Martina Granca-znečisťovanie-pôdy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Tami 05. februára 2024

Na ul.M.Granca 46 cca.50m od Just lovely kaviarne pri dome Pekna Vyhliadaka 2, hned ako konci udrziavana travnata plocha a plot je umelo vytvorena vodna nadrz na zber dazdovej vody, t.j. umelo vytvorene jazierko, ktora moze byt nebezpecne pre male deti, kedze sa na trave hraju, hlavne pri navsteve kaviarne. Rovnako sa tam hromadia odpadky. "jazierko" je momentalne dost velke a hlboke a ukryva vyvedene ruru pod vodou s dost velkym priemerom, tak je pravdepodobne, ze developer Zahradnych vil, Vila Rustica a Pekne vyhliadky si takto lacno odbil povinnost odvodu zrazkovej vody. SU si to zjavne pri kolaudaciach "nevsimol!" Urcite to nie je v projekte rozvoja tejto oblasti a developer na vybudovanie jazierka nemal povolenie. Oblast je potrebne nie len vycistit, ale aj zabezpecit pred urazom.

05. február 2024

Tami

Ziadam SU, aby tento podnet bral SU ako namietku pri kolaudacii Vila Rustica, ci predmetne jazierko nezbiera vodu z celej ulice, ktoru vybudoval ten isty developer. V roku 2018 tu bol aj podnet na presetrenie zapachu v oblasti z dovodu kontaminacie oblasti z byvalej skladky odpadu a odpadu z kafilerii, na mieste, kde sa stavalo a zbieranie dazdovej vody v oblasti, kde je odpad z kafilerie moze sposobit zbytocnu kontaminaciu pody a oblasti. Zbierat vodu na byvalom smetisku je hotova enviro katastrofa a SU a MU urad musi mat znalost o povode tejto oblasti a SU musel predsa stavby povolovat aj s patricnymi enviro studiami a byt obozretny, kam developer mieni vodu nasmerovat a odvadzat!
19. február 2024

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Anna Uhrová
[email protected]
21. február 2024

Odpoveď samosprávy

Na základe tohto podnetu Stavebný úrad vykonal šetrenie s nasledovnými zisteniami:
Ako je všeobecne známe v tejto lokalite sa nachádza rôznorodá navážka najmä stavebného odpadu pochádzajúca z výstavby sídlisk KBV Karlova ves, Dúbravka a Lamač v 60-tych a 70-tych rokoch minulého storočia. Terén je dosť nerovný s výškovými rozdielmi niekoľko metrov, zarastený náletovou zeleňou pričom nad terén vystupujú rôzne panely, rúry a iné stavebné prvky. Pôvodne tu bolo prirodzené odvodňovacie údolie tejto časti Dúbravky. V priestore navážky medzi terénnymi prevýšeniami vznikli viaceré miesta, ktoré sa postupne zaplnili zrážkovou vodou a vytvorili väčšie alebo menšie vodné plochy. V týchto vodných plochách sa rovnako nachádza stavebný odpad vrátane rúr, panelov a podobne.

Developer dotknutého projektu pri výstavbe zrekultivoval a odstránil na svojich pozemkoch túto skládku (až po koniec udržiavanej plochy ako sama píšete) čím vytvoril pre obyvateľov a návštevníkov bezpečný a vhodný priestor na aktivity. Ďalej ako na hranicu pozemkov vo svojom vlastníctve nemohol zasahovať a ani stavebnou činnosťou nezasahoval. Developer za hranicami svojich pozemkov nerobil žiadne stavebno-technické zásahy a žiadnu zrážkovú vodu do jazierka neodviedol. Zrážkové vody zo všetkých projektov v Dúbravke, vrátane tohto, sú riadne odvádzané do verejnej kanalizácie. Stavba je postavené v súlade so stavebným zákonom, predloženou projektovou dokumentáciou a platnými zákonmi. Obvinenia uvedené v podnete voči developerovi a nášmu stavebnému úradu o konaní v rozpore so zákonom sú nepravdivé a žiadame pisateľa podnetu, aby sa ich v budúcnosti zdržal.

Celé predmetné územie skládky medzi Saratovskou a touto lokalitou je zarastené náletovou zeleňou pod ktorou sú zvyšky navážky. Územie je vo vlastníctve Hlavného mesta Bratislava a viacerých drobných súkromných vlastníkov. Povrch skládky a stavebný odpad na nej sa nachádzajúci sú nebezpečné a deti bez dozoru rodičov by si tam určite hrať nemali. To je ale zodpovednosť samotných rodičov.

K doplneniu podnetu z 5.2.2024:
Mestská časť oznamuje, že Stavebný zákon presne určuje ako prebieha stavebné konanie, pokiaľ má žiadateľ akékoľvek námietky voči kolaudácii je povinný postupovať v zmysle Stavebného zákona.
Kto? Stavebný úrad

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
21. február 2024

Tami

v odpovedi od pana Bagara z MU sa uvadza len ako je vseto " v poriadku" z hladiska stavebneho zakona a teda MU vobec nezaujima problem znecistenia oblasti stojacou vodou, ktora je tam z dovodu terennych uprav developera. SU ani nijako nepodlozil povod vyvedene rury, z ktorej teda doteka voda do tato umelo vytvoreneho jazierka. Nech teda podlozi, kedze robil setrenie, ze ta rura je teda stavebny odpad len a teda nech nezavadza MU, ze vsetko je tam ako povodny odpad, ked ruta trci pod nanosom zemi po terennych upravach.
pan Bagar sa len nepodlozene snazil vo svojom vyjadreni obhajit SU, ale aby sa zameral na vycistenie oblasti a bezpecnost deti a zvierat, to dako slo do stratena, takze MU vobec nedba ani len na cistotu sidliska. Nerovny teren je sposobeny, alebo teda znasobeny cinnostou developera, zbytocne sa tam hromadi voda a sposobuje priesaky mozno aj do blizkeho domu.
21. február 2024

Tami

prosim pana Bagara aj doplnit datum, kedy setrenie prebehlo a ci je k tomu aj zapis vyhotoveny aj s dokazami, ze teda je vsetko len pozostakom neslavnej historie skladky na tomto mieste a teda ci aj nejaka znalecka studia, ze oblast nie je zaplavena cinnostou masivnej vystavby developera na mieste, kde bola kedysi len zelen a zahradky a teda voda nema kde siakat.
ak by bola spravne odvodene zrazkova voda zo Zahradnych Vil a Vila Rustica, tak by sa na tomto mieste tak nezhromazdovala

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.