Nálety práškovacieho lietadla

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Martin Jaroň 15. mája 2013

Dobre ráno.

Som obyvateľ mestskej časti Rusovce.
Nečakal som, že budem ráno musieť volať na políciu s tým, že nám tesne nad strechami domov lieta práškovacie lietadlo (max 7 metrov).
Ctený príslušník policajného zboru mi oznámil, že nie som prvý čo tam volá a že ide o postrek proti komárom. Že ak mám nejaké sťažnosti, tak nech sa obrátim na starostu, že oni s tým nemôžu nič vykonať.

Fajn. Idem teda za starostom. "Pán starosta ako je to s tým práškovacím lietadlom čo nám tu od rána lieta nad hlavami?"

"To nám prišlo z magistrátu obráťte sa na nich. " Bez ďalšieho komentára radšej.
Tak som teda tu.

Ako je možné jednak, že sme o tom neboli dostatočne informovaní vopred a vkuse?Cez všetky dostupné mazmédiá?

Mám rodinu a spali sme pri otvorenom okne, keď to začalo nad nami lietať.
Ako som mohol zabrániť tomu neprísť do priameho kontaktu s chemikáliou, keď sme boli priamo pod lietadlom ktoré nás tým sprchovalo???
Vraj v čase leteckého "útoku" nebudú ohrozované včely...ževraj sú v úľoch. Tak to som sa pobavil.
Co iné živočíchy, čo rastliny???Čo naše záhrady??? Naša strava a voda?


Páni a panie na magistráte a zodpovední aj v meststkých častiach Bratislavy. Chceli ste učiniť zadosť ľudom čo sa sťažovali na nepríjemných komárov a aj hygienikom. To je fajn. Avšak aké sú a budú dôsledky takéhoto "vysúťaženého" masívneho zásahu?
Ja už teraz mám respiračné potiaže, koža a oči ma svrbia. A to som zdravý jedinec.

Prečo si ten komu vadia komáre nemôže sám zariadiť ochranu proti nim? Existuje neskutočné množstvo produktov aj chem. aj biologických a aj len tak fyzických, aby sa zabránilo komárom prístupu do našej blízkosti (sieťky, údery rukami, novinami-nech aspoň na niečo slúžia tie médiá).
Mohli ste nám ušetriť tých deklarovaných 50 000 eur. Teraz ich bude musieť vynaložiť ešte viac na dôsledky vašej neuváženosti.

PROSIM VAS ZASTAVTE HNED VECERNE A DALSIE PRASKOVANIE!!!!

15. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

letecké postreky boli vykonávané nad zeleňou obytných zón a v okolí obytných zón. Ak bol potrebný prelet lietadla nad zastavanou plochou, bolo dávkovanie postrekovej látky prerušené. Nízke prelety zvyšujú účinnosť likvidácie komárov, ktoré lietajú najmä pri zemi. Letci neprekročili najnižšie povolenú výšku letov pri zastavených územiach. Požiadavke, aby lietali v noci, nemôžeme vyhovieť, malé lietadlá bez nočnej navigácie môžu lietať od východu slnka, viditeľného horizontu. Je nepravdepodobné aby prípravok priamo zasiahol človeka na zemi, lebo je veľmi rozptýlený už z lietadla a klesaním na zem sa viacnásobne riedi vzduchom.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
15. máj 2013

Martin Jaroň

Pane viete mi povedat aka je najnizšia povolená výška preletu takýchto tipov lietadiel nad zastavanou a obývanou plochou obce? Viete mi s istotou povedať, že pilot dbal o to aby nič nebolo vypúštané nad našimi hlavami? a že s istotou ani to lietadlo dalej nic nevypustalo? Viete mi s istotou zarucit ze sa pripravok nedostal do mojich pluc, oci, pokozky a ze teda ked odvtedy ako som vybehol na ulicu aby som aspon ciastocne v tom zhone pred odjazdom do prace si odfotil to lietadlo na mobil, z toho nekaslem, nesvrbia ma oci, cela koza a nemam z toho este stale zavraty? Viete toto povedat aj o ucinkoch na moju rodinu, susedov, domace zvierata na iny hmyz, vtactvo, rastlinstvo a vodstvo?
Ako to ze sme neboli dostatocne informovani nie den vopred na strankach magistratu ale aj v mediach a iných komunikacných kanáloch?

To sú totalitné praktiky pane.
15. máj 2013

Martin Jaroň

Zastavte to prosím!
15. máj 2013

Marek Papajcik

Dobrý deň, neviem na Vaše subjektívne otázky odpovedať.

Zodpovednosť za realizáciu postreku je na osobe, ktorá je na takúto aktivitu spôsobilá (má povolenia od príslušných inštitúcií) a mesto už na základe aj vášho podnetu požiadalo spoločnosť CHEMIX-D o preverenie podnetov.
Otázka dodržania letových hladín a povinností pri riadení lietadla je tiež na pleciach pilota, nie pracovníkov mesta.
Od druhej polovice minulého týždňa mesto intenzívne komunikuje s verejnosťou prostredníctvom médií, informujeme verejnosť o pripravovaných i realizovaných postrekoch a z pozície mesta sa snažíme využiť každý komunikačný kanál k tomu, aby informovanosť o chemickom postreku, ktorý je krajným riešením, mala čo najširší zásah. Správa o postrekoch bola bola zverejnená vo všetkých tlačených aj elektronických médiách aj 14. 5. na titulnej stránke mesta http://www.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700000&id=11036889&p1=11049948

Pri postrekoch sa používa látka KONTAKT, ktorá je oficiálne schválená Regionálnym úradom verejného zdravotníctva a v koncentrácii, ktorá je používaná pri postreku proti komárom nie je nebezpečná pre človeka ani okolie. Napriek tomu mesto nerealizuje postreky nad obytnými domami, v obývanej zóne, ale mimo nich, resp. maximálne v dotyku s obytnou zónou. Nebezpečenstvo prenosu nákazlivých chorôb komármi je oveľa väčšie, ako chemická látka ktorá je použitá. Ak však pociťujete zdravotné ťažkosti, ktoré nemusia byť spôsobené látkou proti komárom, odporúčame vyhľadať lekára - alergológa.
15. máj 2013

Martin Jaroň

Opäť zdravie prajem Vám.

Rozumiem Vášmu postaveniu pán Papajcik. Avšak nemôžete ostať ani hluchý voči nám, ktorí žijú to čo ste im na magistráte vyparátili. Pozrite si prosím dnešné správy napr. na súkromnom médiu začínajúcom sa na M. Je tam jasne vidieť ako nízko lietajú nad obyvanou zónou s nezastavenými výpusťami postreku. A teda neberte to osobne, počúvajte a tlmočte ďalej. Moje skromné odporúčanie.
Apropo informovania verejnosti o chystanom...postreku. Overím si v akých médiách a kedy sa objavila správa o tom, že ste uzatvorili 13.5.2013 zmluvu s vraj "vysúťaženým" dodávateľom na letecký a prízemný postrek vyššie spomínaných M.Č. niekde už v ten istý deň, v iných M.Č. v nasledujúci deň od podpisu zmluvy.
Chýba mi link na to oficiálne schválenie postrekovej látky "KONTAKT" RÚVZ. Možno sa k nemu nejako omylom dopátram.
Mňa najviac zaujíma s akou istotou tvrdíte, že riziko prenosu nákazlivých chorôb komármi je oveľa väčšie, ako chemická látka ktorá je použitá.
Budem úprimný. Nemáte o tom ani poňatia pane.
"Otázka dodržania letových hladín a povinností pri riadení lietadla je tiež na pleciach pilota, nie pracovníkov mesta." S tým s Vami 100% súhlasím a dodám, že keď ešte raz poletí tak nízko tak sa mu najskôr zavesím na koleso a stiahnem ho dolu. Pre pobavenie. Tú paseku čo tým narobím, si už iste zoberie niekto iný na starosť.
Ďakujem aj za Vašu starosť o moje zdravie. Využijem ju. nakoľko zjavne (objektívne) mám alergicku reakciu na akútnu intoxikáciu. Asi to bola tá sprcha čo som ráno dostal.
Pekný nový pracovný deň
16. máj 2013

Anonym

vcera 15.5.2013 som v Televiznych novinach o 19:00 na Markize videl ze hovorili tom postreku

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.