Cesta na Kamzík-zviera-túlavé

Zodpovednosť za riešenie: Mestské Lesy

Uzavretý
meno
Barbora Puskacova 13. júla 2023

Diviaky v blízkosti obytných domov sú premnožené a rýpu sa nám ti v odpadkoch, prevracajú ich…. Aj sa bojíme trochu mame malé deti…
Sused ich v nici videl že ich bolo 11 malých.

13. júl 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestské Lesy
13. júl 2023

Barbora Puskacova

Este pripájam tie smeti, po celej ulici to vyzeralo podobne.
14. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Informácie o pohybe diviakov v intraviláne sú pre nás užitočné a zaznamenávame si ich do našej mapy výskytu, čo nám následne pomáha prijímať ďalšie rozhodnutia o forme a miestach ich odlovu.

V prípadoch, kedy diviaky pravidelne prenikajú hlbšie do intravilánu, až na sídliská, spolupracujeme na ich odchyte so špecializovanými veterinármi. Diviaky sú odchytávané do klietok a následne humánne a bezbolestne utratené. Pri tomto spôsobe sme limitovaní personálnou kapacitou veterinárov, preto túto formu využívame len na najzávažnejšie prípady problémových kusov, ktoré sa už natrvalo usídlili v intraviláne. V r. 2022 takto Štátna veterinárna správa odchytila až 50 ks po celej Bratislave.

V prípade pohybu diviakov v záhradkárskych osadách a v obývaných oblastiach pod lesom, predstavuje najefektívnejšie riešenie znižovanie ich počtov priamo v lese. Práve toto je prioritou na úseku poľovníctva v Mestských lesoch, za minulý rok sme odlovili až 457 ks, pričom je predpoklad, že tento rok tieto počty ešte výraznejšie prekročíme.

V lete minulého roka sme prijali aj ďalšie extra opatrenia vo forme nových miest na odlov nad kritickými lokalitami (Kramáre, Koliba), kde je predpoklad odloviť problémové jedince. Zároveň sme začali organizovať aj hromadné odlovy hlbšie v lese vo forme spoločnej poľovačky, ktoré predstavujú efektívny nástroj regulácie.

Problémom je, že diviaky v opustených záhradách a vinohradoch nachádzajú obrovské množstvo potravy, čo neúmerne zvyšuje ich populáciu nad prirodzenú mieru a zároveň ich to láka bližšie k ľudom. Preto aj vyššie spomenuté opatrenia majú potenciál problém čiastočne vyriešiť, ale v určitej miere bude pretrvávať, dokiaľ budú mať diviaky prístup k týmto potravinovým zdrojom a úkrytom v zarastených plochách na kraji mesta.

Viac o problematike sa dozviete aj na našom webe tu: http://www.ba-lesy.sk/msp/id_osnovy=5626&p1=5626

Ďakujeme

Mestské lesy v Bratislave

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania