Osuského-vandalizmus-pitie alkoholu na verejnosti

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Robo 28. apríla 2023

Dobry den,

tak ako minuly rok chcel by som Vas poprosit o odstranenie nasledovneho problemu, nakolko kazdy den tam prespava skupina opitych bezdomovcov a bojim sa tam aj zaparkovat aby som nahodou niekoho nezranil. Dalej je neakceptovatelne aby tyto ludia mocili a vykonavali ine potreby na verejnosti (co robia pravidelne kazdy den) a to nehovorim o tom ze su permanentne opity. Poprosim Vas o co najrychlejsiu napravu daneho problemu.

Dakujem

28. apríl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet.
Agenda ľudí bez domova patrí primárne pod kolegov z magistrátu hlavného mesta, šetrenie v lokalite však vykonajú aj naši kolegovia. O jeho výsledkoch vás následne budeme informovať.
Kto? Oddelenie sociálnych vecí
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
02. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
MČ tento podnet riešila opakovane nad rámec svojich kompetencií, no parcela nie je v našej správe a preto chceme o vykonanie potrebných opatrení požiadať hlavné mesto.

Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.
Kto? Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
02. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
02. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet, za ktorého nahlásenie ďakujeme, sme už preposlali kolegyniam a kolegom z príslušnému útvaru, ktorí sa budú snažiť vyriešiť ho v čo najkratšom čase. O ich postupe Vás budeme informovať.

S pozdravom,
Kto? Mestský terénny tím (Sekcia sociálnych vecí)

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
04. máj 2023

M S

podobne to je pri zst petrzalka, na nobelovom namesti ci pri billa na nam. hraniciarov
29. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Mestský terénny tím (ďalej len „MTT“) vykonáva terénnu sociálnu prácu v rámci celej Bratislavy v čo najväčšej možnej miere počas celého roka. Šetrenia prostredníctvom výkonu terénnej sociálnej práce vo verejnom priestore uskutočňuje MTT v pravidelnej intenzite trikrát týždenne, v prípade potreby sa táto intenzita zvyšuje.

Výkon terénnej sociálnej práce je uskutočňovaný pravidelnými návštevami lokalít, v ktorých sa stabilne zdržiavajú ľudia bez domova. Zároveň sú vykonávané šetrenia pri všetkých obdržaných podnetoch týkajúcich sa ľudí bez domova.

Predmetná lokalita Osuského - Petržalka bola zo strany MTT navštívená opakovane v dňoch 11.5.2023, 17.5.2023, 18.5.2023 a 24.5.2023 v rôznych časových intervaloch. Počas týchto návštev došlo opakovane ku kontaktu s jedným človekom bez domova, ktorému bolo zo strany MTT poskytnuté základné sociálne poradenstvo s cieľom informovať a nasmerovať človeka bez domova na využívanie dostupných sociálnych služieb.

Vzhľadom k okolnostiam prípadu bola na súčinnosť oslovená MČ Petržalka – terénni sociálni pracovníci. Nakoľko si uvedomujeme, že niektoré riešenia si vyžadujú zdĺhavejší proces a nie je možné dosiahnuť viditeľné zmeny v krátkom čase. Riešenie zdravotného stavu, celkový proces reintegrácie a kontinuálna práca s klientom je časovo ale aj administratívne náročný proces, ktorého úspešné riešenie závisí od mnohých faktorov. To do značnej miery ovplyvňuje dlhodobý výskyt ľudí bez domova v uliciach Bratislavy.

Každému človeku bez domova je zo strany MTT poskytovaná brožúra s mapou, v ktorej sú kompletné informácie o všetkých dostupných možnostiach sociálnych služieb v rámci mesta Bratislava. Zároveň prebieha aktívna komunikácia s dôrazom na udržiavanie poriadku vo svojom okolí, počas ktorej sú ľuďom bez domova poskytované aj vrecia na odpad. Počas zimného krízového režimu je ľuďom bez domova sprostredkovaná materiálna pomoc na prežitie chladných dní a mrazivých nocí. Súčasťou toho je aj základný hygienický a potravinový balíček. V rámci horúcich letných mesiacov sa kladie dôraz na zabezpečovanie pitného režimu distribúciou balených vôd.

Týmito aktivitami Magistrátu hl. mesta SR Bratislava sa snažíme v maximálnej možnej miere prispieť ku riešeniu podnetov a problematiky ľudí bez domova. MTT je v pravidelnom a intenzívnom kontakte s neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb , ako aj Mestskou políciou. Cieľom týchto spoluprác je vzájomne sa informovať a odovzdávať si cenné informácie, ktoré slúžia k nadviazaniu vzájomnej súčinnosti pri hľadaní adekvátnych spôsobov riešenia vzniknutých situácií.

V prípade, že sa človek bez domova nachádza vo verejnom priestore a nedochádza v danom momente k protiprávnemu konaniu, nie je možné vykázať akékoľvek osoby z verejného priestoru. Riešením je v prípade spozorovania, že v lokalite dochádza k páchaniu protiprávnej činnosti, bezodkladne kontaktovať Mestskú políciu na linke 159, ktorá preveruje každý oznam. Policajné zložky môžu následne v zmysle vyššie uvedených skutočností adekvátne zasiahnuť v závislosti od rozsahu a závažnosti priestupku dohovorom, pokutou alebo zabezpečením nápravy v priestore.

S pozdravom,
Kto? Mestský terénny tím
Kedy? Máj 2023

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
29. august 2023

Mikul

Problem je aktualne v betonovom vale na opacnom rohu pozemku, kde sa kedysi nachadzalo zrejme pieskovisko, pri krikoch pri priechode k zdravotnemu stredisku.
01. február 2024

Robo

Osuského-vandalizmus-pitie alkoholu na verejnosti

Dobry den,
uz po niekolky krat by som Vas rad poprosil o vyriesenie problemu. Nakolko sa situacia stale dokola opakuje. Je uz neunosne stale a bez vysledku upozornovat danych obcanov aby nevykonavali telesne potreby na verejnosti a samozrejme nevravim o permanentnom piti alkoholu, kriku a hadkach medzi nimi, a to nevravim o spani za autami kde moze prist k vaznemu zraneniu. Kedze nie sme jediny rodicia s malym dietatom v okoli ziadam Vas o urychlene riesenie tohoto problemu.
Dakujem za pomoc. Robo
01. február 2024

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.


Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]
14. marec 2024

Uz zasa

Ach jaj uz by sa s tymto nieco mohlo spravit? Ako ked vam niekto ocika okaka auticko, deticky zdravi pri tom ako veziete do skolky, a stale dookola… to sa neda raz a natrvalo odstranit a polozit biskupsky klobuk nech sa tam neda nocovat? Raz na toho cloveka nacuva niekto, co to nepozna!!
15. marec 2024

C K

Administrátor, máte tu duplicitu s:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/147279/osuskeho-vandalizmus-pitie-alkoholu-na-verejnosti

A nový podnet - tento - zle pridelený, je to vnútroblok MČ Petržalka, určite nespadá pod Magistrát.
15. marec 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme spojili s jeho duplicitou. Pre viac informácií viď:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/147279/osuskeho-vandalizmus-pitie-alkoholu-na-verejnosti

S pozdravom

Tím Odkaz pre starostu
15. marec 2024

C K

Administrátor, nesúhlasím s ponechaním podnetu na starosti Magistrátu, a to z nasledovného dôvodu:

Vyššie v reakcii sám Magistrát uvádza:
"Vzhľadom k okolnostiam prípadu bola na súčinnosť oslovená MČ Petržalka – terénni sociálni pracovníci."

V zlúčenom podnete MČ Petržalka sa ohľadom rovnakého miesta vyjadrila:
"Miesto, ktoré popisujete sme na základe Vášho podnetu v spolupráci s našim Oddelením správy verejných priestranstiev vyčistili. Lokalitu budeme pravidelne monitorovať a v prípade potreby priestor opakovane vyčistíme."

Jediné vyjadrenie, ktoré tu je spočíva v prenesení zodpovednosti na obyvateľov, ale spôsobom, ktorý je nereálny. Pri volaní MP táto nikdy nebude z pochopiteľných dôvodov svedkom pitia alkoholu, či vykonávania potreby priamo pred nimi. Naopak, pri zisťovaní pôvodu nahromadeného odpadu v tomto prípade každý uvedie, že tento nie je jeho.

V takýchto miestach potom dochádza k hromadeniu odpadu, ktorý nikdy nie je odstránený, hoci je opustený.
19. marec 2024

C K

Administrátor?
21. marec 2024

C K

Administrátor, úplne obdobný podnet, MČ Petržalka rieši:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/182012/nobelovo-namestie-neporiadok-vo-verejnom-priestranstve

Prečo je v tomto zodpovednosť na HM?
26. marec 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

k zodpovednosti si hlási Hl. mesto, plus, tento podnet bol vytvorený ako sociálny problém - vandalizmus a pitie alkoholu na verejnosti.

Ďakujem za porozumenie,

Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]
26. marec 2024

C K

Chcem upozorniť, že v zlúčenom podnete sa k tomuto hlásila MČ:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/147279/osuskeho-vandalizmus-pitie-alkoholu-na-verejnosti

Ak HM SR má spomínaný MTT, ktorým rieši sociálny problém, potom prosím o umožnenie MČ odpratanie nahromadeného odpadu - tento súčasný problém je pri každom jednom prípade tohto typu.

Čiže prosím o odlúčenie podnetu (odkaz vyššie) a ponechanie MČ podnet ďalšie upratanie odpadu, ako sa stalo napr. 2. 9. 2022. Bez ohľadu na názov odkazovaného podnetu, tam sa jednoznačne jednalo o odpad:

MČ: "Miesto, ktoré popisujete sme na základe Vášho podnetu v spolupráci s našim Oddelením správy verejných priestranstiev vyčistili."

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania