Štefánikova - sfušovaná oprava chodníka

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Peter Oravec 22. júna 2016

Chodník na Štefánikovej ulici magistrát opravil fušersky a typicky potemkinovsky. Rozbité obrubníky ostali vysunuté do cesty, asfalt okolo stromov boli zaliaty bez obrubníka, pre vzrastlé stromy ostali v asfalte chodníka úplne minimálne otvory... Pán Nesrovnal, načo je dobrá takáto robota, takáto fušerina? Komu tým chcete zastrieť zrak? Načo a komu je dobré toto divadielko, ktoré v Bratislave predvádzate?

22. jún 2016

Iva

Chúdence stromy. Nemajú vôbec priestor. Kto takúto prácu preberal od dodávateľa? To by ma zaujímalo skutočne menovite. Veď za toto musí byť zodpovedný konkrétny úradník na Magistráte. Na to nie sú nejaké normy, aký má mať strom okolo seba priestor na chodníku? Ozvite sa niekto, kto sa tomu rozumiete , nech to môžeme kontrolovať !!!!!
23. jún 2016

Stefan

Ved tu nikto nerozmysla, takto "zabetonovat" stromy. Dufam, ze nevyschnu.
30. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
ďakujeme za Váš podnet. Informovali sme o ňom správcu komunikácie, Po preverení situácie bude hovoriť s dodávateľom.

Oddelenie komunikácie a marketingu
21. september 2016

Peter Oravec

Napriek reakcii magistrátu je podnet bez zmeny a bez riešenia. Sľub magistrátu sa ukázal ako lož.
18. apríl 2018

Peter Oravec

Bez zmeny.
Prosím o preposlanie aktualizácie podnetu samospráve.
23. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.
Ďakujeme a pekný deň.


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
02. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že o stave a riešení podnetu sme diskutovali s dodávateľom, žiaľ dodávateľ v tejto veci riešenie nemá, nakoľko by v prípade zásahu došlo k porušeniu koreňov zdravého stromu.

Ďakujeme za pochopenie a pekný deň

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
07. máj 2018

Peter Oravec

Dobry den. Pan administrator, chcel by som sa spytat, preco ste uzavreli tento podnet. Som presvedceny, ze sa to riesit da a dokonca na niektorych miestach to uz mesto riesilo. Napriklad na Nam. SNP pred Uluvom alebo na zastavke elektriciek Zilinska. Nie je teda pravdou to, ze sa to neda riesit. Je to iba zle urobene a zle opravene. Bezohladne ku stromom. Dakujem za odpoved.
16. júl 2018

Peter Oravec

Dobrý deň,
pán administrátor, chcel by som sa spýtať, preco ste uzavreli tento podnet. Som presvedceny, ze sa to riesit da a dokonca na niektorych miestach to uz mesto riesilo. Napriklad na Nam. SNP pred Uluvom alebo na zastavke elektriciek Zilinska. Je lož od magistrátu, ze sa to neda riesit. Je to iba zle urobene a zle opravene. Bezohladne ku stromom. Dakujem za odpoved.
18. júl 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

súhlasím s Vami, na základe Vašej odpovede zasielam aktualizáciu samospráve.

Juraj Hurný
[email protected]
18. november 2018

Peter Oravec

Bez zmeny, bez riešenia.
Prosím o preposlanie magistrátu.
22. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie. O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme za trpezlivosť a ostávame s pozdravom


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
16. apríl 2019

Peter Oravec

Magistrát tri roky ignoruje aj tento podnet.
Prosím o preposlanie magistrátu.
13. január 2020

Peter Oravec

Magistrát tri roky ignoruje aj tento podnet.
Prosím o preposlanie magistrátu.
Pán admin, čo je tu v riešení?
13. január 2020

Peter Oravec

Magistrát tri roky ignoruje aj tento podnet.
Prosím o preposlanie magistrátu.
Pán admin, čo je tu v riešení?
18. február 2020

Tomas Mahi

Štefánikova-strom-suchý

Väčšina stromov na Štefánikovej ulici je prerastá cez otvor v asfalte, čo poškodzuje chodnik, cestu a aj strom.
08. júl 2020

Peter Oravec

Dobrý deň.
Viac ako štyri roky neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
22. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v prvom rade sme radi, že Vám záleží na zeleni v mestskom prostredí a že si všímate podmienky v akých rastú dreviny. Ako uvádzate "Rozbité obrubníky ostali vysunuté do cesty, asfalt okolo stromov bol zaliaty bez obrubníka, pre vzrastlé stromy ostali v asfalte chodníka úplne minimálne otvory..." Už 2.5.2018 Vám dodávateľ odpovedal, že "žiaľ dodávateľ v tejto veci riešenie nemá, nakoľko by v prípade zásahu došlo k porušeniu koreňov zdravého stromu" Ak rozoberiem Vašu požiadavku jednotlivo tak: A) vysunuté obrubníky do cesty by dodávateľ mohol zarovnať jedine, keby obrubník vytiahol, odfrézoval časť kmeňa a položil ho znova, čo nie je možné. (fatálne by poškodil drevinu) Riešenie posunúť obrubník do cesty nie je reálne, keďže cesta je už aj tak úzka. B) asfalt okolo stromov bol zaliaty bez obrubníka - obrubník v by pre strom v tomto prípade znamenal znova poškodenie. Obrubník sa osádza do cementového lôžka, ktoré je pod obrubníkom v ryhe tak, aby samotný obrubník držal. To znamená, že k výške obrubníka sa pripočíta cementové lôžko. Osadenie obrubníkov by malo význam len vtedy, ak by boli osadené min. 1,2m od dreviny v závislosti od umiestnenia koreňovej sústavy. Tá sa v súčasnosti dá detekovať pneumatickým rýľom. Limitujúca je v tomto prípade šírka chodníka, ktorá pri rozšírení k budove nespĺňala normu STN ktorá určuje minimálnu šírku chodníka 1,5 m. Samozrejme aj tu sa dajú aplikovať výnimky, avšak už by sme sa nerozprávali o rekonštrukcii chodníka ale o stavebnom povolení, ktoré by riešilo technické riešenie, a ktoré by bolo posúdené všetkými dotknutými orgánmi. C) pre vzrastlé stromy ostali v asfalte chodníka úplne minimálne otvory - v tomto s vami súhlasím, avšak zhotoviteľ spravil len to, že vymenil asfaltový kryt čo sám potvrdil zo dňa 2.5.2018 a nijako nenarúšal otvory, prípadne ich nezmenšoval. Tie malé otvory tam boli aj pred samotnou realizáciou pokládky asfaltu. Problematikou rozširovania otvorov pre stromy v chodníkoch sa aktívne venujeme a máme v pláne postupne zväčšovať tieto otvory, prípadne tieto otvory úplne vymeniť za súvislý pás zelene. Nie všade sa to však dá spraviť. V uličnom priestore sme limitovaný samotnou šírkou ulice, šírkou chodníkov, ciest, vstupov do jednotlivých budov, umiestnením inžinierskych sietí pre ktoré platia ochranné pásma a drevina sa do ochranného pásma umiestniť môže len zo súhlasom správcu siete. Dňa 16.07.2018 11:30 ste tu zverejnili text a foto-dokumentáciu možného riešenia podnetu. Žiaľ priložená fotodokumentácia hovorí o tom, čo je hore uvedené a to, že došlo pravdepodobne k poškodeniu koreňovej sústavy drevín. Zaslali ste 3 fotografie z ktorých nie je možné určiť o aké veľké poškodenie sa jedná. Takéto poškodenie sa môže na drevine prejaviť hneď alebo aj po rokoch (5 - 10). Takýto zásah do koreňových sústav drevín prosím hláste na Slovenskej inšpekcii životného prostredia alebo na polícii.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
22. júl 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
ďakujem za reakciu.
1. V podstate mi oznamujete, že s tým nič nebudete robiť, lebo s tým nič neviete robiť. Kladiem si jedinú otázku, a to, ako takéto prípady riešia v civilizovaných štátoch a mestách, napríklad vo Viedni. Nijakú podobnú fušerinu a bezohľadný vzťah k stromom som tam v centre nevidel. Môžete mi to, prosím, vysvetliť, ako je možné, že tam to ide urobiť rozumne a ohľaduplne k stromom, a u nás to nejde?
2. Nerozumiem Vašim slovám k mojej fotodokumentácii z 16.7.2018. Moje fotografie z uvedeného dňa zobrazujú, že to ide urobiť aj v Bratislave zmysluplne a ohľaduplne k stromom. Prvá fotografia je zo Štefánikovej, kde ste to urobili zle. Druhá fotografia je z Námestia SNP, kde ste to pred vyše rokom urobili dobre. Tretia fotografia je zo Štefanovičovej, kde ste to pred vyše rokom tiež urobili dobre (aj keď tam tie stromy napokon magistrátny dopravný podnik aj tak vyrúbal). Nechápem preto, čo to hovoríte o poškodení koreňovej sústavy drevín?
3. Nechápem Vaše slová, že mám niečo hlásiť Slovenskej inšpekcii životného prostredia alebo polícii. Ja som tu zadal podnet, Vy ho máte riešiť. Či to budete niekomu hlásiť alebo nie, to nie je moja starosť, ale je to výlučne Vaša vec.
Podnet je neriešený a ignorovaný.
S pozdravom.
Prosím o preposlanie magistrátu.
23. júl 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
pre magistrát by som chcel ešte doplniť:
Prerastená koreňová sústava stromov (vysunuté obrubníky do cesty, zničené štvorce a chodníky okolo stromov, minimálne otvory pre stromy v asfalte) nie je problémom len na Štefánikovej ulici, ale aj na mnohých ďalších uliciach v Bratislave.
Napríklad na Vajnorskej ulici to magistrát ignoruje už minimálne osem rokov:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/10530/rozbite-obrubniky-na-vajnorskej
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/2046/stromy-korene-a-obrubniky
na Kulíškovej (minimálne tri roky ignorované):
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/2046/stromy-korene-a-obrubniky
na Blumentálskej (minimálne dva roky ignorované):
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/53874/rozbite-obrubniky-stromov-a-chodniky-na-blumentalskej
na Krížnej (minimálne osem rokov ignorované):
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/1959/strom-a-zniceny-obrubnik-na-kriznej
na Lazaretskej:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/90547/lazaretska-poskodene-obrubniky-okolo-stromov
na Šancovej, Račianskej a desiatkach ďalších ulíc v Bratislave.
Ide teda jednoznačne o systémový problém mesta. Ako chcete tento problém konečne riešiť?

Pre administrátora OPS:
1. prosím Vás o preposlanie tejto aktualizácie samospráve.
2. Podnet pocjopiteľne nepovažujem za vyriešený ani uzavretý. Ak by som to pripustil, tak by som za vyriešené či uzavreté musel považovať všetky vyššie uvedené podnety. Podnet (ako aj všetky uvedené podnety) budem preto naďalej považovať za otvorený a budem ho naďalej pravidelne aktualizovať.
Ďakujem za pochopenie.
S pozdravom.
21. september 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
odporúčam na čítanie. Myslím, že ide o pomerne veľmi objektívny pohľad.

https://www.yimba.sk/clanky/bratislava-je-chudobne-mesto-tak-skoro-sa-to-nezmeni

"Rozbité chodníky, neorezané stromy, nefungujúce verejné osvetlenie, nevysypané koše. Aj to je realita Bratislavy – no nielen jej periférie, ale aj úplného centra, v dotyku s vládnymi budovami...
Úroveň verejného priestoru nie je najdôležitejším problémom Bratislavy. Je však veľmi výrečnou ukážkou toho, kam sa mesto po desaťročiach nezáujmu o zodpovedné riešenie problémov (a ich financovanie) dostalo. Mnoho z toho je zodpovednosťou jednotlivých vedení Hlavného mesta, azda žiaden primátor však nedisponoval adekvátnym rozpočtom. Každý väčší projekt viedol k drastickému ohrozeniu financií na ďalšie obdobie.
Aj preto je dnes Bratislava v Európskej únii možno unikátom v tom, ako hanebne vyzerá prostredie priamo v centre mesta – v susedstve vládnych budov a inštitúcií, ktoré majú ukazovať úroveň štátu. Pokiaľ to platí, o Slovensku to vypovedá veľmi úboho."

S pozdravom.
21. september 2023

Peter Oravec

Neriešený podnet. 7 rokov.
Prosím o preposlanie.
21. september 2023

Peter Oravec

Neriešený podnet. 7 rokov.
Prosím o preposlanie.
21. september 2023

Peter Oravec

Neriešený podnet. 7 rokov.
Prosím o preposlanie.
21. september 2023

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne zaslaný samospráve.

Ďakujem,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
19. január 2024

Peter Oravec

Neriešený a 8 rokov ignorovaný podnet.
Prosím o preposlanie.
19. január 2024

Peter Oravec

Neriešený a 8 rokov ignorovaný podnet.
Prosím o preposlanie.
19. január 2024

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím, prečo je podnet uzavretý?
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania