Neuveriteľne zanedbaný dvor, smeti zo smetiakov a rozbitá cesta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Silvia 13. mája 2015

Situácia v srdci Bratislavy už prerástla všetky tolerovateľné medze. V blízkosti Dullovho námestia v Ružinove, na ulici Košická 30 je dvor, ktorý pôvodne slúžil ľuďom. Teraz je tu vychodená tráva (hlina a bahno), rozbité cesty a chodníky a nezabezpečené smetiaky, ktoré sú rozfúkané po okoli. Útočisko bezdomovcov, ktorí radi hľadajú poklady v smetiakoch a spolu s holubmi radi roznesú smeti.
Prosíme:
-opravu okolia (cesta, chodník, trávnik, lavičky)
-klietku na smetné koše

20. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Bytový dom má umiestnené kontajnery na verejnom priestranstve, preto ste povinní zabezpečiť čistotu a poriadok podľa § 4 ods. (2) VZN mestskej časti Ružinov č.1/2003 o dodržiavaní čistoty a poriadku, nakoľko: „každá fyzická alebo právnická osoba zodpovedá za konanie, ktorým sama spôsobí alebo inému umožní spôsobiť znečistenie alebo iný neporiadok, ktorý má vplyv na vzhľad, či prostredie mestskej časti“.
Podotýkame, že umiestnenie stanovišťa kontajnerov na území Mestskej časti Bratislava Ružinov sa riadi podľa § 5 ods. (6) všeobecne záväzného nariadenia Mestskej časti Bratislava Ružinov, t.j. každá fyzická a právnická osoba je povinná umiestniť nádoby na odpad vo vlastnom objekte (zariadení) alebo v stanovišti nádob na odpad na vlastnom pozemku. Ak to nie je možné, hlavné mesto v spolupráci s mestskou časťou určí stanovište na umiestnenie zberných nádob alebo kontajnerov, ktoré musí vyhovovať hygienickým, estetickým a protipožiarnym požiadavkám s pevným základom a nesmie vytvárať prekážku na pozemnej komunikácii (§ 3 ods. (2) písm. a) VZN hlavného mesta SR Bratislavy č.6/2004 o nakladaní s komunálnymi odpadmi).
Financovanie budovania stanovišťa kontajnerov si musia vlastníci bytov zabezpečiť sami. Súčasne odporúčame doriešiť majetko-právne vzťahy k pozemku pod kontajnermi.
Zároveň upozorňujeme, že stojisko kontajnerov je drobná stavba a je charakterizovaná v § 139b ods.(5) písm. a) stavebného zákona ako zariadenie na nádoby na odpadky, ktoré má doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu, pre ktorú je stavebník povinný splniť ohlasovaciu povinnosť.
K úprave okolia uvádzame: predmetné pozemky sú vo vlastníctve Hlavného mesta a v správe mestskej časti. Náš dodávateľ vykonáva pravidelné čistenie plôch, v prípade nedorobkov vyzveme nášho dodávateľa, aby zabezpečil odstránenie nedorobkov po čistení. V prípade vyjazdenia zelene autami vieme zabezpečiť osadenie kameňov do zelene a prípadné zatrávnenie chýbajúcich plôch. Odporúčame obrátiť sa na náš referát životného prostredia so žiadosťou a upresnením ohľadne zatrávnenia, príp. umiestnenia zábran.

kancelária starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania