Martina Granca-stavby a budovy-neohlásené stavebné úpravy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Vlastnici 14. novembra 2022

Neohlasene/nepovolene stavebne upravy na dome M.Granca 46
Na 1.podlazi je pristaveny pristresok-droba stavba, ktora zmenila vzhlad fasady ocenenej viacerymi cenami bez suhlasu vlastnikov bytov a hlavne autorskeho suhlasu kolektivu autorov diela. Na zmenu vzhladu fasady nikdy nebolo vydane stavebne povolenie, pristavba pristreska nie je v projekte diela a ani developer vlastnikov pred kupou a po nej nikdy neinformoval o zmene stavby po jej dokonceni. Pristresok neladi s projektom, s bytovym domom vobec netvori jeden vizualny celok hlavne vyhotovenim - matne zelene sklo, vyrazna biela farba a osadenim o horny balkon. Stavba stoji na existucej stavbe na streche priechodu do domu a vlastnici boli uplne vyluceni z konania, ako aj autorsky zakon bol poruseny, okrem stavebneho zakona.

14. november 2022

Jojo

Martina Granca-stavby a budovy-neohlásené stavebné úpravy

Riesil SU pri povolovani presklenej stavby aj dopad na okolite byty a dal majitel balkona, kde je to upevnene suhlas k stavbe? Vo vetre sa to ani nepohne na tych stlpikoch, tak bol potrebny suhlas aj majitela susediacej nehnutelnosti, ked ten balkon to drzi pohromade a ma na sebe cely ram stavby. Vsimli sme si, ze byt nad tym ma stale stiahnute rolety, co je logicke, ked sa z toho skla a kovovej konstrukcie neprijemne odraza slnko a na balkony oproti chodime len v slnecnych okuliaroch. Dolozil stavebnik riadne vsetky posudky, ze je to zdravotne nezavadne a neovplyvnuje to nikomu kvalitu byvania? Bol pripojeny aj realny situacny plan, kde bude stavba umiestnena a SU to teda povolil osadit niekomu na balkon? dufame, ze nestacilo len to, ze sa to povolilo pre zamenstanca MU-riaditelka skolky
14. november 2022

Vlastnici

Majitel balkona dal jasny a jednoznacny NESUHLAS stavebnikovi, ze si nezela umiestnovat nic v blizkosti svojho bytu a hlavne nie sklo, z ktoreho sa odraza slnko. Tento nesuhlas stavebnik ignoroval a neuviedol ani SU, ze ma nesuhlas a ide si osadzat nieco o cudzi balkon, rovnako to nema ani v PD od zhotovitela, ze nieco bude na fasade, resp. bez ziadneho odstupu od fasady a ze horny ram pristresku da na horny balkon. PD je na pristresok a ziadne ohlasenie drobnej stavby nebolo podane na SU, len stavebne upravy na predzahradke, co nezodpoveda realnemu stavu, lebo to je terasa a sucast fasady a strecha vstupu do domu.
14. november 2022

Odpoveď samosprávy

Podnet preposielame na Stavebný úrad na prešetrenie.
Kto? Stavebný úrad

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
16. november 2022

Odpoveď samosprávy

Na základe stanoviska Stavebného úradu sa nejedná o nepovolenú stavbu ako uvádzate. Stavebný úrad pri posudzovaní pergoly postupoval plne v súlade so stavebným zákonom. Pre pergolu na terase prislúchajúcu k bytu stavebný úrad vydal oznámenie k ohláseniu stavebných úprav.
Podľa §139b ods. 5 písm. c) zák. č. 50/1976 Z. (stavebný zákon) „zmeny dokončených stavieb sú : stavebné úpravy, pri ktorých sa zachováva vonkajšie pôdorysné aj výškové ohraničenie stavby.“
Podľa § 139b ods. 7 písm. a) stavebného zákona : „ Drobné stavby sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu) a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, a to : prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m, napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení“
Podľa uvedených ustanovení stavebného zákona pergola na terase bytového domu je stavebná úprava, pričom sa nemení pôdorys ani výška bytového domu. Pergola nie je drobnou stavbou a nie je to prízemná stavba. Pergola sa nachádza na terase bytového domu, ktorá je vo výlučnom užívaní vlastníka bytu.

V prípade pochybností o správnosti povolenia vydanom stavebným úradom je možné ho preveriť príslušnými právnymi prostriedkami.
Kto? Stavebný úrad

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
16. november 2022

Vlastnici

Podla stavebneho zakona, ohlasenie ohlasenie SU staci:

§55-ods2 -pism c) pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti;

Vsetky podmienky musia byt splnene. Riadne sme zdokumentovali zmenu vzhladu fasady a umiestnenie pristreska na fasadu domu bez suhlasu vacsiny vlastnikov a bez suhlasu autora diela - architekti byt.domu. K tomuto sa SU vobec nevyjadril a stavebne upravy s dopadom na fasadu - jej vzhlad a horny balkon vo svojom vyhlaseni, ze nema namietky voci stavebnym upravam na terase, vobec nespomenul, posudzoval pripad ako volne stojacu pergolu mimo fasady. Pergola je doslova fakticky spojena s domom, je nalepena na fasade domu a aj na hornom balkone, ku ktoremu ma uplne iny majitel vylucne pravo uzivania, ktore pergola narusa vo viacerych ohladoch.
SU urad sa vobec nevyjadril, ci vobec skumal prava inych chranene zakonom - napr.zasah do vlastnickych prav, uzivacich, autorskych prav atd.a nevyjadril sa, ci aj schvalil umiestnit pergolu na fasadu domu, bez nejakeho odstupu, cim je aj znemoznena udrzba fasady a ci teda schvalil aj umiestnenie o balkon horneho bytu.
Pre istotu uvadzame opatovne fotografie povodneho vzhladu fasady a po zmene vzhladu fasady, ktora je podstatna a vyrazna - rozmerom prilepeneho pristresku, farbou a materialom a nerovnomernym osadenim, co sposobilo vyzdvihnutie presklenej casti vyssie k balkonu horneho bytu - pergola a teda stavebne upravy neboli pod urovnou balkona, resp. niekde v priestore terasy spodneho bytu.

Zmena vzhladu fasady podlieha podla zakona stavebnemu povoleniu a to vydane nikdy nebolo.

Rovnako je jasne, ze pristresok plni doplnkovu funkciu k bytu, nesluzi na byvanie, stavebnik dolozil projekt na pristresok, co je podla zakona drobna stavba, nie na pergolu, ktora nema pevnu celistvu strechu. Pristresok ma svoje vlastne betonove zaklady v nanose zeminy na streche priechodu do byt.domu. Otazne je ako SU posudzoval ucel stavby, ked nie je uvedeny v ohlasenie a byt s pristreskom je vo vlastnictve firmy - sro podla katasterportalu, tak je otazny aj podnikatelsky ucel. Rovnako je otazne podla akeho projektu to SU posudil, ked v spise je projekt na nejako FO - zamestnanca MU, ktora ani nezdokladovala svoje prava k nehnutelnosti. Dokonca oficialne tlacivo SU je upravene a ma odmazane podstanu cast tlaciva, kde sa uvadza, ci sa na stavebne upravy pouzije aj ina nehnutelnost, nie je nou balkon horneho bytu ci fasada, ktora nie je vo vylucnom vlastnictve bytu s pristeskom.

Neohlasena stavba je aj stavba v rozpore s oznamenim a rozpor je evidentny - nie je uvedene v ohlaseni riadny ucel stav.uprav - ci je podnikatelsky alebo teda vylucne na byvanie, pristresok na terase v pripade byvania plni doplnkovu funkciu. Nikde nie je zmienka, ze sa to nalepi o horny balkon, ktory romu robi oporu a ma na sebe nalepeny ram pristreska.
Nebol ani robeny stavebny dozor, aby sa preverili realne zasahy do fasady a teda ci je dodrzany nejeka odstup od fasady na jej udrzbu. Stlpiky zadne maju krytky, pod ktorymu mozu byt skryte upevnenia o fasadu BD atd. Pristresok nie je len volne stojaci niekde na terase, ako to bolo ohlasene, pevne stoji nalepeny o fasadu domu a horny balkon. SU nenamietal pergolu s precnievajucim sklo, ziadne sklo neprecnieva spod balkona, ale cela presklena cast je osadena nad uroven spodnej linie balkona a cast balkona je priamo schovana pod pristreskom.

Pravne prostriedky su nemozne, vzhladom na pravdepodobne zvoleny postup stavebnika - ohlasit len stavebne upravy, co SU akceptoval, tak sa neskumali vsetky zakonom chranene zaujmy a vylucili sa ucastnici konania.

Ziadame SU, aby postupoval v zmysle 28126/2015/B623-SV-1/Šu - usmernenie pre stavby v rozpore s ohlasenim a teda. Zmena vzhladu fasady je tiez nesporna, co teda mame este zdokladovat, aby SU uznal zmenu vzhladu fasady BD ?
16. november 2022

Vlastnici

Aky pravny prostriedok mame pouzit, ked sme boli vyluceni z konania a list SU , ze nema namietky nie je rozhodnutim a tak odvolanie bolo nemozne ?
Trasparentna sprava nema problem zverejnit spis v zmysle zakona o slobodnom pristupe k informaciam a v tomto pripade robila zbytocne prietahy, 2 x infoziadost zamietla a informacie spristupnila az na odovlanie. V spise nie je ani len situacny nakres, ze bude pristresok na fasade, blizko nej. Neuviedol to stavebnik - sro a nejaky projekt je pre zamestnankynu MU prilozeny v spise, kde je nakresleny volne stojaci pristresok niekde v priestore, ani naznak blizkosti fasady.
21. november 2022

Jojo

ak na toto SU stacio ohlasenie stav.uprav, potom pochybil stavebnik aj SU, pravne prostriedky vlastnici nemusia riesit, kedze SU dobre vie, ako na nehlasene a nepovolene stavby.
Zmena vzhladu je jednoznacna, uz len tym osadenin pristreska o balkon nad nim, kde to po bokoch je vidno, ze je pristresok potiahuty vyssie k balkonu a su tam teda odskoky smerom hore.
Balkon to cele isti. Majitel pristreska aj ked ma vylucne pravo uzivania terasy, aj toho neopravnuje ale si robit co chce, na terasach je zakazane stavat cokolvek nad 1m a ide novy projekt, ktory ma aj autora, nie je to masivna vystavba zo stareho rezimu.
Uzivacie pravo nenahradza vlastnicke a majitel terasy nie je vylucny vlastnik fasady a strechy vstupu do domu.
SU sa pekne vyhol k vyjadreniu sa najzakladnejsich veci - autorsky suhlas, suhlas vlastnikov, zmena vzhladu fasady, ci vobec preveroval ucel stavby, kedze majitel je SRO a ci teda vobec nenamietal umiestnenie na fasade a osadenie o cudzi balkon.
21. november 2022

Vlastnici

Podnet Admin zavrel bez adekvatneho stanoviska na otazky a problemy dotknutych vlastnikov, dufame len, ze to nespravil na poziadanie samospravy, ktora odpovedala len vyhybavo a okrajovo.
22. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol uzavretý administrátorom OPS, nakoľko bol prijatý proti pravidlám portálu, keďže sa nejedná o verejné priestranstvo a teda podnet nespĺňa požiadavky pre riešenie prostredníctvom nášho portálu.

Za chybu na našej strane sa ospravedlňujeme.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania