Premnožené bzdochy v Petržalke - Jasovská 51!

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
jana h 12. októbra 2016

Obrovske neznesitelne mnozstvo bzdoch na Jasovskej ulici cislo 51, mohli by ste prosim Vas vykonat postrek pripadne vyrubat tie stromy pod oknami kde sa premnozuju bzdochy a pavuky??otvorim okno a 10 bzdoch padne do izby,plne tesnenie a cez balkon ani nehovorim kolko ich vlezie.

24. október 2016

Odpoveď samosprávy

Podľa fotodokumentácie ide o druh chrobáka bzdocha americká, ktorej výskyt bol zaznamenaný aj na Slovensku. Inak sú bzdochy bežné chrobáky, ktorých na našom území žije asi tisíc druhov a sú potravinovo viazané na dreviny, z ktorých sajú šťavu. Na jeseň vytvárajú zoskupenia a hľadajú si miesta na prezimovanie a vtedy sa snažia dostať do bytov v blízkosti takýchto porastov. Výskyt v k. ú. Petržalka monitorujeme a pri premnožení bude zabezpečený prípadný postrek.
V prípade zasahovania konárov drevín do múrov a okien bytového domu treba žiadosť o orez prípadne výrub drevín riešiť prostredníctvom správcu bytového domu alebo zástupcu vlastníkov. Správne konanie týkajúce sa výrubu dreviny môžeme začať ako orgán ochrany prírody a krajiny v súlade so zákonom č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny na základe písomnej žiadosti, s uvedením dôvodu žiadosti (nepriaznivý vplyv na zdravie obyvateľov, tienenie, poškodovanie majetku a pod.). K žiadosti treba priložiť kópiu zápisnice so schôdze vlastníkov alebo písomný súhlas nadpolovičnej väčšiny obyvateľov.


mestská časť BA-Petržalka
14. september 2017

jana h

Opat vyskyt bzdoch cez okna.
25. september 2017

jana h

coraz viac premnozene, nonstop v celom byte. Mohli by ste prosim uz vykonat ten postrek?Dakujem
18. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe uvedeného považujeme tento podnet za uzavretý.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania