Pri kríži-trávnatá plocha-nepokosená

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

Prosim o urychlene doriesenie motylej luky! Tato oblast je dlhodobo oplotena, nic sa na nej nedeje, ziaden pracovnik tam nechodi, trava siaha pomaly po pas... Coskoro bude liahniskom pre komare.

17. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Dúbravka
18. máj 2023

Peter K

cely tento projekt je velmi divne menezovany. v mediach sa dokonca objavila informacia, ze park je tesne pred dokoncenim. to bolo mesiace dozadu.

napriklad tento betonovy stredovy pas bol vyhlbeny. zemina z nepochopitelnych dovodov navezena len z polovice. a uz treti tyzden caka na dokoncenie.
18. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ako sme už v inom príspevku, týkajúcom sa zbytočného oplotenia uviedli, projekt realizuje magistrát hlavného mesta Bratislava. Mestská časť nemá dosah na proces realizácie prác, napriek tomu opakovane tlmočíme dotazy i požiadavky obyvateľov kompetentným, tak aby sme mali pre Dúbravčanov v ideálnom prípade posun vo veci, ale minimálne aspoň odpovede.
Ako píšete, evidujeme, že projekt namiesto troch mesiacov (Zmluva o dielo MAGSP2200019) trvá už vyše roka, a tiež evidujeme stav zelene ale i čistoty, o ktorej zabezpečenie sme žiadali v uplynulé týždne tiež, nakoľko právo vstupu na stavbu oficiálne nemáme pridelené. Veríme však, že finálna realizácia a fungovanie tohto vynoveného priestoru, bude tešiť obyvateľov dlhšie ako stav s obmedzeniami. Magistrát komunikoval v posledné dni snahu o úvodnú kosbu a finálne otvorenie priestoru do konca mája. Aktuálne čaká na zlepšenie poveternostných podmienok.
Viac informácií nižšie.
-------------------
K otázke p. Petra K: v priestore betónového stredového pásu sa realizuje ďalší projekt - zelených ostrovčekov. Ide o prvý projekt magistrátu hlavného mesta v Dúbravke, ktorý zazelená betónový cestný ostrov na rozkvitnutý záhon. Projekt aktuálne čaká tiež na zlepšenie poveternostných podmienok.
-------------------
Odpoveď p. prednostu Miestneho úradu Bratislava-Dúbravka k projektu Motýlia lúka zo dňa 8.3.2023:
,,Máte pravdu, priestor mal byť už dávno kompletne dokončený a odovzdaný verejnosti na plnohodnotné využívanie. Vzhľadom na to, že pôvodne mala byť stavba dokončená koncom leta, od jesene 2022 pravidelne urgujeme magistrát a snažíme sa dosiahnuť čo najskoršie odstránenie oplotenia a sprístupnenie plôch. Nižšie sú uvedené nedávne odpovede z magistrátu, ktoré sa nám na viaceré naše otázky podarilo získať.

Otázky sú od pracovníkov našej mestskej časti, odpovede poskytol magistrát:

1. Kedy bude projekt dokončený a otvorený pre verejnosť? Je už projekt dokončený čo sa týka osadenia všetkých prvkov, úprav a podobne alebo ešte niečo chýba? Čo bráni jeho otvoreniu?

Verejný priestor upravujeme tak, aby sa zlepšili jeho mikroklimatické podmienky a biodiverzita v mestskom prostredí. Prebehli tu vegetačné a terénne úpravy. K odstráneniu oplotenia a sprístupneniu areálu by malo dôjsť v priebehu jari - po uchytení trávnika a semien kvitnúcej lúky a prebehnutí prvej kosby. Dovtedy je potrebná ich ochrana oplotením s cieľom predísť ich prípadnému poškodeniu návštevníkmi do doby, kým nebudú schopné prežitia.

2. Pribudne v rámci neho aj osvetlenie?
Nové osvetlenie nebolo súčasťou projektu, ale plánujeme ho riešiť v rámci komplexnej obnovy osvetlenia mesta v budúcnosti.

3. Na čo všetko sa môžu obyvatelia v rámci tzv. motýlej lúky tešiť?

Priestor za zastávkou Homolova v Dúbravke má veľký potenciál zatraktívniť zelenú plochu a poskytnúť pobytovú funkciu pre ľudí žijúcich v jej okolí. Už čoskoro budú môcť miestni obyvatelia zavítať do neformálnej exteriérovej učebne vo forme amfiteátrového sedenia pre potreby miestnej základnej školy.

Súčasťou bude náučný chodník, hmyzí hotel a brloh pre ježka. Pribudnú tiež vodopriepustné chodníky z drveného kameniva. Okrem toho tu vzniká lúčny trávnik doplnený o plochy extenzívnych trvalkových záhonov a parkového trávnika. Do riešeného územia prinavraciame aj zeleň a 15 ks nových stromov, ktoré budú mať lepšie podmienky pre svoj rast (13 stromov, ktoré museli byť odstránené, rástlo príliš nahusto, čo zapríčinilo zhoršenie ich zdravotného stavu, ktorý vyhodnotili odborníci ako nezvratný. Zároveň niektoré z týchto stromov boli poškodené trhlinami na kmeni alebo napadnuté škodcami, čo ohrozovalo bezpečnosť návštevníkov).
Projekt je súčasťou programu obnovy verejných priestorov Bratislavy Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave. "

Ing. Smiešková Mária
18. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
01. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za nahlásenie tohto podnetu. Informovali sme o ňom odborný útvar, ktorý je na jeho riešenie príslušný. O postupe Vás budeme informovať.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie tvorby mestskej zelene

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
17. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

práce už boli ukončené a park je otvorený.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie tvorby mestskej zelene
Kedy? máj 2023

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.