Markova - bariéra na chodníku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Matej 29. novembra 2022

Búdky z východnej strany na Vianočných trhoch na Námestí Republiky sú tento rok veľmi nešťastne osadené - v podstate úplne blokujú frekventovaný a široký chodník smerujúci priamo z / na zastávku MHD Markova (a ďalej na Kaufland) spôsobom, kedy musí človek prejsť buď po tráve, alebo priamo cez vnútorný priestor trhov, ktorý je relatívne stiesnený a v neskorších hodinách plný ľudí. Chodia tade aj dôchodci s obmedzenou mobilitou, vozíčkari, alebo rodičia s kočíkmi, ktorým tu takto vznikli aj dve dodatočné bariéry v podobe premostení el. rozvodov. Naozaj bolo potrebné takto nútiť ľudí prechádzať cez trhy a komplikovať im cestu ak na trhy nejdú?

30. november 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Po dlhom a smutnom pandemickom období sme Petržalčanov chceli potešiť pestrým programom Vianočnej Petržalky, ktorého súčasťou sú aj Vianočné trhy na Námestí Republiky. Zorganizovali sme ich hlavne pre Petržalčanov, aby sa mohli stretnúť a užiť si vianočnú atmosféru so skvelým programom a nemuseli ísť za týmto zážitkom do centra mesta.

Táto lokalita spadá pod správu Magistrátu hl. m. Bratislava, ktorý sme požiadali o zaujatie verejného priestranstva práve na vyznačenej lokalite. Vianočné stánky sú situované na spevnenej ploche, to bola požiadavka Magistrátu hl. m. Bratislava, ktorý dbá o zeleň aj v tejto lokalite. Čo sa týka pódia, aj to sme situovali na spevnenú plochu námestia, nakoľko je ťažké a svojou váhou a dlhodobým státím by poškodil zelenú plochu.

V tejto lokalite je možné prejsť popred stánky bez vstupného – teda občania nie sú nijako obmedzení počas dňa ani večera a nemusia si ani nič kúpiť. Jediné obmedzenie môže nastať počas adventných víkendov a tiež možno časkaždej stredy vo večerných hodinách od 17.00 do 20.00, kedy sa môže stať, že sú trhy viac navštevované práve Petržalčanmi, ktorí si chcú spoločne užiť vianočnú atmosféru a bohatý program.

Žiaľ nevieme vyhovieť všetkým – pripraviť trhy, ktorým sa ľudia tešia, navštevujú ich a zároveň i zariadiť, aby bola lokalita priechodná, no okolo námestia od Kauflandu až po plaváreň je funkčný chodník, ktorý môžu občania využiť a obísť vianočné trhy, ak je na námestí v tom čase príliš veľa návštevníkov. Je dostatočne široký aj pre mamičky s kočíkmi, dokonca bezbariérový až po Markovu, tak isto od Plavárne cez PBC až po Chorvátske rameno nie je problém trhy obísť.

Čo sa týka chodníka, ktorý je v zlom stave i celého Námestia republiky, čoskoro sa budú rekonštruovať. Na magistráte je pripravený projekt rekonštrukcie celej tejto oblasti, ktorý sa bude realizovať už čoskoro – od budúceho roka o tom budú informovať aj infostánkom umiestneným v tejto lokalite, preto veríme, že potešíme mnohých Petržalčanov krásnym revitalizovaným námestím i jeho okolím.
Kto? Referát kultúry a športu
Kedy? november 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
03. december 2022

Michal Xmas watch

Zdá sa mi to, alebo pán Pavlík absolútne nepochopil podnet? Podnet je o bariérovosti chodníku z dôvodu kablov a jeho odpoveď na podnet rozobera milión vecí, len káble nie.
A je to OK, že sa v odpovediach na podnety samosprávy vychvaľujú, čo spravili? Ešte k tomu v podstate mimo tému.
03. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mrzí ma, ak odpoveď takto vnímate, určite cieľom nebola chvála samotnej MČ.
Ladená bola skôr ako vysvetlenie situácie - umiestnenie podliehalo schváleniu magistrátom hlavného mesta, ktorý má námestie v správe.
Pre tento rok už k posunom stánkov nepristúpime, pre budúci rok však budeme v tomto smere určite obozretnejší. Dôležité tiež bude, v akom štádiu sa bude nachádzať plánovaná revitalizácia námestie zo strany magistrátu.
Kto? Referát komunikácie
Kedy? december 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania