Nepojazdný Citroën na zaujímavom parkovisku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Lukáš Bartošovič 02. septembra 2018

Nepojazdný zelený Citroën Saxo s pezinskými evidenčnými číslami relaxuje na verejnom/policajnom parkovisku v oblasti Krčace. Vozidlo má svoje lepšie časy za sebou, čo dokumentujú aj 2 vyfučané pneumatiky a otlčená karoséria. Podľa skp_sk má platnú zmluvu PZP, podľa stkonline_sk a nálepiek na čelnom skle mu vypršali kontroly EK/TK, obe platné do 02/2017. Niekoľko ďalších údajov: PK-216BZ, r.v 1996, VIN VF7S1HDZF56194115, EK SKHi 607 188.

03. september 2018

Odpoveď samosprávy

Predmetné vozidlo nie je možné odstrániť z dôvodov uvedených v § 67 ods. 1 písm. a) zákona o odpadoch. O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla.

Tak ako pri všetkých podnetoch týkajúcich sa odstavených nefunkčných vozidiel, základným problémom brániacim ich urýchlenému odstráneniu je to, že ochrana vlastníckych práv majiteľa vozidla má prednosť pred verejným záujmom. Procedúra, ktorá predchádza zákonnému odtiahnutiu nepojazdného vozidla z vereného priestranstva trvá obvykle minimálne pol roka a bežne rok a viac. Mestská časť alebo magistrát môžu konať len v rámci svojich zákonných možností.

MČ Bratislava-Dúbravka vykoná obhliadku vozidla a posúdi či nastali dôvody na odstránenie vozidla a ďalej bude konať v zmysle platných zákonov.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
03. september 2018

Tomas Buzinger

Nepojazdné auto je bez značiek a vyše 1,5 roka nemá platnú TK a EK, pričom je zaparkované na parkovisku dopravnej polície v Dúbravke. Prečo je potrebné na tento problém upozorňovať/urgovať kompetentné orgány a ako dlho sa ešte bude čakať na riešenie?
16. september 2018

Vladimir

Odpoveď samosprávy je len CTRL+C a CTRL+V :(
25. september 2018

LukášPo

Dobrý deň,
jedni tvrdia že to nejde a odvolávajú sa na zákon, tak čo keby sa tí ktorí tvrdia že to ide tiež odvolali na nejaký predpis, zákon podľa čoho to ide. Lebo v opačnom prípade je to ako debata napríklad o tom či bude budúci rok na 1. mája pekné počasie alebo nie.
11. október 2018

Lukáš Bartošovič

@LukášPo asi to bude vypadat smiesne, no vozidlo je mozne odstranit prave na zaklade "obavaneho" zakona o odpadoch - jeden z mnohych pripadov je napr. tu, este vcelku cerstvy, hoci vozidlo este nie je odtiahnute a nemozno teda priamo hovorit o vyriesenom podnete https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/56573/odstavene-vozidlo-na-prievozskej-ulici
jeden vyrieseny podnet https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/54192/biely-favorit-na-ruzinovskej (kde samosprava taktiez bez dlhych okolkov nalepila oznamenie a relativne normalny majitel svojho Favorita odpratal v stanovenej lehote, teda nebol potrebny odtah)
25. október 2018

LukášPo

Pan Bartosovic precital som co ste napisal a pozrel som vami prilozene linky. Tento stav je predovsetkym v zle nastavenom systeme, Ministerstvo DVaRR ma zabezpecit fungujucu databazu vozidiel a system ma upozornovat vodicov na bliziaci sa termin vyprsania platnosti tech. kontroly napriklad sms mesiac pred jej vyprsanim a potom maju konat predovsetkym "dopravaci".Nie je mi jasne ako ohrozuje spominany Seat (link ktory ste ako priklad uviedol) zivotne prostredie nakolko stoji na vybetonovanej ploche, skor by som povedal ze viac by vozidlo ohrozovalo ZP v prevadzke emisiami pri spalovani pohonnych hmot, teda apon podla mojho nazoru. Ak si magistrat vysvetluje neplatnost technickej kontroly = ohrozovanie ZP tak prvou logickou otazkou musi byt ci magistrat pozna aj technicky stav vozidla a teda aj technicku vadu ktora vplyv na ZP ma.Napriklad posudok znalca ktory to urcil lebo ak nie, inak su to spekulacie zo strany magistratu. V pripade ze vozidlu nefunguju napriklad brzdy, nesvietia svetla jedna sa o zly technicky stav ale neviem aky mozu mat napriklad tieto technicke vady vplyv na ZP?
13. november 2018

Lukáš Bartošovič

Citroen bol odpratany, podnet je vyrieseny, dakujem!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania