Bezbarierovy vyjazd a parkovanie vozidiel

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 23. januára 2014

Na Klincovej ulici boli vybudovane bezbarierove prechody. Tento, pri ulici Ruzova dolina, vsak sluzi na pohodlny vyjazd vozidiel na chodnik, ktore nasledne brania riadnemu uzivaniu chodnika. Nerozumieme, preco sa na asfaltovej casti nevyznacil koridor pre chodcov v sirke 1,5 metra?

23. január 2014

MiŠa

Dufam ze predmetne auta boli odtiahnute!!!!! Ved to je vrchol drzosti!! V CHorvatsku by boli bleskovo odtiahnute.
23. január 2014

Miloslav

Stále je to o tom istom.
23. január 2014

Peter

Mozte byt radi ze tam nemate pani podmajersku, tá u nas v Petrzalke taketo veci dokonca podporuje.
24. január 2014

Peter

Prosim Vas, pridavajte fotky aj kazdy den, nech je tento podnet zivy. <br/>

Hmm, rozmyslam, ci nepridam nejaku emailovy adresu policie do sledovanie tohto podnetu, resp. aj nejakych uradnikov. <br/>

A nemusite prekryvat SPZ-ky. Nie je to povinne, nie je to osobny udaj. Len si robite robotu naviac, ked pridavate fotku na tuto stranku.
24. január 2014

Miloslav

Peter, slušnosť mi káže, aby tie autá neboli identifikovateľné.
Tá retuš už je najmenej.
P.S. Pre veľa ľudí je problém vôbec nejaký podnet nafotiť a zaslať. Radšej frflú, nadávajú, ...
24. január 2014

byvam vedla

p.Miloslav myslim ze aspon spz aut ktore stoja na chodniku nemusite retusovat nech kazdy vidi co za vola takto zaparkuje a mozno si majitelia tychto aut najdu tento podnet a mozu sa hanbit
24. január 2014

Miloslav

Dnes: 24. ‎januára ‎2014, ‏‎15:27:40 hod.
24. január 2014

Miloslav

byvam vedla, urcite by bolo cool, keby sa dali na "odkazprerestarostu" zavesit live web kamery.
25. január 2014

Majo

Treba vytocit 159
25. január 2014

Klasicka zima

159 nic nerobi.
27. január 2014

Ignác

Keď sa rozhodnete zavolať 159 alebo 158 nahrávajte ich. Je to plne legálne a všetci sa dozvieme ako si nerobia svoju robotu, je to dôkaz, aspoň nejaký. A zverejnite nahrávku, napr. youtube a link sem. A vypýtajte si ich údaje, môžeme potom zistiť čo spravili alebo nespravili, ako si zanedbávajú svoje zákonné povinnosti. A ak nechcete sami čeliť šikane zo strany polície, dajte sem čas kedy budete volať, môžno sa tu nájde niekto kto pôjde s vami - možno aj ja.
28. január 2014

Odpoveď samosprávy

Dobdý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Takéto parkovanie je flagrantným porušením ustanovení zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke. Vodorovné dopravné značenie na chodníkoch(koridor) sa robí len pri nejasných dopravných situáciach. O parkovaní na chodníku hovorí jasne § 52 ods. 2) uvedeného zákona. Kontrola dodržovania ustanovení tohto zákona je v kompetencii mestskej polície, podnet sme im postúpili na riešenie a požiadali o častejšie vykonávanie kontrol v danej lokalite.



Tatiana Baáriová, kancelária starostu
Ing. Ladislav Illa, referát regionálneho rozvoja
28. január 2014

Hrapko

Pani Baariova, na chodniku treba, i ked paradoxne, vyznacit koridor pre chodcov a mestska policia nech si radsej plni ine povinnosti.
29. január 2014

Roman

Pani Baariova diskusne prispevky necita. Formalne odpoveda na podnety, aby mali nahlasovatelia pocit, ze samosprava nieco robi. Co je to za odpoved, ze skonstatuje cosi o flagrantnom poruseni zakona - VED TO VSETCI VIEME A PRETO TO NAHLASUJEME - , prip. pani Baariova neodpovie vobec. Zrejme nejaka pani dochodkyna, ktora si tam privyraba k dochodku.
07. február 2014

Peter M.

Cestny zakon je jedna vec a parkovanie na chodnikoch druha. Kedy sa kompetentni, plateni z nasich dani, konecne rozhybu a prijmu zmysluplne VZN o parkovani na chodnikoch?!
08. február 2014

Vlado

Neviem, čo mestská polícia nepochopila?!
Výklad zákona s komentárom:
Z hľadiska dopravných predpisov je to parkovanie v križovatke, čo je zakázané.
Chodník na fotke je z hľadiska zákonnej definície časť cesty určená pre chodcov, ktorá je oddelená od vozovky výškovo.
Aj pre chodník, ako časť cesty platí, že križovatkou je miesto, kde sa cesty spájajú alebo križujú (neplatí to len pre vozovky).
Podľa dopravných predpisov vodič nesmie zastaviť a ani stáť na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty.
Ako vidno na fotke, autá svojím parkovaním ohrozujú chodcov tým, že vodiči vchádzajúci do križovatky majú zhoršený prehľad o tom, čo sa deje na chodníku. V takýchto prípadoch je väčšmi pravdepodobné, že vodič zrazí chodca.
Mimochodom, vodiči tiež nesmú parkovať na priechode pre chodcov a ani 5 m pred ním.
Čítajte viac: http://auto.sme.sk/poradna/parkovanie-zastavenie-vozidla-a-statie/333-parkovanie-pri-prechode-pre-chodcov/#ixzz2sjH93JkW
24. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Hliadky MsP podľa stanovisk okrskového veliteľa pravidelne kontrolujú, aj na základe oznámenia občanov.

Hlavné mesto si uvedomuje problém s podobnými situáciami s parkovaním na mnohých miestach v meste.

Kľúčový problém je v ustanovení zákona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke), ktorý umožňuje státie na chodníku pri zachovaní vzdialenosti 1,5 m, a ktorý napriek zásadnej pripomienke mesta a osobnej iniciatíve primátora k zmene zákona, ktorú iniciovali pred rokom, a ani v najnovšej zmene nebola akceptovaná pripomienka aspoň na čiastočné zrušenie parkovania na chodníkoch. Zmenu zákona (aj ohľadom státia na vodiacich pásoch) však môžu urobiť len poslanci NR SR.

Ak je občan svedkom situácie, kedy vozidlá neparkujú v zmysle predpisov, odporúčame obrátiť sa priamo na Mestskú políciu na čísle 159. Z fotografií nie je možné dodržanie predpisov vyhodnotiť ani následne riešiť ako priestupok.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
29. február 2016

Anonymný užívateľ

Podnet konečne vyriešený. Minulý týždeň tam osadili stĺpiky.
29. február 2016

Michal Oravec

Nemyslim si, ze je podnet vyrieseny - akurat auta budu parkovat az za stlpikmi - chodnik je stale nepouzitelny pre chodcov. Pomohla by znacka IP24a zakaz parkovania mimo vyznacenych parkovacich miest a viac rozumne umiestnenych stlpikov. Preco nic ine nepomoze? Lebo zakon neplati podla vykladu ministerstva mimo vozovky, teda na chodniku je povolene vsetko, aj jazda stovkou (okrem tych smiesnych 1.5m a aj to si treba vyhadat s MsP).
29. február 2016

Anonymný užívateľ

Pán Oravec, vzhľadom na anarchiu parkovania v mestách a obciach a impotentného tzv. Cestného zákona, je aspoň takéto riešenie lepšie ako nič.
29. február 2016

Anonymný užívateľ

Vlado, vymedzenie základného pojmu "chodník" v tzv. Cestnom zákone je nejednoznačný a jeho výklad tiež. Preto vozidlá parkujú, bohužiaľ, na týchto miestach bez sankcií.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania