Devínske Karpaty-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
Antoan 22. januára 2019

Popri turistickom chodníku od Sanbergu po Devín sa vyrezávajú zdravé Borovice a na niektorých miestach vo veľkých množstvách. Je to chránená krajinná oblasť Malé Karpaty, ktorá sa takto devastuje. Narušuje sa takto niezdenie vtákov ,priestor pre hmyz a prirodzený vývoj v tejto chránenej oblasti.

24. január 2019

Ján

Čoraz viac sa vyrezávajú zdravé stromy v chránenej krajinnej oblasti medzi Devínskou Kobylou Dúbravkou a Dlhé Diely. Toto územie európskeho významu sa pomaly stáva priestorom na ťažbu dreva za účelom speňaženia.
Systematicky sa takto narušuje fauna a celkový význam tohto prostredia. Donedávna sme tu videli často srnčiu zver diviakov . V poslednej dobe je toto možné vidieť len zriedka ,nakoľko činnosti v tejto lokalite plašia a tým nútia túto zver migrovať do iných lokalít v Malých Karpát. Takisto vtáctvo sa tu vyskytuje v dôsledku zásahu človeka v menšej miere ako v minulosti.
24. január 2019

Tiché údolie

V prvom rade treba napísať, že sa nejedná o žiadnu devastáciu, práve naopak, v spomenutom území sa regulujú vybrané prevažne vysadené (a častokrát nepôvodné) dreviny, ktoré spôsobujú zatienenie otvorených plôch a tým postupnú likvidáciu vzácnej stepnej bylinnej flóry, ktorá je v tomto území predmetom ochrany. Prosím preto autora podnetu, aby sa nevyjadroval k veciam, ktorým nerozumie-vzťahuje sa to okrem nepravdivého tvrdenia o devastácii aj na tvrdenia o hniezdení vtákov, prirodzenom vývoji a podobne.
na fotografiách sú DVE vypílené borovice, čo autor podnetu popisuje ako "veľké množstvo", čím opäť len zavádza.
okrem toho sú na fotografiách prevažne vypílené jedince invázneho agátu bieleho, ktorý bol v rámci revitalizačných opatrení v území likvidovaný chemicky a vyschnuté stromy boli následne odstránené z okolia TZT na základe obáv devínsko-novovešťanov o svoju bezpečnosť.
Na záver je ešte vhodné ujasniť si územné členenie v oblasti: priložené fotografie spadajú do územia NPR Devínska Kobyla, kde sa akékoľvek zásahy (spojené napríklad s výrubom drevín) robia VÝLUČNE v záujme ochrany prírody, pričom drevo je ponechané na mieste, kde si s ním príroda poradí po svojom. Nejedná sa teda o žiadnu hospodársku ťažbu, ktorá bola v poslednom čase výrazne medializovaná a realizovala sa v hospodárskych lesoch mimo hraníc NPR Devínska Kobyla.
27. január 2019

Antoan

Od Sandbergu k Vajtovmu lomu bolo vypílených niekoľko borovíc zdravých zelených nie len jedna ! Ktoré tam nikomu nikdy nevadili. Doteraz som nevidel žiaden vysadený stromček , alebo krík. Regulácia NPR Devínska Kobyla zatiaľ priniesla viac holých plôch a kopu kmeňov a haluzí pohádzaných v kríkoch na kope. Ak sa budú ďalej plochy vyrezávať , tak zostanú vplyvom slnka vyschnuté , kde nič neporastie a Nebude mať čo zadržiavať dažďovú vodu a tá následne bude splavovať zeminu zo svahov. Najlepšie keby sa do tejto lokality nezasahovalo vôbec a ponechalo by sa prírode samej aby si regulovala sama čo uzná za vhodné. A chemické zásahy tým duplom by sa nemali používať v tejto lokalite! Tie agáty sa držia v takomto množstve cca 30 rokov a nie je ich viac ani menej . Reguluje sa to samo. Zmizli z tejto lokality napr. smetné koše , ktoré po lesnej ceste nad Sandbergom voľakedy boli. O to sa nestaráte. Alebo že na Sandbergu bývajú preplnené smetné koše.
My tomu nerozumieme podľa vás , ale my chodíme napr. prikŕmovať v zime vtáctvo , zbierame odpadky po druhých a snažíme sa dozerať aby sa príroda v tejto oblasti zachovala v pôvodnom stave neporušená. Vieme si porovnať ,ako to vyzeralo predtým a teraz. Môžem vám povedať že teraz je to bohužiaľ horšie . Čo ste vy také konkrétne spravil pre túto oblasť? Okrem kritiky môjho podnetu ?
27. január 2019

Tiché údolie

Tak poďme pekne po poriadku: v úseku od Sandbergu po Waitov lom boli vyrúbané borovice v rámci revitalizačných opatrení v NPR Devínska Kobyla v zime 2016, teda tri roky dozadu, vy v texte podnetu tvrdíte, voľne citujem: "od Sandbergu po Devín sa vyrezávajú zdravé borovice vo veľkých množstvách" čo je teda z Vašej strany nepochybne cielené zavádzanie. Kde ste boli 3 roky a prečo úmyselne zavádzate verejnosť? V spomínanom roku 2016 boli opatrenia spojené s výrubom drevín odkomunikované nielen verejnosti, ale aj obecným zastupiteľstvám, na potrebe realizácie takýchto opatrení sa zhodla odborná verejnosť-ekológovia, botanici, ochranári, realizáciu týchto opatrení podporila EÚ v rámci programu LIFE. V rámci následného monitoringu menežovaných plôch dospeli botanici z SAV k jednoznačnému záveru, že zásah mal pozitívny vplyv na vzácne stepné druhy, ktoré sú v tejto rezervácii predmetom ochrany a bez ktorých by teda žiadna rezervácia neexistovala.
Opätovne Vás preto prosím, aby ste namiesto nezmyselného kopania do týchto prospešných aktivít radšej pozorne preštudovali tabule náučného chodníka (napr. tú na plošine nad Sandbergom), kde sa dozviete niečo o vzácnej stepnej flóre (a faune), jej nárokoch na stanovište a s tým spojenou nevyhnutnou potrebou tieto územia udržiavať v primeranom stave bezlesia napríklad formou pastvy, kosenia, alebo aj výrubov drevín, ak je to potrebné. A je nutné povedať, že potrebné to žiaľ je, pretože historické pomerne rozsiahle pasienky na tomto území za minulého režimu do veľkej miery neuvážene zalesnili nevhodnými nepôvodnými drevinami, čím došlo k obrovským škodám na chránených druhoch-hoci verejnosť to obtiažne chápe, lebo stromy sú neprehliadnuteľné a ich likvidácia vzbudzuje emócie, naproti tomu nejaké byliny si človek ani nevšimne. Nie vždy sú však stromy tým najlepšim riešením (zvlášť keď na dané územie nepatria, prirodzene sa tam nikdy nevyskytovali). Spomeňte si však na tieto moje slová keď tadiaľ na jar pôjdete a uvidíte zakvitnutú lúku plnú chránených druhov...
28. január 2019

Odpoveď samosprávy

Prikladáme reakciu Štátnej ochrany prírody SR:

Zdravím,
podľa našich informácii je vykonávateľom Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie, myslím že je to v rámci menežmentu chráneného územia /odstraňovanie nepôvodných drevín/.

s pozdravom

Ing. Michal Martinák, PhD. - lesník
Správa CHKO Malé Karpaty
Štúrova 115
900 01 Modra
tel: 033/64 74002
mobil: +421903 298 292
www.sopsr.sk


RNDr. Peter Krempaský, referent ŽP, MÚ MČ Bratislava - Devín
28. január 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie
29. január 2019

Antoan

Nenapísal som kedy boli vyrezané a je to jedno či je to rok , alebo tri. Na obrázku , ktorý ste pridal sú tie iste borovice ktoré boli predtým vyrezané na konkrétnych miestach kde žiadne chránené kvety ani bylinky v tesnej blízkosti nerastú. Vyrežete aj tie stromy na vašej fotografii.? Videl som všetky rozkvitnuté kvety ktoré sú naokolo no tam kde sú tie zrezané stromy ani po tých troch rokoch tam žiaden kvet nie je. To že tam je riadený chov kôz ma nepochybne dobrý a významný vplyv na celé územie. Na druhej strane tieto kozy a pastiersky psy vytlačili z tohto územia lesnú zver, ktorá schádzala častokrát až na chodník ku chatám. Odvolávate sa na rôznych odborníkov, ale na moju otázku čo ste vy konkrétne pre túto lokalitu vlastnoručne spravil ste mi zatiaľ neodpovedal.
30. január 2019

Tiché údolie

Na tej fotke, ktorú som vyššie pridal môžete vidieť už finálnu verziu, resp. ideálny stav kedy je cca 90 % plochy oslnenej a zostali tam výrazné solitérne borovice a niektoré kroviny, tieto sa samozrejme ďalej už rúbať nebudú a tým, že sa "zbavili" konkurencie okolostojacich stromov im to len prospeje, takisto to veľmi prospelo aj hlaváčikom, ktoré v polotieni zväčša ani nekvitli a už prvý rok po výrube to tam v takejto miere zakvitlo, ani sa nedalo stúpiť..
Ešte k tým boroviciam, cieľom je teda vo všeobecnosti: ponechávať solitérne jedince Pinus sylvestris, zasahuje sa tam, kde sú nahusto a zároveň v blízkosti ešte zachované stepné lúky, čo je dobrým predpokladom, že sa na tú plochu po boroviciach čosi rokmi vysemení-to je aj prípad vášho podnetu. Isteže to ale nebude hneď, proces je zväčša taký, že najprv musí prehniť vrstva kyslého ihličia a medzi prvými sa objavujú trávy-pomerne často napríklad aj vzácne kavyle (Stipa), často rôzne kostravy (Festuca), z bežnejších kvitnúcich druhov napríklad hrdobarky (Teucrium), ďatelinovce (Dorycnium), z tých chránených sa už objavili napríklad jasence biele (Dictamnus albus), spomínané hlaváčiky, dokonca aj vzácna ihlica nízka (Ononis pusilla), ktorá u nás rastie jedine na Kobyle. Pravdaže to je len taký povrchný výpočet druhov, len pre ilustráciu, nie pod každou vyrúbanou borovicou sa všetky objavia, záleži najmä od tej vzdialenosti k najbližšiemu zdroju semien.
A na margo vašej poslednej vety, ono to sem veľmi nepatrí, diskusia k podnetu by mala byť o tom podnete, nie o osobných otázkach, ale odpoviem Vám, že za tie roky už toho bolo vcelku dosť, teraz koncom decembra som napríklad opravil zosúvajúci sa úsek turistického chodníku-od kozieho mostíku po žltej smerom na Sandberg zhruba nad miestom, kde ste dole pri modrej TZT fotili tie agátové pne... ;-)
01. február 2019

Antoan

Píšete , Ešte k tým boroviciam, cieľom je teda vo všeobecnosti: ponechávať solitérne jedince Pinus sylvestris, zasahuje sa tam, kde sú nahusto .
Tie ktoré sa vyrezali boli samostatne stojace a boli pri chodníku takže ničomu a nikomu nebránili. Roky dotvárali prostredie a boli aj dobrým miestom keď si niekto chcel v horúcom letnom období oddýchnuť v tieni.
K tým vyrezaným kmeňom a haluziam. Ako pod takými kopami dreva môžu narásť nejaké kvetiny , alebo rastliny vôbec ? Chodím často do Rakúska a tam v lesoch takéto popadané popílené alebo pohádzané zvyšky stromov nie sú. hrubšie kmene a haluze porežú na cca 70 až 100 cm dĺžku a poukladajú do siahovíc pri okraji lesa, alebo príde auto s drvičkou a všetko poseká na mulč a rozpráši po lese, alebo si to niekto odkúpi do záhrady medzi okrasné kríky.
Myslím si , že my by sme sa my mali prispôsobovať prírode a nie si prírodu prispôsobovať podľa seba , ako nám to vyhovuje. Príroda sa vie vysporiadať so svojimi problémami vždy len na to potrebuje čas. Iba ľudia cítia potrebu riadiť všetko okolo seba a tak aj vyzerá príroda u nás aj vo svete. Devastuje sa nadmerne sa ťaží drevná hmota v lesoch. Preto chráňme to čo máme . Neodlesnujme aj keď ide len o jeden strom tak to má význam ho zachrániť.
01. február 2019

Tiché údolie

"Tie ktoré sa vyrezali boli samostatne stojace a boli pri chodníku takže ničomu a nikomu nebránili."
Opäť zavádzate, napokon na Vašich fotkách vidno tú ich osamelosť:) Bránili v rozvoji vzácnych stepných druhov k čomu som Vám napísal pomerne rozsiahlu reakciu aj s konkrétnymi druhmi, ale to ste úplne odignorovali, pretože o tom nič neviete (presne ako som písal v prvom príspevku) a namiesto snahy sa niečo nové naučiť, len produkujete všeobecné nezmyselné floskuly o ťažbe dreva a samovývoji v prírode, čo sú v tomto území skutočne nepoužiteľné "argumenty", kde ste to vôbec pochytili? Príroda si poradí v tom zmysle, že všetky vzácne byliny odtiaľ v priebehu desaťročí úplne vymiznú vplyvom zarastania voľných plôch drevinami, to je neodvratný proces, ktorý napokon umožní zrušiť celú rezerváciu (kvôli strate predmetu ochrany) a prenechať ju developerom, ktorí určite nepohrdnú "lukratívnymi pozemkami s výhľadom na Rakúsko". Príroda si poradí sama na miestach, kde je to ešte možné, to žiaľ ale nie je prípad NPR Devínska Kobyla a všeobecne lúčnych biotopov, ktoré majú práve z tohoto dôvodu-presne ako NPR Devínska Kobyla stupeň ochrany č. 4, ktorý umožňuje práve takéto zásahy, vďaka ktorým tam tie chránené druhy vieme udržať. Avšak mám pocit, že Vám to ďalej vysvetľovať je ako hádzať hrach na stenu=strata času, ku cti Vám aspoň slúži, že ste dokázali napísať aspoň nejakú reakciu na rozdiel od ďalších prítomných, ktorí sa zmohli len na bezmocné udelenie mínuska :-)
04. február 2019

Antoan

Tí čo dali mínusku asi majú podobný názor ako ja. Vy robíte ako si myslíte že je to správne aj keď ostatný si myslia iné. Chodím do tohto lesa a na D. Kobylu cca 45 rokov a nikdy sa tam nič nevyrezávalo neupravovalo a nemenilo. Všetko bolo tak ako sa samé vyvíjalo. Aj tie borovice tam boli maličké niektoré tam ešte neboli. Rástli s ľuďmi s ich deťmi ktorý tam chodili. Nikoho ani len nenapadlo uvažovať o ich odstránení pretože ich brali ako súčasť svojho života a Devínskej Kobyly. Len zrazu niekto príde a myslí si že je najmúdrejší a podľa neho je to čo robí najlepšie riešenie. Kríky okolo cestičky sa riedili vždy , aby sa dalo tadiaľ chodiť. Ale nikto si nedovolil nikdy vyrezať nejaký strom okrem nejakého suchého ktorý mohol spadnúť na cestičku, alebo čo už spadol. Ale vy si myslíte že to viete najlepšie . Ale ľudia sa menia aj vo funkciách aj v ŠOP. Takže sa nebudem s vami už dohadovať . Počkáme si ,až to budú riešiť ľudia s ktorými je sa ľahšie dohodnúť .
A k tým developerom v Devíne kde je rozsiahla výstavba rodinných domov bývalé vinohrady s výhľadom na Rakúsko a Devínsky hrad , kde sa chystá ďalšia výstavba tam ste neurobili nič! Na Slavíne sa vyrezalo 12 zdravých veľkých stromov neurobili ste nič, Horský park chátra je tam kopa suchých stromov a nerobí sa nič. A tak by som mohol menovať x prípadov kde štátna ochrana a iné príslušné orgány nerobia skoro nič. Vždy sa k tomu vyjadria až je neskoro. Tak ako chcete aby vám niekto veril alebo sa za vás postavil. A nakoniec chcem požiadať tých čo dávajú tie mínusky napíšte čo si myslíte aj vy.
07. február 2019

Antoan

Zdroj : Bratislavské noviny streda 6. február 2019. Číslo 3, str. 6. Chcú zastaviť výruby.
Matúš Vallo v článku hovorí o tom , že ho mrzí ak štát a jeho podniky , ktoré by mali hájiť verejný záujem hrubo porušujú verejné dohody a ničia prírodné bohatstvo. Vedenie magistrátu hl. mesta starostovia a Bratislavský samosprávny kraj sú za to ,aby sa obmedzila prípadne úplne vylúčila ťažba v Malých Karpatoch, Dunajských luhoch a na Devínskej Kobyle. Preto aby lesy v okolí Bratislavy boli lepšie chránené.
Napríklad v Národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla kde boli začiatkom zimy vyrezané 120 ročné duby a buky.
23. február 2019

Lila

Na inštitút aplikovanej ekológie Daphne mám dotaz, pokiaľ je teda práve táto inštitúcia zodpovedná za údržbu porastu v okolí Devína a spol. Do Devína a jeho okolia chodíme často, stav tamojšej zelene je viac ako žalostný! Toto kedy niekto kompetentný začne riešiť? Niekde sa rúbu zdravé stromy a niekde sa doslova pestuje invazívna lianovitá chrapač, dusiaca stromy! Takmer väčšina stromov v Devíne a okolí je v strašnom stave! Vyschnuté, obrastené popínavým parazitom až tak, že sotva vidno skelet stromu! Nekultúrne húštiny, kde ľudská ruka nemákla! Kedy tent stav začnete riešiť? Nikde som nevidela prírodu tak zdevastovanú ako práve v tom Devíne. To je taký problém po zime, keď ešte nič nenahadzaje listy, postŕhať tú odpornú popínavú rastlinu, ktorá sa vinie do niekoľkometrových výšok? Ako tie stormy vyzerajú? Videl to niekto zodpovedný vôbec? Tam sa piplete s kvietočkami, aby ich neclonili zdravé borovice, ale že tam húfne dochnú stromy dusené nejakým inváznym svinstvom, to nerieši nikto! Fotky dodávať nebudem, nech sa páči, prevezte sa Devínom - od Devínskej cesty, kde hneď skraja, oproti vodárenskej záhrade je to jeden odpudzujúci hnus - ponad nevkusné garáže doslova metráky odpornej tzv. zelene! To je ešte len "krásny" úvod do mestskej časti s chránenou zeleňou! Ale čo tu vlastne chránite? Inváznu chrapač? Následne pekne choďte ďalej, pozdĺž celej Devínskej cesty je na stomy žalostný pohľad, potom vyššie, všade v okolí,pod Kobylou, niekdajšie vinice doslova žerú liany. Odpudivé na pohľad, zanedbaný dojem a zdevastované stromy, kry a viniče! Tak sa starajte o to, o čo treba a nerúbte čo netreba!
27. február 2019

Antoan

Je to tak zdravé sa vyrezávajú a brečtany a liany od D. Dielov až po Devínsku kobylu dusia stromy a nikto to nerieši. Tento problém s brečtanom je aj napr. v Petržalských lesoch kde je veľké percento týchto stromov hlavne pri cestách obalených touto invazívnou rastlinou až do koruny a stromy pomaly odumierajú.
27. február 2019

Antoan

Keď sa všetky agáty vyrežú , kde budú napríklad .včely z jari brat nektár na agátový med . Alebo iný hmyz ktorý to využíva ako potravu.
27. február 2019

Antoan

Zatiaľ bolo vyrezaných cca okolo 300 takýchto stromov rôzneho druhu s kmeňom od hrúbky 10 cm. po celej trase od Sandbergu po Devín.
27. február 2019

Tiché údolie

Brečtan (Hedera helix) a liany (Clematis vitalba) sú naše domáce druhy a preto už z princípu nemôžu byť invázne, to plynie z definície tohto slova, ktoré používate bez toho, aby ste vôbec vedeli, čo to je.
27. február 2019

Tiché údolie

Ešte k agátom, agáty sem boli dovezené zo Severnej Ameriky niekedy v 17./18. storočí, odvtedy zamorili celé južné Slovensko, kde nahrádzajú cenné teplomilné dubiny na okraji pohorí, osídľujú aj medze v poľnohospodárskej krajine, okolie železníc, ciest a pod. Na agáty u nás nie je priamo viazaný žiaden hmyz, keďže sa tisícročia vyvíjali na inom kontinente, prezradím Vám tiež, že aj pred príchodom agátov na Slovensku žil hmyz, dokonca aj včely a iné opeľovače a prekvapivo sa živili nektárom z iných rastlín, ktoré dnes agát úspešne vytláča. Konkrétne na lúkach na Kobyle v čase kvitnutia agátov kvitne pestrá škála lúčnych druhov napríklad: omany, kozince, jasence, hrdobárky, rôzne druhy menších ruží, zanoväte, vičence, kosatce, pakosty, zvončeky, klinčeky, hadomory, rebríčky a veľa veľa ďalších.
27. február 2019

Lila

Tomáš, to ako vážne? Na agáty u nás nie je viazaný žiadny hmyz? Si srandu robíte? A agátový med, ktorý je jedným z najlepších, je z čoho potom? Z moruší?! agátový med patrí medzi top medy, najmä pre ich jemnosť a minimu alergických reakcíí, preto je vhodný aj pre alergikov na včelie produkty!

Tak clematis, hej? A fotosyntéza asi ako prebieha na tých stromoch, ktoré sú nim pohltené? Sa prizrite v akom sú stave všetky do jedného, kde táto neplecha rastie.

Navyše, veľmi neesteticky milý clematis pôsobí, je doslova zberačom bordelu, keď zafúka, okolo ciest je to vskutku náramná estetika! A následne na tých stromoch, ktoré kapú lebo listy sa neprederú na svetlo! Čo to tu kultivujete a kto tu určuje čo je tu pôvodný druh a ktorý tu nemá čo hľadať? Bez urážky, svojím neodborným vyjadrením o agátoch, ste ma veľmi nepresvedčili o svojej odbornosti. Ako som vyššie čítala, ani borovice tu nie sú vhod, ani duby...kto uričil, že práve žlté kvety? Sú krásne, o tom potom - vždy sa rada pokochám, ale stínať borovice či duby lebo kvietky potrebujú priestor - a koľkože toho kyslíka a tieňa tie kvietky vyprodukujú?!

Pri všetkej úcte k Vám Tomáš, na prírodu na Slovensku je žalostný pohľad, tak zanedbanú. nekultivovanú prírodu nenájdete široko ďaleko. Veď o tom vypovedajú aj tie " záhrady" - nevieme to proste so zeleňou. Smutný to fakt.
P.S. chcete vedieť ako vyzerajú vinice? Nech sa páči, obrázok. A potom sa prejdite po tých Devínskych. Do plaču! Plné vášho krásneho clematisu a štrašidelný obraz je na svete.
27. február 2019

Lila

ešte k tomu clematisu milý Tomáš, aje ste si prečítali čo je to zač? Lebo nestačí, že je to náš domáci druh! Podstatné je, že je to mimoriadne agresívny druh, Na Novom Zélande -áno, Tomáš, aj tam sa toto vyskytuje, je dokonca vedený ako nežiaduca rastlina a to práve z dôvodu jeho agresie voči iným rastlinným druhom! Ale to akosi Slovač, vraj odborne podkutú, vonkoncom nezaujíma, že? Čo na tom, že to pastačí stromy široko ďaleko, hlavná vec, že je to domáci druh, zato o agáte tresneme takú kravinu, že u nás nemá žiadny naň naviazaný hmyz! Len máme plné pulty toho najzdravšieho medu práve z tých agátov! Raz darmo, kde nie je zhora dané, v apatieke nekúpi! To platí pre SR a jej "vysoko odborný vzťah" k zeleni ako takej!
27. február 2019

Lila

Tu, čítajte, vy domáci druh! Sakra, veď sa vy kompetentní ráčte privzdelávať!

This species physically smothers and collapses indigenous forest and causes a loss of indigenous plant species. When this loss occurs there is an influx of exotic plants into gaps or grazing damage by livestock. Control using a combination of mechanical and chemical methods can be effective but is very expensive. Much research is being conducted in the hopes of discovering biological means to control this species.

Stručný preklad:

clematic vitalba doslova devastuje a likviduje celé lesy a spôsobuje vyzmiznutie celých druhov, čím uvoľňuje miesto exotickým nedomácim druhom, aby sa na ich mieste roztiahli! Chemické a mechanické odstraňovanie je žiaduce!

Viac tu:
http://issg.org/database/species/ecology.asp?si=157&fr=1&sts=&%20ang=SC&ver=print&prtflag=false

P.S. navyše asi zabúdate milý Tomáš, že sa tu nebavíme o džungli, ale o MESTE!!! A to mesto musí aj nejako vyzerať, a nie že ľuďom padajú na hlavy zdevastované stromy Vašim domácim plamienkom! na záver ešte odporúčanie - nalistujte si v slovníku význam slova INVAZÍVNY! Dozviete sa, že nie je nevyhnutne spojené so slovom exotický! Invazívne je aj to domáce. Ktoré tu nezmyselne konzervujete a tak priespievate k devastácii celého regiónu namiesto jeho ochrany! Bravo, gratulujem, vy odborník!
28. február 2019

Tiché údolie

My sme na Slovensku, nie na Novom Zelande tetulka :-D V tom je ten figel, konkretny druh moze byt zaroven invazny a zaroven integralnou sucastou domacej biodiverzity, zalezi pravdaze od konkretneho miesta na zemeguli. Ak vsak mas problem pochopit, ze Slovensko nie je Novy Zeland, tak s tymto zial uz nepomozem ;-) Ze sa ti nieco nepaci a budes sa trieskat o zem, aby to ktosi odstranoval tiez nie je argument, nejaky osobny vkus akehosi laika nikoho nezaujima. Rozhodujuce su nazory botanikov, ktori maju vcelku jednoznacnu predstavu o sireni a povode druhov.. ;-)
https://botany.cz/cs/clematis-vitalba/ -tu si precitaj nieco o rozsireni C. vitalba, najdes tam pravdaze aj agaty alebo cokolvek ine.
Mne je vazne uz trapne tisickrat opakovat jednu vec, akoby som tu diskutoval s dementmi bez maturity, na agaty NIE JE u nas PRIAMO viazany ziaden hmyz. Ked je vcelstvo umiestnene v agatine a v okoli nie je ina potravna ponuka, tak vznika agatovy med, ked to vcelstvo das do repkoveho pola, tak vcely pojdu na repku, ale to neznamena, ze ten hmyz je priamo viazany na agaty, alebo na repku, rozumies konecne? Naviac, bez ohladu na med, uzemie prirodnej rezervacie sluzi na ochranu prirody, nie na produkciu agatoveho medu alebo na uspokojovanie potrieb a vkusu akehosi nedouka, ktori ma este tu drzost niekomu nieco ironicky doporucovat v odbore, kde nema vedomosti o zakladnych pojmoch, takze sa s dovolenim skludni, tu nie sme niekde na dedine na rinku, vdaka.
28. február 2019

Antoan

Pán Tomáš, ak ste taký odborník tak sa predstavte s akej organizácie na ochranu prírody ste. Nech konkrétne vieme ,kto takéto rozhodnutia vydáva a zodpovedá za to.
Rozprával som sa s jedným pánom s tej firmy ,ktorý má nastarosť výrub tých agátov a drevín a povedal mi že tie agáty majú vyrezať všetky a preventívne aj niektoré stromy ktoré budú označené. A ešte k tomu riadenemu chovu kôz , bača povedal ,že nemôžu byť volne vypustené pretože musia počkať až rozkvitnú a odkvitnú kvety Od hladu tie kozy vo voliére kde sú zatvorené už poobhrýzali všetku kôru zo stromov čo tam boli . Majú tam nachystané pletivo vraj sa bude ohradzovať nejaká plocha ochranármi a obmedzí sa prístup verejnosti aj tým kozám. Ináč kozy majú veľmi radi agát. Radi ho obhrýzajú no tu k nemu paradoxne nemajú prístup. Aj ohradníky im zabraňujú sa k nemu dostať. Aspoň z toho vyrezaného by im mohli dať nech sa im aspoň trochu spestrí potrava.
Vy ochranári máte svoje predstavy o ochrane prírody a náš názor vás nezaujíma. Máte veľa slov ,ale skutkov málo. Pozrime sa okolo seba ako sa devastuje príroda po celej republike. Vyrezávajú sa stromy či už kvôli stavbám alebo kvôli ťažbe dreva , ale tam nezakročíte. V mnohých prípadoch sa odstránia zdravé stromy v parkoch alebo inde kde to nie je potrebné. Len preto že niekto rozhodol . Ale nepočujeme že by na to niečo povedali ochranári, alebo zabránili tomu. Pod vysielačom Devín - chaty sú nelegálne skládky kde chatári vyhadzujú smeti na svah medzi stromy. Videl som tam chodiť dvoch členov stráže ochrany prírody ale neurobili nič. Tak načo ich potom máme.
A ešte k tým agátom máme veľkú záhradu a niekoľko agátov ,ktoré by som ani zanič na svete nevyrezal pretože pekne kvitn´voňajú a dotvárajú prostredie. Aby sa nerozrastali ,tak vysekám malé výrastky okolo hrubých kmeňov a ich počet je stále rovnaký. Aké jednoduché a nemusím vyrúbať celú záhradu. A na to netreba žiadnu školu ani odbornosť! Na to treba mať vzťah k prírode.
Treba sa postarať aby sa vysádzali nové stromy kríky v mestách aj v lesoch.
28. február 2019

Ján

Brečtan je rastlina , ktorá je nadmerne rozmnožená v dôsledku neudržiavania lesov. A je jedno či je invazívna alebo nie. Netreba chemicky , ale stačí mechanicky prerušiť stonku a je po probléme. Malo sa to riešiť dávno keď ešte nebolo toho toľko. Stačí najať brigádnikov aby sa to riešilo. Hlavne kompetentný by mali začať už konečne niečo robiť. Nie len mudrovať a hrať sa zo slovíčkami. To dokáže každý. Mnohý ochranári alebo pracovníci Ministerstva životného prostredia ovládajú len teóriu , ale s praxe nemajú žiadne skúsenosti. Podľa toho aj rozhodujú.
28. február 2019

Lila

Tomáš, za prvé - tetulka je Vaša ctená mamička. Ja v jej veku ešte nie som. Trafili ste teda vedľa. To na margo Vášho úbohého pokusu o zhodenie diskutéra. Vy deduško! Ja som Vám slušne vykala. Ale s tým máte zrejme problém. Ako máte problém aj s odbornými informáciami. Pýtala som sa Vás či ste aj čítali o plamienku čo je to zač?! Asi sotva že?

Nie, na Novom Zélande nie sme, ale už aj tam pochopili čo je Clematis Vitalba. Naši botanici na to ešte evidentne neprišli - to vidno na stave našich zúbožených porastov! V UK, na Novom Zélande a v mnohých ďalších krajinách to vedia, na Slovensku nie, pretože tu machrujú odborníci Vášho kalibru! Nie je to o tom čo sa mne páči, ale o tom čo spôsobuje škodu a malo by sa likvidovať! V tom si láskavo spravte poriadky, tiež nenesiem zodpovenosť za Vašu zadubenosť! Človek poukáže na odborné posudky. Ostatne, estetika Vám tiež nič nehovorí, súdiac podľa vyjadrenia o tom čo sa mne páči - potom však slovák zavíta inde, za hranice všedných dní a tam híka ako osol ako to tam majú iné, krajšie, pestovanejšie, udržiavanejšie, však? Doma si predsa treba udržiavať zanedbané status quo, to je ešte len to pravé orechové, lebo zušľachťovanie okolia nás bolí!
28. február 2019

Lila

Bavíme sa tu skutočne o konzervovaní tohto stavu? Na obrázku máte zdevastované stromy plamienkom. Toto skutočne stojí za to? Nemal by byť snáď dodržaný určitý pomer či rovnováha medzi zachovaním jedného a devastáciou druhého? Aj plamienok sa dá zachovať, ale malo by sa tak diať v takom rozsahu, aby nedochádzalo zároveň k likvidácii iných druhov. K tomuto netreba ani dve ľudové, ale zdravý rozum. Rovnako je užitočné vedieť prijať aj protiargumenty a prípadne aj vedieť zmeniť postoj. A nie arogantne trvať na svojom. Že Tomáš? O to smutnejšie to je, že ste ani len nenaznačili minimálnu snahu vziať do úvahy vedecké poznatky o Clematise a jeho devastačnej sile.
28. február 2019

Lila

čo dodať...
28. február 2019

Tiché údolie

Antoan: Pohyb verejnosti je v zmysle zakona o ochrane prirody v NPR-kach mozny len po vyznacenych turistickych chodnikoch, ziadne ohradniky pre kozy nekrizuju a ani v buducnosti nebudu krizovat ziadny znaceny turisticky chodnik, preto ani nedojde k obmedzeniu pohybu verejnosti (malou vynimkou je len miesto pri "kozom mostiku", kde vsak ako viete je zabezpecena kratucka obchadzka). Kedze sme v NPR-ke, tak pochopitelne ŠOP SR vydava prevadzkovatelom pastvy urcite obmedzenia vzhladom na fenofazy chranenych druhov, prevadzkovatel pastvy to samozrejme musi respektovat a zariadit sa podla toho, nie je mi jasne, co je na tom pre Vas nepochopitelne..? Pokial ide o agaty, Vasa zahrada nie je stohektarova rezervacia, nehovoriac o tom, ze na zahradke mate uplne odlisne rastlinne spolocenstva, su to teda absolutne neporovnatelne kategorie. V terennej praxi rozlahlych uzemi akym je aj Kobyla skratka dochadza k expanzivnemu sireniu agatov cez korenove vymladky (pisete o nich aj Vy) co vedie k postupnej likvidacii pestrej biodiverzity luk. Nedavno vysiel na "enku" rozhovor s uznavanym ceskym botanikom panom Pyšekom, ktory sa o tom ciastocne zmienuje, doporucujem precitat. Agaty boli prioritne odstranovane z luk a z okolia luk, tie co su v lese vacsinou zostavaju, je mozne, ze ste na Kobyle hovorili prave so mnou, ja som robil pre Daphne terenneho pracovnika, mal som na starosti hlavne dohlad nad vyrubmi a invazne dreviny, osobne udaje vsak s dovolenim nebudem verejne poskytovat neznamym ludom na internete. K tomu procesu kto a ako rozhoduje som uz nieco nacrtol vyssie. Financovanie poskytla EU z environmentalnych fondov na zaklade vypracovania projektu, ktory ma samozrejme odbornych garantov a povolenie potom vydava SOP SR.

Lila: Na tvoje hystericke emocionalne vylevy plne vykricnikov, ironickych vsuviek a nedostatku ucty si dostala adekvatnu odpoved. Debatu s tebou dalej povazujem za skoncenu.
27. máj 2020

Antoan

Príroda na Devínskej Kobile a v okolí sa Devastuje ďalej. Stromy sú poobhrýzané od kôz , orezané dobre vysušené haluze husto pohádzané okolo chodníkov v týchto častých suchých obdobiach ako stvorené na lesný požiar. Neďaleko vyrezané borovice vedľa Waitovho lomu spaľované na mieste. Tak takto sa chráni a zveľaďuje chránená krajinná oblasť európskeho významu.
27. máj 2020

Antoan

Množstvo poobhrýzaných stromov.
04. apríl 2021

Antoan

Ďalšie vyrezané borovice so zelenou korunou. Suché napadnuté stromy sa nevyrezávajú a často sú naklonené nad turistickou trasou a ohrozujú takto ľudí. Keď ide o ploty pre kozy ,tak sa všetko pekne vyčistí a odprace ,ale keď ide o ľudí tak to nikoho nezaujíma.
04. apríl 2021

Ján

Teraz sa vyrezávajú stromy aj na Kačíne aj na Železnej studničke keď začínajú stavať hniezda vtáky a diviaky majú mlade.
06. apríl 2021

Antoan

Chovatelia kôz si urobili s Devínskej Kobyly business priestor pod zámienkou riadeného chovu kôz.. Ohradily celý pás od Sandbergu až po lokalitu Pod Devínskou kobylou rázcestie. Takto uzatvorili celý pás chránenej oblasti. Lesná zver , ktorá tam mala svoje teritórium bolo prerušené a obmedzený priestor ich pohybu. Taktiež povyrezávali množstvo zelených dospelých borovíc a iného porastu kvôli plotom ktoré tadiaľ inštalovali. Namiesto toho, aby bol tento priestor vyhlásený ako úplne bezzásahové územie, tak sa za asistencie ochranárov toto územie narušuje. Prestávajú tam hniezdiť vtáky . Sovy, ktoré radi sedeli na ihličnatých stromoch vymizli. Hromadí sa kopách množstvo poorezávaných kmeňov a konárov okolo chodníkov.
Ide tu skôr o riadenú likvidáciu CHKO.
13. apríl 2021

Antoan

Príspevok - Tomáš - 28,2,2019
Pohyb verejnosti je v zmysle zakona o ochrane prirody v NPR-kach mozny len po vyznacenych turistickych chodnikoch, ziadne ohradniky pre kozy nekrizuju a ani v buducnosti nebudu krizovat ziadny znaceny turisticky chodnik, preto ani nedojde k obmedzeniu pohybu verejnosti (malou vynimkou je len miesto pri "kozom mostiku"

Dodnes som napočítal zatiaľ sedem brániek na oplotení pre kozy čo križujú označené turistické chodníky na žltej značke.
Čím ďalej tým sa priestor oplocuje ďalej. Riadený chov kôz sa mení na businnes. Ostatné zvieratá sa už nemôžu po tomto priestore voľne pohybovať kvôli drôtom a elektrickým ohradníkom.
Donedávna sme mohli občas vidieť srny alebo mladého jeleňa občas aj danielov. Dnes kvôli ohradníkom sa tam už nič nedostane.
Toto je národná prírodná rezervácia , 4 stupeň ochrany ?
13. apríl 2021

Antoan

Prosím preposlať ŠOP SR a Ministerstvu životného prostredia.
19. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Ministerstvu životného prostredia SR,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
30. apríl 2021

Lenka

Dobrý deň pán Antoan,
vedeli by sme nám zaslať viac podrobností k vášmu podnetu na výrub stromov a stavbu elektrických ohradníkov na zelenú linku Ministerstva životného prostredia SR [email protected] alebo nás telefonicky kontaktovať na čísle 0800 144 440. Pomôže nám to k riešeniu podnetu.
Ďakujeme.
S pozdravom,
Lenka Grešová.
Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR
18. máj 2021

Antoan

A podnety 44340, 62344.
Na mapke je územie kde sa nachádzajú elektrické obratníky a sú tam vypílené hlavne ihličnaté stromy a rôznorodé kríky.
18. máj 2021

Antoan

Dobrý deň, k tomuto podnetu 62345 odkaz pre starostu dávam do pozornosti aj podnet 44340 a 62344. Tie vyrúbané stromy vo veku cca 40 – 50 rokov boli samostatne stojace a pod nimi kvitli aj kvety . V žiadnom prípade nevytláčali pôvodné druhy. Hniezdili na nich sovy a iné vtáctvo. V tomto období klimatických zmien, kedy by sa mali stromy práveže vysádzať a chrániť naopak sa vyrezávajú. Taktiež sa používajú pesticídy pri odstraňovaní týchto stromov , čo je vidieť na navŕtaných kmeňoch. Napríklad po vyrezaní borovice bol navŕtaný peň a napustený pesticídom. Ako vieme borovica po vyrezaní už nezačne znovu rásť ako listnatý strom. Tu vidieť , že je robený neodborný zásah do prírody. Takisto vyrezávanie nerobia odborníci ale nejaký chlapci. Ako sme videli na podnet občanov v médiách TV aj spaľovali drevo a haluze na mieste v prírodnej rezervácii.
Takže toto je odborný zásah a prístup k chránenej oblasti ? ˇÚradníci rozhodujú od stola a pritom ani nevedia o čom .a Svojim rozhodnutím viac škodia ako pomáhajú.
Ploty ktoré som spomínal narúšajú migračný koridor divých zvierat. Potom niet divu ,že diviaky sú už aj na sídliskách a pri záhradách, pretože ich vytláčajú z ich pôvodného teritória.
Z tohto všetkého mám pocit že MŽP SR sa len nečinne prizerá a pred ich očami sa devastuje. Keď niekto povie že je správne čo robí , tak to ešte neznamená ,že to čo robí je správne.. Mnohý sa vyhlasujú za odborníkov a potom to tak zo životným prostredím aj vyzerá. Napríklad staré vyschnuté a vyvrátené stromy , ktoré sú hojne v tejto oblasti nikoho nezaujímajú. Že ohrozujú Ľudí na chodníkoch to nikoho z tých odborníkov nezaujíma. Tie už nebránia pôvodným druhom ? Hlavne že na Devínsku kobylu chcú umiestniť kamery To je dôležité ,aby ľudí monitorovali už aj v prírode - (Článok o zámere namontovať kamery v novinách Kuriér).
Z týchto dôvodov žiadame mi občania, ktorý do tejto oblasti chodíme už desiatky rokov aby MŽP SR zakročilo a zakázalo predmetné aktivity v tejto prírodnej rezervácii, aby sa zachovalo to čo tu ešte zostalo.
18. máj 2021

Antoan

Prosím preposlať Ministerstvo životného prostredia SR
20. máj 2021

Lenka

Váž.pán Antoan,
ďakujeme za upresnenie podnetu. Výrub sa deje na mieste, v okolí ohradníkov? Alebo vedeli by ste sem prosím pridať aj mapku s výrubom (ak budete náhodou na mieste, vedeli by ste presne označiť miesto) a dátum posledného výrubu. Ak by výrub pokračoval, prosím hneď kontaktujte zelenú linku Ministerstva životného prostredia SR na telefónne číslo: 0800 144 440 alebo aj políciu, ktorá môže prísť na miesto a skontrolovať, či ide o povolený alebo nepovolený výrub. Budeme opäť kontaktovať CHKO Malé Karpaty, aby sme získali ich stanovisko k výrubu borovíc a obrátime sa aj na príslušný odbor na MŽP.
Budeme Vás prostredníctvom komentáru informovať.
Ďakujeme za vašu aktivitu pri ochrane životného prostredia.
S pozdravom,
Lenka Grešová.
Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR
20. máj 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný zodpovednej inštitúcii,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
22. jún 2021

Antoan

V prírodnej rezervácii NPR Devínska Kobyla stupeň ochrany č. 4,



Prosím preposlať Ministerstvo životného prostredia SR.
23. jún 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný zodpovednej inštitúcii,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
23. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

chcel by som Vás poprosiť o zaslanie informácií, kde sa presne daná stavba nachádza.

Ďakujeme,

Zelená linka

Námestie Ľudovíta Štúra 1 | 812 35 Bratislava | Slovenská republika
tel.: 0800 144 440
e-mail: [email protected] | www.minzp.sk
30. júl 2021

Antoan

48.18376, 16.98237. Devínska Kobila rázcestie. Modrý náučny chodník.



Prosím preposlať na životné prostredie.
27. august 2021

Antoan

Ďalšie nové oplotenie.
27. august 2021

Antoan

Prosíme o vyjadrenie čo prešetrilo životné prostredie.

Prosím preposlať
30. august 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný zodpovednej inštitúcii,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
04. marec 2022

Antoan

Dodnes nemáme žiadnu odpoveď či a ako bola vykonaná kontrola. Situácia sa nezmenila a vyrezávajú sa ďalšie dospelé stromy a dreviny a budujú oplotenia.
Zatiaľ to vyzerá tak ,že nikto z kompetentných nemá záujem riešiť tento podnet a ani si dať námahu preveriť a vyjadriť sa k tomu. Taktiež som dával podnet na čiernu skládku v lesnom poraste pri Waitovom lome pri chatovej oblasti . Dodnes po niekoľkých mesiacoch taktiež žiadna odpoveď.

Prosím preposlať na Ministerstvo životného prostredia aj samospráve.
05. marec 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný zodpovednej inštitúcii,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
27. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Devínska Kobyla patrí medzi prírodné klenoty nie len Bratislavy ale aj celého Slovenská. Jedinečná poloha, geologické podložie, klíma ale aj nepretržité ľudské aktivity dali za vznik jedinečnej biodiverzite. Po tom čo v 50tych rokov 20. st. zaniklo tradičné využívanie svahov Devínskej Kobyly, na pastvu hospodárskych zvierat, začalo územie intenzívne zarastať náletovými a často aj inváznymi rastlinami. Dlhodobým cieľom ochranárov bolo prinavrátiť tradičnú pastvu na Devínsku Kobylu.
Od roku 2013 sa tento cieľ podarilo naplniť a vďaka spolupráce BROZ a ŠOP SR sa objavilo prvé stádo cca. 40 kôz.

Pastva je štandardný a v súčasnosti najvhodnejší spôsob ako udržiavať lúčne a lesostepné územia. Sú to územia, ktorých bohatstvo vzniklo práve prítomnosťou a aktivitami človeka najmä v podobe spásania. To isté platí aj pre Devínsku Kobylu, kde od kedy skončila pastva v polovici minulého storočia, územie intenzívne zarastá kríkmi ako aj inváznymi druhmi rastlín. Ak by sa neurobilo nič, o 20 rokov by sme na väčšine plochy mali iba kompaktné porasty kríkov, tak ako už aj teraz je vidno na niektorých plochách. Z takto pozmeneného biotopu by vymizli všetky tie vzácne druhy rastlín a živočíchov, ktoré robia toto miesto jedinečným.

Výrub nepôvodných drevín (borovica čierna, jaseň mánový) je súčasťou štandardného manažmentu lesostepných biotopov. Žiaľ neuváženou výsadbou v minulom storočí došlo k priamemu znehodnoteniu týchto cenných biotopov, a tak je nutné v dnešnej dobe pristúpiť k ich obnove. Uvedomujeme si že výrub zdravých drevín v prírodnej rezervácií môže vyvolať negatívne dojmy, avšak v tomto prípade treba zohľadniť potrebu predmetu ochrany, ktorý je jedinečný z celoslovenského hľadiska. Neporovnateľne výšia intenzita výrubov prebieha v okolitých hospodárskych lesoch, ktorej motívom je hospodársky záujem. V tomto prípade sa jedná len o záujem ochrany prírody, ktorých cieľom je obnova lesostepného charakteru územia.

Pastvou sa potláča zarastanie lokality krovinami, náletovými drevinami a inváznymi rastlinami. Bez nej by vzácne biotopy postupne zanikli a územie by prišlo o štatút chráneného územia, čo by v krajnom prípade mohlo viesť až postupnému zastavaniu územia. Pastva účinne potláča zmladenie kríkov, nakoľko kozy prednostne ohrýzajú mladé výhonky drevín. Vysoká bylinná vegetácia je tiež limitujúcim faktorom pre mnohé vzácne rastliny (áno aj poniklec, hlaváčik a kosatec), ktoré potrebujú slnečné otvorené stanovištia. Vďaka pastve nie sú prerastené vysokou trávou, v ktorej by postupne zanikli. V prípade Devínskej Kobyly, je pastva jedinou možnosťou starostlivosti o územie, nakoľko kosenie vzhľadom na terén nie je reálne. Pastva má naviac aj množstvo ďalších výhod oproti štandardnému koseniu: je rozložená v priestore a v čase – vzniká mozaika nedopaskov a naopak prepasených častí, prepasené časti sú dôležité pre klíčenie vzácnych druhov rastlín ako aj pre množstvo hmyzu, trus zvierat láka množstvo hmyzu a ten zas špecifické druhy vtákov, zvieratá fungujú tiež ako prenášači semien čím pomáhajú k rozširovaniu rastlín.

K osadeniu elektrického oplôtku na Devínskej Kobyle došlo po intenzívnej príprave, konzultácií a v súčinnosti s organizáciou ochrany prírody a krajiny - ŠOP SR. Oplôtok je súčasťou infraštruktúry pre riadenú pastvu, ktorej cieľom je zabezpečiť priaznivý stav xerotermných biotopov daného chráneného územia. Územie je rozdelené na jednotlivé časti, tak aby sa dala pastva lepšie regulovať a aby sa lepšie dalo reflektovať aktuálne požiadavky ochrany prírody pre konkrétne plochy. Uvedomujeme si že elektrické oplôtky čiastočne bránia migrácií divej zvery, no snažíme sa aj toto riešiť formou otvárania oplôtkov na úsekoch, kde sú odsledované migračné trasy. Oplôtky sa otvárajú v čase keď tam neprebieha pastva.

S pozdravom

Zelená linka

Ministerstvo životného prostredia SR
Námestie Ľudovíta Štúra 1
81235 Bratislava
07. apríl 2022

Antoan

Podnet nie je vyriešený !
Treba brať do úvahy aj názor druhej strany ,ktorá nesúhlasí s takýmto postupom a riešením.
Vyrezávanie zdravých čiernych borovíc napríklad spôsobilo znížený výskyt sovy , ktoré sa na týchto stromoch usádzali a prespávali ,nakoľko sa v takomto hustom strome cítili bezpečne. Takisto vymizli veveričky z tejto časti územia nakoľko obľubujú tento druh stromov a jeho plody tvoria časť ich potravy. Čo sa týka lesnej zvery , tá sa tu už nemôže prirodzene pohybovať na základe ľudského zásahu do ich prirodzeného prostredia. Stačí sa ísť pozrieť na východné slovensko, ako sa tam pasú kozy, ovce alebo kravy. žiadne ploty ani elektrické ohradníky , ale bača !
Tie kozy nejdú do tých hustých porastov a mladenia kríkov. Obhrýzajú mladé výhonky stromov a kríkov na okraji. Taktiež haluze na stromoch ktoré dočiahnu. Čo sa týka pasenia ,tak kozy tu toho veľa nenapasú . Kozi chodia a vyberajú si to čo im najviac chutí. To by tam muselo byť stádo oviec to by malo efekt. Ovce dokážu spásať plochy a nahradiť kosačky na neprístupných miestach.
Čo vy píšete od stola je jedna vec , ale druhá je byť na mieste a pozorovať roky toto prostredie a jeho vývoj. Ja tadiaľ chodím cca 40 rokov a viem porovnať predtým a teraz. Preto vravím ide to dolu vodou. Nesprávne zásahy do tohto prostredia viac škodia ako pomáhajú.
Treba tu vyhlásiť piaty stupeň ochrany a aby to bolo bezzásahové územie ochrany.

Prosím preposlať na Ministerstvo životného prostredia SR.
11. apríl 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný zodpovednej inštitúcii,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania