Jiráskova-chodník-znečistený

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Miro 22. decembra 2023

Pravdepodobne sa vianočným stánkárom ťažilo nájsť rozumnejšiu cestu a ostal po nich rozrytý trávnik a zablatený chodník.

23. december 2023

CG

Asi im to niekto tak super inziniersky naprojektoval, ze nemali kade inak prist, aby mohli nalozit/vylozit a odist bez toho, aby nosili v rukach sto metrov z auta do stanku. To namesticko je ako tankodrom, tak okrajove casti s tym ladia, ked su ako bagrovisko.

Snad sa to preda nejakemu developerovi.
26. december 2023

CG

Podla Vas je to tam v dobrom stave, ten zvysok namestia? Ci nesuhlasite, aby sa to predalo?

Podnet je neaktualny, ako predpokladali aj ti, co tade jazdili, premenlive zimne pocasie urobilo svoje. A jazdit sa tade bude nadalej.
27. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Naša mestská časť na mieste organizovala Vianočné trhy, je pravdou, že prebehlo viacero prejazďovaní zelene pri vykládke tovaru, prípadne pri organizovaní kultúrnych podujatí. Ako aj bolo sľúbené, z našej strany bude pri vhodných poveternostných podmienok vykonaná spätná úprava zelene.

Čo sa týka diskutovaného odpredaja námestia developerovi, takýto scenár nehrozí. Námestie je v správe magistrátu hlavného mesta, ktorý avizuje celkovú revitalizáciu námestia. K dispozícii je aj víťazná štúdia.
Kto? Oddelenie správy verejných priestranstiev
Kedy? január 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
28. december 2023

Tomáš

CG nerozumiem myslienke preco by sa namiesto revitalizacie centralneho namestia Petrzalky malo uzemie predat sukromnemu developerovi, aby sa pozemok zastaval? Ak je pan Pavlik pravda co vravite, kedy je planovana avizovana revitalizacia? Je niekde pre verejnost dostupna vitazna studia? Dakujem
28. december 2023

CG

Tomas, ta myslienka vychadza z miestnych pomerov. Pozrite sa na stav chodnikov a ciest po celom meste, hlavne okrajovych casti, Petrzalka vzhladom na pocet obyvatelov bude na tom hadam najhorsie. Ked MC nevie udrzovat ani zakladnu infrastrukturu, vlastne nevie ani zorganizovat prijazd stankarom po asfaltovych / betonovych plochach, ktorych je tu dost, tak ako si myslite, ze to dopadne? Prostriedky sa minu na revitalizaciu niecoho, kde sa nadalej budu zdrzovat individua, ktore nikto nechce stretnut a raz-dva razy za rok sa to zdevastuje trhoviskom.

Co sa Vasho predpokladu zastavania sa tyka developerom, skuste si predstavit aj nieco ine, nez stavby na sposob Bratislava, ze napriklad developer pride, vypocita si, ze by bolo super spravit tam 2-3 podlaznu podzemnu garaz, nad tym jedno poschodie obchodna pasaz, kludne otvorena (ci sa to niekomu paci, alebo nie, z niecoho sa to financovat musi) a na jej velkometraznej streche napriklad nadherna zelena plocha, kde rodicia mozu nechat deti sa hrat, kludne by tam mohlo byt aj ihrisko plnohodnotne.

Co ma vlastnika, o to som spravidla niekto aj stara, co patri mestu (= nikomu), tak to vyzera, ako toto namestie. Preco si myslite, ze nikomu neprislo nenormalne, ze dovolia jazdit po rozbahnenej zeleni po odmaku? No lebo kazdy vie, ze obcania su na ten chliev zvyknuti. Keby to malo majitela, ten si tam taketo nieco nenecha robit. Ale hej, z niecoho sa to musi financovat, napriklad parkovne pod tou plochou. Toto su projekty, co mesto typu Bratislava nikdy nezvladne, jedine ze by tunelovali zasa nejake prostriedky z Bruselu, to potom ale dopadne zasa ako projekt so Starym mostom.
28. december 2023

CG

A este co sa poznamky tyka, od MC, ze odpredaj nehrozi, no hej, toto presne sa planovalo na cely koridor od stareho mosta, ako ide dnesna elektricka, velka rekreacna zona za verejne to mala byt, presne to malo ist okolo toho namestia (z opacnej strany ramena). A pozrite sa, ako to dopadlo. Poticho odpredali developerovi, co tam spravi len residencne objekty, ziadne podmienky, nic. No proste az tam na MC bude o par rokov niekto iny, zasa odpovedia, ze netusia, o com tento pan pisal, ze ved tam nie je, ze starosta novy, ze stare zmluvy vyprsali, atp.
28. december 2023

Peter Oravec

Dobry den,
Vasa veta
"Co ma vlastnika, o to sa spravidla niekto aj stara, co patri mestu (= nikomu), tak to vyzera, ako toto namestie.",
ak vobec plati, tak naozaj iba velmi podmienecne.
Vid napriklad bezprostredne okolie komplexu hotel Kyjev/OC Tesco v centre, alebo okolie sportovej haly Pasienky na Trnavskej ceste.
Oba uvedene objekty vratane okolitych pozemkov su sprivatizovane, a pritom to tam vyzera strasne.
A dalo by sa pokracovat.
S pozdravom.
28. december 2023

CG

No, ano, mate pravdu, mozem povedat, ze som zo zvyku vlozil to "spravidla" ... tie priklady co uvadzate, to budu take tie dozvuky brutalistickej architektury a ostblok kapitalzmu 90s. Ano, su aj vynimky, kde vlastnik moze mat nejake iny zamer. Napriklad nechat zhoriet industrialnu pamiatku, aby mohol potom postavit komercny objekt. To bude problem jurisdikcie, ze taketo nieco umoznuje.

Co som sa snazil opisat vyssie je, ze napriklad akakolvek "investicia" z verejnych prostriedkov do podobneho namestia je stratova, je to lokalita, kde sa zhromazduju asociali, u nas sa nenosi nieco ako mat spravcu parku, co si to odkontroluje. Cize alternativa k tomu, mat to v sukromnych rukach, kde je zaujem si to udrzovat kulturne a napriklad aj ten spravca ma z tych ziskov zamestnanie.

Pre porovnanie si mozte vziat obchodne doby komunizmu (napr ten Prior) a ako to vyzera hoci v staniciach metra, kde sa po prestavbe dovolilo vystavat obchodne centrum nad nou. V Bratislave podobna analogia by bola asi stare Nivy stanice a nove OC Nivy so stanicou vnutri a zelenou na streche.
28. december 2023

Tomáš

Ano su pripady kedy ma zmysel poskytnut uzemie mesta sukromnym developerom, ako napriklad Autobusova stanica kde mesto nema na jej udrzbu a nie to este na jej kompletnu rekonstrukciu, a ano tam ma zmysel stavat park na streche centra lebo sa nachadza v husto zastavenej oblasti mesta. Alebo napr. taka Vydrica ktora odstrani mrtve vakuum pod hradom a namiesto toho rozsiri nase malinke centrum mesta. A dokonca je uplne v poriadku ak sa Vam to aj nepaci, pretoze nikto z beznych obyvatelov mesta si v danej lokalite byt nemoze dovolit, ale ako obyvatel z tohto priestoru budete profitovat inym sposobom. Alebo ak chcete priklad z okrajovejsich casti mesta take Brownfieldy - Matadorka, Istrochem, okolie Racianskej, Novy Majerhof atd atd to su miesta o ktore sa mesto nemoze postarat tak podme do toho, dajme to sukromnikom, nie je ziadny problem, ved nakoniec z toho vsetci budu len profitovat bude viac dostupneho byvania, krajsie mesto, ostrani sa znecistene uzemie a podobne.

Ale bolo by predsa urazkou obyvatelov ktorii platia dane ak by sa MC rozhodlo sprivatizovať jedine verejne namestie v celej Petrzalke, hodnotny zeleny priestor ako je tento a postavit tu...no podla Vasho popisu budovu s velkometraznou strechou takze asi mate na mysli nejake nakupne centrum alebo nieco podobne ktorych je v Bratislave uz i tak zbytocne vela a dat zeleny priestor na strechu napriek tomu, ze zelene je v okoli neurekom.

Su jednoducho projekty ktore musia mesto a mestske casti zvladnut aj same, a medzi ne patria aj verejne priestory ako je aj toto. Ako spomenul pan Oravec, pozrime sa na okolie Hotelu Kyjev/OC Tesco ake narocne je dnes pre mesto obnovit tento priestor alebo nekonecna debata o vedenie elektricky popred SND ktore si povedalo, ze to nedovoli a pozastavilo tak rozvoj elektrickovej dopravy v meste na dlhe roky.

Ano priestor mozno dnes vyzera otrasne ale radsej nech vyzera otrasne a pocka na schopne vedenie ako ho sprivatizovat a postavit na nom nieco co nebude mat ziadny benefit pre obyvatelov okolia.
28. december 2023

CG

Ten priestor vyzeral otrasne vzdy, okolie za posledne dekady to iba dotvorilo, uz ani nepamatam, kedy tam zavrela Tatrabanka. O zeleni nic neviem, poznam to ako betonovy hnus, kade radsej ani cestu neskracovat, lebo stretnete opite bezdomovca. Ze by to bola lokalita pre travenie volneho casu, som nikdy nepocul. Mozno mate pravdu, ze je to nazvom jedine verejne namestie tohto rozmeru. Ale Petrzalka je zelena cela, uz len okolo ramena je viac zelene a menej bezdomovcov, nez tu.

Podla mna najlepsi priklad mate v Petrzalke na tuto temu oproti hlavnej Poste 5, kde dodnes nie je ani len normalna zastavka, ani chodnik z nej na cesticku veduci popri ramene (az k tomuto namestiu potom). 30 rokov tam boli rozvaliny, mal to byt super rekreacny priestor atd. No, nakoniec uz tam stoji prva residencna novostavba (asi je to uz nejaky rok), posobi to tak trochu ohyzdne, ale vedla v trave uz sa pripravuju zaklady pre nieco podobne. Ale ked sa prechadzate popri tom ramene, viete, ono je to lepsie vyzerajuce, nez tych 30 rokov predtym, ked tam bolo bagrovisko.

Ale k veci, toto namesticko bude popri koridoru elektricky, nieco tam vyrastie casom, ked si pozriete projekt okolo elektricky, tak to bude lakat komercne zaujmy. Cokolvek tam postavia, aby si tade clovek osamote nebal skratit cestu, bude to lepsie, nez teraz. Je to tam ako cierna diera. Ako vidite, ked tam raz za rok spravia vianocnu atmosku, tak este rozjazdia aj tu vasu zelen. Absolutne hnusne miesto v Petrzalke, takmer uprostred. Netesi ma to, ale taky je stav. Ze tam niekto vysadi v lete dalsie kvetinky s tym nic nespravi.
28. december 2023

Peter Oravec

Dovolte mi pokracovat s prehladom objektov a pozemkov, ktore su dlhodobo v sukromnom vlastnictve, a vyzera to tam napriek tomu priserne:
- pozemok pod byvalym PKO a okolitymi budovami (roky bez progresu),
- zrucanina byvaleho OC Ruzinov (desiatky rokov bez progresu),
- okolie byvalej budovy Istropolisu...
Rovnice, ktore tvrdia, ze statne/obecne = zle, a sukromne = fajn, nevychadzaju z reality.
S pozdravom.
-
28. december 2023

CG

Mozno je to kvoli tomu, ze v ramci existujucej legislativy v Bratislave napriklad tych vlastnikov nepokutuje za hoci len narusanie estetiky verejneho priestoru. Su aj take miesta na svete, kde si vyvesite na balkon ususit pradlo a na druhy den mate v schranke od spravcu budovy, ze susedom prekaza, ze estetika ich budovy zvonka utrpela, a ze je to v domovom poriadku - ano, co mozete alebo nemozete mat na balkone. Okolie takeho miesta potom tiez nevyzera ako Prior.

Ked sa predavaju pozemky, tiez je mozne to spravit za istych podmienok, napr. ze je tam developersky zamer, ze do nejakeho terminu tam bude realizovany projekt, atd. Ked v Bratislave nefunguju taketo veci, tak vyvodzovat z toho, ze socializmom smelo vopred, je dost divne, hlavne ked to namestie tak vyzera po ... 40 rokoch vo verejnom vlastnictve? A uvedomili ste si, ze v Petrzalke napriklad vsetky terasy, co mali byt komercne objekty su mrtve, ale vedla kvitne napr. ten Kaufland? Vedla vo Viedni nie je skoro ziaden obchod typu Kaufland Petrzalka, vsetko je to v malych priestoroch pod domami, co uz na to raz boli vybudovane, len menia majitela.

Kludne Vam este pomozem s tymi objektami, Branik nezabudnite v Petrzalke, perla podla mna. Ale to nema nic so sukromnym vlastnictvom, to je o tom, co mesto vsetko toleruje.
28. december 2023

Tomáš

Ani mna netesi aktualny stav ale aku pridanu hodnotu bude mat budova na tomto mieste okrem hodnoty pre developera? Ze bude okolo budovy osvetlenie aby ste sa nebali ist vecer domov? Prepacte ale ja chcem verit, ze tu raz vyrastie plnohodnotne namestie, s prevadzkami, priestorom pre deti, lavickami a upravenou dlazbou a prepojenim na chorvatske rameno nez bezduche nakupne centrum alebo bytovka.

A teda k okoliu posty 5, predpokladam budovy popri Rusovskej ceste, ak myslite zaklady ktore je vidiet na Google mapach, tak ta budova uz stoji mozno aj 10 rokov. A super rekracny priestor ktory spominate tam je len vdaka dlhodobej neschopnosti vo vedeni mesta, ktore za tych 30 rokov nedokazalo ani len postavit jednu elektrickovu trat a tak vsetka vystavba v okoli bola pozastavena. Bohuzial tento priestor nikdy nebol urceny ako rekracny, naopak este par rokov dozadu pred zacatim vystavby 2 etapy elektricky sa zvazovala vystavka 4 prudovej cesty napriec celou Petrzalkou ktora bola nastastie zrusena a len vdaka dlhodobemu statusu quo ktore tento priestor nadobudol je developer v danom uzemi tlaceny do zachovania rekreacneho ucelu tohto uzemia. Co tu nakoniec vznikne ukaze opat az cas.

Este posledna myslienka, rozhodne som za zahustovanie Bratislavy, ta je naozaj nestandardne roztahana a ma plno "ciernych dier" ako opisujete. Chciet vsak zachovat od tak velkej MC ako je Petrzalka 1 namestie je myslim naozaj minimum.
28. december 2023

CG

No, nepaci sa mi, ak sa to ma obratit na diskusiu, ze "aby ste sa nebali", pretoze toto nie je problem mna. Ak mi teraz povedala dcera, ze tade isla pesi, obocie by mi to teda nadvihlo. Problem je to MC, aby to tam - dobra poznamka - bolo ASPON osvetlene.

40 rokov Petrzalka dokazuje, ze sa o to starat nevie, jednorazovy projekt to tazko zmeni, este najma ak su to jednorazovo ziskane prostriedky napr EU co to dofinancuju. Zmeni to sposob vyuzivania miesta tak, aby to bola normalna rekreacna zona? Mam pravo snad byt skepticky.

Co sa rekreacneho priestoru tyka, tak okolie ramena, ibaze by ho zakopali, bude rekreacne vzdy. Jamy, ktore mate asi na mysli Vy som za rekreacne nepovazoval, ale narazal som na stav este za p. Durkovskeho ked to malo byt Petrzalka City v uplne inom ponati, mali tam byt sportove haly a ktovie co vsetko, potom zrazu z toho po odpredaji a prestojoch bol uplne iny projekt s maximalizovanym poctom bytovych jednotiek, spoluobyvatelom sa to nepacilo, ale nic z toho by nebolo mozne developera donutit menit kedze to bolo v sulade s uzemnym planom. Ak si dobre pamatam, nakoniec to skoncilo kompromisom. Skor mi ide o to, ze keby to neskoncilo nijako, keby to napriklad zostalo verejne vsetky tie pozemky, tak doteraz tam nie je vobec nic, a nie v dobrom slova zmysle - tam boli jamy, panely, bordel, proste zarastene stavenisko. Tak 30 rokov. Toto sa vsetko tyka vystavby okolo elektricky, na tu sa zrejme len cakalo, aby sa to dalo spravit vsetko naraz, ale o elektricku tu neslo - ani tu nevedia postavit. Po postaveni tie objekty budu chatrat, ak nebudu sucastou komercnych prevadzok. EU prostriedky na udrzbu nedava, len na revitalizaciu totalne zniceneho.

Petrzalka ziadne (realne) namestia nema, nema ani normalnu obciansku vybavenost, natozto namestie. Ked sa pozriete na tie podla mapy, tak to su vsetko parkovacie plochy. Chcem podotknut, ze mne to ani neprekaza, kedze to ziaden ucel neplnilo, tak to zabrali vozidla. Keby to realne boli rekreacne plochy, davno sa to riesi v zmysle zamedzenia takejto spolocenskej dynamiky.
29. december 2023

Tomáš

Ja sa nesnazim obratit diskusiu proti Vam, naopak sa snazim pochopit Vas pohlad a zatial ste mi vela uzitocnych informacii neposkytli.

Bojite sa o svoju dceru, chyba Vam osvetlenie. Vyborne konecne sa niekam dostavame. Tak podme na to zadajte podnet chyba osvetlenie v tejto lokalite a podme ho riesit.

Ale sami tvrdite, ze Petrzalka namestia nema ani normalnu obciansku vybavenost. Mame tu verejny priestor Namestie Republiky, stredovy bod celej MC. Mame tu podnet k tomuto verejnemu priestoru. Tak sakra ziadajme plnohodnotne namestie od vedenia MC kde budu chciet ludia chodit a nebudu sa tu zdrzovat asociali.

Ano Petrzalka City 1 a 2 su presne tie budovy ktore su postavene popri Rusovskej ceste. O ziadnych halach som v danom projekte nikdy nepocul. Ak k tomu mate nejaku dokumentaciu rad si ju pozriem. Jedna sportova hala sa aktualne stavia na Haanovej, dalsie sportoviska sa planuju v Juznej casti Petrzalky kde je na to dostatok priestoru, nie je velmi standardne staviat velke sportoviska v strede mesta, narodny futbalovy stadion je v tomto skor raritou.

Samozrejme ze mate pravo byt skepticky. Bohuzial nam nase vedenie mesta nedava vela odpovedi preco nebyt. Ak je vsak toto len Vas priestor ako dostat svoje emocie von, ja sa uz odmlcim pretoze viem svoj cas vyuzit aj efektivnejsie.
29. december 2023

CG

Ale ja som realista, pripada mi zvlastne, ze MC ozdobuje vianocnymi hlupostami napriklad sidlisko, kde su chodniky rozbite tak, ze je nebezpecie urazu. Jednoducho kym sa prostriedky minaju na hluposti ako namestia, ked neexistuje ani klasicka infrastruktura, tak najstastnejsim riesenim v mojom ponati je take ploche odpredat.

Keby tam hoci aj docasne vzniklo platene parkovisko, uz len z toho dovodu bude osvetlene lepsie, nez teraz, bez mrhania prostriedkami, ktore chybaju inde.

Co sa Vasich zvysnych otazok tyka k Petrzalka City, skusim to este najst, ale bavime sa o projektoch z cias skorych 2000s.
18. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

chodník a priestor bol vyčistený kolegami z údržby.
Kto? Oddelenie správy verejných priestranstiev
Kedy? január 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania