Stará Ivánska cesta-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
Peter Vidlička 11. júna 2022

Kam v Bratislave je možné odovzdať staršie nebezpečné odpady? Na zbernom dvore preberú len tie, ktoré sú v pôvodnom obale, čitateľne označené. Lenže čo s odpadmi, ktoré majú ľudia už roky doma, nie sú v pôvodných obaloch, nemajú označenie a nevie sa o aký nebezpečný odpad sa jedná? Pre mnohých, čo takéto odpady prinesú na zberný dvor a otočia ich tam s nimi že im to nevezmú, to znamená - 1. cesta domov - 2. vyliatie do kanalizácie. V lepšom prípade sa najprv pred bodom 2. pokúsia nájsť firmu, ktorá zlikviduje takýto odpad - lenže firmy na likvidáciu nebezpečného odpadu si vypýtajú karty bezpečnostných údajov a očakávajú že odpad bude označený a roztriedený do kategórií. V tomto lepšom prípade nasleduje bod 2. až teraz. Česť výnimkám. Ale aké je zodpovedné riešenie?

13. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: OLO
13. jún 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
14. jún 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet bol zaslaný subjektu OLO.

S pozdravom,
Daniel
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
15. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.
Posielame Vám stanovisko.
Nakladanie s odpadmi sa riadi platnou legislatívou. Napríklad Zákon o odpadoch určuje, že za odpad je zodpovedný držiteľ odpadu. V zmysle zákona Magistrát HM SR Bratislavy určil pravidlá nakladania s odpadmi formou VZN 12/2021 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území hlavného mesta SR Bratislavy.

Nerozumieme presne podnetu prispievateľa, ktorý sa predstavuje ako pán Peter Vidlička a nesprávne nám predkladá myšlienku, že všetci občania konajú bezhlavo, nezodpovedne a neekologicky. Ak by sa všetci správali tak, ako popisuje uvedená osoba, v riekach a lesoch by už život úplne vymizol.

Zmes chemických látok bez názvu predstavuje nielen ekologickú hrozbu, ale aj priamu hrozbu BOZP. Preto je potrebné obozretné nakladanie s takýmito látkami a odovzdávať ich špecializovaným firmám, ktoré sú oprávnené a uspôsobené na nakladanie s nimi.

Sme radi, že väčšina obyvateľov Bratislavy sa správa zodpovedne a s úctou k životnému prostrediu a to nie iba preto, že ich správanie by mohlo byť sankcionované, ale vnímajú hlbší zmysel životného prostredia a jeho ochrany.

Pred vstupom do zberného dvora odporúčame prečítať si podmienky vstupu, ktoré boli vytvárané a schválené v spolupráci s Magistrátom HM SR Bratislavy.

Podmienky vstupu na zberný dvor nájdete na stránke OLO: Zberný dvor OLO a. s. – OLO (https://www.olo.sk/zberny-dvor-olo-a-s/)

Niektoré mestské časti majú vlastné zberné miesta, ich podmienky sa tak môžu líšiť. Zoznam všetkých zberných miest na území Bratislavy nájdete na stránkach magistrátu tu: https://bratislava.sk/sk/zberne-miesta-odpadu

V prípade nejasností ohľadom zberného dvora OLO Vám pracovníci OLO a.s. radi zodpovedia mailové otázky na [email protected] alebo telefonické požiadavky na infolinke 02/50 110 111 počas pracovných hodín od 7:00h do 16:00h. Po pracovnej dobe je možné zanechať hlasový odkaz, ktorému sa nasledujúci pracovný deň budeme venovať.

Odporúčame aj stránky Magistrátu HM SR Bratislavy, kde nájdete veľa zaujímavých a inšpiratívnych rád k nakladaniu s odpadom: https://bratislava.sk/sk/komunalny-odpad , prípadne mailový kontakt na OŽP Magistrátu HM SR Bratislavy [email protected]

Ďakujeme všetkým, ktorí zodpovedne nakladajú s odpadmi.


S pozdravom

oddelenie služieb zákazníkom

Odvoz a likvidácia odpadu a.s. Bratislava
15. jún 2022

orel skalný

○♤ Občan má volať.... čítať.... písať.... 👀 ak bude volať, písať a čítať na správnom mieste.... 👀 možno naďabí na odpoveď... 👀alebo na vyškoleného pracovníka..... 👀 ---------------- ○♤ Možno ešte stále bude mať v sebe dosť síl zachovať sa správne... v súlade so svojím svedomím a ekologicky.... vyhodiť odpad ???? ‐--------------‐ ♡ prosím Vás to čo je za odpoveď ??? OLO ??? 😧😖🤐😬☹🥴 👀
15. jún 2022

Peter Vidlička

Vy v OLO asi žijete život v ružových okuliaroch, kde nezodpovední ľudia sú obrovskou raritou a životné prostredie sa teší ľudskému prístupu. Taký život, kde v nádobách na sklo nie sú nahádzané tégliky od jogurtov, vreckovky a banánové šupky, kde v komunálnom odpade nie sú prázdne nerozrezané kartónové krabice či nestlačené plastové fľaše, kde v kanalizácii tečie čistá voda z ktorej by sa dalo piť. Bohužiaľ, mám pre Vás smutné posolstvo. Zobuďte sa. Namiesto toho, aby ste sa vyjadrili ku podnetu, snažíte sa ponížiť jeho tvorcu. Namiesto toho, aby ste ľuďom poskytli pomoc vo forme rady, píšete tu balast a robíte si tu reklamu. Bohužiaľ pre Vás, len tú negatívnu. Naučte sa čítať s porozumením textu a možno sa potom stanete kompetentnými aspoň na písanie krátkych a jednoduchých ODPOVEDÍ.
04. júl 2022

Common Ennemy

tak niekto si kúpi nebezpečný odpad a potom čaká, že o jeho odstránenie sa má niekto postarať.

tak zrejme by bolo potrebné takéto veci predávať na OP a dotyčný musím potom preukázať jeho odstránenie.
11. júl 2022

Haky

Takže pri danom postupe a prístupe zberného dvora sa dá s takmer 100 %-nou pravdepodobnosťou odhadnúť ako takýto odpad končí. Buď v mestskej kanalizácii alebo niekde v lesíkoch okolo mesta. Nebolo by lepšie zo strany MČ/Magistrátu urýchlene hladať riešenie ústretové k životnému prostrediu? .... A poďakovať tomu, kto si dal tú námahu a upozornil na zjavný (dosť závažný) problém?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania