Sáčky pre psa

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý

Tento kos na sacky pre psa je casto prazdny! Zaujimalo by ma za co platim dan za psa? Akoze problem nebyval taky velky kym boli papierove sacky ale od kedy zacali tie igelitove vrecka je to ovela ovela horsie. Aj tak upratujem po svojom psovi novinovymi papiermi ale ide mi o princip - pokial niekto berie za takuto sluzbu peniaze zaujimalo by ma ktore dni a hlavne v akom case je povinny ich doplnat, aby mohol byt kontrolovany aj od obcanov, ktori by mohli nahlasovat pripadne nedostatky. Kampetentnym dakukem

02. máj 2013

Matej Orviský

Niečo podobné je aj v Piešťanoch s tým rozdielom, že mi používame papierové.
02. máj 2013

Peter

Ja nechápem. To je tak vela, ked idem vonku so psom zobrat si do vrecka zopar mikrotenovych sackov? ...
02. máj 2013

občan

Peter, ked platis nemale dane za psa cakas za tolke peniaze aspon dostatok sackov na psie exkrementy, cize z mojho pohladu- ano je to tak vela. Ocakavam, ked platim dane dostanem to, zaco platim.
03. máj 2013

Peter

občan, nejaké sačky na exkrementy nie sú to jediné, na čo sú peniaze z dane za psa využité. Môžu byť využité napr. aj na odchyt túlavých psov a mačiek, fungovanie útulkov, odstraňovanie uhynutých zvierat, atď.
A vôbec by mi nevadilo, ak by boli využité aj na iné veci, ktoré sa netýkajú domácich miláčikov, lebo sú (nielen) v BA oveľa pálčivejšie problémy, ktoré vyžadujú fin. prostriedky ako nejaké sáčky, ktoré si bez problémov môže doniesť každý sám.
03. máj 2013

Peto

Asi som sa nevyjadril jasne - toto nie je o tom ze ci si sacky viem zohnat sam alebo nie, ale o tom ze ak niekto berie za tuto sluzbu peniaze a nevykonava ju zodpovedne tak si asi tie peniaze nazasluzi a mi bez ohladu na "krizu" mozme tieto peniaze vyuzit na nieco zmysluplnejsie (v ramci domacich maznacikov, pokial uzname ze nam tie sacky netreba). A zial nezdielam ani Petrov nazor na to aby sa peniaze vyuzivali uplne na nieco ine! Na to su predsa ine dane, poplatky a podobne! Napriek tomu s nim suhlasim ze su aj ine pálčivejsie problemy v nasom meste.
05. máj 2013

obcan2

podakuj sa spoluobcanom, ktori tie sacky kradnu. Je vidiet, ze kos je udrziavany, ma ciste vrecko, je vyprazdneny a urcite tam dali aj sacky.
07. máj 2013

Peto

Je tu aj taka moznost ze nikto ten kos nepouziva lebo tam niesu ani sacky a tak je stale super cisty.
12. máj 2013

Anonym

my mame v nitre tiez papierove vrecka a zatial som nevidel ze by v nitre chybali
22. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
problém ktorý uvádzate vo svojom podnete, registrujeme už dlhšiu dobu. Mestská časti Bratislava-Petržalka v snahe zabezpečiť kultúrne prostredie pre obyvateľov umiestňovala vo svojom katastrálnom území v minulosti koše na psie exkrementy, ktoré postupne dosiahli počet 200 kusov. Z prostriedkov pochádzajúcich z poplatkov za chov psa na území Petržalky zabezpečuje ich pravidelné (počas utorkov a piatkov) vyprázdňovanie a dopĺňanie sáčkov na zbieranie exkrementov umiestňovaných do zásobníkov, ktoré sú súčasťou konštrukcie košov. Počet sáčkov, určených na jeden kôš týždenne, sa oproti obdobiu spred minulých rokov zvýšil z 50 na 100 ks. Začiatkom roka 2013, po zmene dodávateľa starostlivosti o tieto špecializované nádoby, bolo rozhodnuté o prechode z papierových sáčkov na igelitové. Tento krok bol motivovaný početnými sťažnosťami obyvateľov na rozmáčanie sa a trhanie papierových sáčkov vplyvom poveternostných podmienok. Zmena však priniesla aj negatívny jav v podobe miznutia sáčkov zo stojanov pri väčšine nádob, často v priebehu niekoľkých hodín, pričom pravidelné kontroly, uskutočňované počas obslužných dní nepotvrdili, že by sáčky do nádob neboli pravidelne dopĺňané. To viedlo nakoniec k domnienke, že určitá časť chovateľov jednoducho odoberie zo stojana miesto jedného – dvoch sáčkov k okamžitému upotrebeniu všetky alebo značný počet a vytvára si tak akési zásoby. A to aj tí, ktorí svojho psa prihláseného nemajú – teda neplnia si svoje povinnosti a neplatia daň za psa. Tento jav nás núti zamýšľať sa nad tým, ako vyhovieť obyvateľom – chovateľom, na ktorých sáčky nezvýšia. Pre všetkých spravodlivou možnosťou by mohla byť distribúcia sáčkov prostredníctvom osobného odberu určitého počtu kusov, na určité obdobie, na základe splnenej daňovej povinnosti za chov psa. V praxi by to vyzeralo tak, že občan – vlastník psa príde na miestny úrad, kde mu bude po kontrole v evidencii platcov dane za chov psa na území mestskej časti Bratislava – Petržalka vydaný balík dajme tomu 200-300 kusov sáčkov na obdobie jedného roka, pričom budú naďalej dopĺňané aj do košov rozmiestnených na uliciach. Podobný systém funguje vo viacerých mestách na území Slovenska, ktoré si ho pochvaľujú. Od tohto kroku očakávame odstránenie nutkania časti chovateľov brať sáčky, ktoré majú slúžiť všetkým, len pre seba a taktiež očakávame zlepšenie dostupnosti sáčkov pre všetkých chovateľov v spravodlivom pomere, čo v konečnom dôsledku povedie k zlepšeniu podmienok na život obyvateľov Petržalky. Veríme, že hore opísanú zmenu sa podarí uskutočniť čo najskôr a problémy s chýbajúcimi sáčkami ustanú.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk

26. jún 2013

Lýdia

My máme tak isto na Jasovskej , Žehrianskej a okolí tento istý problém. Non stop niesú sáčky pre psa. Neboli doplnené minimálne 3 týždne a kupujem vlastné sáčky na exkrementy, takže by som bola tiež zvedavá za čo platím dań za psa!
26. jún 2013

Lýdia

Peter, aký odchyt mačiek ? my máme na Žehrianskej ul. a Humenskom námestí rok premnožené mačky. Nereaguje ani MÚ, ani Sloboda zvierat. Čo ich mám začať chytať ja ? Peniaze idú bohvie kam...
08. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Každý majiteľ a ten, kto psa vedie, je povinný po svojom psovi odstraňovať exkrementy. V súčasnosti sú koše na psie exkrementy osadené v celej Petržalke v celkovom počte 230 kusov. Firma, s ktorou má mestská časť podpísanú zmluvu, dvakrát týždenne (utorok, piatok) vysýpa koše a dopĺňa novými 50-timi vreckami. Okrem toho každý majiteľ psa, ktorého má evidovaného v Mestskej časti Bratislava – Petržalka a má za neho uhradenú daň, si môže bezplatne 1 raz ročne na Miestnom úrade Petržalka vyzdvihnúť 350 ks sáčkov, takže si myslíme, že problém nebude v sáčkoch, ale skôr v samotných psíčkaroch a ich neochote rešpektovať platné právne predpisy.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania