Výrub drevín na Starých gruntoch

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Uzavretý
meno
marcela 13. novembra 2016

V priebehu tohto týždňa došlo k výrubu veľkej časti lesa v blízkosti ulíc Staré grunty a Na Sitine. O čo ide?

14. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Po telefonickom overení potvrdzujeme, že predmetný výrub vykonáva spoločnosť Petring, s. r. o., ktorá bola dňa 20.10.2016 poučená, že na výrub drevín sa súhlas podľa zákona o ochrane prírody a krajiny nevyžaduje, ak dreviny rastú v intraviláne a vo výške 130 cm nad zemou dosahujú obvod kmeňa do 40 cm, u krovitých porastov do 10 m2 plochy spojitého kra (okrem plôch verejnej zelene, na cintorínoch a na území s 2. alebo 3. stupňom ochrany). Spoločnosť bola poučená, že nakoľko žiadala o vyjadrenie k výrubu drevín na pozemkoch, ktoré jej nepatria, je povinná vopred žiadať o súhlas vlastníkov predmetných pozemkov s konkrétnou činnosťou. Predmetné súhlasy spoločnosť poskytla Mestskej časti k nahliadnutiu.

Spoločnosť Petring, s. r. o. poučeniu porozumela a vykonáva čistenie pozemkov od drevín v súlade so zákonom.


Ing. Lucia Ličková
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad, Bratislava - Karlova Ves
20. november 2016

Rudolf Lacko

Takže ešte raz,tak aby tomu rozumelo aj Oddelenie dopravy a životného prostredia.
Ide sa tam stavať?
20. november 2016

marcela

Ano,ide sa tam stavat. Toto mi napisala pani z MU:
Dobrý deň,

Majú tam povolenú stavbu prístupovej cesty s inžinierskymi sieťami. Je to v súkromnom vlastníctve viacerých vlastníkov a plánujú tam stavať rodinné domy. Na tie ešte vydané povolenie nie je. Všetko je v súlade s územným plánom, žiaľ. Informácie mám od p. Ličkovej z miestneho úradu.

Zabrániť tomu zrejme nejde, i napriek petícii, čo tam bola, dá sa však regulovať hustota a výška stavieb. Skúsim ešte zistiť viac.

Asi som vás nepotešila
20. november 2016

Rudolf Lacko

Ďakujem za odpoveď,bolo to úplne jasné.Takto ale mal odpovedať MÚ v Odkaze pre starostu aj s dovetkom žiaľ.
Je to zaujímavá vec ,že tu na Slovensku je všetko v súlade so zákonom,s územným plánom a všetko sa v podstate robí pre blaho ľudí.
Nie ,nepotešila ste ma,ale asi nie som jediný.
20. november 2016

marcela

Dobry den pan Lacko,
Ja som sem polozila tuto otazku ale nakolko mi tu nebolo uspokojivo zodpovedane tak som patrala dalej. Z MU mi zaslali odpoved, ktoru som pripojila vyssie. Viac info o tom nemam, a uprimne, aj z toho co mi odpovovedali je mi dostatocne zle..... Patrala som aj po uzemnom plane KV a bolo mi oznamene, ze KV ziaden uzemny plan nema....
10. december 2016

Jena Šimková

Dobrý deň, chcem sa opýtať, kto povolil a za akým účelom, výrub veľkej plochy lesného porastu patriaceho do Líčšieho údolia.
30. august 2017

Karlovešťan

V novinách Karlovej Vsi IX/17 sa jasne píše "štátny dozor potvrdil, že vykonaný výrub drevín nebol legálny". Teda tvrdenie, že "Spoločnosť Petring, s. r. o. poučeniu porozumela a vykonáva čistenie pozemkov od drevín v súlade so zákonom." pravdivé nie je a nie je uzavretý ani podnet.
30. august 2017

marcela

Medzicasom som sa dopracovala k tomuto:
Vážení poslanci,
viacerí z Vás sa na mňa obrátili vo veci prebiehajúcich zemných prác nad Líščím údolím, so záujmom bližšie sa oboznámiť so skutočnosťami týkajúcimi sa tejto pravdepodobnej budúcej výstavby.


        Stavba "Prístupová komunikácia ku skupine rodinných domov a inžinierske siete" bola umiestnená rozhodnutím č. KV/SU/165/2014/2155/AV/VK zo dňa 16.04.2014, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 28.05.2014. Inými slovami povedané, prístupová komunikácia, bola umiestnená mojou predchodkyňou, právoplatným územným rozhodnutím z roku 2014. Predmetom územného rozhodnutia na komunikáciu boli aj siete technického vybavenia: kanalizácia, vodovod, rozvody plynu a NN.
Ale najdôležitejšou skutočnosťou pri umiestňovaní a povoľovaní tejto komunikácie je to, že predmetné územie určil na zastavanie platný územný plán Bratislavy, ktorého záväzné časti schvaľovali poslanci mestského zastupiteľstva.

        V takejto východiskovej situácii som ako starostka mestskej časti Karlova Ves, ktorá je stavebným úradom, nemohla nevydať stavebné povolenie na siete technického vybavenia. Rozhodnutím všeobecného stavebného úradu č. KV/SU/527/2015/10928/AP zo dňa 31.08.2015 bola povolená iba časť stavby "Prístupová komunikácia ku skupine rodinných domov a inžinierske siete". Konkrétne sú stavebným povolením povolené stavebné objekty: plynovod a plynovodné prípojky, VN prípojka, Trafostanica, NN káblové rozvody a prípojky, vonkajšie osvetlenie, oporný múr.

Samotná komunikácia je predmetom stavebného konania MČ BA-KV ako špeciálneho stavebného úradu podľa cestného zákona, toto konanie je aktuálne prerušené. 

Ďalšie stavebné objekty SO 02 Kanalizácia splašková, SO 03 Kanalizácia dažďová a SO 04 Vodovod a prípojka vodovodu, boli povolené rozhodnutím Okresného úradu Bratislava č. OU-BA-OSZP3-2015/7610/JAJ/IV-4912 zo dňa 27.02.2015.

V súčasnosti teda prebieha výstavba sietí technického vybavenia na základe vydaných právoplatných stavebných povolení. Neprebieha výstavba komunikácie, ani rodinných domov. Rodinné domy priľahlé ku komunikácii neboli ešte vôbec umiestnené územným rozhodnutím.

        Ako starostka a súčasne štatutárny zástupca orgánu verejnej moci nemôžem porušovať zákony a rozhodnutia mojich predchodcov, ktoré sú právoplatné a sú vydané v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a najmä s územným plánom. Pokúšam sa vzniknutú situáciu riešiť v súlade s mojim predvolebným programom a  zákonnými nástrojmi, ktoré má naša samospráva k dispozícii.

Najzákladnejší z nástrojov je územný plán zóny, ktorý obstarávame a ktorým budeme aj predmetné územie nad Líščím údolím regulovať. Regulatívy určené územným plánom Bratislavy, medzi ktoré žiaľ patrí aj funkčné využitie územia však meniť nemôžeme, tie sú záväzné. Môžeme však upraviť podrobnosti a prijať regulatívy na úrovni stavebných pozemkov. Týmito regulatívmi by sme určili pravidlá aj pre umiestňovanie rodinných domov, priľahlých k predmetnej komunikácii.
Súčasne náš stavebný úrad začal konanie o stavebnej uzávere, ktorým by sme do obstarania územného plánu zóny zabránili umiestňovaniu a povoľovaniu stavieb, ktoré by mohli ohroziť obstaranie územného plánu zóny. Pri vyhlasovaní stavebných uzáver však všetky mestské časti čelia silnej opozícii developerov, okresného úradu aj ministerstva dopravy, ktoré od istého obdobia rušia všetky stavebné uzávery vydané na územia v ktorých majú investičné záujmy vplyvní developeri.  Trúfam si povedať, že ako jediná mestská časť vynakladáme mimoriadne úsilie, aby sme uplatnili naše zákonné práva samosprávy na pozastavenie výstavby do obstarania územných plánov zón.
V súčasnosti prebieha dokonca rozkladové konanie vo veci uzávery v Karloveskej zátoke, v ktorom aj Krajská prokuratúra vyjadruje názor, že náš stavebný úrad vydal zákonné rozhodnutie a že Okresný  úrad Bratislava ho svojvoľne (arbitrárne) zrušil v rozpore so zákonom. Je to veľmi dôležitý precedens aj pre naše ďalšie územia. Po uzavretí tohto konania sme pripravení vyhlásiť uzáveru aj v Líščom údolí.


S úctou

                                                Dana Čahojová
31. august 2017

Rudolf Lacko

Bolo od začiatku jasné ,že spoločnosť Petring " všetkému porozumela ". A podľa všetkého vie ako na to.
Čo na to hovorí teraz Ing. Lucia Ličková Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad, Bratislava - Karlova Ves? Koná spoločnosť Petring v súlade zo zákonom?
16. apríl 2018

Martin

Nemali by sa vsetky podobne upravy ukoncit do konca marca? Aky druh zastavby je v tomto okoli momentalne planovany?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania