Semafor na Kominárskej

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Zuzana Cemanová 12. júla 2018

Chcem sa opytat, ci je normalne ked pri vyjazde z Kominarskej ulice na Raciansku cakate na novych semaforoch 6minut na cervenu. Kym naskocila zelena, chodci mali uz 2x zelenu. Tvoria sa tam rady aut.
Dakujem.

13. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
27. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že je prioritou mesta preferovať električkovú MHD na nových križovatkách riadených semaformi. Každá nová križovatka riadená cestnou dopravnou signalizáciou (CDS) sa určitý čas sleduje a následne dolaďuje jej riadenie, hlavne, keď je v tej križovatke preferencia električiek. Ako uviedla firma Siemens s.r.o., ktorá v súčasnosti zabezpečuje prevádzku a údržbu CDS pre mesto, križovatka Račianska – Kominárska bola doladená dňa 16.7.2018.

Ďakujeme za porozumenie a ostávame s pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislavapne
12. august 2018

martina nagyova

Nová svetelná križovatka - Račianska / Kominárska

Dobry den,som kazdodenny frekventant tejto krizovatky (chodec aj vodic) a nahlasujem nezmyselne a frustrujuce nastavenie intervalov.vodic:odb.pruh z kominarskej na raciansku-cakacia doba 3 min (detto v opacnom smere).chodec:cakacia doba:1min40.interaval zelenej nestaci na prechod racianskej na druhu stranu.s malym dietatom je to cista frustracia.vysledok:ludia ignoruju svetla a chodia na cervenu (chodci aj vodici).prosim o rozumne nastavenie. Dakujem.
30. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
problém s dlhým čakaním na vedľajších smeroch v križovatke Račianska – Kominárska sme konzultovali s Krajským dopravným inšpektorátom. Na základe zistených nedostatkov bol dňa 16.08.2018 do radiča križovatky nahraný nový program riadenia. V súčasnosti vyhodnocujeme dĺžku čakania vozidiel z vedľajších smerov a situáciu budeme sledovať a vyhodnocovať aj počas septembra 2018, kedy sa očakáva zvýšená intenzita dopravy po začatí školského roka.
S pozdravom


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
28. september 2018

Michal Jasic

Dobry den,

semafory na tejto krizovatke su stale nastavene katastrofalne! Nie je pravda, ze posledna zmena to vyriesila. Dosledok je, ze ludia ktori to tam nepoznaju, chodia na cervenu - chodci aj auta (!!!) pretoze si myslia, ze semafory su pokazene.

Chodci cakaju na zelenu vyse 4 minuty (auta zo vsetkych smerov maju zelenu dvakrat, kym naskoci zelena pre chodcov)!!! A ked uz naskoci zelena, tak niekedy len na polovici cesty a chodci zostanu uvazneni na elektrickovom pase (toto som este neprekukol ako funguje, ale stava sa to). Je tam maly ostrovcek, na ktory sa zmestia mozno 3 ludia (pricom za 4 minuty cakania ich tam je podstatne viac)

Chapem prioritu priameho zmeru po Racianskej, ale je zbytocne prilis velka (resp. dlha). Rychle pustanie aut cez tento semafor totiz nic neriesi.

Kapacitu aut na danom useku aj tak reguluje krizovatka na Racianskom myte:

- v smere z mesta do Race pusta auta v cca 2minutovych intervaloch, su tam dost velke medzery, ked nejde absolutne nic. Skoro nikdy sa netvori kolona medzi Rackom a Kominarskou, cize dat im tam jednu cervenu navyse na Kominarskej vobec nevadi (auta v spicke aj tak neskor zastavi kolona pred zvaracskym ustavom)

- v smere do mesta sa zase v spicke tvori kolona, ktora siaha az za dany semafor (ale auta maju stale zelenu!). Alebo je aspon taka dlha, ze kazde auto musi cakat aspon 2 cervene kym cez Racko prejde. Cize jednu z tych dvoch cervenych moze kludne cakat aj na krizovatke Racianska - Kominarska.

Dalej - auta odbocujuce z Kominarskej dolava:

Rano sa tam caka cca 4 minuty. Na tomto semafore sa vacsinou nenazbiera viac nez 4-5 aut, cize tu staci naozaj kratka zelena - odhadom 10-15 sekund. Treba ju ale davat castejsie. Poobede ako som si vsimol to chodi v tych cca 2 minutovych intervaloch. Tak by to ale malo byt stalo.

Idealne nastavenie cyklu by malo vyzerat nejako takto (uvadzam kto ma kedy zelenu):

2 minuty auta priamy smer + elektricky (+zelena chodci cez Kominarsku)
20-30 sekund chodci na prechod cez Raciansku + auta odbocujuce z Racianskej (smer do mesta) dolava na Kominarsku
15 sekund auta odbocujuce z Kominarskej dolava + stale moze byt zelena na polovici priechodu pre chodcov na pravej strane v smere do Race.

Tento cyklus moze kludne fungovat pocas celeho dna.
28. september 2018

Michaela Švecová

Pane starosto, mohl byste si párkrát za den tento semafor projet? Dnes odpoledne jsem tam už poněkolikáté čekala 8 minut!! A to auta předemnou jeli po 2 minutách mého čekání 3 najednou na červenou, což značí, že ve výsledku se čekalo daleko déle. Co bylo po osmi minutách nevím, otočila jsem se a jela jsem zpět. Mezitím padla zelená ve všech ostatních pruzích minimálně 6x!
Člověk musí všude vyrážet o 10-15 minut dříve, protože nikdy neví, jaké je na semaforu zrovna nastavení. Šílené! Už prosím dotestujte a spusťte ten semafor, aby začal sloužit a ne otravovat lidem život!
04. apríl 2019

Michal Jasic

Semafory stale nie su nastavene rozumne. Dlha cervena pre chodcov (cca 5 minut) sposobuje, ze ludia prechadzaju cez cervenu.

Rovnako dlhocizna je cervena pre odbocenie z Racianskej na Kominarsku + otocenie do protismeru (smer do centra), cize obcas prechadzaju na cervenu aj auta.

Evidentne sa tym uz dlhsiu dobu nikto nezaobera.
05. október 2019

Eva

Kominárska-semafor-zle nastavený

Dobrý deň,
sťažnosť sa týka nastavenia semaforu pre chodcov cez Račiansku v úseku Kominárska-Tesco. Nastavenie semaforu je úplne proti chodcom, ktorí na zelenú musia čakať neúmerne dlhú (a náhodnú) dobu.
Nebolo by možné skrátiť interval čakania chodcov na zelenú?
V druhej polovici septembra fungoval semafor v inom režime, zelená pre chodcov nabiehala v prijateľnom čase po stlačení tlačidla. Neviem, či to bolo poruchou zariadenia alebo sa niečo testovalo, ale tento režim by chodci uvítali trvalo.
Aktuálne už semafor zase funguje v pôvodnom režime s neúmerne dlhým čakaním chodcov na zelenú.
Bolo by vhodné nájsť kompromisné riešenie z pohľadu električiek (ich priority) aj chodcov. Pri intervale električiek 2-3 minúty v špičke sa chodec pomaly nedostane na druhú stranu.
Ďakujem.
08. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Oddelenie správy komunikácií.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
05. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
svetelne riadená križovatka Račianska - Kominárska funguje v tzv. dynamickom režime riadenia. Podstatou takého riadenia je variabilná dĺžka zeleného signálu pre vozidlá na základe ich počtu v jednotlivých smeroch. Pre každý smer je definovaná minimálna a maximálna dĺžka zeleného signálu. Detektory nachádzajúce sa vo vozovke určujú, v akom poradí si budú jednotlivé smery v križovatke vyvolávať zelený signál a tiež ako dlho bude tento signál zobrazený.
Na základe častých podnetov sme vykonali na predmetnej križovatke pozorovanie, ktoré potvrdilo, že vozidlá z bočných smerov vyčkávajú na zelený signál neprimerane dlhý čas. Požiadali sme správcu cestnej dopravnej signalizácie (CDS) o preverenie riadenia križovatky. Zistené bolo neskoré odhlasovanie električiek, čo spôsobuje neoprávnené predlžovanie priameho smeru v križovatke. Vzniknutú situáciu riešime v spolupráci so správcom CDS a Dopravným podnikom Bratislava, a.s.

Oddelenie dopravného inžinierstva
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
05. december 2019

Michal Jasic

Vyborne, ze po dvoch rokoch sa pristupuje k nejakemu rieseniu. Hoci som trochu sklamany, ze vo vasej odpovedi pisete vyhradne o autach, pricom podnety sa tykali z velkej casti chodcov. V pripade, ze krizovatka sa riadi sama, podla poctu aut v jednotlivych smeroch, tak sa obavam, ze pre chodcov sa vela nezmeni, pretoze nejake auta tam budu stat vzdy.
05. december 2019

Peter Chrappa

Račianska-semafor-zle nastavený

Dnes a vlastne kazde rano je problem sa otocit na semafore do protismeru, kedze zelena tam nabieha velmi sporadicky. Zelena z kominarskej, kde nechodi tolko aut nabieha ovela castejsie. Preco???
14. január 2020

Žigmund Branimír Hronsecký

Intervaly sú nastavené katastrofálne zlé aj pre chodcov: nie je to predsa normálne, že chodci čakajú cca 10 min, aby prešli cez Račiansku, pričom ako aj inde v Bratislave dopytové tlačidlo zrejme nemá na dĺžku čakania žiaden vplyv.
15. január 2020

Martin

Zle nastavené semafory

Dobry den, na krizovatke Kominarska/ Racianska prednedavnom zacali fungovat semafory, co je super. Nakolko byvam na Racianskej 20, denno denne stade chodim a sytuacia sa kazdym dnom zhorsuje, ako sa ludia stahuju do projektu "pri myte". Intervaly su nevhodne nastavene, nama co sa tika odbacania z kominarskej na raciansku, rovnako by pomohlo aj pridanie zelenej sipky umoznujucej odbocit doprava z kominarskej pokial nic nejde. Z racianskej na kominarsku, resp. mozne otocenie sa do protismeru, tiez uz prestava vyhovovat, nakolko sa zacinaju tvoryt zapchy pre prilis dlhy interval pre odbocenie. a bude to horsie a horsie.. dakujem za pochoopenie, Martin
25. január 2020

Eva

Dobrý deň Oddelenie dopravného inžinierstva Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava,

ďakujem (trochu s oneskorením) za vyjadrenie mesta z 5.12.19 k môjmu podnetu z 5.10.19.

V odpovedi som však nenašla odpoveď na môj podnet ani návrh riešenia. Ja som v podnete riešila otázku chodcov a nastavenia ich semaforu. V odpovedi sa však venujete autám a ich dlhému čakaniu na zelenú z vedľajšej cesty. Bolo by možné odpovedať na môj podnet aj z pohľadu chodcov a navrhnúť nejaké riešenie?
25. jún 2020

Miroslav Rousek

Dobrý deň prajem,

úpenlivo prosím a žiadam kompetentné osoby, aby bol prenastavený semafor na križovatke Račianska x Kominárska.

Nie je normálne, aby človek, čo chce prejsť Račiansku ulicu čakal vyše 5 minút na zelenú.

10 minút mi to trvá na bicykli z centra meste z Námestia Ľudovíta Štúra na túto križovatku, kde potom čakám 5 minút na zelenú. TO NIE JE NORMÁLNE!

Prejdú aj 3 fázy áut smerujúce z Račianskej smer Rača a peší a cyklisti, čo chcú len prejsť cez ulicu môžu vystáť dieru do asfaltu.

Na čo sa tam ten prechod vôbec urobil? Veď rýchlejšie je pomaly si to obísť k električkovej zastávke Ursínyho alebo na Račianske mýto...
07. september 2022

Dragica Dinić

Semafor nereaguji na bicikel nalavo bocit, musi na cervenu jazdit - bocit nalavo. Ulica Kominarska -> nalavo bocit Ulica Racianska -> stale cervena, idi radsi na cervenu, nie zelena skocit.
12. september 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania