Nebezpečný prechod pri CBC

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Jan Hubar 28. októbra 2013

Nebezpecny prechod pre chodcov medzi CBC a VUB, nakolko auta parkuju na chodniku priamo v krizovatke z Karadzicovej smerom na autobus. stanicu Nivy.
Vodici odbocujucich vozidiel tak nemaju sancu v dostatocnom predstihu vidiet chodcov/cyklistov na prechode ( su kryty parkujucimi autami ).
Kolizne situacie vznikaju kazdy pracovny den, parkujuce auta navyse casto nenechaju ani dostatocnu/povinnu vzdialenost pre chodcov na chodniku.
Mestska policia to vobec neriesi!!!

21. november 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet, ktorý preverilo oddelenie dopravy miestneho úradu. Karadžičova ulica je v správe Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, ktorý sa ako správca stará aj o vodorovné dopravné značenia. Váš podnet sme preto preposlali kompetentným pracovníkom na Magistrát so žiadosťou o nápravu.

Alexandra Obuchová
Hovorkyňa
Referát komunikácie s verejnosťou
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
Tel.: +421 2 5924 6289
Fax.: +421 2 52920003
Mobil: +421 902 051 743
E-mail: [email protected]
www.staremesto.sk
www.facebook.com/staremesto.sk
13. december 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

hlavné mesto si uvedomuje problém s podobnými situáciami s parkovaním na mnohých miestach v meste.

Riešením by bolo opäť dať kolíky pozdĺž časti vozovky, kde parkujúce vozidlá bránia vo výhľade. Zo skúseností správcu - k pozdĺžnym kolom treba namontovať aj aspoň dva koly kolmo na chodník tak, aby chodci/kočíky pomedzi ne prešli, ale autá nie. V opačnom prípade nám často autá vchádzajú na chodník a zaparkujú za kolíkmi.

Akokoľvek, projekty na osadenie parkovacích zábran sú vždy odbornými zamestnancami na príslušnej komisii posudzované a podľa závažnosti a finančných možností aj realizované. Pokiaľ však platí zákon ktorý umožňuje státie na chodníku pri zachovaní vzdialenosti 1,5 m, nezdá sa nám zmysluplné, ani finančne reálne vykolíkovať takmer všetky podobné križovatky a nahrádzať tak nedokonalosť zákona.

Kľúčový problém je v ustanovení zákona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke), ktorý napriek zásadnej pripomienke mesta a osobnej iniciatíve primátora k zmene zákona, ktorú iniciovali pred rokom, a ani v najnovšej zmene nebola akceptovaná pripomienka na čiastočné zrušenie parkovania na chodníkoch pri zachovaní min. priechodnej šírky chodníka >1,5 m aspoň v blízkosti križovatiek.

Mestská polícia bola požiadaná o kontroly v tomto prípade. Ak je občan svedkom situácie, kedy vozidlá neparkujú v zmysle predpisov, odporúčame obrátiť sa priamo na Mestskú políciu na čísle 159.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
07. február 2014

Peter

Ja tam vidím parkovanie áut v križovatke (krizovatka je miesto kde sa spajaju cesty, chodnik je sucastou cesty, podla zakona).
11. december 2015

Peter

Na chodniku uz neparkuju auta, lebo tam boli umiestnene kvetinace.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania