOLNÁR
SLOVNAFT, a.s. - hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie
______________________________________________
Tel.: +421 2 4055 8907
Mobile Phone: +421 905 393 161
SK- 82412 Bratislava, Vlčie hrdlo 1.
www.slovnaft.sk

E-mailu predchádzal telefonát od samotného hovorcu Slovnaftu, v ktorom mi v podstate povedal to isté, čo mi následne napísal do mailu s tým, že opätovne zdôraznil, že NIKTO INÝ OKREM MŇA SA NESŤAŽOVAL a že vnímanie nejakého zvuku ako obťažujúceho je vysoko individuálna záležitosť a teda problém bude asi na mojej strane, keďže sa nikto iný nesťažuje a že namerané hodnoty hladiny zvuku neprekračujú právnymi normami stanovené hranice. Ja som sa mu pokúšala vysvetliť, že jediným problémom a dôvodom neznesiteľnosti tohto zvuku nie je len jeho hladina ale aj jeho nepretržité dlhodobé pôsobenie a jeho iné vlastnosti, ktoré som bohužiaľ z nedostatku vedomostí nevedela adekvátne pomenovať a teda sa mi argumenty veľmi rýchlo minuli a len som sa laicky snažila vysvetľovať, že ten zvuk ako naráža do budovy tak ju celú jemne rozvibruje a duní to v nej ako v továrni. No a tiež som si samozrejme musela vypočuť „rozprávky“ o tom, že Slovnaft nemá problém upraviť činnosť výrobných zariadení tak, aby hluk neprodukovali, ale momentálne nevedia určiť, čo by mnou opisovaný zvuk mohlo spôsobovať – fakt na pobavenie.

Zo Slovnaftu aj keď niečo merajú okolo tohto zvuku, tak len jeho hladinu a aj to len vo vonkajšom prostredí nie vo vnútri budov ale všetci, ktorí sme týmto zvukom bombardovaní, veľmi dobre vieme, že vonku ho skoro vôbec nepočuť a jeho hladina nie je jeho jediným problémom – Vy páni Jozef, ivan, Ivan to na rozdiel odo mňa viete aj odborne vysvetliť.

Ja osobne si ale nemyslím, že zasielanie sťažností do Slovnaftu je zbytočné a to už len z toho dôvodu, aby nemohli ako prvý vytiahnuť argument - my o ničom nevieme lebo NIKTO SA NESŤAŽUJE. A ak chceme s týmto problémom nejako pohnúť, tak podľa mňa prvým krokom by malo práveže byť zasielanie sťažnosti či už priamo do Slovnaftu alebo aj prostredníctvom tohto portálu a zarchivovanie si odpovede ako podpory pre prípadné ďalšie kroky. Lenže aby sa to nejako rozhýbalo, nebude stačiť 1 – 2 sťažnosti ale tých sťažností bude musieť byť podstatne viac – no a tu je asi problém, že ľudia nevedia kde sa sťažovať, lebo pravdepodobne nevedia identifikovať pôvod tohto zvuku. Ja som urobila aspoň to, že som ešte v tom októbri, vyvesila v našom dome kontaktné údaje na podanie sťažností:

- [email protected]
- www. odkazprestarostu.sk
07. január 2015

Tana

Momentalne - 7.1., 19 hod. Slovnaft opäť duní...:(
07. január 2015

Jozef

Pár dní bol kľud ,ale to je vždy len pár dní a začne to znovu ,tak ako teraz 18:45 pozorujem poriadne plamene a následne môžeme čakať celú škálu nepríjemný zvukov a možno sa aj dočkáme akéhosi vyjadrenia od p. hovorcu Molnára v zmysle že je všetko v poriadku (veď je za to platený ) ....nábeh – odstávka - bla ,bla ,bla
Bohužiaľ Slováci sa odnaučili sťažovať ,lebo v tomto štáte sa pravdy a spravodlivosti domôžete čím ďalej tým ťažšie . Dnes sa tomu hovorí oligarchická demokracia ,no ja sa domnievam že sme sa len vrátili do obdobia pred rokom 1948 do čias hrubého kapitalizmu – tomu sa hovorí pokrok v zad.
Takže pokojnú noc vám praje Slovnaft :)
07. január 2015

arara

Celú pojejdabanú noc to hučalo, a hučí a hučí .Bodaj zdochli bolševici.Teraz posielam email tej perle slovenského hovorcovstva , a zajtra sa obraciam na všetky TV. Hádam sa niektorá chytí.
07. január 2015

ivan

Nuž tak som sa obrátil na pána hovorcu aj ja. Uvidím čo mi napíše , a potom sa obrátim na členov predstavenstva.
(od: 29.04.1992 do: 11.08.1994)

Ing. Vladimír Kestler - člen predstavenstva
Kráľovské údolie 6442/24
Bratislava-Staré Mesto 811 02
Vznik funkcie: 24.04.2010
(od: 28.05.2010)
Gabriel Szabó - člen predstavenstva
Čierny chodník 29
Bratislava 831 07
Vznik funkcie: 23.04.2010
(od: 28.05.2010)
Timea Reicher - člen predstavenstva
Povodská cesta 58/2
Dunajská Streda 929 01
Vznik funkcie: 20.04.2013
(od: 04.06.2013)

JUDr. Oszkár Világi - predseda predstavenstva
Rad Pókatelék 4409/13
Dunajská Streda 929 01
Vznik funkcie: 19.04.2014



Dobrý deň, vzácny pán hovorca.

Vo Vašej odpovedi na stránke -Odkaz pre starostu-,pre pani pod menom "petržalčanka" ste sa vyjadrili, ako pani povedala

-že NIKTO INÝ OKREM MŇA SA NESŤAŽOVAL a že vnímanie nejakého zvuku ako obťažujúceho je vysoko individuálna záležitosť a teda problém bude asi na mojej strane, keďže sa nikto iný nesťažuje a že namerané hodnoty hladiny zvuku neprekračujú právnymi normami stanovené hranice. -

Nuž tak teda, ja sa k pani pridávam , a pridávam aj odkaz ,kde sa dozviete o ďaľších obyvateľoch tohto mesta ktorí majú ten istý problém. Doporučujem prečítať , aby ste zistili , kde všade v MČ Bratislavy je toto počuť.
A viem o ďaľších obyvateľoch ,ktorí tento hluk vnímajú , obťažuje ich , ale nevedia kto ho produkuje, preto ani nevedia kam svoj oprávnený hnev majú smerovať, a o iných ktorí aj vedia , ale sťažnosti, znalí pomerov na Slovensku považujú za zbytočné.

Pravdu povediac ,čítajúc Vašu odpoveď , ani sa im nečudujem .Nejdem tu s Vami polemizovať, ale nedá mi sa vyjadriť k jednej skutočnosti.

Povedali ste , citujem - Výsledky meraní sa pohybovali v intervale 33 - 56 dB.


Nás neobťažuje počuteľný hluk , ak si prečítate príspevky ,tak zistíte ,že sa na hluk nik nesťažuje. Nás obťažuje zrejme určité spektrum infrazvuku, ktoré je prístrojovým vybavením RUVZ zrejme nemerateľné. Preto nie je vo vonkajších priestoroch nič počuť.
Viem ,že mi odpoviete a Vašou odpoveďou budú nič nehovoriace frázy a nikam sa nepohneme .
Pretože však Slovnaft spôsobuje vysokú diskvalitu nášho života, ja napr. spím ako medveď , ale keď ma tento zvuk vytrháva zo sna, a nevyspíte sa dve noci za sebou, tak asi uznáte ,že to človek nenechá len tak. V noci človek MUSÍ spať, inak sa nedá.
Takže vynechajme následné blúdenie po sťažnostiach po mestských orgánoch ,televíziach a iných médiach , a robte s tým niečo . Dá sa to ,o tom svedčí že tento hluk nie je permanentný , ale nájdu sa aj dni ,keď aj nie je úplne ticho aspoň je to v znesiteľnej miere, aspoň v mestskej časti kde bývam , možno obyvatelia iných častí to tak nevnímajú.

Ďakujem
07. január 2015

Ivan Benkovič

Dunivý monotónny zvuk (DMZ) sa šíri Bratislavou stále,je 7.1.2015, 9:40PM a v Rači mi ide uši roztrhnúť. Počas sviatkov som chodieval ldo Malých Karpát a bohužiaľ, tomuto odpornému zvuku som ani v lesoch neunikol, je ho počuť aj za Štefánikovou magistrálou, teda za malokarpatským hrebeňom. Mám na to 2 svedkov. Jedná sa o ultranízku frekvenciu, tesne nad spodnou hranicou počuteľnosti, ktorá sa šíri do veľkej vzdialenosti a nič ju nedokáže dostatočne odtlmiť. Vo vnútri budov vzniká jej zosilnenie vplyvom rezonancie a tiež sa zvýrazní,pretože vyššie frekvencie sa stenou utlmia a nemaskujú ju tak.
Netvrdím, že zdrojom DMZ je Slovnaft, ale nakoľko má veľa komínov a tie sú veľmi často zodpovedné za tento fenomén, som za to, aby sa adresovali sťažnosti aj tam.
Čítal som zaujímavý článok o infrazvuku, čo je vlastne zvuk veľmi blízko tomu,ktorý nás tak obťažuje, vyťahujem z neho aspoň toto:
Infrazvuk má na buňky živých organismů skutečně ničivý vliv. Buňky jsou poškozovány mechanicky (při určitých frekvencích rezonují a trhají se) i chemicky (změny ve složení chemických látek, vznik volných radikálů). I. působí výrazné změny látek obsažených v krvi, bolesti hlavy, únavu, mdloby, zrychlený tep srdce, může způsobit ochrnutí a v extrémních případech smrt.Každý člověk na podněty reaguje jinak - a ty jsou v každé situaci jiné. Vojenské lékařské týmy už dávno studují účinky vibrací draku letounu na lidskou schopnost úsudku a na chování. U některých letců byl pozorován útlum zraku, řeči, orientace, rovnováhy, schopnosti rychle posoudit situaci a přijít s jednoznačným rozhodnutím. Infrazvuk dokáže některé osoby přivést k záchvatům zuřivosti - a přitom i ta nejmenší chyba pilota ve stroji s nejmodernějšími zbraňovými systémy může znamenat neuvěřitelnou katastrofu.
Nově se obavy z infrazvuku objevily v souvislosti se stavbami větrných elektráren - tento jev budí obavy hlavně u "zelenějších" občanů, ačkoli z měření na elektrárnách vyplynulo, že tyto hodnoty nejsou zdaleka dosahovány a že jsou za dodržení zákonem předepsaných vzdáleností sotva měřitelné.
Ve starších domech může infrazvuk působit třeba zazděný komín či různé šachty. Vysoké a úzké budovy nepatrně vibrují spolu se zemskou kůrou a mohou vytvářet škodlivé rezonanční pásy. Pokud taková budova stojí nad podzemním tokem a má železobetonovou konstrukci, mohou do ní pronikat tzv. bludné proudy. V prostorách, umístěných nad takovými zónami, bývá o jeden až tři stupně nižší teplota, což vytváří miniaturní průvan a člověk má např. pocit studených nohou.
Už záhadný a dodnes ne zcela pochopený americký vynálezce srbského původu Nikola Tesla (1856 až 1943) zkoušel, co dělá infrazvuk s lidským organismem. Poněkud jej rozladilo zjištění, že neléčí, jak doufal, ale spíš škodí. Sestrojil také jakýsi rezonátor, s jehož pomocí způsobil v New Yorku malé zemětřesení. Když se pak o jeho pokusy začala zajímat policie, sdělil novinářům, že by pro něj nebylo problémem na dálku zbourat Brooklynský most.a k tomu dodal, že za pomoci jistých rezonancí by bylo možné rozpůlit zeměkouli.

Chování cihlové zdi.
Zeď v okolí nejbližších vlastních kmitočtů (ty bývají na samém prahu slyšitelnosti nejhlubšího uchem slyšitelného zvuku) bývají silně průzvučné a nevypočitatelné. Na to má vliv řada okrajových podmínek- jako je rozměr stěny a rozměr místnosti. Zvláště odlehčované stěny jsou silně průzvučné a jejich vlastnosti závisí od velikosti a tvaru dutin v těchto „odlehčených zdech“. Oblast setrvačnosti hmoty – zde je neprůzvučnost stěny závislá téměř výhradně na její plošné hmotnosti a na kmitočtu. Platí zde, že neprůzvučnost se zvyšuje při každém zdvojnásobení plošné hmotnosti v průměru o 6 dB, a že neprůzvučnost roste s kmitočtem o 6 dB na oktávu, tedy s každým zdvojnásobením kmitočtu. Stěny mají proto vyšší neprůzvučnost při vyšší hmotnosti a při vyšších kmitočtech. U cihlových stěn je oblast setrvačnosti hmoty, kde platí tzv. „zákon hmotnosti“ a hmotnost je pro zvukovou izolaci nejvíce využita, v pásmu nižších a středních kmitočtů. Rozsah této výhodné oblasti se mění s tloušťkou stěny. Čím větší je tloušťka stěny, tím níže, do nižších kmitočtů zasahuje oblast koincidence.V této oblasti dochází k vlnové koincidenci, kdy dopadající zvuková vlna, resp. průmět délky šikmo dopadající zvukové vlny je shodný s délkou ohybové vlny ve stěně. Za této podmínky se stěna rozkmitá s amplitudou rovnající se téměř amplitudě vzduchových částic dopadající zvukové vlny, a stěna vyzařuje zvukovou vlnu, jejíž intenzita je snížena vůči intenzitě dopadající zvukové vlny jen ztrátami způsobenými vnitřním tlumením konstrukce. V oblasti koincidenčního efektu dochází k poklesu neprůzvučnosti v kmitočtovém rozsahu dvou až tří oktáv. U cihlových příček snižuje koincidenční efekt neprůzvučnost u všech běžných tloušťek příček, až do tloušťky 450 mm až 500 mm. U příček malých tloušťek, tj. okolo 100 mm, je koincidenční efekt patrný u vyšších a vysokých kmitočtů, mezi 1000 Hz a 4000 Hz. U větších tloušťek se koincidence posunuje k nižším kmitočtům, až se při tloušťce stěny 450 mm až 500 mm posune kritický kmitočet, to je nejnižší koincidenční kmitočet, pod zvukově izolační kmitočtovou oblast, tj. pod 100 Hz. Při kmitočtech nad oblastí koincidence roste neprůzvučnost s kmitočtem stejně jako v oblasti setrvačnosti hmoty, ale její absolutní hodnota je podstatně nižší než v této oblasti.U cihlových příček obvyklých tloušťek je vždy ovlivněna koincidenčním efektem, u příček menších tloušťek i vlastní rezonancí, a u příček z cihel s dutinami ještě rezonancí těchto dutin. Na neprůzvučnost mají vliv i další okrajové podmínky, jako objemová hmotnost střepu, druh zdící malty, tloušťka spár a kvalita jejich vyplnění, druh omítkové malty, tloušťka a jakost omítky, tvar a rozměry cihel, přesnost jejich rozměrů a v neposlední řadě jakost zdění. Je zřejmé, že příčky z jmenovitě stejného materiálu mohou mít různou neprůzvučnost- liší se i u stejného materiálu různých výrobců. Vliv má dokonce i to zda-ki byla použita lehká nebo těžká malta. Protože rozhodující pro neprůzvučnost je zejména hmotnost, je výhodné, jestliže výchozí objemová hmotnost střepu je co nejvyšší, stejně tak je výhodný vyšší poměr hmoty a nižší poměr dutin. Z akustického hlediska je obecně výhodné, jestliže dutiny nejsou stejně velké (vzhledem k jejich rezonanci) a jestliže mají nepravidelný tvar (ne pravoúhlý). Neprůzvučnost může výrazně ovlivnit tloušťka omítkové vrstvy a její hmotnost. Z výsledku zkoušek vyplývá, že výrazný vliv na neprůzvučnost má přesnost rozměrů zdicího materiálu, která umožňuje zdění s co nejmenšími spárami. Důležitá je kvalita zdění. Rovnoměrné a úplné vyplnění spár je podmínkou dobré neprůzvučnosti. Dobré výsledky neprůzvučnosti některých zděných konstrukcí mají kořeny právě v přesnosti rozměrů tvárnic a v propracované technologii zdění nebo lepení. Neprůzvučnost stěn z cihel, kde vertikální spoj je suchý, „na zámek“, může být závislá také na tvaru a přesnosti.spoje.Cihlové zdivo má z akustického hlediska některé nepopiratelné výhody, týkající se zejména šíření zvuku zděnou konstrukcí. Kromě dobré neprůzvučnosti cihelné stěny spočívají tyto výhody zejména v nižší rychlosti šíření zvukových ohybových vln zdivem a ve vysokém útlumu při šíření podélných zvukových vln na rozhraních cihla – spára. Cihelné zdivo je proto výhodné i pro dobrou ochranu proti šíření zvuku konstrukcí od různých zdrojů zvuku (větrací a vytápěcí zařízení, vodovodní instalace apod.) do prostor, které je nutné chránit před hlukem.
08. január 2015

andrea

Ja bývam od BA asi 16 km v obci Čakany (cez polia na Slovnaft však dovidím, vzdialenosť vzdušnou čiarou 13 km), dnešná noc bola hrozna, kvôli hluku zo Slovnaftu som nevedela zaspať. Ráno asi o 7:30 som pri odchode z domu zaregistrovala aj jemne vybrácie na dverách od garáže a samozrejme hluk bol počuť tiež.
08. január 2015

Zuzana

Bývame v Dunajskej Lužnej, od tohto "zodpovedného" suseda cca 7 km. Neustále dochádza k situáciám, ktoré zhoršujú kvalitu bývania. Od 7.1 opätovne nie je možné v noci spať, cez deň normálne fungovať, neustáva dunivý zvuk a vibrácie. Pravdepodobne kompetentní za životné prostredie bývajú vo väčšej vzdialenosti, kedže je pre nich konanie Slovnaftu v poriadku, inak si neviem vysvetliť, ako je možné, že táto spoločnosť nedostáva permanentne sankcie. Nejde len o jednorázové prekročenie hladiny hluku, ale aj o rezonanciu a znečistenie ovzdušia, podotýkam dlhodobé. Skúste v lete v noci otvoriť okno, je to nemožné, smrad je nedýchateľný. A všetko sa deje pod rúškom noci. Podľa aktuálnej reklamy nám Slovnaft vyrába emócie, zeleň a kyslík. Hmmm ... kde? Pridávam sa k akejkoľvek petícii, ktorá nám umožní bývať bez týchto škodlivých vplyvov
08. január 2015

Lubo

Že vraj nikto sa nesťažuje na hluk, benzínový smrad,svetelné záblesky od Slovnaftu, skúsme zdieľať túto stránku na facebooku a uvidíme. Pravdepodobne málo ludí pozná túto webovú stránku, tak sa spojme a dostaňme ju do povedomia občanov.
Petržalka - Lúky.
08. január 2015

Jozef

No tak som poslal sťažnosť p. Molnárovi aj ja a som veľmi zvedavý čo mi (ak) odpíše ,ale odpoveď pravdepodobne poznám ,bude to v zmysle že všetko zo strany Slovnaftu je O.K. ,všetko je v norme a sťažujem sa len ja sám.
08. január 2015

Jozef N.

Dobrý deň (8.1.2015). Už tretí deň nás terorizuje hukot zo SLOVNAFT-u a ak sa k tomu pridá ich pofidérna reklama o produkovaní kyslíka ide ma šľak trafiť z toho, ako si jedna zahraničná firma dovoľuje devastovať životné prostredie na Slovensku! To nikto z kompetentných v NR SR alebo vo vláde SR nevie zasiahnuť, aby si nejaká zahraničná chemička robila v hlavnom meste Slovenskej republiky čo chce? Bývame v Dunajskej Lužnej a s nostalgiou spomínam na čistý petržalský vzduch (vďaka prevládajúcim západnym vetrom) - tam sme puch SLOVNAFT-u cítili maximálne 2 x do roka, ale tu je riziko vetrania takmer permanetné.
A nejaké trápne informovanie o nábehu etylénovej jednotky II. doplnené masívnou reklamou (veď v Nitre to už necítiť a ani nepočuť) to nikdy neospravedlní.
Je to dlhodobý problém, je to dlhodobá ignorácia nášho životného prostredia a dlhodobý negatívny vplyv na okolité životné prostredie zahraničnou firmou!
A všimnite si, keď je veterné alebo búrkové počasie čo vypúšťajú! Čudujem sa susedným štátom (rozumej Rakúšanom), že to tolerujú ...
08. január 2015

ivan

Tu sa pozrite ľudia , čo spôsobuje naše problémy. Toto je možné len v tomto de-bilistane. Nakontaktujte sa prosím na televízie , na noviny, nesťažujte sa len tu. Je to síce správne ,lebo len tak sme niektorí,ak nie všetci zistili , že nie my sme nenormálni , ale niekto iný ,kto si toto dovolí robiť prakticky v meste.A to škoda ,že som nemohol spraviť foto z prístavného mosta ,to by ste videli tie obludy čo stúpajú do neba z ďaľších komínov. Takže ak budete ešte niekto písať hovorcovi Molnárovi , priložte mu video , nech z nás nerobí de-bilov, my nie sme ako on.
Ak sa veci nezačnú hýbať ,je treba aby sme sa začali obracať aj na členov predstavenstva, okrem vyššie uvedených , je tam aj jeden Maďar a jeden Fín.Ten bude mať hádam prístup, aký je zvyčajný vo vyspelých demokraciách, nie vysunutých Balkánskych destnáciach

Poprosím admina , či by mohol previesť video do formy pozerateľnej priamo tu. Ďakujem

&feature=youtu.be
08. január 2015

ivan

Prikladám ešte jedno video ,kde je vidieť , že ani blízko idúce auto nedokáže byť hlučnejšie . Podotýkam naftové auto, žiadna benzínová Toyota. Takže ako pán hovorca, a páni zo Slovnaftu. Ste rovnejší ako my , ale sme si všetci vo svojích právach a povinnostiach rovní?
&feature=youtu.be
08. január 2015

petrzalcanka

Pán Jozef, splnilo sa presne to, čo ste predpovedali – sťažností začalo pribúdať a Slovnaft urobil čo? - zverejnil oznam (Lubo tu dal naňho link), v ktorom priznáva – áno produkujeme hluk, zápach a spaľujeme na poľných horákoch a budeme tak robiť do nedele 11.1.2015, tak sa ospravedlňujeme - a sťažnosti sú „vyriešené“ ...
08. január 2015

Peter

Som z Dunajskej Luznej - jazero Mala Voda, cca. 6,5 km vzdusnou ciarou od toho "zodpovedneho" suseda. Okno spalne mam orientovane smerom na zapad k hlavnej ceste a mam priamu viditelnost na tu madarsku verziu polarnej ziary, resp. polarneho dna. Uz teraz sa tesim ako sa opat nevyspim po jednej bezsennej noci. A potom znova a znova - az do nedele...
Auta, ktore nam tu chodia takmer pod oknami a lietadla nad hlavami su minimalne o polovicu tichsie ako ten odporny, smradlavy a "ekologicky zmyslajucimi" madarmi vlastneny hnus. Sem by mali prist urobit tie ich akusticke merania vo vecernych a nocnych hodinach, ale nie cez den. Pretoze vzdusne prudenie je pocas dna uplne ine ako v noci.
08. január 2015

arara

Pán MOLNÁR, ak čítate túto stránku, tak vedzte,že
my
NECHCEME OZNÁMENIE ani OSPRAVEDLNENIE
my

CHCEME RIEŠENIE!!!!!!!

Nie za mesiac , ani v druhom polroku , ani keď na Mesiaci pristane človek, ale čo najskôr,
pravdupovediac OKAMŽITE!!!!!!

Na Slovákovi môžte skúšať kadeaké experimenty, neplatiť mu za prácu, robiť z neho somára , ale keď sa Slovák nevyspí dva-tri -štyri dni za sebou, tak sa nahnevá.

A myslím ,že píšem za všetkých.

Takže súdruhovia zo Slovnaftu BUDÍČEK!!!, teraz sme my na rade ,aby sme sa vyspali ako ľudia.
09. január 2015

Jozef

Dobrý deň p. Molnár
Som si veľmi dobre vedomý že táto moja sťažnosť je úplne zbytočná a vôbec nič sa nezmení ,takže sa ani vôbec nemusíte unúvať s nejakou odpoveďou v ktorej mi odborne vysvetlíte ,že ten hluk šíriaci sa zo Slovnaftu ktorý mne ,mojej rodine a stovkám ďalších nedá spávať vlastne ani hluk nieje ,že problém je pravdepodobne vo mne samom a okrem mňa sa nikto nesťažuje ,nakoniec toto všetko podložíte zápisom z merania hluku s hodnotami okolo 35 – 55 dB .
Napriek tomu vám želám pekný deň a pokojnú noc aj keď ja a mnohí ďalší ju mať nebudeme . Spomeňte si prosím keď nebudete môcť spať aj na tých ktorých vytrháva zo sna burácanie Slovnaftu ,ktorý sa stáva nočnou morou obyvateľov žijúcich v okolí .
09. január 2015

ivan

Dnes som hovoril s redaktorkou Nového času, zrejme zajtra výjde v Novom čase o tomto článok, ak môžte a chcete, a mali by ste, zavolajte p. redaktorke.

Redaktorka nového času
p. Švecová Magda 0905 033 515
09. január 2015

Jozef

Písal som do JOJky a do Markízy - uvidíme ,alebo neuvidíme .
09. január 2015

ivan

Aj ja som písal, ale potom som si uvedomil koľko platím obom za reklamy , a koľko im platí za reklamy Slovnaft.Ale RTVS by mala byť od toho nezávislá.
Ale volaj sakra aspoň ty tej p. redaktorke.
09. január 2015

Jozef

Pošli jej link na túto stránku ,tu má najväčší prehľad o sťažnostiach – mne sa adresa na tú redaktorku nepodarilo vygooglit.
09. január 2015

ivan

Jozef , to všetko má ja som s ňou hovoril, ak sa nič nestane zajtra výjde článok. Nič negugluj !tu máš číslo len treba zavolať , nech má aj iný názor ako môj.

Pani ŠVECOVÁ 0905 033 515
09. január 2015

Lubo

Fikcia: Oznamujem že som stratil výfuk na mojom vozidle a pokiaľ nezoženiem nový
bude moje motorové vozidlo vo zvýšenej miere viac znečisťovať ovzdušie a pravdepodobne budete počuť aj zvukové prejavy, asi tak.
Aké kompenzácie dostávame od Slovnaftu, kompenzuje náklady na lieky alergikom, vysádza stromy, máme lacnejšie palivo?.

http://www.etrend.sk/firmy/slovnaft-by-mal-byt-hlucnejsi-do-nedele.html
http://www.etrend.sk/firmy/slovnaft-by-mal-byt-hlucnejsi-do-nedele.html
10. január 2015

ba

Ide o alibisticky clanok. A pytam sa, o akych "novych obyvateloch"to molnar hovori? Ze len tito to vnimaju, ostatni situaciu uz poznaju??? Ja som bratislavcan od narodenia, a to co robi slovnaft posledne obdobie je vrchol. Cita to molnar, to mi je jasne, inak by nezaplatil slovnaft henten clanok. Ale citaju to aj kompetentni? Primator, starostovia, ktori mlcia? Ved odpovedou na tento podnet bolo len, ze slovnaft ved informoval. Kompetentni, vy chcete anarchiu? Chcete, aby sme sa riadili pravidlami, aby sme nerobili hluk? Napriklad pred vasim domom? Alebo chcete tu anarchiu a dovolite tento bordel? Odkaz pre molnara - moja umyvacka produkuje hluk 40-50 db, Nepocut ju vo vedlajsej izbe ale slovnaft aj vo vzdialenosti 10 km. Komunizmus v nejakej miere uz skocil, tu ludi uz tazke opijat rozkom. Skus urobit merania ked to ma zmysel. Alebo prestante obtazovat cely okres svojou cinnostou!
10. január 2015

Libusa

Dobry den som z biskopic a uz je to neznesitelne . Mam male dieta a ta ziara a ten strasny hluk nielen budia nase dieta ale aj nas stiahnem zaluzie tak sa to da ale ten hluk sa neda vydrzat ani cez zavrete plastove okno a mam pocit ze kazdy den je to horsie dokedy este ? A to byvam uplne na konci biskupic co chudaci ludia na zaciatku .
10. január 2015

Hawlo

Prosime kompetentnych o urychlene riesenie eliminovania nadmerneho hluku. Treba presne identifikovat co produkuje tieto hlukove emisie. My sme z Kadnarovej ul. z Race a v noci je pocut rusivy hluk ako keby bolo nastartovane prudove lietadlo. Neviem si predstavit spat pri tomto hluku v lete pri pootvorenom okne!
Este raz prosime o urychlene riesenie, DAKUJEME !
10. január 2015

Ivan

Dobra sprava, je 10.1. 10:10 a konecne NEpocujem ten spominany hluk (aspon tu v Raci). Dufam, ze to vydrzi minimalne do zaniku tejto planety, a ak nie, aspon bude mozne lahsie zistit, ktora megapistala to robi (ak je prave odstavena). Ked zacne znova hukat svoju monotonnu piesen, napisem sem.
10. január 2015

Jozef

Zmazali môj komentár k článku o Slovnafte v Čase.sk ,asi sis-ka.
10. január 2015

Lubo

10. január 2015

ivan

Poklona pre novinárku, aj pre Nový čas , ale niekto ich musel osloviť. Neskromne musím povedať ,že ten niekto je syn mojej mamy. Už som to písal skôr. Treba sa obracať na média, syn mojej mamy sa obrátil na TA3, aj tá spravila reportáž, dnes v hlavných správach, ale musia tam ludia v čom najväčšom počte písať , aby ten za3raný bolševický poskok nemohol trepať. Ja som včera napísal aj primátorovi aj na RÚVZ.Aj tam treba ludia písať.Čo v najväčšom počte . A treba napísať na MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA. Áno keď má niekto váhovú kategóriu na boj s týmto smrdutým a hlučným molochom tak je to MZ. Ja tam idem napísať , tak VÁS vyzývam -PÍŠTE tam ľudia.Čo? , nie je až tak dôležité ale počet.Počet na3ratých ľudí.
Treba si uvedomiť ,že čo slovnaft robil nie je koniec .Oni v tom budú pokračovať. Zrejme kúpili technológiu na Somálskom bazári, lebo bola lacná.
Inak žiara bola vidieť až za Dunaj stredou aj v Trnave.
10. január 2015

Ivan

Je 10.1. 22:20 a vsimol som si, ze dunivy zvuk je tu opat. Nemozem pri tom zaspat, tak idem pisat aj ja staznost. Ak sa nic nezmeni, s manzelkou uvazujeme aj o prestahovani sa z rodneho mesta daleko, kde ten bordel nebude nicit zivot nasich deti.
10. január 2015

ivan

Ivan , na Min.zdravotníctva a RUVZ, nie tomu trpákovi do Szlovnaftu
11. január 2015

Peter

Ivan (a ostatní), predtým než budete písať na MZ SR, ozvite sa mi, prosím, na [email protected].

Myslím, že lepším riešením, ako keď bude každý individuálne písať na ministerstvo, bude zorganizovať petíciu. Viac hláv, viac rozumu, ako sa hovorí, chcel by som sa teda predtým poradiť s ľuďmi, ktorí majú tento problém.

Peter
11. január 2015

ivan

Ozývam sa , napriek tomu si ale myslím ,že je dobré písať aj jednotlivo, to samozrejme nevylučuje spoločný postup. Ale rýchlo, dnes je nedeľa a hučí jak u blbých, stupeň 9 z desiatich.

Výzva Národného referenčného centra pre hluk a
vibrácie na všeobecné rešpektovanie práva na ticho v
nadväznosti na mezinárodní aktivity International
Noise Awareness Day
Deň proti hluku
Deň uvedomenia si hluku
Sluchový vnem je jedným zo základných zmyslových pocitov človeka, bez existencie
ktorého je kvalita ľudského života veľmi znížená a uplatnenie človeka je silne obmedzené.
O to viac si na druhej strane treba neustále pripomínať ochranu zdravého sluchu pred
nadmerným, rušivým alebo obťažujúcim hlukom, ktorý je často našim neželaným
spoločníkom od skorého rána no neskorej večere, ba niekedy aj v noci. Medzinárodný deň
uvedomenia si hluku, ktorým je symbolicky vždy zelený štvrtok, kedy sa podľa tradície na
kresťanských kostoloch "zaväzujú" zvony, je príležitosťou znova upozorniť na škodlivosť
hluku v našom okolí. V agende úradov verejného zdravotníctva, ale nielen tam, tvoria totiž
sťažnosti na hluk najpočetnejšie zastúpenie.
Počuteľný zvuk je akustické vlnenie vo frekvenčnom rozsahu približne 16 Hz až
20000 Hz, ktoré sa vo vzduchu za normálnych podmienok šíri rýchlosťou 344 m/s
a vyvoláva sluchový vnem človeka, a to v dynamickom rozsahu približne 20 mikropascalov
až desiatky Pascalov (Pa). Hodnoty nad 10 Pa, ktoré predstavujú hladiny akustického tlaku
vyššie ako 114 dB, ohrozujú sluch do tej miery, že môže dôjsť k trvalej a nevratnej zmene,
ba i k poškodeniu sluchových receptorových buniek vnútorného ucha.
Hluk je definovaný ako každý rušivý, obťažujúci, nepríjemný, nežiadúci, neprimeraný
alebo škodlivý zvuk. Napr. aj krátkodobé pôsobenie rušivého hluku v obytnom interiéri
s hladinami presahujúcimi 35-40 dBA môže podľa odporučenia SZO (WHO) viesť
k narušeniu pokojného spánku. Dlhodobá rušivosť a obťažovanie hlukom v rozmedzí 50-70
dBA v čase relaxácie fyzických a duševných síl človeka napr. v blízkosti dopravných
koridorov, letísk alebo priemyselných areálov majú priamu súvislosť s hypertenziou či
neurózou človeka alebo poruchami spánku.
Nadmerný hluk na pracoviskách presahujúci trvale hodnotu 85 dBA spôsobuje postupnú
stratu sluchu a trvalý posun prahu počutia.
Problematikou boja proti hluku sa zaoberajú aj významné materiály SZO (WHO) a EU
a mnohé smernice Rady Európy a Európskeho parlamentu.
Ústava SR vo svojom čl. 44 zahrňuje pre každého právo na priaznivé životné
prostredie a priaznivé životné podmienky ako aj na včasné a úplné informácie o stave
životného prostredia a o príčinách a následkoch tohto stavu. V tom je obsiahnuté aj právo
na ticho.
K základným všeobecne záväzným právnym predpisom SR v tejto oblasti, ktoré priamo alebo
nepriamo riešia problematiku ochrany pred hlukom, patria najmä nasledovné zákony,
vyhlášky a nariadenia vlády:
· Zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení
neskorších zmien,
· Vyhláška MZ SR č. 549/2007 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných
hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku,
infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí,
· Vyhláška MZ SR č. 259/2008 Z.z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné
prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na
ubytovacie zariadenia,
· NV SR č. 274/2004 Z.z. o opatreniach na ochranu životného prostredia pred hlukom
z lietadiel,
· Zákon NR SR č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene
a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien,
· NV SR č. 115/2006 Z.z. o minimálnych zdravotných a bezpečnostných požiadavkách
na ochranu zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou hluku v znení NV
SR č. 555/2006 Z.z.,
· Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení
neskorších predpisov,
· Vyhláška MŽP SR č. 55/2001 Z.z. o územnoplánovacích podkladoch a
územnoplánovacej dokumentácii,
· Zákon č. 24/2005 Z.z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a
doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien,
· Zákon č. 245/2003 Z.z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného
prostredia,
· Zákon č. 2/2005 Z.z. o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí,
· NV SR 310/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických
požiadavkách a postupoch posudzovania zhody na strojové zariadenia
a iné.
Čo je možné urobiť na zlepšenie situácie v boji proti hluku z dlhodobého hľadiska:
· Skvalitniť tvorbu územných plánov obce alebo zóny pomocou regulatívov na
neprípustné aktivity v obytnom území z hľadiska rušenia hlukom,
· Zlepšiť prevenciu v ochrane proti hluku v etape územného a stavebného konania,
· Zlepšiť súčinnosť dotknutých orgánov štátnej a verejnej správy a samosprávy,
· Postupne vytvárať reálne akčné plány pre znižovanie expozície obyvateľstva hluku
na základe poznania problémových oblastí v danom území,
· Podporiť programy pre vedu a aplikovaný výskum a tímovú spolupráca
lekárov, inžinierov a praxe.
Čo môže v tento deň uvedomenia si hluku urobiť každý z nás hneď a bez
akýchkoľvek investícií a príprav?
Hlavne nerobiť druhým to, čo nás samých ruší a obťažuje, ako napríklad :
- stíšiť rádio alebo TV, či akúkoľvek inú hudobnú produkciu na prijateľnú úroveň, tak
aby nedochádzalo k rušeniu susedov alebo iných osôb priamo nezúčastnených na
uvedenej produkcii,
- oznámiť včas spolubývajúcim hlučné práce súvisiace napr. s rekonštrukciou
interiérov v bytových domoch a navrhnutý harmonogram prác aj dodržiavať,
- pri účasti na verejných podujatiach, koncertoch a pod. včas vypínať mobil, a tým
predchádzať rušeniu a stresom,
- dodržiavať predpísanú rýchlosť jazdy najmä motorových vozidiel, lebo hluk
z dopravy exponenciálne rastie s rýchlosťou,
- vybrať sa do jarnej prírody, najlepšie bez aut a mobilov a relaxovať v tichu lesa.
Národné referenčné centrum pre hluk a vibrácie
RUVZ hl. mesta SR so sídlom v Bratislave,
Ing. Ladislav Mihalčík
Ružinovká 8
820 09 Bratislava
http://www.uvzsr.sk/
11. január 2015

Jozef

Ja od včera t.j. 10.1. vo Vrakuni Slovnaft nepočujem ,alebo len veľmi slabo a taktiež neregistrujem ani ten tzv. podprahový zvuk ,ale kľud bude zase len pár dní a začne to znova a keď to začne tak to sem napíšem.
S petíciou samozrejme súhlasím .
12. január 2015

Ivan

12. január 2015

Jozef

No takže kľud nebol dlho 11.1. 22:30 MORDOR začal zasa hučať.
12. január 2015

oli

Petícia podpísaná - ja som z Tomášova a tu to detto počuť aj vidieť. Ale ako tu už niekto písal, zrejme to nevnímajú všetci, v našom dome len ja :)
12. január 2015

petrzalcanka

Ivan, vďaka za vytvorenie petície.

V Petržalke sa ten hrozný zvuk začal šíriť v polovici septembra 2014, keď v Slovnafte začali s tou rekonštrukciou – odvtedy je ho počuť nepretržite 24 hod. denne a keď naberie na intenzite tak ako napr. včera (nedeľa) a dnes popoludní (12.1.2015, momentálne je 17:45 hod.), tak doslova aj fyzicky cítiť – vibrácie, ktoré tento zvuk v budove vyvoláva u mňa spôsobujú, že mi je zle na srdce a cítim to aj na žalúdku a o nervovej sústave ani nehovoriac.

Intenzita tohto zvuku sa v priebehu dňa mení – napr. v sobotu 10.1.2015 doobeda, keď Ivan písal, že ho nepočuje, tak tu ho bolo počuť stále – v tom čase len v slabej intenzite, ale stále. Keď ten zvuk naberie na sile tak, že sa už aj Jozef ozve, že ho registruje, tak tu sa vtedy už v budove chveje celá podlaha a mne je doslova fyzicky zle :(
12. január 2015

Rovincan

Dobry den, byvame na zaciatku Rovinky (asi 2,5 km vzdusnou ciarou od slovnaftu) a tiez postupne od septembra 2014 ( aj prave v tomto momente) badame vibracie a neprijemne dunenie. Tento vyslovene otravny zvuk pocut 24 hodin denne v roznej intenzite a aj vtedy ked je Slovnaft v beznej prevadzke a neslahaju mu z kominov pekelne ohne. Tento odporny zvuk velmi vyraznym sposobom ovplyvnuje kvalitu a komfort zivota a inak ako so stuplami v usiach sa poriadne nevyspim. Uprimne sa tesim ked medzi nami postavia D4 s nejakou poriadnou zvukostenou, aby to bolo aspon trosku tlmene. Radsej hluk dialnice ako ten vyslovene neznesitelny bzukot. Myslim, ze je nacase aby sa kompetentni zamysleli nad tym ci je pocinanie nasho zodpovedneho suseda naozaj take zodpovedne.
12. január 2015

barbara

12.1.2015, 23:20 Rača, intenzita hluku "Mordora" pri zatvorenych oknach je neznesitelna, dalsia prebdena noc pred nami. Bodaj do toho komina naprsalo sto metrov vody a zamrzlo to a rozdrapilo!
13. január 2015

Jozef

Dnes od noci hučí fest !!! 13.1. (Vrakuňa)
13. január 2015

Rovincan

Dnes velmi skoro nad ranom nas vytrhlo zo spanku a naozaj som mala pocit, ze nocujem vo vyrobnej linke. Hluk ako ked sedite v lietadle, ktore prave vzlieta. Pisali sme staznost aj priamo do Slovnaftu, necakam ze dostaneme rozumne stanovisko, ale nejako sme si ulavit museli. To co Slovnaft za posledny rok predvadza je vrcholom arogancie a nezaujmu o okolie, ktore devastuje! Investicie do okolia vsehovsudy ziadne, investicie na zlepsenie zivota ludi v oblastiach, ktore su jeho cinnostou zasiahnute ziadne! Hlavne, ze sa nam za to kazdy mesiac pekne ospravedlni, a to len vtedy ked uz mate naozaj pocit ze za chvilu z neho vyleti nejaka raketa do vesmiru. Tie ich hlupe oznamy a ospravedlnenia ma akurat vzdy vytocia, pretoze neriesia nic a len nam tym davaju najavo ako velmi nas obycajnych ludi maju v pazi. Ak su nejake moznosti, o ktorych viete sem s nimi a urcite sa zapojim. Peticiu som uz podpisala, staznost napisala, som v takom stave mysle, ze kludne pojdem aj s transparentom do vlcieho hrdla.
13. január 2015

Zuzana

ja som dnes rano zaznamenala aj neprijemny pach priamo vo Vrakuni na Cilizskej ulici, pritom takyto pach citit v najblizsom okoli Slovnaftu, vevytrat bolo nemozne rano pretoze zapach bol neprijemny a posobil zle na zaludok, takze nemozeme rano vetrat. Silny zapach ropy.
13. január 2015

ivan

Rovnican ,Barbara,Petržalčanka, potrebujem aspoň štyroch- piatich ľudí , ktorí sa vyberieme natvrdo na začiatok za primátorom. Ak vám to naozaj robí problémy ,ozvite sa mi , to samozrejme platí aj pre ostatných ktorí sú ochotní.
Kontakt: [email protected],
alebo sa ozvite Petrovi:
[email protected].
toto len tak neskončí, tak prestante vypisovať a poďme konať
14. január 2015

Zuzana

Slovnaft zverejnil ze toto ma trvat do nedele a je uz streda a stale to trva, primator ma uz sklamal, uz je kolko od vtedy co ho zvolili a absolutne sa nic v meste neudialo za ten cas, ani nic nebolo zvernene v medii ani na internete ani to nebadat v meste.
14. január 2015

ivan

Ludia , píšte ,volajte ,meilujte na

MUDr. Jindra HOLÍKOVÁ
Zástupkyňa regionálneho hygienika
a vedúca sekcie činností verejného zdravotníctva
Telefón: +421 917 235 450
Email: [email protected]

RUVZ nemá žiadne hlásenia, ak by chceli aj merať u niekoho doma ,nemajú u koho, to nestačí tu vypisovať, ako chcete niečo dosiahnuť ,keď maximum toho čo spravíte je že napíšete o svojom trápení a tí odvážnejší podpíšu petíciu.Ja som teraz telefonoval s p. Holíkovou , a jej sa doteraz okrem mňa ozval len jeden človek , a aj to len jednorázovo, žiadna spätná väzba.Keď budeme ako ovce ,stále sa k nám ako ovciam budú správať.
Má pravdu Zuzana hučia stále , aj keď v Rusovciach trochu menej.
14. január 2015

Rovincan

Dnes som napisala p. Holikovej, ocakavam od nej nejaku reakciu. Uvidime ako sa to dalej vyvinie.
14. január 2015

arara

Vážení ,tu nájdete formulár verejnej sťažnosti, stiahnite, vyplňte a dole máte dve možnosti.Poslať poštou , alebo e mailom.Poprosím , ak je tu niekto kto ten formulár vie uložiť niekde dostupnejšie aby to urobil. A poprosím posielať a šíriť.
http://uloz.to/xRmE4eP6/formular-verejnej-staznosti-1-doc
15. január 2015

ivan

Pani Holíková napísala

Dobrý deň,
prosím, aby ste nevyzývali ďalších, aby podávali podnety na Slovnaft, lebo miesto riešenia problému budem robiť iba administratívu!
Ďakujem za pochopenie
Holíková

,takže prosím nepíšte.
15. január 2015

medved

Neuveritelne co je mozne v tomto bananistane, Bratislava byva zamorena smradom zo Slovnaftu pravidelne, byvam v Petrzalke a tam je to citit casto, staci ak fuka spravnym smerom, hlavne v noci. Teraz pribudol otravny hluk, nabuduce pridu s cim? Nechapem ako je mozne, ze ma peticia "az" 20 podpisov, to naozaj nikoho nezaujima v akom prostredi zije, ja zasnem. Ak ste sa niekto ozvali, napiste sem prosim kontakty kam, aby nas bolo viac a nepisal kazdy inde.
15. január 2015

Ivan

Myslim, ze ked bude dost podpisov na peticii tu http://www.peticie.com/nizkofrekvencny_monotonny_hluk_v_bratislave - az potom treba poslat staznot na RUVZ alebo kdekolvek inde. Inak to bude kontraproduktivne, ako pisala p.Holikova, bude riesit len administrativu. Zdielajte link na peticiu prosim, kludne aj cez FB a pod.
17. január 2015

ivan

Revolúcia skončila?
Lebo ja hučanie počujem stále! Nie v rovnakej intenzite ani stále, ale v noci okolo desiatej keď som išiel spať v pohode , v noci okolo tretej keď som išiel na WC už som nemohol zaspať-hučalo.
Ako ste na tom ,hlavne Petržalčania?
18. január 2015

Jozef

(Vrakuňa) v noci neviem ,ale dnes od rána 5:00 do teraz 13:30 je Slovnaft vínimočne úplne ticho . Ak začne hučať tak to sem napíšem a ak niekto bude počuť hučanie aj medzi tým ,tak sa jedná o iný zdroj.
18. január 2015

Lubo

Tak neviem ako vy, ale ja mám pocit,že zo slovnaftu štartuje lietadlo. Až na to,že lietadlo nestartuje vkuse tri hodiny. Normálne mi je z toho zvuku fyzicky zle.
18. január 2015

Jakub

Pri lukoil pumpe na zaciatku slovnaftskej vonku 65dB a pocut dunivu neprijemny zvuk..
19. január 2015

Jozef

23:30 Mordor štartuje (:
19. január 2015

ivan

Dnešná noc, a dnešné ráno -Mordor pokračuje,a Molnár oblbuje

Molnár Anton (17200)
Prílohy7:02 (pred 1 hodinou)

komu: mne
Vážený pán Türk,

rafinéria Slovnaft, podobne ako väčšina výrobných závodov, patrí k „prirodzeným“ producentom hluku, keďže pri výrobe využívame rôzne kompresory, elektromotory, čerpadlá, regulačné ventily či ventilátory, ktoré musia byť v činnosti 24 hodín denne. Slovnaft však systematicky investuje do znižovania hlukovej záťaže, ktorej sú vystavení jeho zamestnanci a okolie. Na ochranu zdravia pred hlukom sú vo vyhláške ministerstva zdravotníctva určené prípustné hodnoty hluku, infrazvuku a vibrácií pre deň, večer a noc.

Zvýšená úroveň hluku môže vzniknúť napríklad pri plánovanom odstavovaní a nábehu výrobných jednotiek, pri neštandardných situáciách, štandardnom bezpečnostnom odtlakovaní technologického
zariadenia pri neštandardných situáciách alebo pri výkone tesnostných skúšok tlakovaním.

O všetkých plánovaných aktivitách, ktoré zvyšujú hladinu hluku, spoločnosť Slovnaft vopred informuje všetky okolité mestské časti a obce. Najbližšou takouto činnosťou budú tzv. prefuky kotla v Teplárni, ktoré prebehnú v dňoch 21.-23. januára 2015 (viac informácií v prílohe).

Obdobie záveru roka a začiatku nového roka je z pohľadu zvýšenej hlukovej záťaže možné rozdeliť do viacerých fáz:
- činnosti, ktoré mali vplyv na zvýšenú úroveň hluku, boli ukončené v dňoch 1.11. – 2.11.2014. Tieto boli v predstihu avizované a týkali sa etylénovej jednotky.

- počas novembra-decembra 2014 nasledovalo štandardné obdobie

- od 19. decembra 2014 prebiehal pokus o nábeh etylénovej jednotky, ale 22. decembra bol pozastavený

- medzi 22.12.2014 až 7.1.2015 nasledovalo štandardné obdobie

- 7. januára 2015 sme začali s opätovným nábehom etylénovej jednotky, tento proces bol úspešne ukončený 11. januára 2015


Ak si to želáte, môžeme Vás kontaktovať s cieľom zmerať hladinu hluku priamo v okolí Vášho domova.

V prípade akýchkoľvek otázok spojených s našou každodennou prevádzkou sa môžete obrátiť aj na podnikový dispečing na t.č. 02/4055 3244.

Ďakujem za pochopenie a želám všetko dobré.

S pozdravom


Anton MOLNÁR
SLOVNAFT, a.s. - hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie
______________________
19. január 2015

Ivan

18.1.vecer az do rana v Rači nedunelo. Mozno to suvisi so smerom vetra, neviem. Ale 22.12.-7.1. Pocas "standardneho obdobia" hucalo poriadne. Piste sem kedy a kde a ci hucalo alebo nie, spracujeme to a spolu s peticiou to posleme na urady.
19. január 2015

Zuzana

tak ked Molnar tvrdi ze 11. januara skoncili tak ako je mozne ze to z 12. na 13. bolo pocut zase na noc. Byvam vo Vrakuni na 1. poschodi okolo su panelaky, scholka rozne budovy a stromy, garaze, ktore to skor este utlmuju ten zvuk ako niekto na poschodi kde je vacsia plocha na prenos hluku a nie su okolite budovy, ktore by to tlmili som to citila v posteli ked som si lahla o pol jedenastej, akonahle som dala hlavu na postel tak som to vybrovanie ako ked preleti helikoptera ci lietadlo citila, ibaze lietadlo pocut minutu nie vyse hodiny kym clovek zaspi a o chvilu sa clovek prebudi a nevie zaspat potom zaspi a zase to iste sa opakuje. Moj manzel to nepocuje ale to tak isto ma problem so spanim ako ja. Pred 2 rokmi sme to takto casto nezazivali a ani si nepamatam kedy ma Slovnaft vyrusoval zvukom obcas iba smradom. Pocas vianocnych sviatkov to bolo urcite, no ked Molnar pise ze mali standardne obdobie tak asi to spalovali duchovia alebo zlodeji inak si neviem pomoct
19. január 2015

medved

Davam do pozornosti online diskusiu so starostom Petrzalky, v prvy pracovny pondelok v mesiaci od 13:00 do 14:00, (t.j. najblizsie 2.2.2015). Mozno zbytocne, ale minimalne dalsia moznost ako upozornit na problem a dozvediet sa ci planuju kompetentni so situaciou nieco robit.
http://www.petrzalka.sk/online-diskusie/
21. január 2015

ivan

Takže ako sme predpokladali , na Slovensku nie je nik schopný infrazvuk odmerať , tu je oficiálna odpoveď z RUVZ, má niekto rozumný návrh, ako ďalej pokračovať?


REGIONÁLNY ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA

BRATISLAVA hlavné mesto

so sídlom v Bratislave, Ružinovská 8, 820 09 Bratislava 29, P.O.Box 26

Úrad verejného zdravotníctva

Slovenskej republiky

Trnavská 52

826 45 Bratislava

Naše č.: Vaše č.:

HŽP/0411212015

HŽP/04263/2015

HŽP/04634/2015

Vybavuje:

MUDr. Holíková

Vec: Podnety na obťažovanie obytného prostredia hlukom z prevádzky a.s. Slovnaft-

žiadosť o usmernenie a súčinnosť

V priebehu mesiacov november a december 2014 ajanuár 2015 boli na náš úrad

doručené viaceré podnety obyvateľov rôznych mestských častí Bratislavy ipriľahlých obcí na

občasné, ale niekoľko dní trvajúce výrazné rušenie obytnej pohody hlukom z areálu a.s.

Slovnaft Bratislava. Viacero podnetov je tiež na webových stránkach.

Podľa popisov ide o nízkofrekvenčný hluk, príp. infrazvuk, ktorý najviac dráždi

v nočných hodinách a prenáša sa dovnútra obytných budov, kde sa javí intenzívnejší ako

v okolí objektov. Hluk údajne veľmi výrazne neurotizuje a ruší spánok.

Orientačné merania, vykonané našim úradom, tento zvuk zachytili a kolísal okolo

normovej hodnoty pre noc (45 dB). Slovnaft a.s. zmeny technológie, ktoré by mohli uvedený

hluk spôsobovať, oficiálne poprel.

Jedinou možnosťou právneho postupu je získanie preukázateľných výsledkov merania

hluku, ktoré však náš úrad z kapacitných dôvodovaz dôvodu nedostatočného prístrojového

vybavenia nevie zabezpečiť.

Dovoľujeme si preto požiadať o návrh ďalšieho postupu a príp. súčinnosť pri

objektivizácii tohto hluku, aby bolo možné pristúpiť k správnemu konaniu.

MUDr. Otakar Fit z

regionálny hy ienik

Na vedomie:

l. [email protected]

2. [email protected]

3. [email protected]

Tel: 0917235450 Fax: 02/4333 8288 E-mail: [email protected] IČO: 00607436
21. január 2015

lubo

Tak toto je super. RUVZ nema pristrojove vybavenie na meranie hluku? A potom kto uz ich ma mat? Ja byvam vo Vlcom Hrdle a vcera stojac na balkone som aplikaciou na telefone nameral konstantny hluk vo vyske 65 - 75 db (hluk z dopravy to nebol, lebo Slovnaftska je daleko a dole neslo ziadne auto). Tak neviem, ci im mam poslat screenshot z mobilu alebo co?
21. január 2015

ivan

Skús, pretože ho ale nemáš certifikovaný bude to k ničomu.

"
Dovoľujeme si preto požiadať o návrh ďalšieho postupu a príp. súčinnosť pri

objektivizácii tohto hluku, aby bolo možné pristúpiť k správnemu konaniu. "

Takže v duchu tejto výzvy aj tvoje meranie možno považovať za súčinosť.Inak Slovnaft popiera ,že to je on pôvodca .V piatok bude viac ,pretože problém ,aspoň smer na maďare pretrváva.
21. január 2015

lubo

Tak som urobil video, kde je ten zvuk celkom dobre pocut, navyse je tam zaber na merac hluku (ako kontrolny zvuk mi pred koncom pride sms-ka). Neviem, ci to staci ako "sucinnost pri objektivizacii", ale snazil som sa. http://youtu.be/ymzbX6YbHis
21. január 2015

ivan

Je to paráda , myslím že je to ten zvuk , škoda ,že nevieš identifikovať odkiaľ to presne ,alebo aspoň približne presne zistiť odkiaľ to ide .Poslať to p.Holíkovej môžeš , ale ...
Ja ťa chcem poprosiť či mi nemôžeš zavolať, poviem do telefónu prečo .
0907624250
22. január 2015

arara

Petržalčanka, a ako si na tom teraz ?Počuješ?Lebo ja nemôžem spať ani keď mám štuple v ušiach.Ja to nevnímam ušami ale to počujem celým telom.
22. január 2015

petrzalcanka

Arara, presne ako píšeš, ja tiež ten zvuk nielenže počujem ušami ale doslova cítim celým telom. Štuple v ušiach ani iné chrániče sluchu z vlastnej skúsenosti neodporúčam - mne to ešte zhoršujú, lebo odbúrajú ostatné normálne zvuky a zostane len tento odporný, neznesiteľný zvuk. Skúšala som si púšťať aj relaxačnú hudbu - také tie prirodzené zvuky prírody ako napr. šum mora a pod. ale nepomáha ani to :(
22. január 2015

petrzalcanka

Arara, presne ako píšeš, ja tiež ten zvuk nielenže počujem ušami ale doslova cítim celým telom. Štuple v ušiach ani iné chrániče sluchu z vlastnej skúsenosti neodporúčam - mne to ešte zhoršujú, lebo odbúrajú ostatné normálne zvuky a zostane len tento odporný, neznesiteľný zvuk. Skúšala som si púšťať aj relaxačnú hudbu - také tie prirodzené zvuky prírody ako napr. šum mora a pod. ale nepomáha ani to :(
23. január 2015

ivan

ferdo mravec: Dnes je piatok 23 január 2015 cca 18.45 hod.. Bývam na Znievskej vedľa Billy a uz dobru polhodinu sa ozyva od Slovnaftu neuveritelny hluk, porovnatelny s tym, aky byva na letisku pri prelete lietadla. Lenze tam trva par sekund a tu uz viac ako polhodinu.
Volal som dcere, byva kusok od Ekonomickej Univerzity v Petrzalke a tam je to pocut udajne takisto. A nie prvy krat.
Som velmi rad, ze je januar a vonku zima.
Pevne verim, ze do prichodu tepleho pocasia sa niekto niekde spamätá, lebo spat pri zatvorenom okne by som nerad.
Súhlasím Nesúhlasím pred 19 minútami
http://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/14100/slovnaft?ref=1600755131142203555001E121rj4soWy0TzHLn5GDxwxeBG0UdDW
23. január 2015

medved

Uz zasa, 23.1.2015 vecer v Petrzalke neuveritelny hluk, tentokrat ovela intenzivnejsi ako obycajne. Slovnaft veselo pokracuje, uvidime kedy zase pride nejake oznamenie o nestandardnej aktivite. Z mojho pohladu jedina nestandardna aktivita Slovnaftu je, ked nejakou nahodou neobtazuje polovicu obyvatelov Bratislavy hlukom a smradom.
23. január 2015

petrzalcanka

evidentne je nás veľmi veľa, ktorým ten hluk prekáža, ale na počte ľudí, ktorí sa pripojili k petícií vytvorenej Ivanom to nevidno - ak chcete, aby bolo jasné, že to je problém, ktorý sa týka veľkého počtu ľudí, podporte aj vy túto petíciu a šírte ďalej povedomie o nej:

http://www.peticie.com/nizkofrekvencny_monotonny_hluk_v_bratislave
23. január 2015

arara

Tí čo sem chodia , sa iste podpísali.Petícia sa musí dostať medzi ľudí.E-pošta ,Facebook, iné siete, kto má nápad , a kto poslal?
23. január 2015

petrzalcanka

opätovne som tú petíciu pripomenula, pretože zanikla v tom množstve príspevkov, ktoré sme tu medzitým dali - video na www.tivi.azet, na ktoré som tu dala včera odkaz si doteraz pozrelo 2379 ľudí a pod videom v diskusii je okrem môjho komentára aj odkaz na túto stránku - takže ak sem ľudia prekliknú, aby hneď videli, že je aj takého niečo vytvorené. Možno by nebolo zlé, ak bývate v činžiaku zavesiť u vás vo vchode vytlačený oznam o tejto petícií a prípadne aj tejto stránke a tomto odkaze.

http://www.peticie.com/nizkofrekvencny_monotonny_hluk_v_bratislave
23. január 2015

petrzalcanka

opätovne som tú petíciu pripomenula, pretože zanikla v tom množstve príspevkov, ktoré sme tu medzitým dali - video na www.tivi.azet, na ktoré som tu dala včera odkaz si doteraz pozrelo 2379 ľudí a pod videom v diskusii je okrem môjho komentára aj odkaz na túto stránku - takže ak sem ľudia prekliknú, aby hneď videli, že je aj takého niečo vytvorené. Možno by nebolo zlé, ak bývate v činžiaku zavesiť u vás vo vchode vytlačený oznam o tejto petícií a prípadne aj tejto stránke a tomto odkaze.

http://www.peticie.com/nizkofrekvencny_monotonny_hluk_v_bratislave
24. január 2015

obyvatel

A dnes to zrejme huci opat. 24.1.2015 9:30 hod.
24. január 2015

alias

Ved informovali, takze mozu.

*****

V nadväznosti na informáciu o vykonávaných prefukoch kotla K3 v Teplárni v areáli spoločnosti Slovnaft v dňoch 21. až 23. januára 2015 by sme vás chceli informovať, že z dôvodu potreby zabezpečenia požadovaných parametrov v rámci technologického postupu, je potrebné v prefukoch pokračovať aj počas víkendu v dňoch 24. a 25. januára 2015.

Pokiaľ budú dosiahnuté požadované technologické parametre už v sobotu, ďalšie prefuky nebudú potrebné.
*******

A ked budu dalsie prefuky potrebne, tak zas nam daju vediet, tak sa vobec nemusime obavat. Prosim, chapte, ze to myslim cisto ironicky, po precitani vyjadreni a aj pozreti tych PROMO VIDEI, napr. http://tivi.azet.sk/video/2211176/hluk-a-plamene-zo-slovnaftu-tohto-sa-bratislavcania-v-skutocnosti-boja.html/?utm_source=cas.sk&utm_medium=zona-hp&utm_content=box-tivi-hp&utm_campaign=cross

-- na tom nerobil nejaky zanieteny novinar, len nejaky lacny podplatitelny smejd. A cielom toho videa je oblbnut ovcana.
24. január 2015

Jozef

Petržálka pri dostihovej dráhe 15:05 - no takýto rachot od Slovnaftu nieje ani vo Vrakuni !!!!
24. január 2015

Peter

STRAŠNÉ!!!!! nemormálny monotónny hluk!! Hamuliakovo
24. január 2015

Peter

STRAŠNÉ!!!!! nemormálny monotónny hluk!! Hamuliakovo
24. január 2015

ruzinov

Ale je, aj na dolnych honoch, aj v ruzinove...
24. január 2015

občan

Príšerný hluk aj v Čunove! :(((
24. január 2015

Rovincan

V rovinke nam ide dom spadnut...prijemne sobotnajsie popoludnie vsetkym prajem ! Otrasneee!!!
24. január 2015

jozef

Rusovce hukot jak hovado.
24. január 2015

lubo

Ano, nameral som 80 db. Nas "zodpovedny sused" sa o nas stara aj cez vikend.
24. január 2015

Rovincan

V Rovinke mi tancuju pohare na linke, co im tam uz vsetkym uplne hrabe?!.Clovek sa morduje cely tyzden v praci a ked si chce cez vikend odychnut, tak to veru nie nie lebo slovnaftko ma ine plany !! On si chce rucat tak aby o nom vedeli aj v Kosiciach! A ked prestane rucat, tak si bude v noci aspon duniet, aby sme sa nahodou nedostali do pohody lebo to by sme potom nedajboze zabudli na to, kto je tu pan. Ale ved oni nam to vlastne oznamili tak co by sme este chceli?
24. január 2015

Zuzana

Dunajska Luzna, priemerka 87db, mame znecistene ovzdusie smradom, hlukom, ale za to mame najdrahsi benzin a naftu !!!
24. január 2015

Jano

Toto je mozne len na Slovensku ... otras, cely poondiaty Slovnaft, ktory ma navyse najdrahsie ceny benzinu siroko daleko
24. január 2015

Majo

Po tom co Slovnaft predvadza za posledny rok a po ich arogantnych vyjadreniach, by bolo treba pouvazovat nad jedinou moznostou. Ako docielit, aby cca 1.000.000 obyvatelov Slovenska mohlo konecne pokojne a zdravo zit ! Zrusenie tejto prisernej rafinerie na okraji Bratislavy a prestahovanie tam, kam to nikomu nebude vadit. Najlepsie co najblyzsie k domom vedenia MOL-u. Nech si potom sami pre seba pisu tie vysmesne vyjadrenia !!!!
24. január 2015

Peter

Dakujem Slovnaftu, ze moj zivot na tichom vidieku sa odrazu zmenil na zivot na letisku "a la film Terminal". Ale tam sa chalanisko aspon ako-tak vyspal. Uz mi tu chybaju len tie hlasenia priletov a odletov, lebo hlukom a smradom Slovnaft v nicom nezaostava v porovnani s takym letiskom vo Frankfurte.
24. január 2015

A

Rovinka 94db to je normálny teror hajzli skurveny ako tu ma clovek žiť ?
24. január 2015

obcan z

Ja si myslim, ze je to jedno, z ktorej casti Bratislavy sme, lebo dotknuta tymto hlukom je cela Bratislav, snad okrem Zahorskej Bystrice a Lamaca.. Ja pisem od Incheby a je pocut tiez.. Snad je to len mimoriadna situacia.
24. január 2015

ivan

28. januára má primátor popoludní otvorené dvere.Kto tam pôjde so mnou?
Ozvite sa mi. 0907 624250, alebo [email protected].
Ku3va , šak nám tu zachvílu naserú na hlavy, a my sa zmôžeme akurát na pitshovanie na internete.Takže čakám.
24. január 2015

mik

Nizkofrekvencny hluk (akoby vrcanie velmi silneho motora v dialke v otackach ca20-30ot/s), ktory prenika stenami, nie je mozne urcit smer, akoby prichadzal zovsadial, zo zeme, nie je pocut vonku ale iba vo vnutri budov, stuple do usi zvuk dokonca zosilnuju, vyvija aj fyzicky tlak na usne bubienky podobne ako infrazvuk. Zvuk pocut po cely den, viac je pocut v noci a v zime ked nasnezi.
Ja to pocujem od 15.12.2012 a udajne je to silne cerpadlo na polyetylenovej jednotke.
24. január 2015

ivan

Mik-to čerpadlo môže byť pravda, pretože bordel začal s príchodom polyetylénu na svet.Inak všetko čo si napísal je pravda, presne si to popísal, len doplním ani štuple do uší +hrubý pérový vankúš na hlavu sú o ničom, stále počuť.
24. január 2015

mik

ten zvuk nie je hucanie, ale vybrovanie, vrcanie silneho motora-rotora. Daju sa akoby rozlisit jednotlive otacky motora.
A ten zvuk vybrovania je nepretrzity od 12.2012 -cely den. Pred vianocami 2012 ma nahle tak zacali boliet usne bubienky, ze som si zakryval usi rukami. Neskor som si obstaral stuple do usi a odtvedy s nimi spavam.
Fyzicky tlak na usne bubienky sposobuje infrazvuk, nieco ako ked na aute otvorite iba zadne okno pocas jazdy. V 2014 ten zvuk trochu zoslabol ale je stale pocut.
24. január 2015

ivan

Máš bližšie info kde by sa to dalo nájsť , v ktorých miestach Slovnaftu?
24. január 2015

mik

zvlastny efekt:
vzdy ked som to pocul a citil tlak na usnych bubienkoch, tak som kratko zatriasol hlavou, a chvilu ca 2-5 sekund som vybracie nepocul, ale po tych par sekundach to znovu bolo pocut.
Potom som zaroven skusal luskat prstami pre kontrolu, zatriasol som hlavou, vibrovanie som na par sekun nepocul, ale luskanie mojich prstov stale ano.
24. január 2015

petrzalcanka

mik, presne ako píšeš – akoby vrčanie veľmi silného elektromotora v diaľke. Ja to v Petržalke v okolí Dolnozemskej cesty vnímam od polovice septembra 2014, kedy v Slovnafte zrekonštruovali etylénovú jednotku za účelom niekoľkonásobného zvýšenia jej výrobnej kapacity. Bývam tu už niekoľko rokov, ale dovtedy tu takýto zvuk nebolo počuť. Tu dokonca ten hnusný zvuk spôsobuje jemné vibrácie budovy. Mik, prosím Ťa a Ty si z ktorej časti BA? Resp. v ktorej časti Bratislavy to od toho roku 2012 registruješ?
24. január 2015

mik

neviem v ktorej casti slovnaftu to je, ale vibracie su silne, pocul som ich aj v dunajskej luznej naobed uprostred poli. Udajne su tie cerpadla dve, jedno stare a jedno nove, ale to mi povedal iba jeden slovanftak a potom este jeden, ktore ho som sa na ulici spytal na moznu pricinu vybrovania.
24. január 2015

petrzalcanka

mik, presne ako píšeš – akoby vrčanie veľmi silného elektromotora v diaľke. Ja to v Petržalke v okolí Dolnozemskej cesty vnímam od polovice septembra 2014, kedy v Slovnafte zrekonštruovali etylénovú jednotku za účelom niekoľkonásobného zvýšenia jej výrobnej kapacity. Bývam tu už niekoľko rokov, ale dovtedy tu takýto zvuk nebolo počuť. Tu dokonca ten hnusný zvuk spôsobuje jemné vibrácie budovy. Mik, prosím Ťa a Ty si z ktorej časti BA? Resp. v ktorej časti Bratislavy to od toho roku 2012 registruješ?
24. január 2015

mik

podunajske biskupice
24. január 2015

mik

este dodam, ze dochodcovia, ktorych som sa pytal to nepocuju
24. január 2015

ivan

petržka-ja som Rusovce , a tiež to počujem už dávno, aj 7 rokov, ale fest počuteľné je to asi od toho roku 2012, a vyslovene otravné od vlani.
A kto so mnou ide primátorovi?
24. január 2015

petrzalcanka

v tom prípade mi asi nezostáva iné, len sa tešiť na dôchodok, lebo začínam mať obavy, že nám nič a nik nepomôže :(
24. január 2015

ivan

Neteš sa, ja som skorodôchodca, a sluch mám jak polovný pes.
24. január 2015

szlovnaft za dunaj

dnes popoludni aj na kolibe,akoby startovalo lietadlo,cca hodinu.
skorumpovanemu uradu -hygienikom prajem skoru chorobu z hluku.
25. január 2015

mik

Dnes v noci bol monotonny vibrujuci zvuk jedinnym pocutelnym zvukom zo slovnaftu. Neboli pocut zvuky horakov, plamenov, prefukovani potrubia.
Bolo pocut iba zvuk silneho elektromotora cerpadla v etylenovej jednotke.

Ak urad tento zvuk zachytil meracimi pristrojmi a nameral intenzitu hluku vo vyske iba 45dB. A ako mera skodlivost vibracii, rezonancie vnutri budov, infrazvuku? Iba podla hladiny dB?
Kolko decibelov sa namera pri infrazvuku? 0dB? Ale aj napriek 0dB moze infrazvuk poskodit usne bubienky.

Tento zvuk ale sprevadzaju aj vibracie, sposobuje vnutri budov rezonanciu, fyzicky je tento zvuk citit na ludskom tele.
25. január 2015

ivan

Ja som to počul až nad ránom.Klasika, to o čom píšeš.Ale zas ma upokojila skutočnosť ,že budeme mať nové vrtulníky. Mik, ty nejdeš so mnou v stredu za primátorom, zatiaľ sme len dvaja, a kukám ,ba priam pozerám ,že do toho dosť vidíš a počuješ.Takže?
25. január 2015

Jozef

Ivan tento tzv. podprahový zvuk alebo vibrácie alebo čo to vlastne je ,registrujú len niektorý vnímavejší jedinci ako napr. ja ty ,petrzalcanka ,alebo mik ktorý to popísal presne tak ako cítim aj ja.
Toto vlnenie je pravdepodobne bežnými prístrojmi nezmerateľné a tým aj ťažko dokázateľné.
Takže ísť s týmto za primátorom ,ktorý podľa mňa je na strane Slovnaftu by znamenalo dať jemu a Slovnaftu do rúk dosť silný argument ,že sa jedná len nejakých pár občanov ktorý počujú niečo čo ostatný nepočujú ,čo sa vlastne ani nedá zmerať a po akejsi pofidérnej analýze by sme boli odporučení na určité zdravotné odd. a tým by to pre nich zhaslo.(čo je povedané ako keby nebolo )
Petícia podľa môjho názoru by mala byť o sťažnosti na sústavné porušovanie Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 549/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí nadmerným hlukom v denných ale aj nočných hodinách zo žiadosťou na primátora aby inicioval podnet na RUV o prešetrenie tejto sťažnosti podanej formou petície občanov aby konal svoje povinnosti v zmysle vyhlášky o ochrane zdravia a životného prostredia.
25. január 2015

slovnaft

Na letisku je mensi hluk !!!!!!
Uy tam nevyrabajte ten vzduch.....
25. január 2015

lubo

To je super. Takze ked akukolvek protizakonnu cinnost oznamim dopredu a ospravedlnim sa, tak sa vlastne nic nedeje. Ale iba v pripade, ze ide o velku a silnu spolocnost?
26. január 2015

Rovincan

Uprimne musim povedat, ze u nas je tento zvuk nielen citelny ale aj realne pocutelny ako vonku tak aj dnu. A pocujeme ho vsetci, mne ale prekaza omnoho viac ako mojmu priatelovi, ktori ho vnima len ked sa na neho sustredi. Prekryje ho mozno iba najblizsia cesta, ale cez vikend ked nie je tolko aut, tak na zahrade pocujeme neustale vrcanie a vnutri neprijemne dunenie. Isty cas sme rozmyslali, nad tym ci sa dany zvuk nesiri z najblizsej trafostanice, ktora je medzi Bratislavou a Rovinkou, ale ked bola v oktobri a novembri ostavka etylenky tak sa sme o nom skoro dva mesiace nevedeli. Vtedy sme sa len utvrdili v tom, ze pricinou hluku je nieco suvisiace s etylenkou. Vcera v noci som na mobile namerala asi 50Db vonku a okolo 30 Db vnutri, co je okolo pripustnych hodnot. Ked si poriadne natlacim stuple do usi, tak sa vyspim ale uprimne mam celkom strach co nas caka koncom buduceho roka, ked ma vstupit do prevadzky nova vyrobna linka na polypropylen ( Slovnaft to prezentuje ako najvacsiu investiciu za svojej existencie). Hlucnost sa nou urcite len zvysi a to si uz potom naozaj mozeme piskat.
26. január 2015

petrzalcanka

no veď práve o to ide, že problémom tohto zvuku nie je jeho hladina/úroveň nameraná v dB, ale neviem ako to lepšie vyjadriť - proste typ toho odporného zvuku. Niekto tu v diskusii trefne napísal, že aj jeho umývačka riadu produkuje hluk na úrovni 40-50 dB a pritom ju nepočuť ani do vedľajšej izby a nie že v okruhu 6 kilometrov ako je to pri Slovnafte.
26. január 2015

petrzalcanka

no veď práve o to ide, že problémom tohto zvuku nie je jeho hladina/úroveň nameraná v dB, ale neviem ako to lepšie vyjadriť - proste typ toho odporného zvuku. Niekto tu v diskusii trefne napísal, že aj jeho umývačka riadu produkuje hluk na úrovni 40-50 dB a pritom ju nepočuť ani do vedľajšej izby a nie že v okruhu 6 kilometrov ako je to pri Slovnafte.
26. január 2015

Ivan

Par dni bol v Raci od infrazvuku klud, no je 26.1. 22:00 a je to tu znova. Neda sa spat, duni nam v hlavach a je nam jedno kolko dB ukaze nejaky pristroj, proste to obtazuje. Pomaha jedine rychlo triast hlavou do stran. Alebo si zaobstarat pristroj, co tento zvuk bude opakovat v protifaze, tzv. noise canceling a povodca tohto priserneho zvuku nam to zaplati!
26. január 2015

Jozef

Slovnaft - Rača 10 kilometrová diagonála cez husto zastavanú aglomeráciu - vylúčené.
27. január 2015

Peter

0905 393 161 - Anton Molnár. Všetkým dotknutým odporúčam tej tupej svini volať vždy, keď nemôžete spať, ideálne okolo štvrtej ráno. Samozrejme, že to ničomu nepomôže, ale je skvelý pocit toho zapredaného arogantného hajzla uprostred noci zobudiť.

Medzitým treba, samozrejme, aj niečo robiť, nielen nadávať na internete. Minimálne napísať podnet na

Slovenská inšpekcia životného prostredia
Inšpektorát životného prostredia Bratislava
odbor integrovaného povoľovania a kontroly
Jeséniova 17
831 01 Bratislava

[email protected]

http://www.sizp.sk/sizpkontakty.php?t=1259966717&tab=sizpkontakty&sidlo=BA
27. január 2015

Jozef

27.1. Mordor zase hučí jak hovado !!!!!
27. január 2015

numo

27.1. o tretej v noci, Ruzinov v okoli Rohlika, 12. poschodie, presne ako popisuju ostatni nizkofrekvencne hucanie prenikajuce cez zavrete okna
27. január 2015

medved

najnovsie sa Slovnaft snazi naznacit, ze spominany hluk pochadza z ineho zdroja. Z odpovede na moju staznost:
"Okrem prípadného hluku pochádzajúceho z rafinérie môžu byť potenciálnymi zdrojmi hluku v blízkom okolí doprava, spaľovňa odpadov alebo najmä v letnom období hudba z bufetov na hrádzi, či z rôznych hudobných festivalov. Naši kolegovia pravidelne a pozorne monitorujú a vyhodnocujú situáciu (nielen) ohľadom hluku. Podľa ich informácií v niektorých časových intervaloch sami počuli zvýšený hluk, kedy jeho pôvodcom s takmer určitosťou nemohla byť rafinéria Slovnaft, ale mohlo sa jednať o iný výrobný podnik na území Bratislavy alebo v jej blízkom okolí."
27. január 2015

petrzalcanka

Pán Molnár,

je jasné, že túto diskusiu sledujete, preto Vám napíšem odkaz priamo sem. Ceníme si, že vo Vašej rétorike nastal posun v tom zmysle, že už nás nepresviedčate o tom, že tak povediac počujeme nepočuteľné, ale že už aj Vy pripúšťate, že hluk je.

Poprosila by som Vás ale, keby ste boli taký láskavý a z Vašich reakcií vynechali argumenty, že tento neznesiteľný zvuk pochádza z hudobnej produkcie – nikto, čo i len trochu súdny, predsa nemôže byť presvedčený, že zvuk takej intenzity, že dokáže pri moste Apollo rozvibrovať budovy, dokáže vyprodukovať rádio pustené v bufete na hrádzi. V letnom období sme vo východnej časti Petržalky týmto zvukom atakovaní neboli, takže ani na letné hudobné festivaly sa odvolávať nemusíte. Tento neznesiteľný zvuk sa tu šíri od septembra 2014, kedy Slovnaft začal s rozsiahlou rekonštrukciou výrobných zariadení. Ďalej uvádzate, že potenciálnymi zdrojmi hluku v blízkom okolí môže byť doprava, spaľovňa odpadov – ako je možné, aby doprava zrazu z ničoho nič od septembra 2014 napriek tomu, že sa nezmenila jej hustota, začala produkovať takýto zvuk? Žiadnu novú spaľovňu odpadov v blízkom okolí medzitým nepostavili.

Vaši kolegovia počuli zvýšený hluk, kedy jeho pôvodcom s takmer určitosťou nemohla byť rafinéria Slovnaft – ak Vaši kolegovia s určitosťou vedia určiť, že pôvodcom hluku nemohol byť Slovnaft, tak logicky s rovnakou určitosťou musia vedieť určiť aj to, kto je teda pôvodcom toho hluku ak nie Slovnaft. Myslím si, že určenie skutočného vinníka je aj v záujme Slovnaftu a to za účelom zlepšenia jeho v poslednom období značne pošramoteného image.
27. január 2015

petrzalcanka

Pán Molnár,

je jasné, že túto diskusiu sledujete, preto Vám napíšem odkaz priamo sem. Ceníme si, že vo Vašej rétorike nastal posun v tom zmysle, že už nás nepresviedčate o tom, že tak povediac počujeme nepočuteľné, ale že už aj Vy pripúšťate, že hluk je.

Poprosila by som Vás ale, keby ste boli taký láskavý a z Vašich reakcií vynechali argumenty, že tento neznesiteľný zvuk pochádza z hudobnej produkcie – nikto, čo i len trochu súdny, predsa nemôže byť presvedčený, že zvuk takej intenzity, že dokáže pri moste Apollo rozvibrovať budovy, dokáže vyprodukovať rádio pustené v bufete na hrádzi. V letnom období sme vo východnej časti Petržalky týmto zvukom atakovaní neboli, takže ani na letné hudobné festivaly sa odvolávať nemusíte. Tento neznesiteľný zvuk sa tu šíri od septembra 2014, kedy Slovnaft začal s rozsiahlou rekonštrukciou výrobných zariadení. Ďalej uvádzate, že potenciálnymi zdrojmi hluku v blízkom okolí môže byť doprava, spaľovňa odpadov – ako je možné, aby doprava zrazu z ničoho nič od septembra 2014 napriek tomu, že sa nezmenila jej hustota, začala produkovať takýto zvuk? Žiadnu novú spaľovňu odpadov v blízkom okolí medzitým nepostavili.

Vaši kolegovia počuli zvýšený hluk, kedy jeho pôvodcom s takmer určitosťou nemohla byť rafinéria Slovnaft – ak Vaši kolegovia s určitosťou vedia určiť, že pôvodcom hluku nemohol byť Slovnaft, tak logicky s rovnakou určitosťou musia vedieť určiť aj to, kto je teda pôvodcom toho hluku ak nie Slovnaft. Myslím si, že určenie skutočného vinníka je aj v záujme Slovnaftu a to za účelom zlepšenia jeho v poslednom období značne pošramoteného image.
27. január 2015

Igor

Pán Molnár, samozrejme nestotožňujem sa s urážaním Vás osobne, ani osočovaním, že ste zaplatený, aby ste tvrdili niečo, čomu ani sám neveríte, a ani netvrdím, že určite zdrojom spomínaného duniaceho zvuku je Slovnaft, pokiaľ nevidím vecné dôkazy. Ale vidím, že veľa ľudí trápi rovnaký problém, majú rovnaké podozrenie a niektorí ľudia majú z toho vibrujúceho zvuku dokonca nervy v koncoch a potom píšu formou, ktorá je za hranicami slušnosti (tak ako je za hranicou znesiteľnosti ten otravný zvuk). Preto Vám len dám dobrú radu - Namiesto investovania do úplne zbytočnej reklamy (či skôr prelievania peňazí zo Slovnaft-u cez reklamné agentúry ktoviekomu do vrecka) by ste mali radšej zamestnať odborníkov, ktorí by tento dlhotrvajúci problém identifikovali, kvantifikovali a navrhli riešenia na odstránenie. Či z takéhoto "kšeftu" niekomu zase kvapne nám už je jedno, na Slovensku je to bohužiaľ tak, ale malo by to aspoň význam pre zdravie obyvateľov. Ste predsa "zodpovedný sused", tak dokážte to!
28. január 2015

Eva

odporucam zavolat agenta Muldera a agentku Scullyovu aby presetrili neidentifikovatelny zvuk, mozu to byt aj mimozemstania z dalekej galaxie, THE TRUE IS OUT THERE ..... smiech cez slzy pan Molnar
28. január 2015

ivan

TU » Informácie o » dianí na STU » Prehľad aktualít streda, 28. január 2015
Nízkofrekvečný zvuk a jeho vplyv na zdravie
Doterajšie spôsoby merania zvuku na hranici počuteľnosti nemusia vystihovať jeho skutočný vplyv na zdravie človeka. Práve v týchto dňoch v karentovaných časopisoch Archives of Acoustic (Vol. 38, No. 2, 2013) a Noise and Health (July-August 2013) publikuje články na túto tému uznávaný odborník na hluk a kmitanie Stanislav Žiaran zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

„Hluk neovplyvňuje len náš sluchový orgán, ale aj kardiovaskulárny a nervový systém, má vplyv na psychiku a celkové zdravie človeka. Viaceré vedecké štúdie poukazujú na to, že tretinu civilizačných chorôb, ako je napr. hypertenzia, spôsobuje práve nadmerné vystavenie ľudí hluku,“ hovorí Stanislav Žiaran zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity.

Práve s cieľom ochrániť ľudí pred hlukom legislatíva vyžaduje jeho meranie a predpisuje prípustné hodnoty. Aj v tejto oblasti však prebieha výskum a spôsob merania hluku sa vyvíja. Vo svete (USA, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Poľsko) sa presadzuje trend komplexného merania špecifického hluku. Takéto meranie zohľadňuje nielen frekvenciu zvuku, ale aj jeho energiu či akustický tlak, ktorý sa šíri od zdroja zvuku akustickými vlnami. Články, ktoré publikoval Stanislav Žiaran hovoria, že je potrebné pri nízkych frekvenciách korigovať niektoré spôsoby merania vplyvu hluku na človeka.

„Mnohí ľudia nepúšťajú v aute inštalované chladenie (klímu), pretože sa boja, že ochorejú z dôvodu náhlej zmeny teploty a relatívnej vlhkosti po vystúpení z auta. Dávajú prednosť vetraniu otvoreným oknom a hoci vnímajú, že v aute sa podstatne zvýši hladina hluku, neuvedomujú si, že náš sluch a naše zdravie ohrozuje nielen dunivý zvukový vnem, ale aj relatívne silná akustická energia, čo môže ovplyvniť aj spoľahlivosť a bezpečnosť jazdy,“ hovorí Žiaran.

Stanislav Žiaran sa dlhodobo venuje výskumu nízkofrekvenčných zvukov, ktoré dokážu ovplyvniť ľudské zdravie sprievodnými negatívnymi javmi. Meria tieto zvuky v rôznych priestoroch. Merania, o ktorých hovoria spomenuté články, sa uskutočnili v uzatvorených priestoroch (spálňa, kancelária, učebne), kde tieto zvuky vyvolávalo napr. kmitanie potrubia, ale išlo aj o merania v osobných automobiloch. Merania sa uskutočnili počas jazdy na diaľnici a na rýchlostnej ceste pri rôznych rýchlostiach tak, aby sa minimalizoval vplyv okoloidúcich áut. Najvyššie hodnoty akustickej energie boli namerané pri rýchlosti 80 až 130 km/h pri plne otvorenom zadnom okne, a to až 126 dB, teda už nad hranicou prahu bolesti. Pre lepšiu predstavu – pri bežnom rozhovore s priateľom vydávame zvuk asi 60 dB, keď okolo vás prejde nákladné auto, hluk je vyšší – asi 100 dB. Hladina zvuku na hranici 120 dB už dosahuje prah bolesti.

Pri meraniach vplyvu zvuku na človeka legislatíva odporúča používať rôzne „váženia“ s cieľom zohľadniť špecifické vlastnosti ľudského ucha. V prípade zvuku s nízkymi frekvenciami hovoríme o zvuku na prahu počuteľnosti (blízko infrazvuku) a pri meraní jeho vplyvu na človeka legislatíva SR a EÚ a technické normy (napr. STN ISO 1996) odporúčajú používať „váženie A“. To síce zohľadňuje samotný vnem zvuku sluchovým orgánom človeka, ale nerešpektuje energetické pôsobenie zvuku na tento orgán, ako aj na neuropsychický a kardiovaskulárny systém človeka a zmyslovo-motorické funkcie. Práve merania S. Žiarana, ale aj zahraničných vedeckých tímov (hl. Nemecko), naznačujú, že spôsob posudzovania tohto zvuku je treba upraviť. Rozdiely pri výpočte akustickej energie, ktorá na nás v prípade otvoreného zadného okna v aute pôsobí, boli pri použití iných „vážení“ veľké: 32-tisíc (úprava výpočtu vážením C) až 160-tisíc násobné (váženie Z). Inými slovami - použitie bežného váženia A redukuje skutočnú akustickú energiu pôsobiacu na človeka. Niektoré krajiny preto už postupujú opatrne pri použití váženia A. Pri meraniach nízkofrekvenčných zvukov uprednostňujú napr. váženie C (Nemecko).

„Experimenty a výskumy ukazujú, že pri posudzovaní nízkofrekvenčných zvukov so silnou akustickou energiou by sa mali hodnotiace postupy prispôsobiť vplyvom skutočnej akustickej energie pôsobiacej na človeka,“ hovorí Žiaran.



Nízkofrekvenčné zvuky a výskumy Stanislava Žiarana:

- S. Žiaran spracoval už viac ako 100 noriem z oblasti akustiky a vibrácií, ktoré slúžia aj na ochranu zdravia človeka, publikoval takmer 200 vedeckých článkov, niekoľko monografií a učebníc, úspešne riešil viac ako 80 problémov redukcie hluku a kmitania v praxi. Osobitnú pozornosť venuje nízkofrekvenčným zvukom.

- Zvuky s nízkymi frekvenciami na prahu počuteľnosti vnímame ako pulzujúce či fluktuujúce, spájajú sa s pocitmi tlaku na sluchový orgán (podobne to cítime napr. práve aj pri otvorení okna v aute). Nízkofrekvenčný zvuk šíriaci sa do relatívne veľkých vzdialeností (z kotolní, klimatizačných jednotiek, diskoték) sa spája s obťažujúcimi prejavmi – drnčanie okien, dverí, zariadenia.

- Nízkofrekvenčný zvuk môže vytvárať aj kmitanie potrubia v domoch – napr. v bytových domoch je potrubie s teplou vodou spravidla umiestnené pod stropom v pivnici a ak nie je dostatočne vibroizolované, kmitanie sa šíri konštrukciami a môže sa transformovať na hluk (ktorý počujeme v byte) a môže vytvárať stojaté vlnenie, ktoré pri dlhodobom pôsobení ovplyvňuje psychiku obyvateľov.

- Na negatívne pocity z nízkofrekvenčných zvukov šíriacich sa z vonku (doprava, diskotéky), vplýva aj tvar miestnosti a zariadene – keďže zvuk sa šíri vo vlnách, v prípade, že je miestnosť zhodná z polovicou zvukovej vlny, alebo je jej násobkom, vzniká stojaté či čiastočne stojaté vlnenie a hluk v miestnosti sa výrazne zvyšuje.



Článok v Noise and Health.

Posledná zmena: 08.07.2013Tlačiť hore Zdielať Autor: Andrea Hajdúchová
28. január 2015

ivan

Komu sa to nechce celé čítať,odporúčam hlavne spodnú časť:


- Zvuky s nízkymi frekvenciami na prahu počuteľnosti vnímame ako pulzujúce či fluktuujúce, spájajú sa s pocitmi tlaku na sluchový orgán (podobne to cítime napr. práve aj pri otvorení okna v aute). Nízkofrekvenčný zvuk šíriaci sa do relatívne veľkých vzdialeností (z kotolní, klimatizačných jednotiek, diskoték) sa spája s obťažujúcimi prejavmi – drnčanie okien, dverí, zariadenia.
29. január 2015

Peter

Petrzalcanka, ozvite sa mi, prosím, na [email protected]. Máme nové informácie ohľadom Slovnaftu a radi by sme počuli aj názor niekoho z Petržalky, koho ten zvuk obťažuje, aby sme ho vedeli lepšie zmerať a ďalej postupovať.

Peter
29. január 2015

ivan

Dovolím si doplniť Petra.
Ozvať by sa mal , nie mohol, ale mal, aj tento pán ,či pani


"Rovincan: Uprimne musim povedat, ze u nas je tento zvuk nielen citelny ale aj realne pocutelny ako vonku tak aj dnu. A pocujeme ho vsetci, mne ale prekaza omnoho viac ako mojmu priatelovi, ktori ho vnima len ked sa na neho sustredi. Prekryje ho mozno iba najblizsia cesta, ale cez vikend ked nie je tolko aut, tak na zahrade pocujeme neustale vrcanie a vnutri neprijemne dunenie"

ide o to ,že aby sa mohol zvuk odstrániť ,treba najprv lokalizovať jeho ohnisko,teda zmerať ho ,zmerať smer odkiaľ pochádza, a to je najvhodnejšie u tých čo je to najobťažujúcejšie, a podľa príspevkov to vychádza na vás dvoch.Ozvať sa môžu ale aj iný.Jozef,Ivan,Lubo,Mik,...Ale Petržalčanka ,prosím napíš Petrovi, aj Rovnican ,aj ostatní, inak sa nikam nepohneme a budeme to počúvať kým neumrieme.Alebo neohluchneme.Či sa nezbláznime.
30. január 2015

Ivan

30.1. 22:10 a v Raci zase duni. Cakam na odpovede 2 odbornikov na hluk, ktorych chcem odporucit RUVZ, aby to lokalizovali a objektivizovali. Dovtedy sirte peticiu.
31. január 2015

Jozef

Od včera od rána t.j. 30.1. do teraz 31.1. 10:00 je Slovnaft stále ticho.
31. január 2015

mik

Jozef, ak byvas vo Vrakuni, tak Slovnaft nebol ticho. Dnes rano okolo 7.00 zvuk cerpadla nebolo isty cas pocut, ale naskocilo to neskor a o 8.00 som ho zretelne pocul. Aj teraz je napriklad pocut.
Je vhodne tu uvadzat aj kedy to nepocujete.

Co sa tyka lokalizacie zvuku - ten ide predsa zo slovnaftu, etylenova jednotka. RUVZ by mohol urobit zvukovu charakteristiku najvykonnejsieho cerpadla v etylenovej jednotke, alebo aspon poradit ako to zmerat ak nema nato pristroje.
Zvuk pocuju aj dochodcovia, len niektorym sa musi chciet sustredene pocuvat
31. január 2015

Jozef

Včera od 17:00 do rána 10:00 som bol vo Vlčom hrdle a od Slovnaftu som ani v noci nepočul nič ,a taktiež teraz 31.1. 16:20 vo Vrakuni je stále ticho.

V Slovnafte je veľa prevádzok a zariadení ktoré produkujú hluk nielen etylénka . Napríklad chladiaci systém asi v strede Slovnaftu okrem iných menších pozostáva z troch turbín s priemerom 13 m tie keď sa roztočia tak to musí byť poriadny hukot.
31. január 2015

mik

Podla teba kolisavy vibrujuci zvuk by mohli sposobit aj turbiny chl. zariadenia?
Sledujeme tu hlavne ten nizkofrekv zvuk
16:50 smer vrakuna je vibrujuci zvuk pocut a pocujem ho stale od ca 7:30
31. január 2015

Jozef

ten kolisavy vibrujuci zvuk (skoro ako helikoptéra ) som tiež zaregistroval okolo 17:00 a teraz 18:25 počujem že Mordor štartuje.
01. február 2015

numo

technicky komentar: viac otacavych strojov s podobnou rychlostou otacania bude okrem vlastnej frekvencie produkovat aj frekvencie rovne rozdielu otacok. Ak sa nieco otaca povedzme 3000 ot/min (50 Hz) a nieco ine 3020 ot/min, bude vo vysledku pocut 50 aj 20 Hz. Ak 3000 a 3000,1 ot/min, bude pocut 50 Hz hucanie, ktore raz za 10 sekund pride a odide.

Sem do Ruzinova to pocut iba tak, ze sa toto neda posudit. Ak niekde blizsie ale pocut zvuk jednej frekvencie vibrujuci inou frekvenciou, pravdepodobne ide o viac strojov a nie jeden. Nemusia ale byt nutne blizko seba, ani patrit k rovnakej technologii.

Ako pise aj vyssie citovany text z STU, dalsim problemom je, ze pocutelnost v interieri zavisi od rezonancnej frekvencie miestnosti a jej sucasti. Vlnova dlzka hlbokych tonov je v rozsahu rozmerov beznych miestnosti (polovica vlnovej dlzky 50 Hz je 3,3 metra) a drobna zmena frekvencie, dokonca presna poloha v miestnosti (ale aj vonku medzi domami) moze sposobit rozdiel medzi zvukom nepocutelnym a obtazujucim. Hlasenia "odvtedy dovtedy som to pocul" zial mozu znamenat len to, ze v tom case rotovalo cerpadlo nejakou konkretnou rychlostou.

So spolupracou Slovnaftu by sa dovod dal vypatrat bez problemov (staci vediet, kedy bolo co zapnute a vypnute a s akymi frekvenciami to rotovalo). Bez nej a bez pristupu do arealu rafinerie to bude velmi tazke.
01. február 2015

mik

dobry prispevok numo,
len dodam, ze tento vybrujuci zvuk je pocut od decembra 2012. Pred vianocami nasnezilo a vtedy som zretelne prvykrat pocul tento zvuk. Zdrojom nie je teda ziadne zariadenie uvedene do prevadzky neskor. Iba ak by boli zvuky dva, co ale tak nevyzera. V 2.polroku 2012 realizoval slovnaft GO (ako pisu vo vyrocnej sprave 2012)
Zvuk pocut takmer vo vsetkym miestnosiach, izby, male wc, chodba vchodu
Ak ide vonku nakladny vlak okolo hlavnej nakladnej stanice v ruzinove, rychlostou ca 40km/h, tak zvuk vlaku doslova vypne/eliminuje vybrovanie zo slovaftu, je to taky efekt akoby niekto okamzite zvuk zo slovnaftu vypol.
02. február 2015

Jozef

(Vrakuňa) ja celú škálu týchto nepríjemných zvukov včetne tzv.vybrujúceho počujem už 8 rokov a často v celom byte pri zatvorených oknách - tieto zvuky ich charakter sa len veľmi ťažko popisujú pretože sa nedajú s ničím porovnať okrem štartujúceho lietadla.
mimochodom počítal som tie tzv. „malé“ turbíny s priemerom 8 metrov ,je ich cca 50.
02. február 2015

mik

Tie turbiny, ako vyzeraju, pohana ich elektromotor? Su smerovano smerom dohora k oblohe? Kedze v blizkosti slovnaftu ten zvuk nie je pocut. Vo vlcom hrdle si bol v nejakej vyskovej budove ked si to tam nepocul?

Ten vybrujuci zvuk podla mna produkuje jeden (asi najsilnejsi) elektromotor v slovnafte. Jeho zvuk je najintezivnejsi a podla mna vysledny podobu vybrujuceho zvuk neovplyvnuju zvuky inych strojov, kedze tento zvuk je prakticky stale rovnaky po cele 2 roky. Urcite ho nebolo pocut pred 12/2012. Tlak na usne bubienky som zo slovnaftu predtym nezazil.

Ostatne klasicke sycave alebo huciace zvuky zo slovnaftu, zvuky plamenov boli vzdy skor narazove, ludia ich registruju uz desatrocia, ale nikdy netrvali takmer non-stop ako tento konkretny zvuk.
02. február 2015

Jozef

Všetky turbíny 13 aj 8 metrové sú orientované na hor a sú rozmiestnené v blokoch po 4 alebo po 10 po celom Slovnafte a celkom učite sú poháňané elektromotormy.
Je možné že ten vybrujúci zvuk ktorý počuješ je zo zdroja odrazený tvojim smerom nejakou stenou alebo budovou a len občas ho vietor alebo iné okolnosti zavejú aj inam a možno ja počujem zasa iné zvuky ktoré sa plne rozvinú až dalej od zdroja ,sú to len dohady lebo naozaj nevieme čo všetko môže tie zvuky generovať.
02. február 2015

ivan

Zdravím Vás všetkých.Už som sa na vás s touto prosbou obracal, a robím to znovu.Tí ktorí počujú hluk silno ,ozvite sa prosím na - [email protected] alebo na moje číslo 0907624250.
Napíšem prečo .My dvaja ,Peter a ja, sme boli v Slovnafte.Boli sme tam na pozvanie pracovníkov Slovnaftu, s tým ,že Slovnaft, aj keď to znie divnô, má záujem túto situáciu riešiť , a na ich ospravedlnenie, keďže sme boli priamo v Slovnafte ,treba uviesť ,že priamo v Slovnafte ,až na prevádzkový hluk nie je nič také počuť ,čo by nás otravovalo kilometre ďaleko.
Pravdepodobne, sme ale odhalili príčinu toho otravného infrazvuku.Je to jeden z tých veľkých nových komínov v etylénke,stáli sme rovno pod ním, a tu sme zistili stav ktorí tu viacerí popisujete ,a to že v tesnej blízkosti Slovnatu, ako aj priamo v areáli nie je nič počuť.Je to zrejme typom zvuku a spôsobom jeho šírenia, ako aj výškou komína.
Píšem- pravdepodobne- , pretože to nie je počuteľné ,takže to treba zmerať.Pracovníci Slovnaftu sú podľa ich slov schopní zmerať infrazvuk, sú to ochotní aj vykonať, ale treba miesta odkiaľ to merať.
Je jasné , že najvhodnejšie je merať u ľudí kde je to zrejme najsilnejšie, čiže okrem "petržalčanky", by to mohol byť "rovničan", "jozef" ( inak, jozef ja ten hluk počujem tiež asi 7-8rokov , ale až doteraz v znesiteľnej miere), ale aj iní, ktorých som nemenoval. V prípade ,že sa potvrdí naše podozrenie , Slovnaft uviedol , že v prípade ak je to tak, pristúpi k náprave.
Takže ,prosím ozvite sa.
04. február 2015

ivan

Nikto????
05. február 2015

Jozef

ivan Slovnaft ťa pozval nie náhodou v tomto čase keď sú zariadenia produkujúce hluk odstavené ,lebo v týchto dňoch je Slovnaft výnimočne ticho.
Ani ten tzv. podprahový zvuk neregistrujem už asi od začiatku Januára .
Ale tak ako Slovnaft hučal vždy tak začne hučať zas a to ľuďom vadí najviac a vtedy p.Molnár vydá oznam o nábehu – odstávke – údržbe atď ,že smrad a dym sú ekologické a hučiacich plameňov sa nemáme báť ,že je všetko v poriadku ale vtedy sa nebude merať žiadny hluk.
05. február 2015

Rovincan

Ja by som netvrdila, ze Slovnaft je ticho pretoze to vobec nie je pravda. My ten duniaci zvuk registrujeme stale a v poslednych dnoch naozaj velmi vyrazne. Hovorila som telefonicky s Petrom aj ked som spociatku bola velmi skepticka, musim uznat, ze zaujem slovnaftu tento problem riesit vyzera seriozny. Kazdopadne uverim az ked uvidim, ale kazdy, koho momentalny stav obtazuje a ma skutocny zaujem situaciu riesit, by sa mal ozvat na email : [email protected]. Pretoze tym, ze sa tu budeme stazovat na nete sa naozaj nic nevyriesi, treba podniknut aj realne kroky.
05. február 2015

ivan

Rovnican, správne, stále hučí, raz slabšie raz silnejšie,ale hučí stále, akurát v noci zo soboty na nedeľu bolo chvílu ticho.
Pán Chmelo čo mal merať tento týždeň ,je chorý ,takže sa to odkladá na budúci týždeň.Dúfam ,že si dala Petrovi kontakt, v Rovinke by bolo dobre merať.
05. február 2015

Jozef

Tak toto si naozaj neviem vysvetliť ,lebo takto ticho býva Slovnaft naozaj len výnimočne a keď začne hučať tak to počujem veľmi dobre a je to počuť aj cez zatvorené okná . Bývam 3Km od stredu Slovnaftu ,prvé domy v Petržálke sú 3,5 Km prvé domy v Rovinke sú od stredu 3,7 Km a Rusovce 7Km
05. február 2015

ivan

Ten komín je v rohu blízko Lieskovskej cesty, to je kde bol Baumax, čiže Rovinka,Rusovce sú priamo na rane, nič nestojí v ceste, to isté Jarovce,Čuňovo ,Podunajské B.,prečo nepočuješ je záhada.
05. február 2015

Jozef

Ano poloha toho komína by to mohla vysvetlovať ,to znamená že som od zdroja 4Km ,Rovinka len 2,5 Km ,Petržálka 4,4 a Rusovce 6,3. Aj hukot horákov ktoré sú poblíž som počul neskôr a pravdepodobne slabšie ,lebo som navyše krytý panelovou zástavbou .Tak potom ako píšeš to bude dunieť ten nový komín . Tu je napodiv stále ticho 5.2. 20:35 a to mám lepší sluch ako lovecký pes :)
05. február 2015

ivan

Potom musíš byť lovecký pes vo výslužbe, ja som bohužial ešte lovecký pes v činnej službe.
05. február 2015

Jozef

Aj ja ešte musím slúžiť 10 :(
06. február 2015

Rovincan

Ano dala som na seba kontakt. Zatial ma ale nikto nekontaktoval, t
ak verim ze sa v najblisom case ozvu a pridu merat a ze to potencialne riesenie sa naozaj aj zrealizuje. Uz len ostava dufat, ze za tym problemom je naozaj ten komin a ze sa im podari uskutocnit napravu.
09. február 2015

mik

ivan, a co vibruje tym kominom?
09. február 2015

ivan

Komín končí tým ,že je naň nasadená hlava. Do komína aj keď nie je v prevádzke kvôli bezpečnosti a prevádzkovým predpisom je vháňaný neustále plyn.To to spôsobuje,ak som si to dobre zapamätal,tá hlava.
11. február 2015

mik

ktory tyzden bude pan Chmelo chodit merat?
12. február 2015

Jozef

teraz merať nebude ,lebo od noci zase hučí.
13. február 2015

ivan

Vraj ešte tento týždeň je chorý, budúci by vraj mal byť k dispozícii.Neviem posúdiť ,lebo aj mňa drapla cholera takže .... ?, máš pravdu Jozef hučí stále , ale od tejto noci je to fest.Takže asi nám neostáva len ešte vydržať
14. február 2015

Jozef

Páni zo Slovnaftu majú naozaj zmysel pre humor ,akurát že terčom ich humoru ,alebo presnejšie výsmechu sme my.
Keď nemajú naplánované žiadne odstávky – nábehy tak sa ide merať ,ale len do 22:40 lebo Slovnaft zvykne hučať práve v noci od cca 23:00 do 8:00 ,tak ako aj túto noc z 13.2. do 8:00 14.2.
informácia o činnosti v Slovnafte
Zverejnené: 5. 2. 2015
Na mesiac február 2015 nie je v spoločnosti Slovnaft naplánovaná odstávka na žiadnej z výrobných
jednotiek, a teda ani žiadne činnosti, ktoré by mali vplyv na kvalitu životného prostredia.
V januári 2015 boli dňa 18. 1. 2015 v čase od 22.05 hod. do 22.40 hod. vykonané kontrolné
merania výšky hladiny hluku na vopred určených miestach. Najvyššia nameraná hodnota 55 dB
bola zistená na kontrolnom mieste Autovrak – ulica Svornosti o 22.10 hod. Najnižšia hodnota 40 dB
bola nameraná na kontrolných miestach Podunajské Biskupice – Staromlynská ul. č. 2 o 22.40
hod., Podunajské Biskupice – Poľnonákup (Silo) o 22.30 hod. a Podunajské Biskupice – ul. 8. mája
o 22.35 hod.
Priemerná nameraná hodnota výšky hladiny hluku za sledované obdobie mimo areálu SLOVNAFT,
a. s., predstavuje 46 dB.
Príloha
Protokol z kontrolného merania hladiny hluku (pdf)
Kontaktná osoba:
Anton Molnár
Hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie
tel: +421(2)40 55 89 07
+421 905 393 161
14. február 2015

ivan

"Keď nemajú naplánované žiadne odstávky – nábehy tak sa ide merať ,ale len do 22:40 lebo Slovnaft zvykne hučať práve v noci od cca 23:00 do 8:00 ,tak ako aj túto noc z 13.2. do 8:00 14.2. "

No ja to počujem nepretržite jak to začalo ,celú noc, dnes celý deň, a vyzerá to zas na veselú dnešnú noc.NON STOP!
15. február 2015

Rovincan

ja uz tomu naozaj nerozumiem... u nas je po dvoch tyzdnoch naozaj neprijemneho dunenia a hucania uz tretiu noc naozaj ticho..mozno dnes bolo trosku pocut, ale naozaj malo. Tak potom naozaj neviem co moze byt zs tym ked rovinka je ok a v inych miestach huci..
15. február 2015

Rudo

ja teraz pocujem ten infrazvuk a riadne. nemozem spat. pisem na Slovnaft.
15. február 2015

Rudo

ja teraz pocujem ten infrazvuk a riadne. nemozem spat. pisem na Slovnaft.
15. február 2015

Jozef

Vo Vrakuni 14.2. celý deň relatívne ticho a tak isto vrátane noci do teraz 15.2. 12:50.
15. február 2015

mik

Jozef, byvam tym smerom ako ty a je to pocut prakticky stale. Aj teraz to je pocut.
V ktorej casti vrakune byvas, skor pri pumpe Shell, v strede, alebo skor k pentagonu?
15. február 2015

Jozef

na Rajeckej a stále je ticho.
15. február 2015

Rudo

Este upresnujem udaj: v noci zo 14. na 15. 2. (cca od 11 vecer do 3 rana) infrazvuk, bolo ho pocut v Petrzalke
15. február 2015

Rudo

Este upresnujem udaj: v noci zo 14. na 15. 2. (cca od 11 vecer do 3 rana) infrazvuk, bolo ho pocut v Petrzalke
15. február 2015

ivan

Rovnican-tak sa teda pripájam .Aj ja som z toho už blbý.U nás zas bolo asi dva týždne znesiteľne ,a teraz tretí deň hučí a hučí, už mi z toho je..
15. február 2015

Jozef

Mordor štartuje 20:50 (:
15. február 2015

Tomas

Huci a huci. Kde su hygienici? Toto je daleko za normami.
15. február 2015

Jozef

23:40 reve jak hovado ,príjemnú a pokojnú neneľnú noc praje Slovnaft.
21. február 2015

Tomas

Vcera some so nainstaloval apku a sam som bol prekvapeny ako dobre reaguje meria hluk spravne. Urcite to nie je ako certifikovany pristroj, ale hluk vonku 58-60 decibelov. Vsetko Slovnaft. Takze nech si ministerstvo strci a aj SN tie keci, ze je vsetko v poriadku, ked i hlupy mobil to pocuje. Pri tomto hluku sa fungovat neda.
23. február 2015

Rovincan

No u nas dnes huci extremne.. tyzden bol pokoj a uz to tu mame zas
23. február 2015

arara

Ja vám ludia závidím.Tu bol pokoj pár hodín zo soboty na nedelu v noci.Inak stále hukot, až si myslím či mi neje...Ako ďalej?, vie niekto?
23. február 2015

Jozef

???? vo Vrakuni zo soboty na nedeľu a aj tri noci dozadu ,bol hukot jak hovado a od nedele cca 11:00 ticho. ( už tomu vôbec nerozumiem)
23. február 2015

Ivan

V Rači presne naopak ako vo Vrakuni...bol par dni klud, a od nedele 24.2. cca 11:00 az do noci infrazvuk (moj takmer 2-rocny syn v noci ako zaspaval blabotal sam od seba ze "vrrrrrr")...z toho mi vyplyva, ze bud to sposobuje smer vetra, alebo natacaju ten infrazvukovy ziaric roznymi smermi.
23. február 2015

Lubomír

Skúste sledovať tlak vzduchu v lokalite, smer vetra na komíne v Slovnafte a píšte si konkrétne časy kedy hluk vnímate. Hádam sa dopracujeme k tomu kto nám znepríjemňuje kvalitu života. Civilná obrana by mala mať tiež záujem na lokalizovaní problému.
23. február 2015

perzalka

Pozeram mapu a odpovede za dnes. Vyjadrim sa za Petrzalku - ovsiste. Teraz neviem, zatial je obvykly hluk z dopravy, ale slovnaft zvykol prehlucaj aj tu, tak zrejme je aktualne pokoj. Ale vcera to zas zacalo a hucalo ci bzucalo ci ako to nazvat, celu noc a bolo to velmi neprijemne a pocut to bolo aj rano. Ide to jednoznacne smerom od slovnaftu, mam overene zajdenim poza domy a dalej. Ide to od slovnaftu. Neviem ci je to infrazvuk, dost to tu sklonujete, neviem ani co to je, ale v kazdom pripade je to neprijemne, a po pravde, je mi to jedno aky je to typ. zvuku, podstatne je, ze to pocut, a obtazuje to zivot. Na merania od slovnaftu sa mozem vykaslat, dojdu, ked to nebude pocut, zmeraju, a aj keby bolo pocut, urobia si spravu, ze fajn (priklad) 45 db a budu spokojni. Ze to ludi otravuje, ich nazaujima. Je to pocut aj cez zatvorene okno. Podla komentarov , neviem pan Jozef z Vrakune (nic proti Vam), ale ste si isty, ze to, co obtazuje Vas, je vobec slovnaft? Lebo dnesnu noc, podla vyjadreni bola postihnuta Raca, Rovinka, Petrzalka a neviem odkial su ostatni. Podla mna, to co bolo dnes v noci, absolutne nezaviselo od vetra, len niekto proste tvrdsie spal a nepocul, okrem toho, ani neviem, zeby bol nejaky vietor.
23. február 2015

mik

Ludia, vrcavy zvuk zo slovnaftu je pocut stale, na 95%. Asi mate slabsi sluch a neviete sa vzdy sustredit. Zaklad toho zvuku je normalny pocutelny zvuk, ale asi so sebou nesie aj infrazvuk, pretoze vibruje budovami, citit ten zvuk na tele.
Petrzalcanka a preco si nechces dat zmerat hladinu zvuku? Vsak infrazvuk nie je pocutelny a meria sa citlivym mikrofonom reagujucim na tlak.
Aspon budes vediet aku mas uroven hluku v byte.
Tomu panovi predsa mozes povedat, ze na stupnici 0-10 je ten zvuk dnes slabsi napr. 3-4.
Najsilnejsiemu hluku na ktory si spominate by ste mali priradit hodnotu 8-9
a pri samotnom merani uviest momentalnu subjektivnu hodnotu hladiny zvuku
23. február 2015

petrzalcanka

mik, nechápem - na to, že ja si nechcem dať zmerať hladinu zvuku si prišiel ako, prosím Ťa? Kontaktné údaje na mňa som Petrovi poskytla už pred cca 2 týždňami. Doteraz sa mi kvôli meraniu nik neozval. Pán, ktorý mal zo Slovnaftu prísť tie merania robiť, bol vraj dlhšie chorý, či tomu tak bolo aj minulý týždeň, neviem.
23. február 2015

ivan

Minulý pondelok ,16.2., bol u mňa pán Chmelo večer o desiatej merať.V izbe nameral 20 Db, ,nič iné počuť nebolo , ani infra ani ultra ani prd.Ja som počul v stupnici do 10 hučanie asi 8 až 8,5.Potom mal ísť merať Petrovi , a po dohode do Rovinky a do Petržalky a ešte do Vrakune pánovi P.G.Ešte som na druhý deň volal zo Slovnaftom kde mi bolo povedané ,že u mňa nič , a že sa teda bude ďalej merať aj u ostatných, a že aj v prípade neúspechu merania to nebude znamenať koniec ,ale sa bude pokračovať.Ako ale vidím pokračuje sa .Ale v hučaní. Takže čo ďalej? Vypisujeme si tu ako puberťáci zamilované listy, ale to takto ďalej nejde. Čo budeme robiť? Aké su návrhy?
Tu každý je-be na všetko, dnes som dostal odpoveď z Úradu verejného zdravotníctva SR,a podľa neho "momentálne nie je hluk od prevádzky Slovnaftu obťažujúci" Tak sa nesťažujme nie je načo.
Tu je odpoveď-

https://scontent-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/s960x960/11001616_445771802243373_5788106803287959059_o.jpg
23. február 2015

Jozef

Takže znova : Slovnaft hučí PREVAŽNE V NOCI cca od 23:00 do rána cca 8:00 až 11:00 ako kedy a bez ohľadu na víkendy a sviatky. Charakter hluku je zmes štartujúceho lietadla ,jakot turbín ,hukot vodopádu ,dunenie ,a množstvo iných ťažko popísatelných ,nepríjemných zvukov v rôznych kombináciách a rôznej intenzite ,pričom niektoré zložky tohto zvuku prechádzajú aj cez zatvorené plastové okná . A tu je pes zakopaný , v noci cez víkend a sviatky nemáte komu zavolať ,že hučí Slovnaft ( to sa môžeme sťažovať len tu na lampárni ) V noci okrem slabej dopravy neprodukuje hluk nič okrem Slovnaftu a to je poriadny rachot ,ale Slovnaft aj z príslušnými orgánmi sa hrajú na dementov a merajú hluk počas dňa keď je Slovnaft ticho a hluk produkuje len doprava.
Nemám žiadne ilúzie o nejakej snahe zo strany Slovnaftu ,mesta ,śtátu vyriešiť tento problém ,uvedomujem si že stojíme oproti petrochemickému gigantu s 5 miliardovým obratom v a intenzita a čoraz častejšieho hučania Slovnaftu ma utvrdzuje v tom ,že tento problém sa bude len stupňovať bez ohľadu dopadu na životné prostredie ,kvalitu bývania a zdravia.
Takže keď Mohamed nechce odísť od hory hora odíde od Mohameda :)
a to čím ďalej .
24. február 2015

Rovincan

U nas hucalo vcera v noci naozaj vyrazne...ale rano bol zase relativny pokoj. My sme s panom zo Slovnsftu dohodnuti, ze si my si doma odsledujeme hluk a pokusime sa uskutocnit meranie ked bude dosahovat vrchol a vtedy je to naozaj neprehliadnutelne ako vonku tak aj dnu. Infra alebo nie ale dunia nam okna na spalni, takze
to sa ignorovat neda. Len posledne dva tyzdne je to celkom znesitelne, ale si myslim ze je len otazka casu ked to pride znova a meranie uskutocnime vtedy.
24. február 2015

Ivan

Pocas prebdenych a dunivych noci som trochu rozmyslal a aj meral. Mam doma slusne audio vybavenie a dokazal som zmerat frekvenciu hluku a aj ju kratkodobo anulovat (nieco ako tzv. noise cancelling). Ten dunivy ton ma frekvenciu okolo 63Hz, mierne kolise. Nainstaloval som audiogenerator, pripojil na moje HiFi a ladil volume a frekvenciu tak, aby som pocul identicky ton (treba mat hudobny sluch).Potom som ladil fazu az som pocul bud silnejsi alebo ziadny zvuk. Po case sa to menilo, ale interferencia zvukovych zdrojov jasne dokazuje, ze problem nie je v mojej hlave. Ak by som vyrobil system, co zachyti a zosilni zvuk zvonka, odfiltruje pasmo okolo tych 63Hz, posunie vhodne fazu a nastavi zosilnenie tak, ze po prehrati na basovom repraku v spalni zostane ticho, konecne sa vyspime. Kto je trosku technicky zdatny, na konci je link na audiogenerator, kabel z PC do veze alebo velke sluchadla, a skusit ladit okolo tych 63Hz, amplitudu a fazu. Dajte vediet vysledok. http://www.dsp4swls.de/download/AFSignalGen2.zip
25. február 2015

ivan

Ivan ,problém je ten ,že
1.porozumieť tomu čo si napísal- to sa mi jaksi podarilo
2.zhotoviť popísané- no mne náda ješčo mnóga učíť sa

ešte je možnosť ,že by si to pre nás blbcov trochu rozviedol, generátor som stiahol, otvoril, aj 63 herci nastavil, aj slúchadlá pripojil, a -a aj skončil.
25. február 2015

Ivan

V tom generatore treba rozkliknut vpravo dolu Advanced options a vybrat aj zvukovku, ktora sa bude pouzivat. Ostatne ako som pisal, priebeh Sine (sinusovy)...kto to chce generovat priamo z mobilu s Androidom, na GooglePlay je Function Generator od keuwlsoft. Funguje to aj s nim. Samozrejme to neanuluje ten zvuk nadobro, ale da sa aspon zistit frekvencia (porovnavanim tonov a interferencii). Ide o to naladit taku frekvenciu, aby spolu s tym nasim vyssie popisovanym hlukom bolo pocut, ze chvilu sa zosilni, potom zoslabi a ak su idealne zladene frekvencne, amplitudovo aj fazovo, tak moze uplne zaniknut (na kratku dobu, kym sa znovu obe vlny nerozfazuju). Noise cancelling je zlozitejsia tema, v podstate bude stale doladovat tieto 3 parametre tak, aby bolo ticho, ale ak sa nas zodpovedny sused k tomu neprizna a neodstrani problem, neostava nic ine, iba taketo zariadenie postavit. Ked sa mi to podari, dam vsetkym zdielat navod na stavbu. Bude to zrejme rychlejsie ako sa dotahovat s monopolom.
25. február 2015

ivan

Teraz niečomu nerozumiem,píšeš ,že si zmeral frekvenciu , a krátkodobo anuloval.Takže ak si ju zrušil ,platí aj to druhé, že si ju zmeral.63 Hz. Ako je teda možné že ju nedokáže zmerať Slovnaft? Kde udělali sodruzi chybu, ak to dokážeš ty, amatér.To by mal byť východzí bod,pretože doteraz sme lovili nič.Ako si napísal -" Po case sa to menilo, ale interferencia zvukovych zdrojov jasne dokazuje, ze problem nie je v mojej hlave. "-
To je presné, aj ja som si chvílami myslel ,že som trochu mimo. Ako ale vidieť, problém je ale mimo územia našich hláv, čiže je skutočný.
A ak je niečo skutočné ,musí sa predsa dať zistiť odkiaľ to pochádza. To nie je zdroj z vesmíru, predsa má svoj pozemský pôvod, takže keď vieš aké má parametre, čo k tomu treba aby sa zistilo- odkiaľ?
25. február 2015

mik

ivan,
a pan Chmelo ked to meral mal na to aky nazor. Pocul to aj on, vyrusoval by ho taky zvuk? Mal pocit, ze je v tom aj infrazvuk?

Nemas foto toho kominu? Je z ocele a ma cerveno biele pruhy hore?
63x60 je ca 3800ot/min a to vyzera, ze pochadza od stroja, da sa takto rozvibrovat komin?
25. február 2015

ivan

Meral večer o 22, bolo ticho ako v hrobe, nameral 20 Db, ja som to hučanie počul , klasika ,stupnica do 10, stupeň medzi 8 až 8,5, on nepočul vôbec nič, a nemám pocit ,že by klamal. my sme v dome piati a počujem len ja.
Občas , nad ránom keď je absolútne ticho tak žena hovorí ,že aj ona niečo počuje , ale nie moc ,ju to neruší.
Foto nemám , to sú tie komíny čo stoja tak osamotene na Lieskovskej ceste, 4 pokope, sú z ocele , a je do nich vháňaný neustále plyn, asi majú zlý priemer, alebo zakončenie , on nevibruje ten komín, to tvorí ten plyn keď ide z komína , ako keď sa fúka do píštalky.
Len stále nechápem ,keď je to schopný identifikovať Ivan,čo robia odborníci?
26. február 2015

Ivan

Povedzme si narovinu...odborníkov na Slovensku je veľmi málo v akomkoľvek obore. Je rozdiel merať prístrojom stavaným pre bežné meranie širokospektrálneho hluku rádovo v desiatkách dB, alebo merať veľmi nízku amplitúdu akustických vĺn vo vybranom frekvenčnom pásme okolo 60Hz rádovo v jednotkách dB. V prvom prípade stačí univerzálny hlukomer, ktorý má (v porovnaní s ľudským uchom) biedny odstup signál/šum (okolo 80dB). Druhý (náš) prípad, kedy vlnová dĺžka je 5m a odstup signál/šum meracieho zariadenia musí byť blízky ľudskému uchu (120dB, t.j. 1:milión) - tu treba niekoľkometrovú parabolu s nízkošumovým mikrofónom v ohnisku, aby sa určil smer. Predpokladám, že takýto prístroj nikto nemá, máme iba naše uši, ktoré sú v porovnaní aj s drahými prístrojmi stále oveľa citlivejšie. Ak by sa aj nameralo, že napr. v Petržalke v byte je akustických 10dB na 63Hz súvisle celú noc, musela by existovať norma, ktorá by toto považovala za obťažujúci zvuk. Pôvodca tohto rušivého hluku ak je "zodpovedný sused" by mal vychádzať LEN z výpovede ľudí - proste ich to obťažuje, spísali petíciu a to, že v súkromnom čase sa snažia identifikovať a merať parametre jeho zvuku by mal skôr oceniť, vážiť si to a najmä použiť ich dáta pre analýzu problému za účelom jeho odstránenia.
26. február 2015

mik

tu je napr. citlivy mikrofon na infrazvuk
http://www.bksv.com/products/transducers/acoustic/microphones/microphone-cartridges/4193
potrebuje preamplifier a software na spracovanie nahravky
maju pobocku v ba
http://www.bruel.sk/mikrofony-snimace-kalibratory
26. február 2015

mik

na tvorbu:
mozno trochu intuitivnejsi je velmi dobry zvukovy freeware audacity
da sa tam vytvorit 63hz vlna

z horneho menu vybrat Generate/Chirp a zadat 63
26. február 2015

mik

zvukovu vlnu je mozno exportovat ako wav subor cez menu
File/Export
alebo prehravat ako nekonecnu slucku
Transport/LoopPlay
01. marec 2015

Tom

Posledne dni meriam a cez den samozrejme ako-tak klud. A v noci od takej 2hej rano do osmej hluk jak hovado. Dnes 65 db. To uz nie je normalne. cez tyzden sa poradim s pravnikom ako postupovat. Upozornoval uz niekto z Vas noviny aleno telku? email: [email protected]
04. marec 2015

Tomas

Zdravim, doporucujem vsetkym, ktori maju problem s hlukom zo Slovnaftu. Mali by sme sa zamerat, co je meratelne a to je pocutelny hluk –ten sa da lahko zmerat. Tam ma Slovnaft problem, lebo prekracuje pripustne hladiny. Staci si naistalovat na smartphone aplikaciu, alebo urcite ma niekto z Vas merac. V noci otvorte okno a zmerajte. Urcite to nie je 45dB. Slofnaft sa tvari, ze sa “snazia nieco robit” ale nic sa nedeje. Bolo by to totiz moc drahe. Radsej nech tu vsetci skapeme na infarkty a rakoviny. PROSIM VSETKYCH, aby napisali list (alebo email) na tuto adresu. Ak nas bude vela, tak sa vyvola vlna: ([email protected], [email protected]) Úrad verejného zdravotníctva SR, Trnavská cesta 52, 826 45 Bratislava. Samozrejme dali do kopie napr markizu ([email protected]), Jojku ([email protected]) a TA3 ([email protected]). Text napr.: "Mám dlhotvajúci problém v mojom bydlisku s hlukom z rafinérie Slovnaft. Hodnoty hluku zo Slovanftu v nočných hodinách vysoko prekračujú prípustné hodnoty hluku podľa vyhlášky 549/2007, podľa tabuľky č.1.: Hluk z iných zdrojov: noc 45 dB. Nočné hodnoty, a to hlavne po polnoci do rána, bývajú okolo 60dB. Sú noci, kedy nemajú výrobu, ale skoro každý deň doslova hučia a terorizujú obyvateľov Bratislavy a okolia. Takýto hluk má škodlivý vplyv na celú populáciu. Prosím o urýchlené šetrenie a nápravu v spoločnosti Slovnaft. Ďakujem.”
04. marec 2015

ivan

Tomas ,Tomas , asi nečítaš našu rozsiahlu diskusiu.Čo asi myslíš od koho je táto odpoveď?
https://scontent-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/s960x960/11001616_445771802243373_5788106803287959059_o.jpg
A odpoveď z RÚVZ nájdeš vyššie. Ak máš záujem ,pošlem ti nahrávku(hlasovú s Ministerstvom zdravotníctva).Je to o tom istom .Táto verbež úraduje od stola.
04. marec 2015

Rovincan

Zdravim, dnes u nas boli merat zo Slovnaftu a v spalni a v zahrade zachytili onu frekvenciu. Dnes to hucanie nebolo az take vyrazne ako zvycajne ale pristroj to zachytil a pan co to bol merat to vonku na zahrade pocul tiez. Zevraj maju viacero podozreni na potencialny zdroj a budu robit este dalsie kolo merani, aby ho vedeli spravne identifikovat a zavadu odstranit. Vyzera to este beh na nie uplne najkratsiu trat, ale ja naozaj dufam, ze sa to v dohladnej dobe zacne realne riesit. Este by som chcela vyzvat vsetkych ludi,ktorych dana situacia naozaj obtazuje, aby sa neprestavali stazovat. Hlavne priamo na Slovnaft (p. Molnar), nech zodpovedni nezaspia na vavrinoch a nech sa naozaj zdorazni vaznost situacie.
04. marec 2015

ivan

Sláva ,Čupakabra ,(http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cupakabra) je na svete,ešte ju uvidieť, a chytiť.Tu to od nedele hučí zas, predtým bolo 4 dni jaksi-taksi ticho.
06. marec 2015

mik

nieco zrejme robia, skusaju, pretoze ja uz vibrujuci zvuk nepocujem min.3dni. Minulu noc som sa prebudil a vibrujuci zvuk som slabsie pocul, ale dalej cez den, vecer nic. Dnes zatial nic.

Mohli by sme sa poskladat na ten citlivy mikrofon na meranie infrazvuku
06. marec 2015

Ivan

cez tyzden bolo par dni ticho, no od piatka rana 6.3. zacalo duniet. Je piatok vecer a je to uz neznesitelne, cela hlava mi duni a neda sa spat. Hovorim o lokalite Raca na kopci. Ak to pocujete/nepocujete v inych lokalitach, piste, nech vieme, ci sa meni len smer sirenia vlny, alebo to na vikend vyhanaju tymto zvukom ludi z Bratislavy.
06. marec 2015

mik

pod.biskupice -nie je dnes pocut vrcanie ani dunenie..mozno sa to siri o 50-100m nad domami
Ale teraz dve slabsie tiahle zadunenia sem dolahli, akoby doviate vetrom
07. marec 2015

mik

oprava: 10min potom ako som dopisal, zacalo byt pocut slabsie vibrovanie-dunenie az doteraz
07. marec 2015

ivan

Ani v Rusovciach asi tri dni nie je počuť ,až nad ránom ,aj to nie moc, z 10, tak od 6 do 7, ale večer keď idem spať tak skoro ticho.A ak sa psokladáme ,čo stým mikrofónom budeme robiť?
09. marec 2015

Nata

Nata:byvam v podunajskych na podzahradnej,myslela som si o sebe,ze mi asi sibe .Nikto si nahluk nestazuje iba ja az ked som objavila tuto stranku.Volala som asi 3krat p.Molnarovi naposledy 2,.3.2015,lebo ma v noci asi o tretej zobudil ten prenikavy hnusny hluk pred ktorym nemam kde ujst.Pan Molnar mi povedal,ze som jedina co si stazujem a mam si uvedomit v akej lokalite byvam.Byvam tu uz 20 rokov hukot byval ale nie stale a nie taky hnusny a prenikavy ako v poslednej dobe.
09. marec 2015

Zuza

hluk v noci 50 - 55db, posledne 2 dni okolo 2:00 v noci okrem hluku aj neznesitelny smrad. Zavisi to od prudenia vetra a toho, ze slovnaft sa spolieha na to, ze v noci vsetci spia. Ak slovenske statne organy nedokazu ochranit zdravie obcanov pred terorom zo strany jedneho podnikatela, spravme verejnu zbierku na zaplatenie sukromnej firmy, ktora zmeria hluk a smrad a vypracuje odborne podklady na sudne konanie. Byvame tu 40 rokov, ale takyto bordel, co produkuje jeden podnikatel tu este nebol. Aj ja som podnikatel, takze na svoju web stranku uverejnim oznam, ze mame vo firme mimoriadnu situaciu a ked nahodou porusim nejaky zakon, tak prosim vsetkych uradnikov, pocnuc od danovych az po policajtov, aby sa tym nezaoberali, ved som predsa uverejnila oznam. Toto je stranka - odkaz pre starostu, pan starosta, ako riesite nase staznosti? Alebo sa treba obratit na zahranicne organy, ekologickych rakusanov, finov a dalsich... a spravit medzinarodny skandal? Potom nas uz ochranite pred chamtivostou jedneho podnikatela? A pan Molnar, ak si mame uvedomit, kde zijeme, tak ludia tu zili aj predtym ako vznikol slovnaft, tak si laskavo taketo dementne vyjadrenia nechajte pre seba.
09. marec 2015

Ivan

Mik, na meranie je potrebny este citlivejsi mikrofon, napr. TYPE7020 (100mV/Pa, iba 2dB vlastny sum.). Moj napad s nasnimanim hluku, jeho invertovanim, pripadne este doladenim fazy a amplitudy tak, aby doslo k uplnemu vyruseniu vlny v nejakom malom priestore je zlozitejsi. V nedelu som od 2:30 do 7:00 badal, simuloval a potom aj zostrojil prototyp - snimaci mikrofon =basova reprobedna s transformatorom 8/1200 ohm (umiestnena v pivnici, kde je tiez pocut ten 63Hz zvuk), studiovu zvukovu kartu s diferencialnym XLR vstupom, DAW software (Reaper) s pluginmi ako ekvalizer, delay, obracac fazy a pod., a vystup som posielal na dalsi reproduktor alebo sluchadla. No bohuzial ten nasnimany hluk je aj tak velmi zasumeny, takze nakoniec pustam do basoveho reproduktora uzke okolie 63Hz pasma, no nevyrusi to ten povodny zvuk, Ten je dost "cisty", znie ako zo sinusoveho generatora a tym som ho aj vedel nachvilu potlacit (pri frekvencii 62.5Hz to "dychalo", co je znak interferencie s velmi blizkou frekvenciou). Audacity na toto nie je vhodny, lebo potrebujes v realnom case ladit aj fazu, ale dobre posluzi aj Function Generator pre android pripojeny na vezu s dobrymi basmi. Inak zaujimavya vec - skuste tocit do stran hlavou tak 5x za sekundu....vtedy ten zvuk akoby zmizne. Tak ma napada, ci to nie je predsa len infrazvuk (20, 30Hz) a 63Hz vznika ako nejaka harmonicka.
09. marec 2015

ivan

Nata,Zuza , na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzite , je doc.ing.Stanislav Žiaran

http://www.sjf.stuba.sk/sk/strojnickej-fakulte/uradna-tabula/inauguracie-a-habilitacie-zverejnovanie-udajov/doc.-ing.-stanislav-ziaran-csc.-vymenovacie-konanie.html?page_id=4898

ktorého životnou láskou je hluk ,a to aj, a hlavne nízkofrekvenčný hluk-

"doc. Ing. Stanislava Žiarana, CSc.,

pracovníka Strojníckej fakulty STU v Bratislave, sa dňa 25. februára 2014 o 10:30 hod. na Strojníckej fakulte STU v Bratislave v miestnosti č. 023, v odbore 5.1.7 aplikovaná mechanika, uskutoční inauguračná prednáška pod názvom: Nízkofrekvenčný zvuk a jeho vplyv na okolité prostredie"

ktorý je expert na meranie a eliminovanie nízkofrekvenčného zvuku.
Ja som s ním už hovoril , a oboznámil som ho s problémom , povedal ,že to nie je problém s odhalením pôvodu zvuku-hluku,a vyriešením, len mi povedal ,že má veľmi vela roboty a nič mi nesľúbil.
Snáď ma nezabije keď poviem -obracajte sa na neho,požiadajte,poproste ho o pomoc ,ak nás bude viac, až veľa, snáď sa zľutuje.

Tu je naňho telefón 02 572 96 471, keďže je to na fakultu tak v pracovnej dobe,
alebo email [email protected], ale na email sa moc nedá spolahnúť, radšej naživo cez telefón.
09. marec 2015

mik

ivan- na kontrolne meranie

Ivan - type7020:self noise 2dB, frequency characteristics 10Hz- 20kHz
znamena to, ze tento microphone zachytava infrazvuk iba od 10Hz vyssie?

http://www.aco-japan.co.jp/english/test/2014/12/24/measurement-condenser-microphone-type-7020type1/

type 4193: inherent noise 19dB, freq.char. 0.07Hz-20kHz
Infrazvuk je od 0-19Hz, micr.4193 zachytava aj pod 10Hz

Audacity - ano s fazu treba manualne podla potreby menit, ja len ze z toho nemeckeho softwaru som nevedel ziskat zvuk, tak preto som sem dal audacity. Daju sa v nej robit aj ciste sinusove vlny cez Generate/Tone/63

Cez Effect/ Noise removal sa da odstranit vlastny sum mikrofonu. Najprv treba nahrat vzorku vlastneho sumu..
Cez Effect/Amplify sa da potom ocisteny zvuk zosilnit

Na meranie infrazvuku sa da pouzit aj tenka 1mm tabula 1m2 plexiskla, postavit vertikalne, zachytit len v 4 bodoch (akoby prekazka na parkure) a ak zacne vibrovat tak ju rozkmitava infrazvuk.
10. marec 2015

Marian

Citam to tu, ale stale sa nezaoberate vyriesenim problemu, ale len si tu vypisujete ako eliminovat problem. Ved to huci vysoko nad hygienickymi limitmi! Ako to tu niekto hore pisal, 55-60dB. Asi z toho chybajuceho spanku, co nam vsetkym chyba, uz nerozmyslate. Slovnaft tu hra s Vami hru, ze sa akoze snazi to eliminovat a mera, ze kde je zdroj. ONI VELMI DOBRE VEDIA CO IM HUCI!!! Len na to JE-BU. Vypisovanie Molnarovi nema ziadny ucinok.
10. marec 2015

Ľubomír

Ja mám obavu podľa komentov že niekto chce prehlušiť hluk Slovnaftu.
To znamená že keď pri nízkom tlaku cítim benzín až ma oči štípu, že je dobré si na krk zavesiť kýbeľ plný acetónu a nebudem cítiť smrad od Szlovnaftu?
To hádam nie je riešenie.
Stránka sa volá odkaz pre starostu. Stav riešenia podnetu: neriešený.
Majú nás v paži aj páni starostovia či poslanci, skôr ich bude trápiť chránená oblasť, zákazom vstupu aby tam mohli nerušene sexovať chrobáčiky ale že ľudia majú poškodené zdravie od mega firmy to je OK.
10. marec 2015

mik

Lubomir: my sa tu len na par postoch bavime o charakteristike toho zahadneho zvuku, nema to byt riesenie problemu. A ty co navrhujes?

Ivan - s tym tocenim hlavy: staci aj 1 prudky pohyb hlavy 5cm do strany a nastava chvilu 0.5-2sec ticho. Tento efekt sa ti ale nepodari napr. so zvukom notebooku, alebo zvukom cirkularky z vonku, tam miknutie hlavy nepomaha.
Ivan a aku frekvenciu moze mat zvuk pistalky, to vies zmerat? ked ivan hovori, ze ten zvuk moze pochadzat z netesniacej hlavy kominu
Zvuk nakladneho vlaku iduceho ca 40-50km/h vo vzdialenosti 1-2km dokaze eliminovat zvuk zo slovnaftu
18. marec 2015

Ondro

Je presne rano 1:05 a hluk zacal. O 1:08 je hluk taky, ze to zobudilo aj manzelku. Vam tam v tom vydrbanom Slovnafte uplne, ale uplne drbe!!! Jedine mate stastie, ze tu v tomto Slovakistane sa prava ako obcania nedomozeme :(
25. marec 2015

kristinka

Decká narazila som na toto forum ked som sa snazila zistit co mi to neda spat ale vsetci popisujete uplne iny zvuk nez to co pocujem pretoze mne ide v hlave dnes stale take vzum vzum vzum vzum no hlava ma z toho boli je mi z toho na vracanie spat nemozem ale to asi teda neni zo slovnaftu co? Neviete niekto co to je? Inokedy to nepocujem aspon som si nevsimla (byvam v petrzalke pri vysehradskej)
25. marec 2015

Jozef

kristinka to vzum vzum je hluk z chladiaceho systému Slovnaftu ,každý popisuje tento zvuk inak preto ,že bývajú v rôznej vzdialenosti od zdroja ,ale tento rezonujúci vzum vzum zvuk je najotrvnejší ,preniká aj cez zatvorené okná a má najväčší dosah ,tento zvuk generujú chladiace turbíny s priemerom 8 a 13 metrov je ich zhruba 50siat a ich počet je v činnosti podľa objemu výroby ktorú Slovnaft v poslednom čase znásobil novými prevádzkami ,takže to otravné vzum vzum ťa bude budiť častejšie a tak isto môžem potvrdiť že túto noc bol poriadny hukot.
25. marec 2015

ondro

Vitaj Kika medzi pomaly sialencami. Vzum vzum vzum je vsadepritomne vdaka nizkej frekvencii. Pisat priamo do Slovnaftu ti nepomoze. Daj si na mobil apku, ktora meria vysku hluku a potom googli. Potom Ta len porazi, ze kolko predlisov je porusenych a ake prijemne choroby v hlukoveho stresu Ta cochvila cakaju. Samozrejme vsetko konci smrtou.
25. marec 2015

Nata

Nata: no dnesna noc bola naozaj hlucna,teraz ked vojdem do spalne je tam ticho teda oproti noci lebo nie je hluk ako hluk ten prenikavy monotonny sa neda nicim prehlusit.Neviem co robiRUVZ tak im idem pisat.
25. marec 2015

arara

Veru,veru dnes v noci sa všetky infrazvuky ženili. Nata ,ušetri si nervy na Ruvz nepíš, a čo robí RUVZ sa pýtaš? Krátko a stručne- 3,14ču.Tak ako všetci ostatní. Rozmýšlali ste už všetci na zhromaždení všetkých,ale naozaj všetkých ,aj s rodinami pred Slovnaftom?
26. marec 2015

mik

Jozef, o turbinach ti povedal nejaky pracovnik zo Slovnaftu, alebo to dedukujes podla obrazkov z googlemap ako si pisal uz skorsie?

Dnes v noci som sa o 4:00 prebudil, vzum- zvuk bolo pocut dost silne, ale zosilnel este viac a cca o 4:30-45 doslova kulminoval, po 5:00 slabol.
Takze ak pan Chmelo hlada zdroj zvuku, moze zistit ake zariadenie zvysilo svoj vykon o 4:30-5:00 (zivym operatorom alebo automatickym riadenim)
26. marec 2015

Jozef

mik je to len moja domnienka ,charakter toho otravného zvuku vzum-vzum ako ho trefne popísala kristinka mi pripomína turbovrtulový motor + nasávanie alebo vytláčanie velkého množstva vzduchu. Podla množstva a priemeru tých vrtúl by som to typoval na ten chladiaci systém ,ale to je jedno.
Neviem prečo to spúšťajú takmer výlučne v noci ,možno kvôli lacnejšiemu nočnému el. prúdu ,môžeme sa len domnievať ,ale som presvedčený že pán Chmelo to vie velmi presne.
Pán Chmelo ako zamestnanec podniku má za úlohu merať v čase keď je Slovnaft ticho ,nenamerať nič ,prípadne hodnoty v medziach normy . Ten pán Chmelo nevie že to hučí jak hovado v noci ? ten je platený za to aby nás ťahal za nos a Molnár tak isto ,ten už musel dostať stovky sťažností ,ale každému úplne bez chrbtovej kosti odpovie ,že sa nikto okrem vás sa nesťažuje. Takže oni veľmi dobre vedia čo im hučí ,a majú to úplne v paži ,lebo nič riešiť nemusia. Toto je prvé a jediné fórum kde si môžeme o tomto probléme vymeniť informácie ,uvidíme ako ešte dlho bude Slovnaft nasierať tisíce ludí kým sa naše skorumpované úrady včetne primátora a starostov rozhodnú konať.
26. marec 2015

ivan

Jozef,naše skorumpované úrady včetne primátora na nás kompletne §ERÚ.Na každého jedného som sa obrátil, a ak odpovedali ,tak že je všetko v poriadku , alebo nevedia v čom je problém . A ja sa im nedivím. Plat im ide, odmeny vyššie nedostanú, tak načo by sa trápili?V úrade je teplúčko , dôchodok aj keď stojí za prd sa blíži, a pracovná doba sa dá stráviť tak príjemne.Jediní komu sa divím , sme my ľudia .Ale to je iná kapitola .V zemi kde je legálne po ťažkej práci okradnúť človeka o 85% jeho zarobených peňazí , je vlastne všetko oukej.Na budúci rok budeme na chvíľu zas dôležitý, a potom zas hajde počúvať infrazvuky.
Amen
26. marec 2015

Tibor

Ciciny zo Slovnaftu. Dnes v noci som si ich chcel nahrat to ich vzum-vzum a natocit na video a dat na youtube. ...a oni su dnes ticho!!!

(jasne, ze cely Slovnaft vie, ze to huci a vysoko prekracuju hodnoty. Vysadne sa meria vtedy, ked vyroba nejde. Ved prachy su prachy)
27. marec 2015

rovincan

Tak u nas bolo utorok a stredu uplne ticho, ale vcera vecer zacalo hucat ako zmyslov zbavene. V noci a dnes rano tak dunelo, ze nam rezonovala cela izba.
27. marec 2015

rovincan

Tak u nas bolo utorok a stredu uplne ticho, ale vcera vecer zacalo hucat ako zmyslov zbavene. V noci a dnes rano tak dunelo, ze nam rezonovala cela izba.
27. marec 2015

mik

Nebyvate niekto vo Viedni, nemate zkusenost ci aj viedenska rafineria omw vo viedni takto huci?
27. marec 2015

arara

Keby si sa pýtal na Albánsko, Zimbabwe, Islamský štát, ale na Rakúsko?
28. marec 2015

mik

Jozef podobne turbiny v omw rafinerii pri viedni by si nevedel indentifikovat na googlemap?
28. marec 2015

Jozef

Najbližšie domy od výrobnej technológie rafinérky Schvechat sú cca 300 – 400 m a som presvedčený že ich obyvateľov rafinérka neterorizuje hlukom tak ako nás ,je to predsa civilizovaný štát na rozdiel od našeho Slovakistanu .
Tá Rakúska rafinérka má taký istý chladiaci systém a dokonca tých 8 metrových turbín som tam napočítal cca 80 čo je o cca 30 viac ako má náš Mordor ,ale je tam jeden podstatný rozdiel ,všetky turbíny až na pár (možno nízkoobrátkových) sú uložené na spodku cca 20 m vysokých akoby komínov ,ktoré majú podľa mňa len jeden účel – odhlučnenie ,na rozdiel od tých Mordorových ktoré majú lem len cca 3 m ( nainštaluj si Google earth a porovnaj si )
02. apríl 2015

mik

lubo: neodfotil by si z balkona prevadzku etylen? nech vieme ako vyzera a v ktorej casti slovnaftu je?
10. apríl 2015

jozef

Zdravim, Kedze dnes to opat vyzera na super noc so Slovnaftom, tak som prilozil jedno video na youtube. Kebyze si chce nejaky uradnik pozriet, ze co sa tu deje.
https://youtu.be/DzaqAve9_7Q
Bohuzial musim konstatovat, ze to este nebyvam az tak zle. na youtube som nasiel, ze nas kolega je vo Vlcom hrdle s krasnymi 74-80dB. Na toho sa hadam ani casom nedotiahnem :(
11. apríl 2015

jozef

som zabudol link:
11. apríl 2015

JOzef

No to bola zaze noc !!!! ešte horšia ako minulá ,zatvorené okná a aj tak ma to o 4:00 zobudilo - nenormálny hluk jak hovado a čo ked bude teplo a budú musieť byť okná otvorené ,už teraz sa toho desím. Slovnaft hučal vždy ,ale tento hukot v poslednom čase je už neznesiťeľný. Ale jedno naozaj nechápem tisíce ľudí býva omnoho blyžšie ku Slovnaftu ako ja a nestažujú sa že by ch rušill nejaký hluk.
11. apríl 2015

mik

dB je logaritmicka merna jednotka,
kazde 3dB viac znamenaju zdvojnasobenie hluku
ak
1 stroj A produkuje hluk 45 dB, tak
2 stroje A robia hluk 48 dB (a nie 90 dB)
4 stroje A .................51 dB
8 strojov A................54 dB
16 strojov A..............57 dB
32 strojov A..............60 dB ( 32-nasobne prekrocenie limitu)
64.............................63 dB
128............................66 dB
250............................69 dB
500........................... 72 dB
1000....................... 75 dB
2000...........................78 dB
4000 strojov A.............81 dB
11. apríl 2015

ivan

Jozef ako vieš ,že sa tisíce ľudí nesťažuju? Možno áno ,len mi o tom nevieme, možno by sa aj sťažovali, ale nevedia na koho ,kam ,komu, nevedia o tejto stránke. 90% Slovače pindá, ale nič nespraví, úrady na všetko je3ú, Slovnaft po počiatočnej eufórii na to je3e takisto, a keď som minule navrhol, aby sme sa všetci zobrali pred Slovnaft ,odozva žiadna.Petícia zaspala na čísle 79, a život ide ďalej.Také typisch slovakisch-problém sa nechá zaspať, nereaguje sa ,však to ľudí po čase prestane baviť. A ono to funguje!
12. apríl 2015

Miro

taktiez to pocujem z Rovinky, kazdy den.. niekedy je to neznesitelne, pripomina to turbinovy motor lietadla - a to celu noc
14. apríl 2015

ivan

To im zase kvalitne dnes v noci , a pokračuje to, je3alo, keby som býval v Los angeles na letisku tak by bol tichšie.
Kúpim ručnú atómovú bombu .Zn. Som fanúšik Szlovnaftu
29. apríl 2015

atómové digitálky

14 dní nikto nič.Už sa Slovnaft polepšil, už prestal hluk?Alebo ,len Vás sťažovateľov už "niekto" zlikvidoval? Aj petíciu som pozeral, dávno zamrzla na čísle 79, a nič sa nedeje. Ako to vlastne je, povie niekto ,kto sa tomu rozumie?
30. júl 2015

majoslav

Byvam vo Svätom Jure a počujem už zopár rokov tento dunivý nízkofrekvenčný hluk. Sú dni kedy je menej intenzívny a niekedy je pocutelný viac alebo vôbec. V celej bytovke sme len dvaja co to pocujeme no uz som z toho roky na nervy. Uz boli u mna aj merat hluk namerali 26db no bolo by potrebné opakované meranie co zasa znova nieco stojí.Vraveli ze standardne byva vnutorný hluk okolo 20 db. Myslim ze mozem suhlasit s viacerými ze zdroj hluku sa da velmi tazko urcit a az teraz tomu zacinam verit ze sa jedna v mojom pripade o vzdialeny zdroj hluku. Taktiez davam zapravdu ze hluk je pocutelny najmä vo vnútornom priestore a taktiez ho pocujem v aute. Pridam sa k akejkolvek aktivite ktora sa v tomto smere podnikne.
03. august 2015

atómové digitálky

Majoslav.Keďže si sem napísal ,predpokladám ,že si to tu celé čítal.Ako vidíš v poslednej dobe tu skapal pes.Neviem či ľudia rezignovali, alebo ich Slovnaft skántril, aby bol klud, lebo už aj p. Michlík zo Slovnaftu na nás nereaguje , ale sú tu ešte ľudia ,ktorí su tak ako ty stále obťažovaní , a zrovna dnes sme sa dvaja o tom bavili , a chceme dať dokopy skupinu , a bojovať proti tomuto organizovane.Takže dúfam ,že tvoj príspevok bol myslený vážne, a zavoláš .Napr. sem 0907624250.(Platí aj pre ostaných) Som prekvapkaný ,že až v Juri, to je sakra ďaleko.
05. august 2015

atómové digitálky

Hučení v Taosu (Taos Hum)

Určitá část obyvatelstva z městečka Taos v Novém Mexiku má problém. Dlouhodobě je totiž údajně zužuje blíže neurčený a slabý nízkofrekvenční hukot neznámého původu. Tuto zkušenost zažívají zhruba 2 procenta Taosanů, vysvětlení však nemají ani oni, ani světová komunita vědců. Jedni hukot svalují na akustiku, jiní zase, že jde o jakousi formu hromadné autosugesce nebo vládní experimenty. Jo, a samozřejmě je tu i teorie o ufonech.
13. august 2015

mrtvy_chrobak

13.8.2015, niečo po polnoci, Čunovo. Mal som v pláne pozorovať perzeidy na nočnej oblohe, avšak mám dojem, že nad Slovnaftom už s hukotom vychádza slnko.
13. august 2015

Lucy

teraz namerane vyse 70db, v petrzalke na wolkrovej, neda sa spat. toto nie su tie nizkofrekvencne zvuky, ale slahajuce plamene - pulzujuci zvuk. navrhujem rozbehnut novu peticiu konkretne na tento problem. ta prva peticia nenazbierala ani 100 podpisov, nazbieralo by sa nas viacej teraz? ma to vobec vyznam rozbehnut?
13. august 2015

Lucy

teraz namerane vyse 70db, v petrzalke na wolkrovej, neda sa spat. toto nie su tie nizkofrekvencne zvuky, ale slahajuce plamene - pulzujuci zvuk. navrhujem rozbehnut novu peticiu konkretne na tento problem. ta prva peticia nenazbierala ani 100 podpisov, nazbieralo by sa nas viacej teraz? ma to vobec vyznam rozbehnut?
13. august 2015

jakub

jop, včera večer na Gessayovej (petržalka) - 1/4 oblohy pulzujúco osvetlenej (priamo rafinéria je schovaná za budovami) a dunivý zvuk pripomínajúci lietadlo pulzujúci rovnako ako svetlo (predpokladám oheň z poľných horákov). Cez večernú premávku na Osuského nebolo skoro nič počuť, okolo polnoci už viac. Viem si predstaviť, že to môže dosť ľudí vyrušovať & rušiť v spánku
13. august 2015

Lukas

Hluk zo Slovnaftu

Obrovsky hluk pocas noci 11.8. a 12.8. Otriasa sa cela bytovka na Zehrianskej ulici. V Slovnafte si mozu robit co chcu pokial neobmedzuju inych. Toto uz je privela.
13. august 2015

Mario

Juzna cast Petržalky, Bzovicka. Poskodenie hlukom je natolko silne ze za posledny rok nam praskaju spoje stien neuveritelnym tempom tak to dalej za 5 rokov sa nam barak rozpadne. SMRAD je tu na pokraji života a smrti. Kvalita života tu upadla z 7 na 2 z 10. Začali sme zavazne uvazovat o prestahovani sa mimo BA.
14. august 2015

Žigmund Branimír Hronsecký

Ruzinov, SLOVANET. Počuť je doslova každú noc, kvôli tomuto ťažko zaspávam už niekoľko týždňov.
15. august 2015

atómové digitálky

3 • Odpovedaj•Zdielať ›
Obrázok
1hav • pred dňom
toto je možné len v possovietskych de billandoch, kde vládne pár oligarchov, ktorí kupujú premiérovi dvadsaťtisícové hodinky a skladajú sa na miliónové účty na Belize výmenou za svoju absolútnu beztrestnosť a postavenia nad zákonmi!
Slovnaft, ktorý sa hrdí obrovskými ziskmi, dosiahnutými tým, že nám môže vďaka vláde predávať najdrahšie palivo v regióne. ziskmi, z ktorých si nábob Világi financuje po tratový DAC Dunajská streda otravuje životy desaťtisícom ľudí - BEZTRESTNE! a jeho "vysvetlenie" je - "bolo to medializované" !!! Akože nejké normy určujúce hladinu hluku, určujúce emisie jedovatých plynov, určujúce ako má vyzerať nočný kľud - všetko je naho vno, lebo Slovnaft "medializoval", že bude hluk ktorý Slovnaft a ten maďarónsky zmr dd potrebujú na dosiahnutie stámilionových ziskov a my si môžeme trhnúť nohou! Veď si nato platia desiatky vládnym činiteľom, nie?
Úrad verejného zdravotníctva "nestihne spraviť merania", polícia naháňa vodičov a Matoviča, prokuratúru vedie súdruh spolužiak spriazneného premiéra a obyvatelia sú ho vná slúžiace na platenie daní...
Aj za socializmu existoval Slovnaft a aj za socializmu smrdel, dymil, hučal. Ale za socializmu Slovnaft kompenzoval okolitým obciam a mestským častiam znížený komfort žitia napríklad platením dlhšej školy v prírode deťom, napríklad príspevkom na lyžiarsky výcvik.
Teraz stačí zaplatiť si vládu a za celý zisk si plešatý maďarón môže skupovať väčšiu a väčšiu časť Žitného ostrova a snívať o tom, ako kúpi Ronalda do DAC a všetci slovenskí Maďari ho budú milovať viac ako Hortyho.
Som zvedavý, prečo sa náš súdruh premier nepostavil pred kamery s panorámou hučiaceho Slovnaftu a nevysvetlil obyvateľom, že "TOTO JE NORMÁLNE, veď TOTO Slovnaft potrebuje, aby zarábal"... Som zvedavý, či si toto môže dovoliť napríklad OMV - ktorý predáva dokonca lacnejší benzín... Lebo to, čo Slovnaft predvádz posledných 5 rokov, to by človek predpokladal v Číne, v Bangladéši, možno v nejakej za s3atej stratenej gubernii na Sibíri, ale nie v EU. Ale predvádza, LEBO SI TO MôŽE DOVOLIŤ!
2 • Odpovedaj•Zdielať ›
21. december 2015

atómové digitálky

Vidím ,že tu skapal pes. Bohužial len pes , Slovnaft ďalej žije.A otravuje.
https://www.facebook.com/video.php?v=566458056841413
28. august 2020

Milan

To čo sa tu opisuje je dôsledkom vysokej hladiny infrazvuku v životnom prostredí, tiež to zažívam a bývam v úplne inej lokalite Slovenska. Jedná sa o juh Slovenska, celý juh Slovenska od východu na západ je zamorený vysokou hladinou infrazvuku. Začal som ho vnímať pred dvoma troma rokmi, tak ako to opisujete mnohý, dunivý zvuk v ušiach, najintenzívnejšie v uzavretých miestnostiach. Viem čo prežívate lebo som tým prešiel. Infrazvuk dokáže vnímať sluchovo okolo 2% populácie. ostatný ho nepočujú ale škodlivý vplyv má na všetkých aj tých čo ho nepočujú. Rozprávať sa s niekým kto ho nepočuje je nemožné lebo Vám hneď vie určiť diagnózu. Ani väčšina lekárov Vás nechápe a odporúča Vám psychiatra. Dôsledkom dlhodobej vysokej hladiny infrazvuku je to že Slovensko je na prvom mieste vo výskyte srdcovo-cievnych chorôb, v ostatných druhoch tiež nezaostávame, cukrovka, rakovina .... Treba si uvedomiť že dlhodobé pôsobenie hluku či už sa jedná o počuteľný alebo nepočuteľný infrazvuk je akoby sme boli vystavovaný dlhodobému stresu. Literatúra uvádza že 95% chorôb je zapríčinených dlhodobým stresom. Mohol by som o tom písať ešte dlho.
Trvalo mi dosť dlho kým som prišiel na hlavný zdroj zamorenia v prostredí v ktorej žijem a následne aj väčšiny Slovenska infrazvukom, mal som tú výhodu že som ho nepozoroval v takej priemyselnej oblasti ako je Bratislava, lebo by som ho ťažko identifikoval. Je tam veľa veľkých zdrojov a aj tento zamoruje aj územie Bratislavy. Pretrváva permanentne 24 hodín 365 dní s krátkymi prestávkami. V tom je nebezpečný že je tu sústavne už 50 rokov, pričom zo dňa na deň sa zvyšuje lebo k nemu pribúdajú ešte aj iné zdroje ktoré priniesla doba a aj tento zdroj rokmi narástol. Nejdem sa rozpisovať lebo by to bolo na dlhé písanie.
Hlavným zdrojom ktorý som spomínal je turbulentné prúdenie plynov, Spôsobuje ho tranzit plynu z Ruska do západnej Európy. Sú to veľké objemy 90 miliárd m3/rok. Táto trasa plynovodu je svojim prepravným objemom najväčšia na svete, po dobudovaní plynovodu Neustream II, ho tento plynovod prekoná. Zamorenie spôsobuje turbulentný tok plynu v potrubí a hlavným producentom turbulencií plynu - infrazvuku sú kompresné stanice ktoré sú zatiaľ štyri a piata je v skúšobnej prevádzke. Sú rozmiestnené po celom juhu Slovenska v 100 km rozostupoch. Zamorenie infrazvukom čo som pozoroval siaha minimálne 100 km od kompresnej stanici, z toho si viete urobiť úsudok akú časť Slovenska to chytá.
Dôsledky ktoré som spomínal sa dajú pekne vidieť na štatistických údajoch o strednej dĺžke dožitia obyvateľstva Slovenska podľa okresov kde najnižšieho priemerného veku sa dožívajú ľudia v okresoch ktoré sú situované na trase plynovodu, čiže celým juhom Slovenska od východu na západ. Lepšie v tomto páse sú len oblasti kde je lepšia lekárska starostlivosť a aj lepšia zdravotná dostupnosť. Jedná sa o Košický okres a západ Slovenska oblasti Nitra, Trnava a Bratislava, ale aj tieto oblasti sú poznačené zhoršením kvality života obyvateľstva - viac musia využívať služby zdravotníctva čo im zhoršuje kvalitu života.
Na tieto skutočnosti som už upozorňoval kompetentné orgány ktoré sa odmietajú daným problémom zaoberať, človeku až rozum zastáva nad ich niekedy úžasnými odpoveďami, sú schopné rozhodovať aj v rozpore s našou legislatívou len aby mali pokoj a kľud. Sklamal ma aj prístup hlavného hygienika ktorý o tom je informovaný a zatiaľ nekoná. Dopisujem si s úradmi už dva roky ale veľké výsledky som nedosiahol. Ich častý jednoduchý argument je že nik sa na to nesťažuje a som jediný. Preto by som poprosil aj ostatných ktorý vnímajú infrazvuk aby začali vypisovať na úrady a nedali sa odradiť neúspechom. Snáď pod veľkým tlakom sa rozhýbu.
Oslovil som už hygienu, ministerstvo zdravotníctva, aj Slovenskú inšpekciu životného prostredia. SIZP ktorá vydáva rozhodnutia na prevádzku takýchto zdrojov pri vydávaní vôbec neposudzuje vplyv zdrojov na produkovaný hluk, iba sa zaoberá posudzovaním emisií. Čiže keby tieto zdroje ktoré spôsobujú zamorenie prostredia infrazvukom neboli poháňané spaľovacími turbínami ale elektromotormi tak si tu môže prevádzkovať hocikto hocijaký zdroj hluku. Odvolávajú sa že prevádzkovateľ sa má kontrolovať aby neprekračoval limity a nik im to neprikázal aby pri vydávaní povolení skúmali ah hluk.. Ale to akoby sme žiadali od zlodeja by sa sám súdil či spáchal trestný čin. Tak to aj vypadá. Prevádzkovateľ tranzitného plynovodu EUSTREAM prekračuje dlhodobo limity ktoré sú stanovené na hladinu infrazvuku ktoré stanovuje vyhláška 549/2007 Z.z.. A aj táto vyhláška je zastaralá a nedostatočná lebo pri infrazvuku stanovuje rovnakú hladinu na deň, večer a aj noc. Pričom každému súdnemu človeku je jasní že cez noc by mali byť hladiny hluku výrazne nižšie ako cez deň lebo v tedy má človek odpočívať (príloha vyhláška bod 2). Ďalšia vec je že infrazvuk je špecifický a mala by sa merať jeho energetická hodnota a nie akustická hodnota čo tiež vyhláška nezohľadňuje. Nezohľadňuje ani dopad zamorenia územia ktorý sa nedá s počuteľným hlukom porovnať. Infrazvuk má ešte tú danosť že vďaka jeho vysokej energetickej dokáže rozochvievať steny ktoré slúžia ako membrány a preto v uzavretých priestoroch je jeho hodnota vyššia. Niekedy môže byť vyššia až o 20dB oproti otvoreným priestorom. Chrániť sa pred ním dá iba vákuom alebo dostatočnou vzdialenosťou od zdroja čo pri tomto zdroji a malej rozlohe Slovenska je nereálne.
13. január 2021

Jano Janko

Pan Milan, presne viem co opisujete. Vyzera to tak, ze sa nejedna len o nejaku blizku cast okolia Slovnaftu ale pravdepodobne sa bude jednat o nieco co je dalekosiahlejsie a monstroznejsie ako nejaka regionalna rafineria alebo co. Bola vytvorena komunita na dohladanie praveho povodu tohto silneho hluku ( https://www.pocujeminfrazvuk.eu/ ). Je dost mozne, ze sa nakoniec nebude jednat o plynovod ale o nieco uplne ine. Aby sme z toho nakoniec neboli prekvapeny, ze co sa to na nas sije...

Dakujem pekne.
29. december 2021

PotPalo

Bývam v strede Petržalky, a tiež je tu niekedy počuť taký hluk, ako keď letí v diaľke bombardér. Niekedy celý deň, niekedy aj o druhej v noci. Zaujímavé že je ho počuť v celom byte, ale vonku ho nepočuť. Tam ho zrejme prehluší hluk z ulice. A ešte zaujímavejšie je, že tento zvuk som pozoroval aj na viacerých miestach Petržalky dokonca aj vonku, miestami bol dosť silný a jasný. Môže sa jednať o infrazvuk, ktorý sa odrazom od panelákov frekvenčne zdvojnásobí (v miestach kde sú paneláky nastavané ako hradby sa kľudne aj ztrojnásobí) a teda prejde do počuteľnej oblasti zvuku. Takýto zdroj zvuku sa potom ťažko lokalizuje, lebo ho počujeme až v mieste, kde sa sčítajú odrazy+zdroj. Môže to ísť od Slovnaftu, alebo od kotolní, tiež krúžiace lietadlá nad letiskom, nikto nevie. Civilizácia evidentne dospela do takej miery, že ľudia nemôžu kľudne žiť, a niektorí by už radšej aj umreli. Teda vlastne iba tí citlivejší.
30. december 2021

Maja

V poslednom čase naprieč Petržalkou hučí a rezonuje aj vlak.. A to ešte nepotiahli blbú elektricku popri Chorvátskom ramene kde už rúbu stromy.. Aby sme neskončili ako v karlovke.
30. december 2021

PotPalo

Tie stromy by boli na ďalší podnet, ale čo už s tým narobia? Škoda je nevyčísliteľná, 50 ročný strom už nenavrátia, nezasadia. A padli ich tam desiatky, pritom stačilo posunúť trať o 10 metrov vedľa kde bolo voľné miesto. Navyše keby sa opýtali v ankete či chceme prísť o zeleň, prehradiť miesto oddychu prekážkou, a mať viac hluku, odpoveď by bola jasná. NIE. Keď chceli ekológiu, mali dať trolejbusy. Ich alibistická náhrada vysadením nových stromčekov je taká, že aby sa dalo pod takým stromom v horúčave relaxovať, to potrvá aj 50 rokov. Ale toľko sa tie stromy nedožijú, lebo ich vysadia na také miesta kde sa s veľkými stromami nepočítalo, budú zavadzať, tak ich za 10 rokov nahradia "novými". Tiež je otázne, či si tam budú môcť deti stále bezpečne púšťať šarkanov.
12. december 2022

Anička

Pozdravujem, našla som túto diskusiu až nedávno :) V roku 2019 som pridávala tiež podobný podnet. V poslednom období som zaznamenala dunivé zvuky vo veľkej intenzite. Cez deň, v noci. V noci sa vďaka tomu nedá poriadne spať. Začína to byť neznesiteľné.
12. december 2022

Anička

Pozdravujem, našla som túto diskusiu až nedávno :) V roku 2019 som pridávala tiež podobný podnet. V poslednom období som zaznamenala dunivé zvuky vo veľkej intenzite. Cez deň, v noci. V noci sa vďaka tomu nedá poriadne spať. Začína to byť neznesiteľné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania