Holíčska - zhrdzavené zábradlie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

V riešení
meno
Peter Czirak 14. mája 2022

Napojenie oceloveho zabradlia na lavke cez cestu je znicene koroziou a zabradlie je nestabilne. Hrozi pad z vysky.

16. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
možnosti riešenia podnetu preveríme u kolegov.
Kto? Referát investičných činností

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
17. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Betónové zábradlie pochôdznej terasy na Holíčskej ulici pri bytových domoch 1-3 ani terasa samotná či pozemky, na ktorých stojí – nie sú vo vlastníctve ani v správe mestskej časti Bratislava-Petržalka. Naša samospráva tak nemôže niesť zodpovednosť za (ne)údržbu tohto majetku. Jeho vlastníkom a správcom je podľa našich záznamov aj podľa evidencie hlavného mesta Bytové družstvo Petržalka, ktoré spravuje aj bytové domy Holíčska 1-3.
Kto? Bytové družstvo Petržalka
Kedy? október 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
17. október 2022

Peter Czirak

Kedze tieto objekty nie su zapisane na LV, tak na zaklade akeho dokladu predpokladate, ze terasu vlastni bytovy podnik?
Zaobera sa tym stavebny urad? Bola vykonana obhliadka?
17. október 2022

Odpoveď samosprávy

Vlastníctvo terasy sa – nielen v tomto prípade – môže zdať ako sporné a vôbec sa tomu nečudujeme. Veď majiteľ danej terasy nie je evidovaný na katastri nehnuteľností, vstavané garáže pod ňou nie sú zapísané ako stavby, terasa ako pristavená technická vybavenosť nemá žiadne súpisné číslo a pozemky, na ktorých stojí sú zase vo vlastníctve magistrátu. Platí však, že najmä v rokoch dávno minulých a transformačných 90. často nepresný a neúplný kataster nehnuteľností zďaleka nie je jediným hodnoverným zdrojom informácií pri určení majetkových práv a s nimi spojenej zodpovednosti.

Kolaudačné rozhodnutie, ktorým sa v takýchto, na prvú nie úplne jasných prípadoch určuje majiteľ stavieb (kedy sa zväčša nikto nehlási kvôli žiadnej možnosti ich speňaženia a obrovským investičným nákladom na opravu či demoláciu), bolo a je vydané práve v prospech predchodcu Bytového družstva Petržalka. To po ňom prevzalo nielen majetok, ale aj s tým spojené záväzky a zodpovednosť za jeho stav. Vrátane záväzku starať sa aj o nehnuteľnosti, ktoré neboli odpredané do súkromných rúk ako byty či nebytové priestory.
Kto? Referát komunikácie
Kedy? jeseň 2022/r. 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
17. október 2022

Peter Czirak

Mna by zaujimalo, ci niekto z MU Petrzalka, skutocne videl takyto doklad a ci bolo dostatocne preskumane, ze nedoslo medzi tym ako bolo vydane kolaudacne rozhodnutie a dnesnym datumom k inemu presunu majetku. Velmi casto sa v komunikacii z magistratu spomina zverenie do spravy a zamiena sa to s presunom vlastnickeho prava a preto by som bol rad, keby sa v tomto spravilo jasno. Ked to zacne skumat sud, pretoze to niekomu padne na hlavu, moze byt uz neskoro.
Bydove druzstvo tiez nemoze investovat do nehnutelnosti ktore nema v svojom majetku a to ze majetok nema u seba Miestna cast a ako vravi magistrat tak ani oni, neznaci este automaticky, ze je to majetkom BDP.
24. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

časť predmetnej terasy nie je pod správou MČ Petržalka. Správcu sme písomne vyzvali k náprave. Vzhľadom na obrovské finančné zaťaženie, sa aktuálne hľadajú možnosti.

https://www.petrzalka.sk/terasy/
Kto? Referát komunikácie
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania