Údržba parku Námestie hraničiarov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Edita Kaiserová 29. júla 2015

Týmto chcem upozorniť na súčasný stav parku na Námestí hraničiarov po jeho neodbornej revitalizácii. Týka sa to nedokončených bezbarierových prechodov pri výmenníkovej stanici a prechod k ceste smer zástavka do mesta, neodborne ošetreného trávnika pred následným dosiatim trávy, zvýšený výskyt náletovej buriny v novozaložených záhonoch, nedostatok plochy na sedenie oproti pôvodnému stavu, chýbajúce odpadkové koše smer prechod k autobusovým zástavkám na obe smery, roztrúsené kamienky zo suchých záhonov.
Prosím o informáciu, či bola revitalizácia už skolaudovaná, kto má v súčasnosti zodpovednosť za údržbu a na koho sa je možno v budúcnosti obracať s pripomienkami a podnetmi.

29. júl 2015

Stefan

Momentalne parcik na Nam.hraniciarov vyzera skor ako burinou posiaty prales. Neviem kto toto skolaudoval ak to skolaudoval...
29. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Mestská časť prevzala rekonštruovaný park s niekoľkotýždovým oneskorením zapríčinenom aj viacerými nedostatkami zo strany dodávateľa. Pravidelnú údržbu (kosenie, čistenie, vyprázdňovanie odpadkových košov ...) v ňom bude realizovať Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka od začiatku augusta. Odborné sadovnícko-záhradnícke práce sa budú zabezpečovať dodávateľským spôsobom. Veríme, že sa situácia ohľadne starostlivosti o novorekonštruovaný park, ktorá aj nás mrzí, zlepší a že to ocenia aj jeho návštevníci a obyvatelia v jeho bezprostrednom okolí.

mestská časť BA-Petržalka
29. júl 2015

Jaroslav

Vážená mestská časť, toto ste snáď nemohli prevziať - burina výšky min pol metra prerastá v miestach, kde sú štrkové plochy - snáď tam bola daná nejaká zábrana proti prerastaniu, alebo budete každý mesiac trhať burinu? ak je to už odovzdané, prečo tam je stále tabuľa resp. kovový pozostatok tabule o umiestnení stavby? prečo sú zavlažovacie rúry viditeľné na štrkových plochách? taktiež ste neodpovedali na otázku dier pri napojení na jestvujúce chodníky...park je už pár týždňov neupravený - burina,nepokosené,všade samé špaky, porozsýpaný štrk atď. TREBA K TOMU PRISTÚPIŤ NAOZAJ SERIÓZNE OD ZAČIATKU, INAK STE TO ROBILI ÚPLNE ZBYTOČNE.
30. júl 2015

Stefan

To je taky problem:
1) vytrhat burinu - zachvilu tie vysadene polovyschnute travy alebo neviem co to je burina uplne prerastie
2) pravidelne vysypavat kose - je tam strasny bordel
3) osadit tam cedulku zakaz vstupu psov (pravidelne znecistuju vykalmi ten burinou prerasteny travnik cim este viac zhorsuju situaciu)
4) obcas to aj pokosit

Ale co norske fondy su uz porozdavane tak co tam po nejakej udrzbe, ze?
30. júl 2015

Edita Kaiserová

Oceňujem, že konečne dnešným dňom je vytrhaná burina a je vidieť pôvodnú výsadbu. Dúfam, že tak rýchlo sa dočkáme aj pokosenia trávnatej plochy a ostatných nedokončených vecí. Ak nie teraz, tak určite v budúcnosti by bolo vhodné ošetrenie pôvodného trávnika proti burine, ktorá kosením bohužiaľ nezmizne. Neviem, či k tomu prispela táto kritika, ak áno na jednej strane to teší, ale na druhej mrzí, že tí čo sú za to zodpovední nekonali skôr a tým nám dokázali, že sú opodstatnene na svojom mieste.
05. august 2015

Edita Kaiserová

Viem, že pod začiatkom augusta si každý môže predstavovať iný dátum, ale dnes je 5.8.2015 a výška buriny v nepokosenej trávnatej ploche je opäť o niečo vyššia. Stále čakám na zázrak, že už to príde.
05. august 2015

Edita Kaiserová

Dobrý deň pani Ing. Edita Keiserová,

na základe preberacieho protokolu MČ Petržalka prevzala dielo „ Rekonštrukcia parku na Námestí hraničiarov “. Z tohto dôvodu bola údržba a starostlivosť zverená MP VPS Petržalka. Pravdepodobne máte pravdu, že je to vizitka o nečinnosti MP VPS. Dňa 3.8.2015 na bol doručený list z MČ Petržalka zo dňa 29.7.2015, ktorým sa ukladá zabezpečovanie údržby a starostlivosť o parčík. Na základe zverenia môžeme zadať kosenie firme, ktorá zabezpečuje kosenie v lokalite Háje. Prísľub máme na piatok 7.8.2015, za predpokladu, že podkladový materiál nebude podmočený a kosba prebehne podľa Vašej požiadavky. Na tomto námestí je vybudovaný závlahový systém – dúfam, že v piatok ráno nebude pustený.

Prajem pekný deň R. U
05. august 2015

Edita Kaiserová

Ďakujem za informáciu. Zosúladiť závlahový systém s kosením by nemusel byť hádam problém. Je to vždy o komunikácii. Neviem, či ste videli v akom stave je trávnik, ale ja by som firme, ktorá robila revitalizáciu trávnatej plochy a pred dosevom nezlikvidovala pôvodnú náletovú burinu, ani nezaplatila. Neviem čo máte pri údržbe trávnatej plochy v popise práce, ale ja ako laik by som určite ošetril aj burinu, ktorá kosením nezmizne, iba bude postupne vytláčať trávu a tak aj ten trávnik bude časom vyzerať. Dúfam, že urobíte všetko čo je vo vašich silách, aby to postupne bol naozaj park a nie len opäť raz nedotiahnutý projekt. A ešte dúfam, že kosiť to budú väčší odborníci ako tí, ktorých vidím pri kosení zvyšných plôch v Petržalke. Parková úprava je niečo iné ako to čo rastie okolo domov. To fakt tráva nie, ale pokosená burina. Takže pevne verím, že to raz nebude aj v parku na Námestí hraničiarov.
06. august 2015

Peter

Vážený MÚ Petržalka, ešte by sa patrilo nás občanov informovať, o akú výšku zľavy išlo za nedokončenú rekonštrukciu resp. za sfušovanú robotu na rekonštrukcií, ďalej kedy budú vykonané opravy týchto nedorobkov, nakoľko, tu ide pri chodníkoch a ich prepojeniach so starými chodníkmi o vážne riziko poškodenia zdravia, zlomenie nôh apod....
Prečo nebola zmluva o dielo za rekonštrukciu námestie riešená formou finančnej zábezpeky 10-20% z ceny diela, ako to funguje pri súkromných projektoch a z tejto zábezpeky by sa hradili nedorobky, reklamácie?
Ako sa budú riešiť popraskané chodníky, ktoré v zime absorbuju vodu a po zamrznutí začnú praskať, diletačne rezy niesu všade zaplnené hmotou proti zatekaniu vody....

O údržbe ani nehovorím, burina vo výške 3/4 metra, to je hamba, v niektorých častiach treba dosiať trávu, nakoľko zo začiatku sa polievalo tak často, ze v niektorých častiach stála voda a tráva vyhnila.....
10. august 2015

Edita Kaiserová

Richard Uhrin [mailto:[email protected]]
Dobrý deň, chcela by som sa poďakovať za dodržanie sľubu o pokosení plochy. Neviem čo je vo Vašej kompetencii, ale ak by to bolo možné do budúcna zabezpečiť aj odborné ošetrenie tejto „trávnatej plochy“, aby to bol naozaj park a skutočná tráva a nie pokosená burina. Viem, že ľudia si to nevážia a aj z ich strany to nie je na pochvalu, ale treba im ukázať, že tu vieme veci urobiť tak, aby tí čo sú za to zodpovední mohli byť z našej strany aj pochválení bez toho, aby bolo treba aj takéto normálne veci vynucovať písaním na všetky strany.
Pekný deň, Edita Kaiserová
10. august 2015

Stefan

Tak momentalne je park pokoseny burina vytrhana... Ale park ako taky je plny nedorobkov, s tym uz asi ale nic nespravime.... Dalsia vec ktoru treba riesit su nedisciplinovaní psíčkari ktorí venčia psov na trávnatých plochách, hodila by sa tam tabula zakaz vstupu zo psom. a taktiež park v noci navstevuju ludia s cielom konzumovat tam alkohol, hodila by sa tam castejsia navsteva mestkej policie.
25. august 2015

Edita Kaiserová

Keďže sa pomaly končia prázdniny a tým aj čas dovoleniek, pevne verím, že kompetentní za dokončenie projektu revitalizácia parku na Námestí hraničiarov si opäť nájdu čas a budú sa venovať dokončeniu tohto projektu, aby to nezostalo ako negatívna vizitka petržalskej samosprávy a predvolebnej snahy pána starostu.
30. marec 2016

Edita Kaiserová

Tak prvý jarný deň máme za sebou a park na námestí Hraničiarov ešte nevidel metlu, ktorá by pozametala rozsypaný štrk z betónovej plochy, ktorý sa tam dostal zo záhonou a úbohý trávnik stále čaká na ruku odborníka, ktorý by ho ošetril. Aby bol trávnik tým, čím má byť, tak sa mu treba venovať v každom ročnom období, inak bude naň stále smutný pohľad. Predpokladám, že niekto je aj za tieto veci na MU v Petržalke na svojej úradníckej stoličke zodpovedný.
Keďže sa už otepľuje, opäť sa tam začína objavovať úkaz nocľahárne na lavičkách. Predpokladám, že príslušníci mestskej polície to na námestie Hraničiarov nemajú ďaleko a budú tento stav monitorovať a zabránia tomu, aby sa ľudia museli cestou cez park na námestí Hraničiarov pozerať na spiace postavy obložené nákupnými vozíkmi so svojim celým majetkom.
Myslím, že je v kompetencii mestskej polície, aby tomu zabránili a občania mali pocit, že im pomáhajú a ich aj chránia.
31. máj 2016

Edita Kaiserová

Opätovne by som chcela upozorniť na zanedbaný, nepokosený a bez zjavnej údržby, trávnik. Záhony s prerastenou burinou. Rozsýpané kamienky zo záhonov. A už týždeň neodvezená kopa pohrabaného odpadu presne pred výmenníkovou stanicou. Táto investícia by si zaslúžila pravidelnú údržbu.
08. september 2018

Martin U

Údržba parku je okrem polievanie a vyberania košov prakticky nulová. Vyhádzaný štrk, špinu a rozbité sklo popri murikich nikto nepozametá. A tobôž nie pod lavičkami ktoré už tiež potrebuju natrieť. Som zvedavý ako by boli spokojní ľudia z nórskych fondov keby prišli na kontrolu.
07. marec 2019

Martin Uváček

Od septembra 2018 sa nič nezmenilo. Ani po voľbách. Údržba parku je okrem polievanie a vyberania košov prakticky nulová. Vyhádzaný štrk, špinu a rozbité sklo popri múrikoch nikto nepozametá. A tobôž nie pod lavičkami ktoré už tiež potrebuju natrieť. Som zvedavý ako by boli spokojní ľudia z nórskych fondov keby prišli na kontrolu.
07. marec 2019

Martin Uváček

Chcem týmto požiadať admina za Petržalku o opätovné preposlanie podnetu.
10. marec 2019

Odkaz pre starostu

Podnet bol opäť preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
28. marec 2019

Edita Kaiserová

Pred dvoma týždňami skupinka mužov vyzbierala nafúkaný odpad z plochy na námestí Hraničiarov. Tešila som sa, že po preposlani podnetu 10.3.2018 mestská časť Petržalka sa tomu začala venovať. Ale týmto to aj skončilo. Špina nafúkaná pri kamennom múriku za lavičkami je tam do dnešného dňa. Je už jar a trávnik ešte nevidel odborné ošetrenie. Počas pluhovania snehu, pluh prechádzal aj cez trávnik, čím ho zdevastoval. Chcelo by to doplniť aj záhony, ktoré sú na niektorých miestach už úplne prázdne. Dúfam, že stav je len dočasný a mestská časť tomu začne venovať väčšiu pozornosť. Je to šanca ukázať, že sa veci budú riešiť ináč ako počas predchádzajúceho starostu.
17. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.
Dňa 13. 08. 2019 bola za pomoci brigádnických síl na Námestí hraničiarov zrealizovaná čiastočná údržba zelene, komplexné dokončenie prác je plánované na október 2019.
04. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v parčíku na Námestí hraničiarov prebieha pravidelná údržba a čistenie pracovníkmi oddelenia správy verejných priestranstiev, ale tiež záhradníkmi z referátu zelene.
Posledné čistenie parčíku od lístia prebehlo počas tohto týždňa.
Vlani boli v lokalite zrekonštruované lavičky, bohužiaľ, pred pár dňami ich znehodnotili vandali.
Máme však za to, že o lokalitu sa staráme dostatočne, pričom na údržbu budeme dbať v pravidelných intervaloch aj v budúcnosti.

Dávid Pavlík, referát komunikácie

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania