Ružinovská-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Uzavretý
meno
Vladimír Zemko 27. augusta 2021

Dobrý deň. Chcel by som poprosiť MiÚ o odstránenie sochy Karola Šmidkeho z Parku Andreja Hlinku. Socha je síce umeleckým dielom, ale v súčasnosti sa nehodí. Je hodnotovým kontrastom ku pamätníku Andreja Hlinku, ktorý sa nachádza len o kúsok ďalej. A. Hlinka bol kňaz a národovec, ktorý pozdvihoval Slovákov v zápase o národnú existenciu, a K. Šmidke bol komunista, ktorý mal česko-slovenské zmýšľanie o vedení štátu. Zároveň, mať pri sebe pamätníky katolíckeho kňaza a komunistu pôsobí komicky. Na tomto mieste by mala byť skôr socha A. Hlinku tejto veľkosti a na mieste Hlinkovej busty napr. busta Jána Vojtaššáka. Vzdali by sme tak hold ľuďom prenasledovaným maďarizátormi (Hlinka) a komunistami (Vojtaššák), keďže blízky Wetzlerov park vzdáva poctu hrdinovi prenasledovanému nacistami. Ďakujem.

05. október 2021

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Zemko,

totalitný charakter režimu, ktorého predstaviteľom bol aj Karol Šmidke, potvrdzuje každá učebnica dejepisu. Každá zrelá a sebavedomá spoločnosť by sa mala vedieť vysporiadať so svojou minulosťou, s tým, na čo môže byť hrdá, ale aj s tým, čo by sa opakovať nemalo. Odstraňovanie sôch by sa však nemalo stať aktivitou úradu riešenou rovnakým spôsobom ako odstraňovanie vrakov.

O tom, aká komplexná téma to je, svedčia aj dva príklady, ktoré sám spomínate – A. Hlinka, ktorého rétorika a J. Vojtaššák, ktorého niektoré aktivity v období Slovenského štátu nemôžeme prehliadať.

Vzhľadom na to, že tento podnet nespadá do kompetencie úradu ako takého, ale jeho riešenie je predmetom rozhodovania zastupiteľstva, a teda jeho výsledok nemožno garantovať v žiadnej podobe, považujeme tento podnet za uzavretý.

V prípade, že máte záujem ďalej v ňom konať, prosím, obráťte sa na poslancov miestneho zastupiteľstva.

Komunikačné oddelenie
Miestny úrad Ružinov
V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
11. október 2021

Vladimír Zemko

Ďakujem za informáciu. Áno, súhlasím s Vami, že spoločnosť sa má vedieť vysporiadať so svojou minulosťou, preto som Vám napísal tento podnet. Ide o to, že:
1. táto socha je symbolom režimu, ktorý ľuďom odnímal pôdu, vyhadzoval ich zo zamestnania pre ich politický/náboženský názor, resp. ich posielal do väzenia a pracovných táborov;
2. keď bol r. 1992 odstránený názov Ulica Karola Šmidkeho a vznikla Ružinovská ulica, prečo nebola odstránená aj socha, keď Šmidkeho osoba evidentne prekážala?
3. toto miesto sa volá Park Andreja Hlinku, nie Park Karola Šmidkeho, preto na podstavci by mala byť Hlinkova socha namiesto jeho terajšej busty;
4. keďže bolo v meste v r. 1990 odstránené súsošie Klementa Gottwalda, nie je dôvod ponechávať sochu Karola Šmidkeho.
Prosím, skúste urobiť v tejto veci ako mestská časť nápravu. Už len z úcty k ľuďom, ktorí boli za socializmu perzekuovaní. Ďakujem. Želám Vám všetko dobré.
11. október 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
však nič proti odstráneniu Šmidkeho sochy, len rozmýšľam, kde sa chcete zastaviť, ak by sa na veci pozeralo "objektívne".
Len tak náhodne, zoznam mien ľudí, ktorí majú v meste sochy, a pri ktorých by mohli niektorí ľudia na základe niektorých úvah vzniesť (oprávnené?) námietky:
Dubček, Masaryk, Štúr, Rázus, Petöfi, Mária Terézia..
alebo udalostí, pri ktorých by tiež mohli niektorí ľudia na základe niektorých úvah vzniesť (oprávnené?) námietky:
Slavín, Pamätník SNP, Pamätník bulharských partizánov...
nehovoriac o desiatkach ulíc, napr.
Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu, Námestie hraničiarov, Revolučná, Budovateľská, Stachanovská, Robotnícka, Pionierska, Odbojárov ...
Ja len toľko, že kde je ten "objektívny" koniec?
S pozdravom.

P.S. Argument o tom, že socha Šmidkeho je v parku Andreja Hlinku, sa mi nevidí. Napríklad na Rázusovom a Dvořákovom nábreží je tiež množstvo sôch rôznych iných ľudí. A na Námestí. Andreja Hlinku tiež nie je len socha A. Hlinku.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania