Dankovského-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, s platnou TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Vyriešený
meno
Vladimír Kohút 16. apríla 2019

Dosiahneme odstránenie tohto vozidla, ktoré je už dlhšiu dobu odstavené pred domom č.6 na Dankovského ulici (3.tr.), keď z neho demontujeme ŠPZ?

16. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
odcudzenie EČV sa kvalifikuje ako priestupok proti majetku a je sankcionované podľa Zákona Slovenskej národnej rady o priestupkoch..
Výzvu na odstránenie auta môže miestny úrad umiestniť až po uplynutí platnosti EK a TK.
V každom prípade pošleme na miesto inšpektorov verejného poriadku, aby preverili stav vozidla a platnosť EK/TK:

Martina Štefániková, oddelenie komunikácie MÚ Bratislava - Staré Mesto
16. apríl 2019

Vladimír Kohút

Odkiaľ má občan zistiť, či má vozidlo platnú EK/TK? V dotazníku chýba možnosť odpovede: “neviem”
18. apríl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
pri zhotovovaní fotodokumentácie o podnete môžete ako dôkaz využiť aj vyfotografovanie štítkov o platnosti TK a EK, ktoré sú umiestnené na čelnom skle vozidla. Z nich je možné odčítať, či vozidlo má alebo nemá platnú TK a EK. Druhá alternatíva spočíva vo využití online databáz, ktoré ale nemusia byť 100 % spoľahlivé. Samotné zadanie v dotazníku nie je tak dôležité, samospráva si prípadne, tak ako píše p. Štefániková, informáciu doplní následne.

Juraj Hurný
Odkaz pre starostu
[email protected]
18. apríl 2019

Vladimír Kohút

Ďakujem pekne za informáciu. Mohlo ma to napadnúť. Ospravedlňujem sa.
11. február 2020

Pozorovatel

@admin

Dlhodobo odstavene vozidlo je idealny kandidat na okamzite odtiahnutie kedze (vid foto):
1/ nema ECV
2/ je vrakom a narusuje vzhlad obce
3/ prednou castou stoji na chodniku, cim nadodrzuje 1,5m sirku pre chodcov
4/ zasahuje do VDZ - zlta klukata ciara, kde je zakazanie statie

Prosim zaslat samosprave
Dakujem
14. marec 2020

Pozorovatel

@admin
Vyzva na odstranenie vozidla bola na vozidle umiestnena 8.8.2019. Lehota na odstanenie je 60 dni, cize uplynula dnom 07.10.2019. (vid priloha)
Od tohto datumu uz uplynulo k dnesnemu dnu 159 dni, co je vyse 5 mesiacov.

Prosim zaslat samosprave na riesenie.
16. marec 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
04. apríl 2020

Vladimír Kohút

A samospráva opäť nereaguje. Ako ináč v Starom Meste
26. apríl 2020

Pozorovatel

@admin
Auto nie je stale odtiahnute.
Prosim zaslat samosprave.
29. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
MČ vykonala vykonala všetky úkony, ktoré mali zabezpečiť, že predmetné vozidlo bude odtiahnuté.

Problém s odťahovaním takýchto vrakov je momentálne plošnejší a týka sa aj iných mestských častí. Situácia je totiž taká, že preto aby takéto vozidlo mohlo byť odtiahnuté, musí mať autorizovaná spoločnosť zaoberajúca sa spracovaním starých vozidiel pre ne vyhradený priestor, tzv. určené parkovisko.
Spoločnosť s ktorou máme uzavretú zmluvu však dlhodobo takéto miesto nemá. Oslovili sme všetky autorizované spoločnosti, ktoré môžu túto službu poskytovať v Bratislavskom kraji, ani jedna nemá momentálne kapacitu pre umiestňovanie ďalších vozidiel.

Problém je v tom, že tieto vozidlá musí pred ich likvidáciou vyradiť Okresný úrad (odd. životného prostredia), ktorý však dlhodobo túto agendu nerieši v potrebnom rozsahu, a teda staré vozidlá stoja na parkovisku bez možnosti ich likvidácie a čakajú na rozhodnutie Okresného úradu. A ďalšie sa jednoducho nezmestia. Na túto situácie sme upozorňoval tento úrad už dávnejšie, aj oficiálnym listom, zatiaľ bez spätnej reakcie.

Uvedená situácia teda nenastala nečinnosťou nášho úradu ani podceňovaním situácie.

Môžeme vás však ubezpečiť, že v pravidelnom intervale preverujeme, či sa neuvoľnili kapacity na "odťahovacom" parkovisku.

Ďakujeme za pochopenie

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
29. apríl 2020

Pozorovatel

@admin
Dobry den,
1. ako pisete, ze "Okresný úrad (odd. životného prostredia), ktorý však dlhodobo túto agendu nerieši", asi bude potrebne oslovit nadriadeny organ asi najlepsie rovno ministerstvo vnutra, aby zistilo dovod, preco okresny urad tuto agendu nestiha spracovavat.

2/ nebolo by po dohode v spolupraci s hl. mestom Bratislava mozne umiestnovat docasne tieto vraky, napr. do arealu niektorej z vozovni DPMB, kde su zhromazdovane aj vraky vozidiel MHD?
Resp. zvazat vraky na inu vhodnu docasnu "technicku" plochu vo vlastnictve mesta, ci mestskej casti, aby vozidla nekazili esteticky vzhlad obce a neblokovali tak cenne parkovacie miesta?

Prosim zaslat samosprave
30. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ľady sa pohli (dúfajme). Auto z Dankovského bolo odstránené.
Čo sa týka situácie vyššie opísanej - môžeme vás ubezpečiť, že miestny úrad v Starom Meste a zodpovedný pracovník oddelenia životného prostredia robia všetko pre to, aby sa situácia normalizovala. Pravdou však je, že mnohé z áut (tohto na Dankovského sa to, samozrejme, netýka), ktoré sa objavia na Odkaze pre starostu v sekcii dlhodobo odstavené autá, nie sú vraky. Ani zďaleka. Nie je zriedkavé, že majiteľ je dlhodobo v nemocnici, prípadne po smrti a tam sa veci musia riešiť inak.
Samozrejme, to ľudia nemajú ako vedieť, ale je nespravodlivé, považovať "úradníka" a priori za toho, ktorý nekoná, lebo sa mu nechce. Nie je to pravda. (Hoci, aj také prípady sú, to treba priznať.) Za naťahovaním riešenia nezriedka stoja zdĺhavé administratívne a legislatívne procesy, ktoré - ako verejná správa - musíme dodržiavať.
Môžeme vás tiež ubezpečiť, že mestská časť už niekoľko mesiacov hľadá vhodné miesto na odťahovanie áut, ktoré stoja tam, kde nemajú. Hlavné mesto také pozemky nemá, resp. od začiatku roka si tam odťahuje autá zo svojich komunikácií (cesty spravuje hlavné mesto - 1. a 2. trieda, a Staré Mesto, resp. iná MČ - 3. a 4. trieda).
Ďakujeme, že ste si to prečítali a nemávli rukou. Ale veríte, aspoň trochu, že sa snažíme pracovať pre vás.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
30. apríl 2020

Pozorovatel

Dobry den,

len pre vysvetlenie, neoznacil som uradnika oddelenia ziv. prostredia na Starom Meste za toho kto nekona.

Pisal som o okresnom urade zivotneho prostredia, ktoreho nadriadenym organom je, ak sa nemylim. Min. vnutra a v ktoreho kompetencii je vyradovanie vozidiel z evidencie.
Tento urad moze mat dlhodobo poddimenzovane personalne obsadenie, ktore nestiha spracovavat tuto agendu, alebo je problem na tomto urade inde ...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania