Zasa tá výzdoba

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vrakuňa

Vyriešený
meno
Outdated 02. februára 2017

Napriek tomu, že už sú Hromnice, a posledné tri mesiace bolo relatívne stabilné počasie, stále máme v polovici Vrakune vianočnú výzdobu. Vopred upozorňujem, že "zimu" nepovažujem za vhodnú výhovorku, keďže:
a) Všade inde už výzdobu odstránili.
b) čím dlhšie je výzdoba vonku, tým rýchlejšie chátra.
Posledné dni bolo mokro a čľapkanica, vhodné počasie na vytvorenie ešte viac hrdze na výzdobe, ako je dnes.
Dôkazom je detail hrdzavého zvončeka na priloženej foto, kde tiež vidno "profesionálnu opravu vrakunskej výzdoby" ktorú som podrobne popísal tu: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/35800/nefunkcne-a-neudrziavane-vianocne-osvetlenie .
Na druhej foto je z križovatky Železničná-Jedľová, kde visí ozdoba len silou vôle, stavím sa, že pri najbližšom silnejšom vetre spadne.

02. február 2017

Outdated

Jediný dôvod prečo tá žiarovková hviezda/vločka nie je celá opretá o stĺp, je prívodný elektrický kábel omotaný okolo tej zlomenej tyče. Podobný osud postihol aj ostatné ozdoby tohoto druhu vo Vrakuni. Na Železničnej a Žitavskej bolo pôvodne dokopy 8 týchto ozdôb, no po tom, čo sa zlomil tento držiak už zostane len jedna pred základnou školou na Železničnej (a 4 na dvojkrížnej).
Tento typ výzdoby má dodnes mnoho bratislavských mestských častí, napr. Biskupice a Petržalka (tu ich majú niekoľko stoviek) a nemajú tento problém, pravdepodobne na nosné tyče, ktoré sú na stĺpoch po celý rok naniesli nejaký ochranný náter. Na to už je žiaľ neskoro, keďže tie tyče už majú odhadom tak 20 rokov. Predpokladám, že do piatich rokov sa zlomí aj tá posledná (ak na ňu budú vešať výzdobu).
Čo sa týka toho detailu zvončeka, tu je popis jeho fušerskej opravy z horeuvedeného linku:
"Chcel by som opäť poukázať na extrémne nekvalitnú opravu starej výzdoby.
Na jednej ozdobe (dva zvony s mašľou) som si všimol, že nesvieti "srdce" zvona. Dôvod som zistil na druhý deň za svetla. Pri " oprave" totiž z neznámych dôvodov nedali na srdce zvona svetelného hada, a tento prešľap zakryli tak, že odsekli asi 20 cm svetelného hada a prichytili ho na neozdobené miesto.
Pre laikov pripomínam, že svetelné hady sa nedajú rezať na ľubovoľne malé kúsky (obvykle sa dajú rezať úseky dlhé 1 meter) a kvôli tejto "záplate" zrejme zničili zvyšnú časť svetelného hada. Vzhľadom k tomu, že takýto úlomok je nefunkčný, pravdepodobne tak spravili preto, aby si neozdobenú časť nikto kompetentný nevšimol a neobúchal im to o hlavu.
Nepredpokladám, že by si také niečo niekto všimol, alebo že by to kazilo dojem z ozdoby. Chcem len poukázať, že oprava Vrakunskej výzdoby bola zverená úplným amatérom, ktorý nezvládnu ani len takú primitívnu úlohu, akou je prichytenie plastovej bužírky na kovovú konštrukciu bez toho, aby to pokafrali (či už použitím bielych LED na všetku výzdobu, použitím nízkokvalitných LED (v prvej fáze cca 2011) alebo plátanie nepodarkov à la Mr. Bean).
Dúfam, že táto závada bude odstránená na náklady toho, kto to urobil. Ak sa objaví aj budúcu sezónu, podám zvlášť podnet."
02. február 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Technika, ktorou sa osvetlenie montuje a demontuje má poruchu. Máme informáciu, že opravená bude v priebehu tohto týždňa, nanásledne budeme pokračovať v odstránení osvetlenia.
Za pochopenie ďakujeme.
S úctou

Martin Kuruc
starosta
03. február 2017

Jaro

Michal, Michal, mať tak tvoje starosti.
05. február 2017

Outdated

Ha, :-) nezabúdajte, že výzdoba a jej oprava tiež potrebuje peniaze z rozpočtu, a keďže Vrakuňa má naplánované každoročne "obohatiť" výzdobu ročne o 20% (alebo tak nejako), znehodnotenie výzdoby sa môže slušne predražiť, navyše väčšina vrakunskej výzdoby je staršia ako 15 rokov, pričom jej konštrukcia nijako výrazne udržiavaná nebola a hrdzavie, a svietiaca časť bola "obnovená" veľmi odfláknuto. Hrozí teda, že sa tu budú zbytočne míňať peniaze na nové prvky alebo opätovnú obnovu (alebo sa počká, kým sa rozpadne sama). Na Slovensku stále veľa obcí nechápe, že priebežná údržba je spravidla oveľa lacnejšia ako žiadna údržba a následný nákup náhrady.
05. február 2017

Michal [email protected]

Ďakujem, výzdoba zmizla, zlomenú držiacu tyč samozrejme neopravili ale len odstránili. Dúfam, že cez rok hrdzu odstránia a použijú nejaký ochranný náter na jej prevenciu.
Podnet môžeme považovať za vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania