Bieloruská-neporiadok-Psie výkaly na Medzijarkoch

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Podunajské Biskupice

Uzavretý
meno
Eva 01. októbra 2014

Chcela by som požiadať o riešenie znečistenia trávnikov na Medzijarkoch (Lotyšská, Bieloruská, Estónska) psími exkrementmi. V súčasnosti prevažná väčšina majiteľov psov na Medzijarkoch úspešne ignoruje nielen pravidlá slušného správania a ľudského spolužitia neodpratávaním výkalov po svojich psoch, ale aj Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) MČ Podunajské Biskupice 2/2013 z 9.4.2013. V predmetnom VZN sa okrem iného v § 6 ods. 1 uvádza, že ak pes znečistí verejné priestranstvo exkrementami, je ten kto psa vedie, povinný výkaly bezprostredne odstrániť vhodným obalom na odstraňovanie psích exkrementov. Podľa § 8 ods. 2 písm. f) je neodstránenie psieho exkrementu priestupkom, ktorý môže byť v zmysle ods. 3 pokutovaný až do výšky 65 €. Kontrolu dodržiavania tohto všeobecne záväzného nariadenia vykonáva Mestská polícia, príslušníci Policajného zboru a poverený pracovník Miestneho úradu. Nakoľko pravdepodobne ani jediný psíčkar na Medzijarkoch za takýto priestupok pokutu nedostal, ani niet divu, že toto VZN ignorujú. Prikladám foto s tromi zo stoviek exemplárov a prosím všimnite si, že sa nachádzajú nielen v blízkosti detského ihriska, ale aj v blízkosti chodníka, poprípade priamo na ňom, na parkovisku... Preto navrhujem, aby mestská časť osadila niekoľko tabúľ na Medzijarkoch s textom upozorňujúcim na povinnosti vyplývajúce z VZN ako aj na sankcie vyplývajúce z ich neplnenia. Zároveň je však nevyhnutné zabezpečiť v spolupráci s mestskou políciou, aby sa aspoň raz denne v tejto lokalite peši prešli a rozdali pár pokút, ktoré zároveň budú slúžiť aj ako poučenie, že MČ svoje VZN aj kontroluje, roznesie sa táto informácia medzi psíčkarmi a začnú svoje povinnosti aj plniť. Výnos z pokút pokryje aj náklady na osadenie informačných tabúľ. Pokiaľ nikto nedostane pokutu, budú aj naďalej svoje povinnosti ignorovať, napriek všetkým zákazom a upozorneniam. Ďakujem.

01. október 2014

Maty

Úplne súhlasím, psie exkrementy na Medzijarkoch sú otravné. Dodržiavanie povinností je treba aj vynucovať.
Obdobne napr. v MHD by každý chodil na čierno, ak by sa ľudia dozvedeli, že revízori nechodia.
01. október 2014

robko

spravit kos na vykaly
01. október 2014

Eva

Súhlasím, že je potrebné osadiť viac košov na výkaly aj s vreckami, ale pokiaľ psíčkari nebudú výkaly zbierať, sú aj koše zbytočné.
01. október 2014

Andrej

Dufam,ze tie kose sa neinstaluju a nenaplnaju za horibilne kamaratske sumy...Psickar si ma brat so sebou sacok, tak aby sa vyhol poruseniu normy.
01. október 2014

Andrej

Dufam,ze tie kose sa neinstaluju a nenaplnaju za horibilne kamaratske sumy...Psickar si ma brat so sebou sacok, tak aby sa vyhol poruseniu normy.
02. október 2014

Suelin

ja by som sa tiez pridala na Dudvazskej ulici za materskou skolkou teraz nedavno kosili travnik a tolko exkrementov tam doteraz nebolo nikdy a aj denne stretavam psickarov co po sebe neodpratavaju vykali svojich milacikov, ked vykona potrebu taky obrovsky pes ako bulterier tak na tom travniku to ohromne svieti. Nechutnost mat priamo pod oknom EXKREMENTY. Ziadny policaj naokoli nic take. Mali zvysit pocet hliadok pri Tescu a nic take. Stale rovnako ziadna naprava.
02. október 2014

jožko

ale to uz prosim nahlaste na to podnet!
13. október 2014

jožko

ale tu na slovensju by potrestali toho chlapka!
24. október 2014

Kovácsová

Dobrý deň,

po obdržaní podnetu bol podnet odstúpený Okrskovej stanici MsP Ružinov s výzvou na pravidelnú hliadkovú a kontrolnú činnosť porušovania VZN č. 2/2013 ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov na území Mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice.

S pozdravom

Mgr. Kovácsová Monika
ref. ŽP, OaCH
24. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

po obdržaní podnetu bol podnet odstúpený Okrskovej stanici MsP Ružinov s výzvou na pravidelnú hliadkovú a kontrolnú činnosť porušovania VZN č. 2/2013 ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov na území Mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice.

S pozdravom

Mgr. Kovácsová Monika
ref. ŽP, OaCH
24. október 2014

daniel

prosim o uzavretie diskusie!
24. október 2014

Eva

Vážená pani Kovácsová, dovoľujem si Vás požiadať aj o reakciu na môj návrh, týkajúci sa osadenia informáčných tabúľ pre psíčkarov. Odstúpenie podnetu nie je riešením tejto situácie, nakoľko podľa informácii, ktoré mi boli poskytnuté Mestskou políciou, v mestskej časti Podunajské Biskupice vykonávajú výkon služby traja okrskári a to nielen na kontrolu VZN 2/2013, ale aj ďalšie úlohy vyplávajúce so zákonov a iných VZN. V rokoch 2013 a 2014 nebola udelená žiadna pokuta psíčkarovi pre neplnenie povinností vyplývajúcich z VZN 2/2013, nakoľko žiadny nebol "prichytený pri čine", čomu sa pri tak nízkom počte policajtov ani nemožno čudovať. Preto prosím samosprávu o vyjadrenie, či plánuje aj iným spôsobom riešiť túto situáciu tak, aby ustanovenia jej VZN boli naplnené.
Ďakujem
24. október 2014

Eva

Ale súhlasím aj s Danielom, že bez ochoty a záujmu samosprávy a polície niečo riešiť je akákoľvek diskusia úplne zbytočná.
24. október 2014

daniel

poprosim spravcu tejo stranky,aby uzavrel diskusiu!
24. október 2014

Eva

Prepáčte Daniel, ale nerozumiem, aký máte problém a prečo požadujete uzavretie diskusie. Ja ako zadávateľ podnetu s tým nesúhlasím, ak sa niekto chce vyjadriť, neviem prečo by nemohol. Ak s tým nesúhlasíte, jednoducho to nemusíte čítať.
27. október 2014

Veronika

to vyjadrenie ze nebol ziadny prichyteny pri cine je ako vysmech do oci. Dnes som sla do prace a behom 5 minut som bola svedkom 2 vykonanch potrieb od psa a naslednym neupratanim majitela svojho psa. Ci idme z prace o 17:00 hod alebo rano o 7:00 kazdy den stretavam tolko psickarov co vencia a toto je pre mna ako skutocne vysmech do oci nam obyvatelom. Drzost najhrubsieho zrna. Nebudem sa cudovat ak tam niekomu rupnu nervy alebo sa najde nejaky co nenavidi psov a zacne ich postupne travit ako v petrzalke.
27. október 2014

slovák ako repa

ano bolo to v televiznych novinach.
28. október 2014

Eva

Trávenie prsov urcite nie je riesenie, ti za svojich panov nemozu... A svoju potrebu proste niekde vykonat musia... Skor ma mrzi ignorantstvo ich panov a neochota prislusnych organov tento problem riesit. Myslim, ze keby mali zaujem, tak by sa nejake opatrenei dali spravit, aby sa aspon cast neporiadnych psickarov spamatala. Myslim si, ze zakladom je osveta a hrozba sankcie. Ale tak to vyzera, ze pre urady je hlavne odskrknut si vybavenie dalsieho podnetu, tak ze ho odstupia alebo sa ho inak zbavia... je to smutne. Apropo moj 1,5 rocny syn vcera prvy krat na topanke doniesol hnede prekvapenie... Tak mozem byt len rada, ze pri tom ako casto este pada, do neho nepadol rovno tvarou...
28. október 2014

slovák jožko

vijdete z prace a mate na topanky nieco hnede!nestava sa to aj tym panom tych psov???????????????!!!!
29. október 2014

Veronika

Travenie psov mozno nevyriesi danny problem, ale niekto sa takto nieco aspon vykompenzuje, ked to neostane doriesene uplne. Vid Petrzalka tam to uz bolo niekolkokrat. Hold ked niekto nechce zbierat to co jeho pes vyprodukoval tak sa mu to moze jedneho dna stat. Tak ako ten pan v Devinskej Novej Vsi sa snazil vyriesit problem a ako to dopadlo ....
04. november 2014

slovák jožko

tak potom sa mili psickari necudujte niektorym ludom tak preskoci ze budu travit psov!!!!
04. november 2014

barman

Doma ked im pes vykona potrebu tak to si pekne ocistia, ale vonku na to vacsina uplne kasle. Potom pridu domov zadok psovi vycistia tak ze ani ten majitel nema svoj zadok taki cisty a je hotovo. Krasa. Jeden psycholog povedal, ze kedysi tolko ludi v bytoch nechovalo psov, teraz je ich tolko, ze si timto ludia nieco kompenzuju. Mne osobne psi nevadia ale vadia mi prave takyto namysleni majitelia psov, ktori sa promenaduju so svojimi polovickami, vonku nahlas tutulu mutulu ako s malym deckom, neuprace vonku po nom a doma s nim spi v posteli. Mne su tito ludia odporni, falosni....
04. marec 2015

Aleš

Z tých výhovoriek MÚ a MsP by sa dal už upliesť nekonečný veniec. Na pokutovanie vodičov majú dosť kapacít, ale na udržiavanie poriadku nie. Keď už tak chcú silou-mocou vyberať pokuty a nestriehnuť na zbieranie exkrementov, stačí, aby začali dôsledne kontrolovať psie známky a platenie daní za psov. Uvideli by, že drvivá väčšina tých yorkshirov, či iných mikropodvraťákov nie je prihlásená.
05. marec 2015

Eva

Uplne suhlasim. A len na margo reakcie samosprávy z októbra som na medzijarkoch nevidela od tej doby jedinu pesiu hliadku. Ako jediny dvod ignoracie aj zo strany samosprávy vidim to, ze kompetentní proste nebývajú v oblastiach zaplavenými psami a ich výkalmi, takze ich sa to proste netýka. Čo je dosť smutné...
13. marec 2015

Julia

To je v celej Bratislave hlavne v okoli kazdeho panelaku, exkrementmi sa to len tak hemzi aj v Petrzalke, rano o siedmej vystupim z autobusu na Prokofievovej a kym prejdem do prace tak minimalne 5 psickarov ked stretnem tak to je toto bezny den. Z toho som asi iba par videla ako to po svojom psovi odpratali do sacku. A skratkami uz veru nechodim pretoze na bocnych chodnikoch som si uz neraz priniesla zapachajuci "darcek" .
15. apríl 2015

Lukáš

nemali by sa z daní, ktoré si platia psíčkari, budovať koše a dávať tam papierové sáčky?
15. apríl 2015

Eva

Mali, ale co vsetko by sa malo a nerobi sa... Mnohi psickari vsak svojich psov vobec nemaju prihlasenych a teda dane neplatia a dalsi zase zastavaju nazor, ze ked oni platia dane mestskej casti, tak ona ma tie vykaly upratovat. A zase ti psickari, ktori sa spravaju zodpovedne a vykaly zbieraju, si casto nosia aj vlastne sacky. Ja osobne kose a sacky nepovazujem za uplne riesenie, ale (ako som uz uvadzala vyssie) pokuty pre psickarov, minimalne aby si boli vedomi toho, ze im REALNE hrozi. Ale to je vzhladom na nekonanie samospravy a mestskej policie len iluzia. Za pol roka od podnetu, som na medzijarkoch nevidela jedineho pesieho pochodzkara. A psov aj vykalov nadalej veselo na travnikoch pribuda....To by musel asi niekto zodpovedny spadnut rovno tvarou do nejakeho poriadne velkeho h..na, aby sa nieco pohlo:)
15. apríl 2015

Lukáš

ja premýšlam, že po presťahovaní do PB si svojho psa neprehlásim, budem si kupovať sáčky za 1,60euro/25 kusov a mám vystarané. Pre mňa platba dane za psa je teda totálne zbytočná....nič z daní nejde pre psíčkarov, aspoň tak to ja doteraz vidím. Našiel som akurát obstarávnie na 4!!! koše, dosť úsmevné....
15. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Predovšetkým sa ospravedlňujeme za reakciu, ktorá prichádza až po niekoľkých rokoch. Po nástupe nového vedenia mestskej časti v roku 2022 sme z minulých období zdedili túto agendu, žiaľ v takomto stave a postupne sa snažíme všetky otvorené podnety (napriek svojej v mnohých prípadoch už neaktuálnosti) uzavrieť. Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu pri riešení podnetov - v reálnom čase.

Toho času neevidujeme opakujúci s problém. V prípade porušovania VZN zo strany majiteľov psov je potrebné obrátiť sa priamo na Mestskú políciu SR Bratislavy na číslo 159.
Mestská časť od tohto roku poskytuje bezplatne sáčky na psie exkrementy všetkým majiteľom psov, ktorí majú za svojho psa zaplatenú daň. Použitý sáčok môžu vhodiť aj do koša na drobný odpad alebo nádoby na komunálny odpad. Nie je nevyhnutné exkrementy vyhodiť do špeciálnej nádoby.

S pozdravom

Oddelenie životného prostredia, odpadového a cestného hospodárstva

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania