Semafor nastavený v neprospech chodcov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Michal 28. decembra 2015

Prosím preprogramovať semafor (na križovatke Trenčianskej s Bajkalskou) tak, aby chodci mohli prejsť cez Bajkalskú v oboch smeroch na jedenkrát. Nevidím dôvod, prečo by na oboch prechodoch nemohla svietiť súčasne zelená, a síce súbežne so zelenou pre vozidlá prichádzajúce z Trenčianskej ulice. Ďakujem.

31. december 2015

Michal

Suhlasim s tymto podnetom. Semafory pre chodcov su tu zle nastavene.
04. január 2016

Michal T

Spravna rec, vzdy tu clovek caka 2 minuty kym prejde cez cestu
22. január 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Váš podnet preverilo oddelenie dopravného inžinierstva Magistrátu hl. mesta.
Križovatka Bajkalská – Trenčianska je súčasťou stredného dopravného okruhu a zároveň koordinovaného ťahu (tzv. zelená vlna) pre vozidlá, ktorý je od križovatky Račianska – Jarošova až k Prístavnému mostu a opačne (križovatka Bajkalská – Prístavná je mimoúrovňová). Preto ju nie je možné brať ako samostatnú. Každá úprava riadenia svetelnej signalizácie tejto križovatky má dopad aj na svetelne riadené križovatky v koordinovanom ťahu. Zaistenie zelenej pre chodcov tak, aby prešli cez obidva priechody pre chodcov cez Bajkalskú naraz z oboch strán a ešte cez široký stredný ostrovček by malo za následok výrazné zníženie kapacity križovatky a prerušenie koordinácie. Z dôvodu dopravného zaťaženia Bajkalskej ulice a z vyššie uvedeného nie je možné tejto požiadavke vyhovieť.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
22. január 2016

Netro

Žiadam o úpravu signalizácie tak aby počas signálu voľno z Trenčianskej (pravé odbočenie na Bajkalskú smer Prístavný most) bol na priechode pre chodcov tiež signál voľno (na oboch priechodoch, aj pri čerpacej stanici, čo je, aj pri hoteli, čo nie je), ako to býva bežne na iných križovatkách.
22. január 2016

R.Svebo

S odpovede magistrátu je teda zrejmé, že uprednostňuje dopravu automobilov pred občanmi chodcami.
Nerozumiem, prečo má isť skapacitnenie komunikácií na úrok zníženia kvality života-pohybu chodcov v meste? //či najlepšie bude podľa OKaM, keby sa ľudia bez auta ani v meste nepohybovali?//

Najprv sa urýchľoval prejazd mestom z dôvodu neexistujúceho obchvatu. Upravovali sa svetelné schémy, Trhali sa prechody chodcov cez viacprúdové komunikácie až tak, že na Račianskej pri Zváračskom ústave ostanem vysieť s kočíkom na električkovej trati, kde ma vtiahne a uväzní svetelná signalizácia. A električka na mna zvoní, rinčí, že aby som vošiel do vozovky, keď chce cezo mňa prejsť. Ako keby som ja mohol za takúto blbosť. Prečo nezvoní pred magistrátom?

Prečo, keď už obchvaty aj máme, nevrátime prechod cez komunikáciu na 1ťah?

Prečo Bratislava musí robiť niečo extra? Ani v Rakúsku, ani v iných krajinách som takéto špekulatnské a NEBEZPEČNÉ riešenia nevidel.
Neviem, či magistrát má záujem chrániť zdravie svojích občanov, alebo ich chce naopak skôr tlačiť do porušovania predpisov, kde chodec je tlačený do kúta ako zajac pred porážkou. Keď chce chodec dodržať predpisy, tak musí na prechod čakať dva svetelné cykly.
V prípade tejto križovatky, keď chce prejsť z jednej čerpačky na druhú, tak 2,5 cykla, v závislosti od smeru.
22. január 2016

Michal

Podnet rozhodne nie je vyriešený. Prosím preradiť do kategórie "Nevyriešené" alebo "Rozhodnite".
Ďakujem.
04. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ako som už vysvetlili, kvôli koordinovanému nastaveniu križovatiek nie je zmena možná. Samozrejme, zámerom samosprávy nie je komplikovať život žiadnym skupinám obyvateľstva, a vôbec nie chodcom. Tam, kde je to možné, sme preferenciu chodcov upravili, napr. naposledy na Galvaniho (podnet 23621: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/23621/nastavenie-semaforov-pri-avione).

V každom prípade, priechody pre chodcov riadené svetelnou signalizáciou majú v prvom rade zabezpečiť bezpečnosť chodcov pri prechádzaní cez komunikáciu a nie plynulosť ich pohybu.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
02. júl 2016

Michal

Nový semafor opäť v neprospech chodcov a cyklistov

Prosím na križovatke Bajkalská-Trenčianska nastaviť signalizáciu tak, aby chodci a cyklisti mohli prejsť cez Bajkalskú na jedenkrát. Ako som spomenul v podnete https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/23814/semafor-nastaveny-v-neprospech-chodcov , na oboch priechodoch môže svietiť zelená súčasne, a to vo fáze, keď vodiči z Trenčianskej ulice odbočujú vľavo. Spomenutý koordinovaný ťah (zelená vlna) sa v tejto fáze neuplatňuje ani v súčasnosti, keďže na Bajkalskej musí v oboch priamych smeroch svietiť červená. Navrhované nastavenie signalizácie preto možno uskutočniť pri zachovaní koordinovaného ťahu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania