K Železnej studienke-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý
meno
Ivan S 20. augusta 2023

Dobrý deň, v bytovom dome na ulici: K železnej studienke 28, sa vďaka práce oproti cez cestu, kde sa vykonáva stavba bytového domu nieje možné existovať ani cez víkend.
Máme pozatvárané všetky okná, a máme pocit ako by sme boli priamo na stavbe.
Celý dom sa trasie (opakujem, hlavne cez víkend) bývajú to rodiny s malými deťmi, a nedokážu mať kľud ani cez víkend vďaka prebiehajúcej novej stavbe.

20. august 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
22. august 2023

Notimportant

A to preto, že Staré Mesto dovolilo stavebné práce aj cez víkend. Predtým boli zakázané v sobotu od 16,00 do pondelka rána...
Treba konečne obnoviť VZN a v celej BA
Bohužiaľ, tisíckrát konštatované, developeri majú navrch!
05. september 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Staré Mesto
12. september 2023

Notimportant

od 20.aug ani ťuki ťuk ? Staré Mesto ...
12. september 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
09. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za neskorú reakciu a ďakujeme za podnet.

Vyhláška č. 549/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí okrem iného určuje tzv. nočný kľud, a to od 22.00 hod. do 6.00 hod., kedy nie je prípustné prekračovať prípustné hladiny hluku. Vyhláška pritom nerozlišuje medzi pracovným dňom a víkendom, stavebné práce je teda možné vykonávať v akýkoľvek deň mimo času nočného kľudu.

Stavebný úrad/orgán štátneho stavebného dohľadu môže konať v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanovuje stavebný zákon. Stavebný úrad nemá kompetencie v zmysle stavebného zákona obmedzovať alebo zakazovať stavebnú činnosť v čase pracovného pokoja a nočnom čase a nemá kompetencie vykonávať kontrolnú činnosť nad dodržiavaním ustanovení osobitných predpisov ani všeobecne záväzných nariadení.

Spomínané všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Staré Mesto aj o ochrane verejného poriadku v súvislosti so stavebnými, rekonštrukčnými a udržiavacími prácami muselo byť zmenené. Ustanovenia § 6, ktoré zakazovali vykonávať stavebné, rekonštrukčné a udržiavacie práce v čase pracovného pokoja a nočnom čase museli byť po vykonaní prokurátorského dozoru z všeobecne záväzného nariadenia vypustené.

V prípadoch, že sú stavebné práce vykonávané v čase nočného kľudu, prosíme obyvateľov kontaktovať príslušníkov mestskej polície na bezplatnom čísle 159. Ak je predpoklad, že sú pri stavebných prácach prekračované maximálne prípustné hodnoty hluku, ktoré stanovuje vyhláška č. 549/2007 Z. z. Ministerstva zdravotníctva, kontrolu dodržiavania platnej legislatívy zabezpečujú lokálne regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Vzniknuté nepríjemnosti súvisiace s prebiehajúcou stavbou nás veľmi mrzia.
Ďakujeme veľmi pekne za Váš čas a pochopenie.
S pozdravom,

Samuel Zahradník

Koordinátor podnetov
Referát komunikácie
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
www.staremesto.sk
09. október 2023

Notimportant

alibizmus.

Obnovte VZN tak, aby bolo v prospech obyvateľov alebo dajte do stavebného povolenia podmienky, ktoré zohladnia pokoj a komfort obyvatelov...nie developerov !

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania