Osuského - označenie priestoru pre kontajnerové nádoby

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Peter 19. júla 2023

Po poslednej udrzbe parkoviska boli domalovane parkovacie miesta a srafovanie. Stare foto ukazuje stojisko kontajnerov, na ktoreho mieste je aktualne parkovacie miesto. Pred parkovacim miestom (pred Osuskeho 12) je teraz na zemi vodorovne biele srafovanie, na ktore sa posunuli kontajnerove nadoby - do prirodzeneho koridoru chodcov prechadzajucich z chodnika na chodnik.

Myslim, ze sa zabudlo na oznacenie kontajneroveho stojiska a kontajnerove nadoby su nespravne na dopravnom znaceni, ktore ma ostat ako volny priestor.

Prosim o riadne oznacenie priestoru pre kontajnerove nadoby - podotykam, ze v minulosti boli len 2 ako vidno na foto, ale v sucasnosti kvoli triedenemu odpadu az 6. Prirodzene miesto je pred Osuskeho 14, jedna sa o nadoby pre Osuskeho 12 az 16.

19. júl 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
19. júl 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Petržalka
20. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.

Kontajnerové nádoby nemajú a nemôžu byť zo zákona na komunikácii. Je preto potrebné, aby si to dotyčný bytový dom a ich správca vyriešili iným spôsobom.

Od kolegov sme dokonca dostali informáciu, že danému bytovému domu bolo ponúkané miesto na umiestnenie kontajnerov, a to na spevnenej ploche z opačnej strany.

V danom prípade tak či tak odporúčame kontaktovať príslušný bytový dom.
Kto? BD
Kedy? júl 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
24. júl 2023

Peter

Nie som z tohto domu, len chcem chodit normalne po ulici. Na kom je premiestnenie nadob? Pretoze ked to tak byt nesmie, tak teraz uz viete, ze to tak je, viete aj ako kontaktovat bytovy dom a dokonca viete, ze je to proti zakonu.

Toto je ako kocurkovo, ze bolo im ponuknute. To ako ked ja si budem chciet sadnut za volant opity, tak bude mi ponuknute ist MHD, ale ked si sadnem a pojdem, tak bude treba, aby niekto kontaktoval, ze som opity za volantom?

Mestska cast s tym nevie nic robit? Prinajmensom je divne, ze si ma obcan kontaktovat uplne cudzi sukromny subjekt, lebo ONI porusuju zakon?

Ako moze byt toto uzavrete?
24. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Peter.

Kontajnerové stanovištia sú súčasťou základne infraštruktúry tvoriacej príslušenstvo k bytovému domu. Z uvedeného vyplýva, že vlastníci bytov a nebytových priestorov ako spoluvlastníci spoločných častí a zariadení domu sú zo zákona povinní zabezpečiť, aby bytový dom, ktorého sú spoluvlastníci, mal zabezpečené hygienicky bezchybné a protipožiarne zabezpečené zariadenia na ukladanie komunálneho odpadu tzv. kontajnerové stanovište. Zároveň sú zodpovední za neplnenie zákonných povinností, ktoré pre nich vyplývajú z všeobecných právnych predpisov. V zmysle uvedeného je oprávnená nevyhovujúcu situáciu riešiť príslušná správcovská spoločnosť, na základe poverenia príslušných vlastníkov bytov, ktorí využívajú stanovište kontajnerov spoločne. Na záver uvádzame, že vlastníci bytov, ktorí stojisko využívajú, vedomí si, že takýto stav stojiska je absolútne nevhodný doteraz nepristúpili k premiestneniu kontajnerových nádob na ponúkanú spevnenú plochu a nádoby na komunálny odpad aj triedené zložky ponechali na okraji komunikácie. Výsledok takéhoto absolútne nevhodného riešenia dnes vidíme v rámci verejného priestoru, kedy kontajnery zaberajú parkovacie miesto a sú umiestnené v rozpore s cestným zákonom aj viacerými všeobecne záväznými nariadeniami platným na území mesta Bratislava aj mestskej časti Petržalka. Petržalská samospráva sa snaží takýmto situáciám predchádzať prevenčnými a funkčnými riešeniami a aj dotačným systémom, ktorým čiastočne stavebníkovi refunduje náklady spojené s výstavbou alebo rekonštrukciou kontajnerových stanovíšť, ktoré zodpovedajú funkčným a architektonickým požiadavkám na kvalitu stavby.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Bytové družstvo Petržalka - [email protected]
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
29. august 2023

Mikul

Akym sposobom ma pravomoc konat MiU, ked je takto - udajne - porusovany zakon?

Mimochodom, odpoved je copy / paste, pretoze v tomto pripade nezaberaju parkovacie miesto, zaberaju plochu ktora je oznacena bielou "zebrou" a teda ma byt volna pre priechod chodcov - aspon dufajme teda, ze takto to bolo oznacene kvoli tomuto ucelu.
29. august 2023

Mikul

Admina by som chcel poziadat dat do "riesenia", pretoze zodpovednost za verejne priestranstvo urcite ma MiU nie BD.
11. september 2023

Mikul

Admin, mam zadat ako novy podnet, ze Petrzalka nekona vo veci nedodrziavania predpisov bytovym druzstvom?
11. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Mikul.

Ďakujeme za vašu aktivitu, aj v tomto prípade nové komentáre a upozornenia preverí príslušný referát.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? september 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
11. september 2023

Mikul

Dakujem, chcel som dal aj palec hore na tuto poslednu odpoved, ale neda sa, kedze je to uzavrete - suhlasite zmenit to na v rieseni, kym nebude odpoved na pribudnute komentare?
11. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

za nás bude zmena v poriadku.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? september 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
13. september 2023

Mikul

Admin, naspat do riesenia to mozme dat?
18. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, na základe absencie vyjadrenia Bytového družstva, prosíme admina o prepnutie zodpovednosti - k vyjadreniu sa vo veci.
Kto? Bytové družstvo Petržalka - [email protected]
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
18. september 2023

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Bytové družstvo Petržalka - [email protected]
18. september 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
19. september 2023

Mikul

Admin, mne toto vadi z toho principu, ze toto uz bolo uvedene 24.7., ze BD, ale BD tu pokial viem ani neposobi a vobec sa nevyjadrilo. Cize je to ciste pokus nechat to na niekom inom.

Lenze, ked som napisal 29.8. ze zodpovednost za verejne priestranstvo ma predsa Petrzalka a uz sme sa na tom konecne zhodli, ze ano ved referat cistoty 11.9., tak zrazu 18.9. uz treba zmenit zodpovednost.

Ved BD sa nevyjadrilo od jula, je predsa na referate Petrzalky, aby im dal vyzvu. Na ceste ked bude vrak, tiez dostane vyzvu a ked majitel sa k tomu nema, Petrzalka to odstrani. Tak toto nie je spravne zmenit zodpovednost.

A ak sa caka na vyjadrenie, ze dostali cas, tak nech Petrzalka uvedie, ze ich vyzvala a maju cas do, a potom Petrzalka spravi update, ze na vyzvu nereagovali a oddelenie poriadku .... spravi poriadok na verejnom priestranstve predsa.
21. september 2023

Odkaz pre starostu

BD Petržalka bolo kontaktované emailom. Keď príjde odpoveď, tak ju tu zverejním.

David Dianiška
Administrátor pre Petržalku
27. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedené bytové domy nie sú v správe BD Petržalka.



Prajem pekný deň





Ing. Marianna Mravcová

vedúca oddelenia správy domov



Bytové družstvo Petržalka

Budatínska 1

851 05 Bratislava 5
27. september 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Petržalka
28. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za nesprávne určenie správcu.

Po dodatočnom preverení bolo zistené, že tieto bytové domy by mala spravovať spoločnosť MK REAL, s.r.o., ktorú sme požiadali o stanovisko k predmetnej problematike.
Kto? MK Real
Kedy? september/október 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
10. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

obytný dom Osuského 12,14,16 je po preverení v správe spoločnosti DOMO-BYT s.r.o. Mestská časť ponúkla správcovi miesto na vybudovanie kontajnerového stojiska, ktoré však bolo podľa zástupkyne spoločnosti nevyhovujúce z hľadiska príjazdu smetiarskeho vozidla.

Mestská časť zo svojej pozície nemá povinnosť hľadať miesto pre stojisko zberných nádob, ktoré prislúcha bytovému domu. V záujme riešenia tejto problematiky a verejných priestranstiev sa však vždy snaží pri takýchto žiadostiach vychádzať v ústrety a pri zohľadnení faktov vytypuje miesto na zberné nádoby, ktoré sú zariadením pre hlavnú stavbu, teda pre bytový dom.

V tomto prípade správca uvádza, že toto miesto nie je dobre určené, keďže sa k zberným nádobám vozidlá OLO, a.s. kvôli parkujúcim autám nedostanú.

V danej veci oddelenie životného prostredie a územného rozvoja osloví kolegov z dopravných referátov za účelom zabezpečenia dopravného značenia „Zákaz státia“ v miestach, kde by mohlo dochádzať ku kolíziám.

Nateraz, po preverení stavu, aj s ohľadom na ochranu drevín, nevidíme iné vhodné miesto, pričom súčasné umiestnenie je v rozpore s cestným zákonom.
Kto? Oddelenie životného prostredia a územného rozvoja
Kedy? október/november 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
30. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Správca komunikácie vo svojom vyjadrení uviedol nasledovné:
- Predmetné miesto sa nachádza v parkovacej zóne, kde autá môžu stáť len na vyznačených parkovacích miestach.
- Vodiči, ktorí stoja mimo týchto vyznačených miest, porušujú pravidlá cestnej premávky a v takýchto prípadoch je potrebné kontaktovať mestskú políciu.
- Ulica Osuského podľa aktuálnych vodorovných dopravných značiek spĺňa šírkové parametre pre pohyb zvozovej techniky OLO.

Z uvedeného dôvodu MČ trvá na svojom odporúčaní, vybudovať KS na časti pozemku reg. „C“ KN parc. č. 1194 v k.ú. Petržalka, na existujúcej spevnenej ploche.
Kto? referát územného rozvoja a GIS
Kedy? november 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania