Námestie hraničiarov-nevhodne umiestnený kôš

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený

Kontajnery zaberajú dve parkovacie miesta. Pár metrov ďalej na zákrute je voľný priestor na kontajnery.

14. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Možnosti riešenia situácie už preverujeme u kolegov a kolegýň.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? február 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
14. február 2024

C K

Kontajnery by určite nebali byť na ulici voľne, je to porušovanie VZN, ktoré ale MČ nijako nevymáha, preto to vidíte skoro pri každej druhej bytovke Petržakly.

Žiaľ, kontajnery nemôžu byť ani na bielom šrafovaní, to je tam kvôli tomu, že to nie je zákruta, ale križovatka, preto tam nesmie stáť ani biely Ford. Nakoľko sa jedná o zónu PPS a nie PAAS, tak ani to sa nevymáha, aby bolo dodržané dopravné značenie, ktoré sa takto zodiere skôr a bude ho potrebné zasa obnoviť.
16. február 2024

Odpoveď samosprávy

Podnet naša pracovníčka preverila v teréne.

Na miestach vyhradených pre parkovanie motorových vozidiel sú umiestnené nádoby na komunálny, triedený a biologicky rozložiteľný odpad. Vyzvali sme správcu bytového domu, Bratislavskú správcovskú spoločnosť s.r.o. so sídlom v Bratislave, aby v čo najkratšom čase premiestnil nádoby na odpad na príslušné kontajnerové stojisko, ktoré prislúcha bytovému domu na Námestí hraničiarov č. 27-29.

V súlade s ustanoveniami cestného zákona je nevyhnutné, aby mal správca bytového domu povolenie zvláštneho užívania miestnej cesty, vydané cestným orgánom v prípade, ak kontajnery neodstráni z miestnej komunikácie. Bez tohto povolenia ide o porušenie zákona č. 135/1961 Z. z. o pozemných komunikáciách. Preto sme vyzvali správcu, aby bezodkladne odstránil nádoby z cesty a umiestnili ich na stojisko, ktoré je zabezpečené bránou.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? február-marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
17. február 2024

C K

Bolo by zaujímavé uviesť, či má právomoc MČ za porušovanie predpisov, ktoré boli spomenuté niekomu vôbec MČ udeliť sankciu. Ak nie, aký orgán takúto právomoc má. Ak áno, či už niekedy takúto sankciu udelila. Podľa vzhľadu Petržalky má každá druhá bytovka povolenie zvláštneho užívania miestnej cesty.
21. február 2024

C K

Okrem 135/1961 Z. z. je to predsa aj porušenie VZN o čistote, čo má v kompetencii Mestská časť - odpoveď od MČ nie je postačujúca, pôsobí, že sa chce zbaviť zodpovednosti za verejné priestranstvo.
25. február 2024

C K

Prosím o zverejnenie VZN, ktorým sa MČ Petržalka riadi vo veci umiestnenia smetných nádob.
27. február 2024

C K

Petržalka takéto VZN nemá?
28. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

úplné znenie všeobecného záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 2/2014 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti Bratislava-Petržalka nájdete tu: https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2022/04/uplne_znenie_VZN_2_2014.pdf
Kto? Referát komunikácie
Kedy? 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
28. február 2024

C K

Ďakujem.

V zmysle §8 Sankcie :

(2) Právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá poruší toto nariadenie, môže mestská časť uložiť pokutu podľa osobitného predpisu.6)

Vo vzťahu k §4 Dodržiavanie čistoty a poriadku na nehnuteľnostiach a v ich okolí:

(1)Vlastník, nájomca, užívateľ alebo správca je povinný udržiavať priľahlý pozemok a príslušenstvo k svojej nehnuteľnosti, najmä kontajnerové stojiská tak, aby svojim stavom (napr. plochy znečistené odpadom anorganického a organického pôvodu, nepokosené plochy, nevyhovujúci technický stav) nenarúšala vzhľad a prostredie mestskej časti a neohrozovala zdravie a bezpečnosť občanov.

(5)Zberné nádoby alebo kontajnery nesmú byť umiestnené na chodníku, okraji komunikácie, ani na inom verejnom priestranstve, okrem nevyhnutne potrebného času pred ich odvozom alebo vyprázdnením.




Plánuje MČ nejaké konanie, hoci symbolické? Ak nie, prečo nie?
28. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

opatrenie máte uvedené vyššie:

...Preto sme vyzvali správcu, aby bezodkladne odstránil nádoby z cesty a umiestnili ich na stojisko, ktoré je zabezpečené bránou.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? február-marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
29. február 2024

C K

V takom prípade, a síce postup v zmysle § 20 Cestného zákona ohľadom prekážok na komunikáciach prosím doplniť, aký termín bol určený Cestným správnym orgánom, po ktorého prekročení sa pristúpi k udeleniu sakncií. Termín nemôže byť "február-marec 2024" - je to termín, po ktorom má zmysel dodať vecný komentár k podnetu, či bol vyriešený.

Existuje nejaký dôvod, prečo sa nepostupovalo prednostne podľa VZN, kedy sú sankcie nižšie?
29. február 2024

C K

Pre úplnosť prosím aj potvrdenie, že správcom tejto miestnej cesty vrátane vyobrazeného úseku v podnete je MČ Petržalka.
01. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Po preverení u kolegov, bytový dom na Námestí hraničiarov č. 27-29 nevlastnil doposiaľ kontajnerové stojisko, momentálne má vo výstavbe noví stojisko a podľa poslednej informácie z pondelka 26. 2. 2024 bude toto stojisko dokončené približne do 14dní. Následne presunú nádoby na stojisko.

Situáciu ešte preveríme v teréne a budeme ju monitorovať.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
01. marec 2024

C K

A z akého dôvodu ignoruje MČ Petržalka platné zákony a zbavuje sa svojej povinnosti neodkladne konať a nie iba monitorovať? Jedná sa o neznalosť legislatívy? Nedostatok poverených a kvalifikovaných osôb, príp. iné dôvody?
02. marec 2024

C K

Podľa § 43 ods. 1 zákona 8/2009 Z. z. týmto žiadam MČ Petržalku ako správcu komunikácie túto bezodkladne odstrániť. Lehota stanovená zákonom od zistenia a následnej výzvy už uplynuli.

Ďakujem, že sa svojím povinnostiam bude samospráva s plnou vážnosťou venovať.
02. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

postup riešenia podnetu bol opísaný vyššie.

Finálne stanovisko bude pridané po presune nádob do nového stojiska.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
02. marec 2024

C K

MČ Petržalka nepovažuje za podstatné plniť si svoje zákonné povinnosti? Vyššie spomenutý postup je v rozpore so zákonom 8/2009 Z. z., v ktorom MČ vystupuje ako správca komunikácie a má povinnosti, ktoré si nesplnila.
02. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

poupravím informáciu od kolegyne.

Umiestnenie zberných nádob nie je v kompetencii MČ a podľa VZN hl.m. SR BA č.18/2023 o nakladaní s KO a DSO, je to povinnosť pôvodcu a držiteľa odpadu, teda vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Podľa znenia ustanovenia §5 ods. 2 písm. d) je pôvodca povinný „ukladať zmesový odpad do zberných nádob/kontajnerov umiestených výlučne na stanovištiach určených projektom v stavebnom konaní, príp. na základe súhlasu vlastníka pozemku alebo v prípade budovania stojiska na základe ohlásenia drobnej stavby na stavebnom úrade; miesto sa uvedie v písomnom potvrdení o dodaní a prebratí zbernej nádoby/kontajnera podľa § 6 ods. 5 tohto nariadenia,“.

Vzhľadom na toto znenie VZN a prax si dovoľujeme predpokladať, že správca nehnuteľnosti nedisponuje žiadnym dokladom, ktorý mu umožňuje umiestnenie KS na komunikácii. V určitom čase síce VZN o nakladaní s KO a DSO hlavného mesta riešilo umiestňovanie KS určením hlavné mesto (napr. §5 ods. 2 písm. d) VZN č.4/2016 hl.m. SR BA – „ukladať zmesový komunálny odpad do zberných nádob/kontajnerov umiestených výlučne na stanovištiach určených hlavným mestom a označených v písomnom potvrdení o prebratí a dodaní zbernej nádoby/kontajnera podľa § 6 ods. 5 tohto nariadenia,“ ), avšak zmenami došlo k vypusteniu tohto ustanovenia.

V prípade, že správca nepremiestni nádoby na odpad do nového KS, referát životného prostredia vyčerpá všetky nástroje na vyriešenie odstránenia týchto nádob. Z hľadiska ŽP nejde o porušenie žiadneho predpisu v súvislosti s vyššie uvedeným VZN hl.m. SR BA č. 18/2023.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
02. marec 2024

C K

Pán Pavlík, ďakujem za úprimnú snahu zodpovedať podnet - verím, že to tak je.

Problém v celej odpovedi vyššie spočíva v tom, že MČ nevedome - tiež verím, že to tak je - nedbá aj všetkých ostatných právnych predpisov, ktorých je potrebné sa držať. V prvom rade, zákony sú nadradené VZN, v ďaľšom, pokiaľ zákony nestanovujú výnimku pri stanovenom postupe, ak už sa postupuje v súlade s iným predpisom, platia všetky súčasne, je nutné dodržať všetky súčasne.

Pôvodne spomenutý 135/1961 Z. z. v tomto prípade je bezpredmetný, zvláštne užívanie sa na takéto niečo nepovoľuje, to by musel byť napr. dočasne konajúci sa festival, atď.

Následne citované VZN alebo nemožnosť postupovať pre MČ Petržalka v tomto ohľade nezbavuje MČ Petržalka povinnosti zo zákona 8/2009 Z.z., § 43 ods. 1:

Kto spôsobil prekážku cestnej premávky, je povinný ju bezodkladne odstrániť. Ak to neurobí, je povinný ju bezodkladne odstrániť na jeho náklady správca cesty.

Podľa tohto zákona je MČ Petržalka odstrániť na svoje náklady prekážku z komunikácie - mimo komunikáciu.

Občania majú nárok vedieť, prečo MČ nedodržuje zákony, a to všetky, ktorými je povinná sa riadiť.
02. marec 2024

C K

Pre zamedzenie nedorozumení a vôbec zníženie komunikačnej záťaže by som ešte rád dodal, že zákon 8/2009 Z.z. sa v tomto ohľade vzťahuje na všetky prekážky, nielen vozidlá a všetkých osôb, nielen vodičov (§ 1).

Ďalej, podľa tohto zákona sa rozumie "prekážkou cestnej premávky všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov" (§ 2, ods. 2, písm. r). A do pojmu jazda spadá aj vchádzanie na krajnicu pri zastavení a státí (§ 9 ods. 2), pričom krajnicou sa rozumie "časť cesty od kraja vozovky po kraj cesty" (§ 2, ods. 2, písm. i), teda miesto na fotografii, kde sú t.č. umiestnené smetné nádoby na parkovacích miestach.

Nakoniec podľa § 138, ods. 1, písm. d, neodstránenie prekážky (aj bez výzvy), je správnym deliktom.

Prosím MČ Petržalka o nedokladné konanie v zmysle uvedeného.
03. marec 2024

C K

Nakoľko vidím, že sa aktuálne reaguje aj na nevecné poznámky v iných podnetoch, prosím o vyjadrenie, či sa MČ Petržalka hodlá zaoberať porušením zákona 8/2009 Z.z. vo veci tohto podnetu.

Tiež to znamená, že podnet určite nie je správne pridelený pod Referát živ. prostredia.
04. marec 2024

Jano - Star9H6j

Petržalka (jej úradníci) sa zase predviedla neochotou vymáhania vlastných nariadení (voči určitým subjektom) + strohým alibizmom. V poslednej dobe ale nič nové... (Stači si prečítať vyjadrenie staveb.uradu ku bordelu pri stavbe na Černyševského a pod.) Úradníci mali mať takto banálnu a jednoznačnú záležitosť vybavení do 48hod. (úradníci v Starom meste to zvládnu aj rýchlejšie) odporúčam zadávateľovi podnetu volať MSP, keďže ide o viacnásobné porušenie VZN + PPP mestskej časti atď .
04. marec 2024

C K

Lenže v tomto prípade sa bavíme prakticky o porušení 2 rôznych zákonov a ďalších VZN, a to zároveň. Najjednoduchšie je samozrejme splniť si aspoň základnú povinnosť správcu komunikácie.

Podľa judikátov neodkladne v tomto prípade znamená nanajvýš 7 dní, samozrejme primerane situácii. Nezainteresovaný obyvateľ by si myslel, že to nemôže byť problém presunúť mimo cestu prakticky okamžite. Následne riešiť podľa VZN.

Takto mám ako obyvateľ možnosť pochybenie nahlásiť kontrólnym orgánom, bude udelená sankcia zasa len mne ako obyvateľovi prostredníctvom daní. Preto to uvádzam sem, ale bez reakcie. V susednom podnete pre istotu bola uzavretá diskusia s nezmyselným napomenutím, že je potrebné držať sa vecných komentárov. Aj v tomto podnete MČ prispieva všakovako možne, len nie vecne.
05. marec 2024

C K

Prosím o vyjadrenie, či sa MČ Petržalka hodlá zaoberať porušením zákona 8/2009 Z.z. vo veci tohto podnetu.
07. marec 2024

C K

Dnes je deň číslo 22 odkedy sa MČ Petržalka dozvedela o prekážke na ceste.

Prosím o vyjadrenie, či sa MČ Petržalka hodlá zaoberať svojím vlastným porušením zákona 8/2009 Z.z. vo veci tohto podnetu.
08. marec 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, C K,

informácia od samosprávy k podstate podnetu je postačujúca, opätovne vás prosíme, aby ste nevytvárali enormný dopyt na samosprávu, za posledný mesiac vašej aktivity na portáli ste vytvorili 254 prevažne dopytových komentárov - takéto množstvo nie je možné zodpovedne spracovať a zmysluplne a odborne zodpovedať.

Opakovane vás prosíme o rešpektovanie, že portál vznikol ako dobrovoľnícky projekt z iniciatívy občianskej spoločnosti a dohodnutá spolupráca so samosprávami je limitovaná personálnymi kapacitami na strane miest a obcí - prosíme, vytvorte samospráve priestor na reakcie aj iným užívateľom portálu.

Pripájam Vašu štatistiku od 7.2.2024 k dnešnému dňu, v porovnaní s aktivitou ostatných užívateľov a užívateliek portálu - za celé takmer 14 ročné obdobie fungovania portálu.

Ďakujeme.

Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]
08. marec 2024

C K

Prepáčte, ale ja podnet urgujem v súlade s platnou legislatívou v SR:

Zákon č. 8/2009 Z. z.Zákon o cestnej premávke:

§ 2 ods. 2 písm r: Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie prekážkou cestnej premávky všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov.

§ 43 ods 1: Kto spôsobil prekážku cestnej premávky, je povinný ju bezodkladne odstrániť. Ak to neurobí, je povinný ju bezodkladne odstrániť na jeho náklady správca cesty.

Podľa uznesenia Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 5 Tdo 32/2012 zo dňa 28.06.2012:

Pod pojmom bez zbytočného odkladu (bezodkladne) treba rozumieť v lehote spravidla pár dní (max. 5 - 7 dní), no určite nie mesiac.



Čo sa štatistík týka, toto je obávam sa problém OPS, pretože po zadaní už druhého podnetu mi zobrazilo, že je to viac nez 66% užívateľov. Nikde v podmienkach nie je, že jeden užívateľ nemôže mať väčší počet komentárov, nič z toho nie je spam, nie sú to opakované komentáre, mnohé sa ani netýkajú samosprávy, sú reakcie na iných diskutujúcich.

V prípade nesúhlasného stanoviska administrátora prosím o zdôvodnenie.
15. marec 2024

C K

Domnievam sa, že je na mieste pripomenúť MČ, že v lehote jedného mesiaca od zadania podnetu nevyriešila podnet v zmysle zákonných lehôt, ktoré majú byť "spravidla pár dní."

Administrátor, k Vášmu napomenutiu vyššie ohľadom množstva komentárov - aktuálne komunikujem emailami s p. Rachelovou ohľadom tzv. enormného dopytu a arbitrárne limity budem plne rešpektovať, ak sa naozaj budú týkať všetkých užívateľov, teda budú v Podmienkach. Chcem dať do pozornosti, že Vami pôvodne spomenutý limit 5 komentárov za deň nie je rešpektovaný ani napr. na Vašom leaderboarde:

https://www.odkazprestarostu.sk/ludia/24931

Užívateľ presahuje súhrnom za celé obdobie 5 komentárov denne a samospráva v Žiline je predpokladám naozaj neveľká. Tiež vytvoril prakticky 1 a pól podnetu denne neúnavne počas 5 rokov.
19. marec 2024

C K

Môžem sa spýtať, prečo je podnet stále pridelený Referátu ŽP, keď v odpovedi vyššie z 2.3.2024 k veci MČ uviedla: "Z hľadiska ŽP nejde o porušenie žiadneho predpisu v súvislosti s vyššie uvedeným VZN hl.m. SR BA č. 18/2023."

Ktorý referát má starosti odstránenie prekážky na ceste v zmysle môjho komentára z 8.3.2024? MČ nie je správcom tejto komunikácie?
20. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nádoby sú presunuté na nové kontajnerové stojisko, už nezaberajú parkovacie miesta pri ceste.

Podnet bol teda doriešený.
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
20. marec 2024

C K

Žiaľ, mesiac po uplynutí zákonom stanovenej lehoty, musím dať -1.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania