Bezdomovci pod domom


V riešení
meno
Juraj Chudý 06. novembra 2012

Dobrý deň,
chcel by som nahlásiť podnet , jedna sa o miesto pod domami na terase za panelakmi Rovniankova 2 a 4.
Na striedačku sa tu ubytovávajú rôzne individuá, bezdomovci, navyše tu vykonávajú potrebu, o neporiadku na terase ani nehovoriac.
Navyše, pod terasou sa nachádza škôlka pre deti, ktoré tieto individuá musia dennodenne vidieť a obchádzať.
Myslím že za všetkým stojí útuluk pre bezdomovcov, súhlasím, treba im pomôcť, ale nie na úkor obyvateľov okolia. Treba s nimi spraviť poriadok. MP som volal viackrát, avšak títo bezdomovci sa tam nachádzajú stále.
Ďakujeme za pomoc

23. november 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

pracovníci sociálneho oddelenia v spolupráci s mestskou políciou pravidelne mapujú lokality, kde sa zdržiavajú občania bez prístrešia (bezdomovci). Jednou z mnohých lokalít je aj Vami spomínané miesto na terase na Rovniankovej ulici č. 2 - 4. Naši pracovníci vykonávajú detekciu aj v nočných hodinách. Pánovi, ktorý sa zdržuje na terase, sme opakovane poskytli sociálne poradenstvo a poskytli mu informácie o možnostiach ubytovania v Bratislave od útulkov (nízkoprahových nocľahární) až po ubytovne. Menovaný pomoc pracovníkov sociálneho oddelenia odmietol a stále odmieta. Počas druhej návštevy bezdomovec z terasy odišiel.

Mestskí policajti hlavného mesta SR Bratislavy budú tento priestor ešte častejšie monitorovať.

Tento rok už bola terasa Rovniankova čistená viackrát, dňa 20.11.2012 ju pracovníci VPS vyčistili znovu.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
27. november 2012

Juraj Chudý

Dobrý deň,

ďakujem za odpoveď, avšak ako sami vidíte na foto z dnešého rána (27/11/2012) pán sa tu stále nachádza: Urgencie na Mestskú Políciu a denné volanie im, zdá sa tiež vôbec nepomáhajú. Prosím Vás o nápravu, resp. náš DOM nieje ubytovňa pre asociálov.
Čo sa týka terasy, musím súhlasiť a pochváliť Mestský podnik o vyčistenie.
27. november 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ako sme už napísali, aj tomuto pánovi venujeme našu pozornosť, kým ale nie je vôľa z jeho strany, veľa toho nezmôžeme. Ak aj odíde po našom dohováraní, nezaručíme, že sa na miesto opäť vráti.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
29. apríl 2014

Odkaz pre starostu

Podarilo sa po čase problém s bezdomovcom vyriešiť?

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
22. november 2022

Odpoveď samosprávy

Podnet zaslaný na MsP dňa 22.11.2022.
Príslušníci MsP popri plnení ďalších služobných úloh zameriavajú svoju činnosť aj na riešenie priestupkov týkajúcich zabezpečenia verejného poriadku na tomto mieste, kde sa na verejne dostupných lavičkách zdržiavajú osoby bez domova, ktoré následne znečisťujú svoje okolie.
Jedným z častých podnetov oznamovaných Mestskej polícii hl. m. SR Bratislavy (ďalej len „MsP“) je prítomnosť ľudí bez domova v centre mesta, ktorá je obyvateľmi vnímaná negatívne. Je však potrebné konštatovať, že samotná prítomnosť ľudí bez domova na verejne prístupných miestach nie je žiadnym deliktom, ktorý by oprávňoval hliadky MsP, resp. Policajného zboru k ich vykázaniu z daného priestoru, pokiaľ sa nedopúšťajú konkrétneho protiprávneho konania. Najčastejšie ide o znečisťovanie okolia odpadkami, výlučkami, rozoberaním obsahu kontajnerov, rušenie nočného pokoja či občianskeho spolunažívania a pod. V takýchto prípadoch MsP môže osoby sankcionovať alebo vykázať z miesta, kde sa takéhoto konania dopúšťajú, ak je ich protiprávne konanie spoľahlivo preukázané. Preto najefektívnejších riešením v takýchto prípadoch je telefonické vyrozumenie MsP, resp. PZ na tel. č. 159 a 158. Ďalšou možnosťou je kontaktovanie pracovníkov sekcie sociálnych vecí Magistrátu hl. m. SR Bratislavy, ktorí majú zoznam pracovníkov a neziskových organizácií, ktorí sa zaoberajú pomocou takýmto osobám bez domova.
Aj napriek tomu je však problém s osobami bez domova jedným z prioritných úloh, ktorým MsP venuje mimoriadnu pozornosť.
Ďakujeme za podnet.

Ing. Marta Urbanová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania