Zastávka obsadená autom

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Matus Cupka 15. mája 2017

Na zastávke regionálnych autobusov Legionárska pravidelne stojí auto v dĺžke autobusu. V praxi to znamená, že pri otvorení stredných dverí (kočík, invalidný vozík) je manévrovací priestor necelý meter.

Chcel by som poprosiť o osadenie stĺpikov či iné riešenie tejto situácie, aby sme podporili ľudí v cestovaní verejnou dopravou.

Nemyslím si, že je normálne, aby v roku 2017 vyzerala zastávka verejnej dopravy tak, že sa ľudia tlačia na 20m2 medzi zaparkovanými autami a čakajú na svoj spoj bez prístrešku či miesta na sedenie.

16. máj 2017

Peter Oravec

Pán Čupka, tam parkujúce autá parkujú v rozpore so zákonom. Treba iba volať políciu.
Cestný zákon, § 25 ods. 1 písm. f):
Vodič nesmie zastaviť a stáť na zastávke vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb a p r i ľ a h l o m n á s t u p i š t i v úseku, ktorý sa začína dopravnou značkou pre zastávku a končí sa 5 m za označníkom zastávky, a tam, kde taká dopravná značka nie je, vo vzdialenosti kratšej ako 30 m pred označníkom zastávky a 5 m za ním; ak je priestor zastávky vyznačený príslušnou vodorovnou dopravnou značkou, platí tento zákaz len pre vyznačený priestor a priľahlé nástupište,
16. máj 2017

Matus Cupka

Nuž my sme sa tam snažili osadiť lavičku na mieste toho červeného auta. Po zdĺhavej diskusií s miestnymi na nás zavolali mestskú políciu a tá v parkovaní na zastávke nevidela problém. Kľúčová bola absencia povolenia na lavičku z našej strany.

Tiež sme sa dozvedeli, že vraj je tam tá zastávka nelegálne a tým pádom nie je možné autá z nej odťahovať. Preto sa nej dokonca fajčí. Políciu som tam neskúšal volať.
16. máj 2017

Peter Oravec

Citovaný paragraf bol zmenený doplnením slov "piľahlom nástupišti", policajti to nevedia, treba im to citovať presne podľa zákona, uviesť číslo paragrafu a konkrétny text. Ale chápem, že je to ťažké, stretol som sa tiež s tým, že to policajti nechceli uznať (na zastávke pred poštou na nám. Slobody), ale aspoň takých 20 metrov od označníka zastávky "vyčistili" od áut (aj keď zákon hovorí 30 metrov...). Však vieme, o čo ide, všeobecný šlendrián polície a klasická veta polície: "Parkovanie v rozpore so zákonom tolerované políciou". Jednoducho by som sa nedal a ak to policajti na mieste neriešia, tak by som písal sťažnosť na mestskú políciu = magistrát. S pozdravom.
18. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.

Zaparkovaný automobil na zastávke autobusov porušuje zákon č. 8/2009 o cestnej premávke.
Podnet je potrebné riešiť v spolupráci s mestskou políciou, ktorá má kompetenciu vozidlo odtiahnuť.
Osadenie stĺpikov na zastávke nie je možné, nakoľko by tiež zabraňovali nástupu a výstupu cestujúcich.

S pozdravom

Oddelenie komunikácie a marketingu,
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavym
31. máj 2017

Peter Dargaj

Mozete sa prosim vyjadrit aj k tomu, ci je naozaj dana zastavka na tomto mieste nelegalne?
Dakujem
03. január 2018

Anonymný užívateľ

Dobrý deň "Oddelenie komunikácie a marketingu",

7 mesiacov bez akejkoľvek odpovede je aj na moje pomery dlhá doba.
10. júl 2018

Janka Magdolenova

Táto zastávka tam bola osadena pred rokmi provizorne kvôli stavebnym pracam... no akosi zabudla odtial zmiznut .... o par metrov dalej v smere dopredu aj dozadu su oficialne zastavky a to také aké si pán ČUpka v roku 2017 predstavuje - krásne, s prístreskom, sedením a priestorom pre cakajúcich... . Táto zastavka je dlhodobym problémom obyvatelov domu, nemá tam co robit ! To nikoho z magistrátu netrápi ze autobusy ohrozuju bezpecnost cestnej premávky??? Navyse blokuju jazdne pruhy. Tí co tam postavaju na danej zastavke za tie roky znicili majetok obyvatelov na Legionárskej ulici a robia si tam smetisko, ktoré musi niekto upratovat, ale zjavne nie tí, co ho robia... Každá minca má dve strany milí páni.... Nehorázne je to, ze na 500 metroch su 3 zastávky! Alebo je to podla vás normálne, aby sme mali zastávku pri kazdom dome????
10. júl 2018

Janka Magdolenova

a mimochodom, na tejto zastávke sa nevystupuje... iba nastupuje...
10. júl 2018

Peter Oravec

Pani Magdolenova,
zavedením Integrovaného dopravného systému je možné na tejto zastávke regionálnych autobusov (budem používať skratku SAD) nielen nastupovať, ale aj vystupovať. Iste to nie je celkom bežné, ale je to (už) možné. Čoraz viac ľudí využíva autobusy SAD na dopravu v rámcimesta, čo dokonca SAD podporuje (napríklad z ASMN na Patrónku). Ak máte električenku, vodič Vám vydá lístok s hodnotou 0.
Paradoxne, problém s Vami spomínanou zastávkou bližšie k Račianskemu mýtu je pre autobusy SAD v tom, že (vzhľadom na to, že tu sa do autobusov skôr nastupuje) by tieto autobusy dlhšie blokovali zastávku určenú primárne pre autobusy a trolejbusy MHD. Preto sú na Legionárskej smerom von z mesta dve zastávky (jedna pre SAD a druhá pre MHD), ale smerom na ASMN stačí iba jedna zastávka (lebo sa tu spravidla z autobusov SAD iba vystupuje.
Súhlasím, treba to riešiť, možno rozšírením zastávky MHD, ktorá je bližšie k Račianskemu mýtu, aby si tam spoje MHD a SAD neprekážali.
10. júl 2018

Matus Cupka

Pani Magdolenová,

započul som, že ide len o dočasnú zastávku. Dočasná by však mala byť mnoho rokov. Samozrejme, že nejde o ideálne riešenie, ale aj zastávka pred Račianskym mýtom je v špičke obsadená stojacimi autami. Autobusy tak vykladajú cestujúcich do kríkov či medzi stojace autá.

Tento podnet sa však týka jediného parkovacieho miesta, ktoré obťažuje cestujúcich. Nezabúdajme prosím na to. Bez jediného parkovacieho miesta na povrchu zastávky v rozpore so zákonom môžeme mať funkčný priestor do času, keď sa vyrieši odsun tejto zastávky.

Mimochodom, tiež mám zastávku pod balkónom a nie som nejak extra nadšený fajčiacimi ľuďmi či množstvom odpadkov, ale niekde tie zastávky skrátka musia byť.
10. júl 2018

Peter Dargaj

Pan Cupka,

prave preto, ze ide o docasnu zastavku niekolko rokov, by sa mal primarne riesit presun tejto zastavky, ktory je hlavnym problemom, nie to jedno stojace auto na docasnej zastavke, ktore je problemom odvodenym.
V druhom rade, pri MHD zastavke blizsie pri Racianskom myte nie su ziadne predzahradky, do ktorych by ludia mohli vyhadzovat svoj bordel a cigaretove ohorky, tak je aspon trosku vacsi predpoklad, ze nebudu robit taky bordel ako robia momentalne na SAD zastavke na Legionarskej. Pretoze verte tomu, ale zjavne je pre ludi jednoduchsie "spak" zahodit do zahradky ako do odpadkoveho kosa usposobeneho "pre fajciarov", ktory sa tam nachadza.

Suhlasim s tym, ze zastavky niekde byt musia, ale tie docasne maju byt funkncne len na urcite casove obdobie, nie ako v tomto pripade, kedy sa z docasnej zastavky uz prakticky neoficialne stala zastavka trvala a nikto s tym nic nerobi aj napriek tomu, ze moznosti spojit zastavku ci uz s tou pri Racianskom myte alebo tou na Karadzicovej tu su a bavime sa o vzdialenosti do 200m v oboch pripadoch.
10. júl 2018

Matus Cupka

Pán Dargaj,

veď to je v poriadku. Riešme jej presun, ale dnes je na tom konkrétnom mieste, kde to vozidlo porušuje zákon ako aj vyššie konštatuje Magistrát. Cestujúcich predsa nemusí zaujímať právny stav okolo tej zastávky. Chcú základný štandard pre cestovanie a nie byť natlačení medzi autami, stromčekmi a plotom.

Viem si predstaviť zas obyvateľov bližšie k Račianskemu mýtu, ktorí budú tvrdiť, že im tam bude o to viac ľudí fajčiť do okien, ktoré majú priamo nad zastávkou. Pri tej SAD zastávke máte aspoň tie predzáhradky. Ideálne riešenie pre všetkých asi ťažko nájdeme.
10. júl 2018

Peter Dargaj

Pan Cupka,

samozrejme, ze idealne riesenie sa najde tazko, ale urcite nie je idealne riesenie mat 3 zastavky na useku 500m ako pise pani Magdolenova.

A co sa tyka tych predzahradiek, ak si myslite, ze su vyhodou, tak sa velmi mylite. Dym do okien ide aj tak, navyse ludia do nich hadzu ohorky a bordel.

Uvediem priklad - nasu predzahradku sme si chceli trosku zveladit a skraslit, nasadili sme do nej novy travu a kvety a este ani trava nezacala rast a uz bola plna "spakov" a smeti. Ano, mozeme si za to sami ako narod, ze sme, aki sme, ale keby tam ta zastavka nebola, nebol by ani bordel a "spaky" v nasej predzahradke, pretoze by nam pred nou nepostavali fajciaci ludia. A nebol by ani problem s autom, ktore na tom mieste parkuje.

Moja otazka je, ked riesite aj presun zastavky, aky je aktualny stav tohto problemu?
Pokial viem, bolo niekolko snah o jej presunutie no doteraz nebola ziadna ochota tuto situaciu riesit.
10. júl 2018

Matus Cupka

Pán Dargaj,

je to určite luxus, ale predpokladám, že to má nejaké rácio. Zas tú dočasnú zastávku tam nespravili preto, aby vás ako obyvateľov vytrestali. Treba skonzultovať s odborníkmi, že ktorá z troch alternatív zlúčenia zastávok bude najrozumnejšia z pohľadu verejnej dopravy. Dnes odpoveď nepoznám.

Osobne si myslím, že problém s hádzaním odpadkov by vyriešil jeden odpadkový kôš pri tom plote. Myslím, že na samotnej zastávke je nejaký kôš, ale na tej sa fajčiť nesmie. Preto ľudia postávajú ďalej, kde zas kôš nemajú. Nemusí to byť vždy o zlých ľuďoch, ale občas sa nájdu aj takí, ktorým nestačí kôš ani pod rukou.

Zatiaľ zisťujeme situáciu z pohľadu viacerých aktérov. Zatiaľ poznáme názor viacerých obyvateľov, Magistrátu je to jedno a mestskú časť v podstate vaša štvrť ani nezaujíma. Momentálne som občan ako vy, čiže nejaké čarovné páky nemám. Chcem sa týmto problémom však zaoberať, lebo po problematike ľudí bez domova v okolí a parkovaní je toto ďalšia dôležitá téma pre túto štvrť.
11. júl 2018

Peter Dargaj

Pan Cupka,

nepoznam sice vsetky detaily a moznosti zlucenia tychto zastavok, ale sedliackym rozumom mi pride najvhodnejsie zastavku SAD na Legionarskej presunut na Karadzicovu. Dovod je jednoduchy - zastavka tam je mimo cestnych pruhov takze tam stojace autobusy nebudu blokovat dopravu tak ako to je v strede Legionarskej, plus zastavka sa nenachadza priamo pod bytovkou, takze nie je ani obtazujuca pre obyvatelov prilahlych domov.
Taktiez, pokial by to bolo potrebne, je tam najlahsia moznost zastavku upravit/predlzit v pripade nevyhnutnosti (aby tam mohli stat aj autobusy MHD aj SAD)
07. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
12. júl 2021

Martin Uváček

Na stave tohto podnetu sa za tie roky veľa nezmenilo.
12. júl 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom

Barbora Kmeťová
Odkaz pre starostu
[email protected]
29. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa, že sme na podnet v minulosti už neodpovedali. Podnet sme poslali na príslušné oddelenie, ktoré vyhodnotí situáciu a navrhne vhodné riešenie.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
09. január 2023

Peter Oravec

Dobrý deň.
Myslím si, že tento podnet je vďaka PAAS vyriešený.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania