Draždiak

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Juliette 03. septembra 2013

1. Zaujimalo by ma, ako casto sa vyvazaju smeti pri Drazdiaku. A ci sposob starania sa o poriadok, t.j. zavesene velkorozmerne igelitky (vid fotky) v juznej casti Drazdiaku o stromy alebo oplotenie nedalekeho hotela Bonbon, su spravene zamerne mestskou castou. Alebo je to len proste bordel po neporiadnych ludoch, hlavne rybarov.

2. A ked sme uz pri rybaroch... vykonava mestska cast nejaku kontrolu rybarov ci pri Drazdiaku tak i pri Chorvatskom ramene? Nemam v umysle rybarov buzerovat, sak si platia povolenia (teda snad). Ale niektori rybari si z Drazdiaka robia smetisko, neberu ohlad na labute a kacky, ktore na Drazdiaku ziju a bezohladne do nich hadzu kamene. Ma snad rybar vacsie pravo, ako mimochodom ZAKONOM CHRANENA a labut a ine zvierata?

04. september 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Veľký Draždiak je vodná plocha Štrkovisko Zrkadlový háj, prírodné jazero je rybárskym revírom, ktorú pridelilo Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky Slovenskému rybárskemu zväzu Žilina na rybárske využitie. Vodná plocha tvorí rybársky revír, kde si rybári uplatňujú rybárske právo, a preto tu nie je možné obmedziť lov rýb. Jazero Veľký Draždiak nie je v režime verejného kúpaliska, nakoľko nad jazerom prechádza vzdušné kábelové vedenie 110 kV Petržalka I a TR 110/22 kV Podunajské Biskupice. Návštevníci, ktorí využívajú jazero na kúpanie, konajú tak na vlastné nebezpečenstvo. V zmysle záväzného dokumentu – Aktualizácie územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy je územie, v ktorom sa nachádza prírodné jazero Veľký Draždiak, funkčne určené na využitie pre šport a rekreáciu v prírodnom prostredí. To znamená, že okrem rybárov majú právo toto územie užívať na šport a rekreáciu aj ďalší obyvatelia Petržalky a jej návštevníci. „Loviaci (rybár) nesmie znečisťovať okolie lovu vodnej plochy a pobrežných pozemkov. Kontrolovať loviace osoby je oprávnený člen rybárskej stráže v zmysle zákona o rybárstve. V prípade, že člen rybárskej stráže má dôvodné podozrenie, že loviaci pácha trestný čin, alebo priestupok, je oprávnený takúto osobu vyzvať, aby od protiprávneho konania upustila. Porušenie zásad ochrany prírody znečisťovaním brehov a okolia, prípadne iné zásahy do prírodného prostredia sa považujú za disciplinárny priestupok. Priestupok prerokovávajú disciplinárne komisie príslušného disciplinárneho orgánu. Tunajší Rybársky zväz neeviduje disciplinárne previnenie rybára za porušenie zásad v zmysle zákona o ochrane krajiny a prírody. Rybársky zväz pravidelne vykonáva brigády čistenia okolia revírov. V roku 2013 mala v pláne 8 brigád na čistenie. Do dnešného dňa sa uskutočnili 4 brigády na revíroch Zrkadlový háj (Veľký Draždiak), Chorvátske rameno, Malý Draždiak. Ďalšie brigády sú naplánované na dni: 12.10., 19.10., 26.10. a 9.11.2013.
V prípade, že by ste opätovne spozorovali nevhodné správanie rybárov obráťte sa priamo na miestnu organizáciu Slovenského rybárskeho zväzu Bratislava, [email protected].
Pokiaľ ide o poriadok a čistotu na brehoch jazera je treba v prvom rade povedať, že mestská časť má v správe len časť tohto územia, veľká časť je vo vlastníctve Štátnych lesov a viaceré pozemky sú v súkromných rukách. Takže mestská časť sa prioritne stará o poriadok na svojich pozemkoch, i keď v sezóne sa snaží upratovať po vandaloch a návštevníkoch jazera aj ostatné plochy. Zároveň však vyzývame aj ostatných vlastníkov, aby sa o svoje pozemky patrične starali. A je to aj na svedomí samotných návštevníkov jazera, ako sa tam správajú – často naozaj veľmi nezodpovedne.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk
04. september 2013

Juliette

Dakujeme za odpoved :-)
18. január 2014

Vlado

Urcite tych 5 rybarov tam necha bordel,ale 3tis kupajucich v lete nie?nedaj sa zadavatel otazky vysmiat.Tradicne odpadky na Drazdiaku su kupacie ciapky,roztrhane lehatka,kremy na opalovanie,sorry,ale toto asi tazko patri rybarom.A okrem ineho,kupajuci si za Drazdiak neplati,rybar ano.A ked si,ste taky mudry a vadi vam bordel,tak nech sa lubi,chodte zbierat,tak jak po kupajucich zbieraju rybari na brigadach,mudrlant.
18. január 2014

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, Vlado, rozumiem Vašej emotívnej a zrejme oprávnenej obhajobe rybárov, jednako Vás prosím zdržať sa osobných útokov na zadávateľa podnetu a svoj nesúhlas vyjadrovať v medziach bežnej slušnosti, ďakujem a prajem všetko dobré.
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania