Spaľovanie PET fľiaš a domového odpadu v rodinných domoch

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Dušan Veselý 23. februára 2016

V Rači (plošne po celej rači, kde sú rodinné domy) sa páli odpad – PET fľaše, guma a podobne. Je to cítiť vo večerných hodinách. Cez deň nie, zrejme sa tí, čo sú zodpovední za ničenie životného prostredia, obávajú odhalenie. Farba dymu by ich prezradila. Tak to robia po tme. A to napriek tomu, že je to zakázané a funguje osveta: http://www.priateliazeme.sk/spz/informacie/tematicke-clanky/nespalujme-odpady-v-domacnosti

Žiadam m.ú. Rača o bezodkladné riešenie, ide o zdravie všetkých ľudí, aj tých, čo sa len majú narodiť. Tie splodiny sú vysoko karcinogénne.
S uvedeným problémom sa obrátim aj na ministerstvo životného prostredia.
http://dusan-vesely.racan.sk/2016/01/racianski-cmudilovia.html

poznamka: fotografie sú iba ilustračné, nie preukazujúce

29. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ide o znečisťovanie ovzdušia malými zdrojmi znečisťovania ovzdušia. Uvedená problematika spadá do kompetencii Hlavného mesta Bratislavy. Podnet sme im odstúpili na ďalšie konanie a jeho vybavenie budeme sledovať.
Pre riešenie priestupku, ktorým spaľovanie PET fliaš je, potrebujú ale vedieť aspoň adresu rodinného domu, v ktorom dochádza k spaľovaniu odpadov, ktoré nie sú palivom.

Ďakujeme



Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
29. február 2016

Dušan Veselý

Akú adresu, ved je to po celej Rači!
08. marec 2016

Juraj

Uplne suhlasim. Takym majitelom by som dal minimalne 10 000 € pokutu priamo na mieste i ked zdravie cloveka sa da tazko ohodnotit. Co je to za magora, ktory dokaze taketo nieco urobit? Ten nevie, co je to za svinstvo v tom plaste? Ludia by sa uz mali bat aj pitia z tych plastov, nie ich spalovat do vzduchu !!!
Ak by sa preukazalo, ze to ludia robia, tak sa vôbec nemusime divit tym rakovinam a alergiam.
V CR prebehla diskusia ako monitorovat takýchto ludi a navrhli, ze sa budu odoberat vzorky z peci domov, kde sa pozostatky z takéhoto palenia uchovavaju velmi dlho, cize nieco podobne by som navrhol zaviest aj tu - samozrejme na v narodnej legislative. Do toho casu, by hlavne mesto a mestske casti mali propagovat vo svojich mediach, aby neboli ludia okamzite prestali so spalovanim plastov.
Ja som mal skusenost so stavbarmi, ktori palili plastove obaly z paliet a ked som ich upozornil na to, ze to nesmu robit, tak ich argument bol, ze to ma oznacenie "recyklovatelne". Rozum Vam ide na tymto zastat.
Ak toto niekto cita a pali taketo veci tak ho prosim aby to za ziadnych okolnosti nerobil, skodia svojmu zdraviu ako aj nam ostatnym....a skodia nezvratne!
22. máj 2020

Dušan Veselý

Ako to môže byť uzavrete, ked ten problem pretrvava?
22. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu životného prostredia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
17. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

samospráva nemôže konať voči neznámej osobe. Pre riešenie priestupku je potrebné mať konkrétnu osobu, s ktorou sa objasňuje priestupok, prípadne konkrétnu adresu rodinného domu, v ktorom k porušovaniu zákona dochádza.
Prípadné informácie v zmysle uvedeného poskytnite Oddeleniu životného prostredia magistrátu.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
18. jún 2020

Dušan Veselý

Srandovná odpoved. Nemá to náhodou občan objasniť a vyšetriť?
30. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

samozrejme, že riešenie neprenášame na občana. Avšak, ak niekto zistí alebo má podozrenie, že niekto spaľuje vo večerných hodinách nevhodný odpad, môže nahlásiť podnet v ktorúkoľvek hodinu Mestskej polícii.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
25. apríl 2021

Tomas

Samospráva nemôže konať keď nepozná osobu ako píšete a podľa mojich skúsenosti konať nechce keď osobu pozná.
25. apríl 2021

Tomas

Viackrát som hlásil podnet spaľovania a ak sa spaľuje v interiéry domácnosti (krb, kachle a pod.), tak 100% vám žiadna polícia ani úrad nepomôže, čo vážený magistrát veľmi dobre viete tak neviem prečo sa tu odvolávate na MP. Ak niekto spaľuje odpad na záhrade tak sa políciu niekedy oplatí zavolať, len sa nesmiete nechať odbiť. Veľakrát z vás budú chcieť spraviť blbca rôznymi výhovorkami. Prípadne buďte pripravený prísť podať osobne sťažnosť, ak nebudú ochotný prevziať váš podnet.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania