Strečnianska - hluk zo Slovnaftu

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Anička 10. mája 2019

Dobrý deň, prosím o prešetrenie nepríjemného nízkofrekvenčného monotónneho zvuku s určitými vibráciami, ktorý zrejme pochádza zo Slovnaftu. Veľmi nepríjemný zvuk sa šíri a je počuteľný hlavne v noci. Tento zvuk znehodnocuje spánok a to, či nejako poškodzuje organizmus je tiež na zváženie. Zvuk sme zachytili 8.5.2019 a 9.5.2019 v noci.

10. máj 2019

anonym

Zijem cely zivot v Petrzalke, dokonca vzdusnou ciarou blizsie ako je strecnianska a nikdy v zivote som ziaden zvuk, zapach ci podobne zo slovnaftu nepocul/necitil. Mi to pride ako ked vychodniari saleli, ze slovnaft vypaluje kominy. Robia to tak stale, roky a je to uplne normalne. Pricinu hladajte inde, Slovnaftom to urcite nie je.
10. máj 2019

Anička

Ak mozem reagovat na komentar, ste stastny clovek ak zvuky a ziaru ohna zo Slovnaftu neregistrujete:o) ..skuste sa prist pozriet vecer na priamy prenos ako vidiet z okna plapolajuci ohen z kominov v Slovnafte a pocut dunenie a neprijemne zvuky z tejto fabriky, ktore ozyvaju cez polku Bratislavy. Netusim co sposobuje vibracie a monotonne zvuky v noci ale ratam ze zrejme povodcom bude Slovnaft. Neviem co riesili vychodniari, ja poukazujem na neprijemne zvuky, ktore su obtazujuce. Dakujem.
10. máj 2019

atómové digitálky

Je to hluchý Petržalčan z Humenného ,takže si ho nevšímaj.Jasné ,že je to Szmradnaft.Polovica mesta to vie , fšetci sú hlúpi ,len on prekypuje múdrosťou,pretože Petržalčan zožral fšetku múdrosť:- http://www.ekoforum.sk/peticia/slovnaft?fbclid=IwAR3xdOEhEoOgWv_nIm9hw2ouExEnHXe6nGU4h7aSw4Tnz9T4G3I6waGTGk0, https://www.facebook.com/Smrd%C3%AD-a-hu%C4%8D%C3%AD-Slovnaft-124044794377209/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARABlZseJdwapifFdADU_QfbSq5ph5j0B1JaiE6fB67wohsAEqX_BiUlUrr_DduVFc233HFqCblB_e_5
10. máj 2019

atómové digitálky

To druhé je : Facebook - Smrdí a hučí Slovnaft
11. máj 2019

Jerome

Slovnaft čakajú najrozsiahlejšie generálne revízie v histórii. Ako sa to dotkne obyvateľov Bratislavy?
26.04.2019

Rafinériu Slovnaft čakajú od konca apríla do konca júna 2019 plánované generálne revízie. Jarné odstávky v rafinérii Slovnaft sú z pohľadu nákladov na práce najrozsiahlejšie v histórii spoločnosti a dotknú sa celkovo 21 výrobných jednotiek. Aký to bude mať vplyv na komfort Bratislavčanov?

"Cieľom generálnych revízií je splniť legislatívou nariadené inšpekcie, vyčistiť zariadenia, vymeniť náplne a katalyzátory a vykonať opravy, ktoré nie je možné urobiť počas chodu zariadenia," uviedol riaditeľ podnikovej komunikácie Anton Molnár. Ako upresnil, tieto činnosti sa uskutočňujú pravidelne tak, aby sa zabezpečil spoľahlivý chod výrobných jednotiek do ďalšej plánovanej odstávky.

Molnár zároveň pripustil, že "práce počas generálnych revízií môže sprevádzať zvýšená hladina hluku, vznik zápachu a prípadné spaľovanie na poľných horákoch". Cieľom spoločnosti Slovnaft je však skrátiť negatívne vplyvy znižujúce pohodlie obyvateľov žijúcich v okolí rafinérie na nevyhnutné minimum.

O vplyve prác na komfort obyvateľov bude spoločnosť Slovnaft priebežne informovať na internetovej stránke www.slovnaft.sk/gr2019. Informácie pre verejnosť budú každý deň aktualizované, v prípade otázok je 24 hodín denne pripravená infolinka na čísle 02/4055 8929.
12. máj 2019

anonym

Anicka - nech je ako je, mesto ci mestska cast to nevyriesi. Ako pise Jerome, treba citat. Atomove digitalky - ano celozivotny obyvatel Petrzalky je zvycajne z humenneho. Potrenujte gramatiku. Ohen z vypalovania registrujem cely zivot, ako som pisal deje sa to odkedy sa pamatam. Neviem ako inak chcete zabezpecit udrzbu kominov a zariadeni, ale asi tomu rozumiete viac :-). Akokolvek volajte na infolinku slovnaftu ak vam nieco vadi. Pridavat to sem je totalne nepochopenie kompetencii mesta a samosprav.
12. máj 2019

atómové digitálky

Toto je odkaz pre starostu,pani sa obrátila prostredníctvom stránky ,ktorá bola mimochodom za týmto účelom vytvorená, na svojho starostu,ktorého o.i. prostredníctvom svojích daní platí, a živí, aj za účelom aby starosta riešil problémy svojich obyvateľov ,hlavne tam kde sa obyvatelia dostanú do problémov ,ktoré im spôsobujú arogantné monštrá typu Szmradnaft,kde je samostatný občan v postavení mravca, v sloniom lajne. Ako má arogantné monštrum Szmradnaft zabezpečiť údržbu komínov a zariadení nie je otázka na mňa ,dokonca ani môj problém . Ani ja ,ak by som na záhrade pálil bordel , by som u privolanej polície neuspel s otázkou,ako inak mám zabezpečiť odstránenie z bordelu z môjho pozemku. Myslím ,že tá najslušnejšia odpoveď by znela takto-tak aby ste neohrozoval a neobťažoval smradom okolitých obyvateľov.Na infolinku Szmradnaftu môžeš zavolať sám , a povedať im ,že našli ďalšieho pritrúbeného fanúšika ich arogantného správania, a obťažovania obyvateľov smradom a hlukom. Inak aj poznám "celoživotných obyvateľov " Petržalky, dokonca ich rodičia sa v Engerau narodili , a ležia na petržalskom cmiteri, a majú na Szmradnaft diametrálne odlišný názor ako ty.A to ako Petržalčania bývaju od Szmradnaftu tak ďaleko ,ako len Petržalčan bývať môže ,aby ešte Petržalčanom ostal
12. máj 2019

Jerome

tieto diskusie sa zacinaju pomalicky podobat na tie v slovenskom New Times, skoda
12. máj 2019

atómové digitálky

Iste.Ako onoho času ,istý "anonymný užívateľ" ,odporúčal každému kto nahlásil vrak ,aby sa obrátil na Okresný úrad , potom ale táto stránka postráda zmysel svojej existencie ,pretože s každým problémom sa dá obrátiť na úrad určený na riešenie daného problému, a nie na OPS. Stačilo aby Petržalčan nepridal pripečený komentár ,a táto zbytočná debata by nevznikla.Niekto sa na OPS obráti ,pretože má problém , a iný kto pociťuje obťažovanie tým istým problémom ,sa pridá. To je podľa mňa normálne .Ale vždy sa nájde hrdina ,ktorý zľahčuje problém tvrdením ,že v skutočnosti nič také neexistuje pretože jeho to neobťažuje,on to tak nevníma,sú aj iné problémy ,prečo upozorňovať zrovna na tento,atď. A jalová debata naberá na obrátkach
13. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu životného prostredia, ktorá sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
13. máj 2019

Odkaz pre starostu

Prosím o rozumnosť v diskusii. Diskutujme tu o podnete, nie o jednotlivých skupinách obyvateľstva. Pri nedodržiavaní základných pravidiel slušnosti budem musieť diskusiu pod podnetom uzavrieť.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
14. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: V zmysle zákona č.355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je orgánom ochrany zdravia obyvateľov regionálny úrad verejného zdravotníctva, v tomto prípade Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave
14. máj 2019

Anička

Ďakujem za podnetnú diskusiu a za uvedenie subjektu, na ktorý sa môžem obrátiť. S pozdravom.
14. máj 2019

Odkaz pre starostu

Podnet bol preposlaný na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, email: [email protected].

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
17. máj 2019

Vladimir

Zo Slovnaftu a možno aj z mestskej spaľovne odpadu je na niektorých miestach v Petržalke cítiť nepríjemný zápach, hlavne v noci a nad ránom, keď fúka z tej strany vietor. V lete nemôžem v noci mať otvorené okno. Pravidelne sledujem predpoveď vetra na najbližšiu noc, aby som vedel, či môžem vetrať. Je pravda, že na niektorých miestach v Petržalke ten zápach nie je cítiť, závisí to od prúdenia vzduchu.
05. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

tunajší úrad eviduje podnety na občasný zvýšený hluk zo Slovnaftu už od jesene 2017. Vzhľadom na to, že ide o hluk z rozsiahleho areálu, ktorý sa šíri do veľkých vzdialeností, je problematické hluk objektivizovať meraním. Nakoľko sa zvuk šíri smerom nahor, pri oplotení areálu Slovnaft spravidla spĺňa požiadavky vyhlášky MZ SR č. 549/2007 Z.z.. Pri meraní vo väčších vzdialenostiach zasa nie je možné identifikovať zdroj hluku (v areáli sú viaceré prevádzky rôznych firiem, pridáva sa aj hluk z dopravy a pod.). Preto bolo aj rozhodnutie o pokute na základe merania hluku v správnom konaní nadriadeným úradom zrušené. Tunajší úrad preto požiadal Slovenskú inšpekciu životného prostredia o zvolanie porady za účasti zástupcov Slovnaftu a Magistrátu hl.m. SR Bratislavy, príp. dotknutých mestských častí.

Rozhodnutie Slovnaftu o vykonaní generálnej revízie technológie by mohlo viesť k úprave hlukových pomerov v areáli a zníženiu obťažovania obyvateľov mesta Bratislavy.

S pozdravom

zástupkyňa regionálneho hygienika
Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Ružinovská 8
Bratislava
www.ruvzba.sk

26. august 2019

Stano

Revizie skoncili, situacia lepsia nie je a skor by som povedal, ze zhorsila. Hukot pocutelny v Ruzinove na vyssich poschodiach cez zavrete okna je aj prave teraz. A RUVZ mi na staznost odpovedal velmi alibisticky "Úrad skutočne nemá možnosť zabezpečiť kontinuálne meranie hluku- jeden odborný pracovník pre Bratislavský kraj, jeden prenosný hlukomer. Finančné možnosti úradu t.č. neumožňujú dovybavenie." a "Je zrejmé, že pôvodcom hluku je Slovnaft, avšak pri meraní vo vzdialenosti niekoľkých km od areálu, kde hluk obťažuje, je problematické taxativne vylúčiť iné zdroje hluku – doprava, prevádzky iných firiem s areáli a pod."

Naozaj neviem, naco si taketo bezzube urady z nasich dani platime, ked jedinym vysledkom je porada, na ktorej sa v Slovnafte mozu akurat tak smiat. Tak doparoma ked je vsetkym vratane zodpovedneho uradu zrejme, ze je povodcom Slovnaft, ako je mozne, ze to nejde riesit?
27. august 2019

Jerome

Magistrat, ako zastupca Bratislavy by sa mal na to pozriet a RIESIT to!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania