Nábrežná-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení

Týmto nahlasujem čiernu stavbu na mestskom pozemku. Ide o parkoviská k Rezidencii Nábrežná.

1) Parkovacie plochy na foto sú z veľkej časti na mestskom pozemku, ku ktorému stavebník nemá vlastnícke a ani iné právo.

2) Realizuje to v rozpore so stavebným povolením - v prílohe foto kde na vyznačenom trojuholníku ma byť zeleň.

3) Stavebník oklamal odbor správy majetku aj poslancov - v žiadosti o odkúpenie uviedol účel zeleň.

4) Ani to čo robí nelegálne nespĺňa územný plán - na 2 parkovacie miesta je nutný 1 strom. Stavebník má 1 strom na cca 4 miesta.

Stavebník nedodržal ani len povinné odstupy bytoviek od seba a ešte zväčšuje spevnené plochy, ktoré spôsobia lokálne prehrievanie územia s negatívnymi mikroklimatickými dopadmi.

Žiadam od stavebného úradu odstránenie tejto čiernej stavby.

29. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
28. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dňa 28.08.2019 bol stavebným úradom v danej veci vykonaný štátny stavebný dohľad. Vzhľadom na to, že v rámci dohľadu sa zúčastnení vyjadrili tak, že svoje stanoviská k veci doručia písomne do 10 dní, stavebný úrad po obdŕžaní písomných stanovísk vydá p predmetnej veci svoje stanovisko. Z uvedeného dôvodu termín na vybavenie do 30.08.2019 nemôže byť dodržaný.

Mestský úrad v Prešove
24. október 2019

NebudemLabutKedNebuduUradnici

Chcel by som sa opýtať...

1.) V akom stave je tento štátny stavebný dohľad? Stále neuzavretý ako ten z marca tohto roku kde doteraz stavebník dostal pokutu nula eur za porušovanie rôznych podmienok stavebného povolenia?

2.) Či v tomto štátnom stavebnom dohľade bude taktiež stavebníkovi uložená pokuta nula eur za čiernu stavbu na mestskom pozemku a v rozpore s výkresovou dokumentáciou?

3.) Čo bude s tými stromami? Ako som uviedol počet stromov pri parkovisku nie je dostatočný podľa územného plánu. Kedy na to stavebný úrad upozorní stavebníka, že ich má doplniť a hlavne, že mu stavebný objekt dovtedy neskolauduje?

4.) Medzičasom už stavebník pozemok odkúpil, ale zaujíma ma čo bude s rozporom s výkresovou dokumentáciou? Vyzval konečne stavebný úrad stavebníka na predloženie žiadosti o zmenu pred dokončením stavby? Očakávam, že konanie bude podobne ako na navýšenie počtu podlaží verejnou vyhláškou a účastníci budú mať šancu dožadovať sa dosadenia stromov v tej betónovej džungli nazvanej Rezidencia Nábrežná v súlade s územným plánom.

Žiadam o relevantné odpovede na konkrétne otázky (s týmto majú zamestnanci mesta obrovský problém).
28. október 2019

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
05. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dňa 29.07.2019 bol tunajšiemu špeciálnemu stavebnému úradu (ďalej v texte len "šsú") doručený podnet anonymný podnet 75259 zo stránky
Odkazprestarostu.sk týkajúci sa výstavby parkovísk v rámci Rezidencie Nábrežná v tomto znení:
Názov podnetu: Nábrežná-Verejný poriadok-iné
Popis: Týmto nahlasujem čiernu stavbu na mestskom pozemku. Ide o parkoviská k Rezidencii Nábrežná.
1) Parkovacie plochy na foto sú z veľkej časti na mestskom pozemku, ku ktorému stavebník nemá vlastnícke a ani iné právo.
2) Realizuje to v rozpore so stavebným povolením - v prílohe foto kde na vyznačenom trojuholníku ma byť zeleň.
3) Stavebník oklamal odbor správy majetku aj poslancov - v žiadosti o odkúpenie uviedol účel zeleň.
4) Ani to čo robí nelegálne nespĺňa územný plán - na 2 parkovacie miesta je nutný 1 strom. Stavebník má 1 strom na cca 4 miesta.
Stavebník nedodržal ani len povinné odstupy bytoviek od seba a ešte zväčšuje spevnené plochy, ktoré spôsobia lokálne prehrievanie
územia s negatívnymi mikroklimatickými dopadmi.
Žiadam od stavebného úradu odstránenie tejto čiernej stavby.

Mesto Prešov, ako príslušný špeciálny stavebný úrad podľa ustanovenia § 120 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku
(ďalej v texte len "stavebný zákon") v znení neskorších predpisov v súbehu s ustanovením § 3a ods. 4) zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách
(ďalej v texte len "cestný zákon") v znení neskorších predpisov ako orgán štátneho stavebného dohľadu vo veci uvedeného podnetu vykonal dňa 28.08.2019
štátny stavebný dohľad (ďalej len "šsd").
ŠSD sa zúčastnili: p. Sekerák - za SANKUR - NÁBREŽNÁ s.r.o. (stavebník); Mgr. K. Fatľová - za MsÚ, OFaMM; p. Mgr. J. Kutajová - predsedníčka VMČ č. 2;
Mgr. M. Madzik - za MsÚ Prešov, ŠSÚ.
Pri výkone šsd spojeného s obhliadkou miesta stavby boli zistené tieto skutočnosti:
1. Stavebník - spoločnosť SANKUR - NÁBREŽNÁ s.r.o., realizuje parkoviská prislúchajúce k stavbe "Rezidencia Nábrežná" v rozpore s vydaným stavebným
povolením pod č. SÚ/11531/2017 - Mk zo dňa 13. 09. 2017.
2. V rámci šsd a úradných listín, či podkladov bolo zistené, že uvedený stavebník realizuje predmetné parkoviská sčasti aj na mestskom pozemku KN-C
parc. č. 8429/38 k. ú. Prešov o výmere 110m2, ktorý bol geometrickým plánom č. 46/2017 úradne overeným dňa 24.07.2018 pod č. G1 1422/18 odčlenený
z pozemku KN-C parc. č. 8429/1 k. ú. Prešov.
3. Stavebník SANKUR - NÁBREŽNÁ s.r.o., ešte v r. 2018 požiadal mesto Prešov o odpredaj pozemku KNC 8429/38, avšak v rámci šsd nepreukázal, žeby
k danému mestskému pozemku bol už nadobudol vlastnícke alebo iné právo.
4. V rámci výkonu šsd predsedníčka VMČ č. 2 p. Kutajová cestou zápisnice uviedla, že "k jednotlivým bodom podnetu sa vyjadrí písomne" - ku dnešnému
dňu, t. j. k 02.10.2019 tunajší šsú od predsedníčky VMČ písomné žiadne vyjadrenie k podnetu neobdŕžal.
5. V rámci výkonu šsd zástupca stavebníka SANKUR - NÁBREŽNÁ s.r.o., p. Sekerák cestou zápisnice uviedol, že "stanovisko k šsd dá do 10 dní písomne".
Táto lehota márne uplynula ku dňu 09.09.2019, pričom ani ku dnešnému dňu, t. j. k 02.10.2019 tunajšiemu stavebnému úradu svoje stanovisko k šsd nedoručil.
6. Svoje stanovisko k prešetreniu výstavby parkovísk v rámci šsd zaslal dňa 28.08.2019 MsÚ Prešov, OFaMM, z ktorého je zrejmé, že tento odbor mesta Prešov
súhlasí s odpredajom daného pozemku na tento účel.

Vzhľadom na uvedené zistené skutočnosti a zhromaždené podklady, tunajší šsú z vlastného podnetu začne vo veci konanie o odstránení stavby, resp. o jej
dodatočnom povolení a zároveň zaháji voči stavebníkovi v zmysle ustanovenia § 106 konanie o správnom delikte za porušenie ustanovení stavebného zákona.

Týmto tunajší šsú pokladá výkon štátneho stavebného dohľadu, resp. anonymný podnet za vybavený.





Ing. Jozef Tuka
vedúci stavebného úradu

Stavebný úrad
06. november 2019

Odpoveď samosprávy

V ý z v a
na okamžité zastavenie prác realizovaných na rozostavanej stavbe
a
V ý z v a
na predloženie dokladov k dodatočnému povoleniu stavby.


Mesto Prešov, ako príslušný špeciálny stavebný úrad podľa ustanovenia § 120 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (ďalej v texte len „stavebný zákon“) v znení neskorších predpisov v súbehu s § 3a ods. 4) zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (ďalej v texte len „cestný zákon“) v znení neskorších predpisov, na základe skutočností zistených počas výkonu štátneho stavebného dohľadu stavby, resp. objektu: „SO 04 - Komunikácia a spevnené plochy – v rámci stavby Rezidencia Nábrežná“ uskutočneného dňa 28. 08. 2019 podľa § 102 ods. 5 písm. a) stavebného zákona

v y z ý v a

stavebníka SANKUR - NÁBREŽNÁ, s.r.o., IČO 51198151, Kmeťovo stromoradie 9B, 080 01 Prešov, aby ihneď po obdŕžaní tejto výzvy zastavil všetky stavebné práce realizované na zmenenej stavbe ,,SO 04 - Komunikácia a spevnené plochy“ na pozemkoch parc. č.: KN-C 8429/1 a 8429/38 k. ú. Prešov, až do doby nadobudnutia právoplatnosti dodatočného povolenia stavby.


Stavebný úrad ďalej, podľa § 88a ods. 1 stavebného zákona

v y z ý v a

stavebníka SANKUR - NÁBREŽNÁ, s.r.o., IČO 51198151, Kmeťovo stromoradie 9B, 080 01 Prešov, aby v termíne do 30 dní odo dňa doručenia tejto výzvy predložil stavebnému úradu žiadosť o vydanie dodatočného povolenia stavby a všetky doklady, ktoré preukážu, že dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými stavebným zákonom t. j.:

1. Písomnú žiadosť o dodatočné povolenie stavby.
2. Geometrický plán skutočného vyhotovenia stavby (zameranie rozostavanej stavby) úradne overený Okresným úradom v Prešove, katastrálnym odborom.
3. 2 x situáciu osadenia stavby na podklade úradne overeného geometrického plánu so skutočnými odstupovými vzdialenosťami od susedných pozemkov a stavieb.
4. 2x projektovú dokumentáciu stavby vypracovanú v súlade s §8 a §9 Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 453/2000 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona.
5. Mená a adresy vlastníkov susedných nehnuteľností.
6. Doklad o zaplatení správneho poplatku podľa zákona č. NR SR č. 145/1995 Zb. o správnych poplatkoch v znení príslušných noviel a položky č. 61.
7. Stanovisko orgánu územného plánovania mesta Prešov, že výstavba predmetnej stavby je v súlade s platným územným plánom.
8. Stanovisko cestného správneho orgánu mesta Prešov.
9. Stanovisko Odboru FaMM mesta Prešov.

Nepredloženie vyššie uvedených dokladov k dodatočnému povoleniu stavby v požadovanom termíne, bude mať za následok postup podľa § 88a ods. stavebného zákona t. j. stavebný úrad nariadi odstránenie nepovolenej zmeny stavby.






Ing. Jozef Tuka
vedúci stavebného úradu




OZNÁMENIE a PREDVOLANIE

Mesto Prešov ako príslušný správny orgán podľa § 105 ods. 5 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov (ďalej len „stavebný zákon“)
o z n a m u j e

v súlade s § 18 ods. 3 zák. č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (ďalej len „správny poriadok“) v spojení s § 67 ods. 3 zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o priestupkoch“) účastníkovi konania a obvinenému zo správneho deliktu, ktorým je SANKUR - NÁBREŽNÁ, s.r.o., IČO 51198151, Kmeťovo stromoradie 9B, 080 01 Prešov (ďalej len „obvinený“), začatie konania vo veci správneho deliktu podľa § 106 ods. 2 písm. b) stavebného zákona, ktorého sa obvinený mal dopustiť tým, že uskutočňuje inžinierky objekt „SO 04 – Komunikácia a spevnené plochy“ – v rámci stavby: "Rezidencia Nábrežná" v rozpore s vydaným stavebným povolením pod č. SÚ/11531/2017 – Mk, bez predchádzajúceho povolenia špeciálneho stavebného úradu v zmysle ustanovenia § 68 stavebného zákona.

Súčasne obvineného v zmysle § 41 správneho poriadku

p r e d v o l á v a

na ústne pojednávanie, ktoré sa uskutoční dňa

03.12.2019 o 08:00 hod.

so stretnutím na Mestskom úrade v Prešove, ul. Jarková č. 26, v zasadacej miestnosti na 1. poschodí, miestnosť č. 217.



Ing. Jozef Tuka
vedúci stavebného úradu



P o u č e n i e :

1. Na predmetné ústne prejednanie si prineste toto predvolanie, občiansky preukaz a prípadne potrebné doklady, ktoré sa týkajú predmetnej veci.
2. Podľa § 17 správneho poriadku máte právo dať sa zastupovať advokátom alebo iným zástupcom, ktorého si zvolíte, pričom splnomocnenie na zastupovanie je potrebné preukázať písomným plnomocenstvom.
3. Podľa § 73 zákona o priestupkoch máte právo vyjadriť sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa Vám ako obvinenému kladú za vinu a k dôkazom o nich, navrhovať a uplatňovať dôkazy na svoju obhajobu, podávať návrhy a opravné prostriedky. K výpovedi nemožno donucovať. Na obvineného zo správneho deliktu sa hľadí ako na nevinného, kým jeho vina nebola vyslovená právoplatným rozhodnutím.
4. Ak sa zo závažných dôvodov nemôžete na určený termín ústneho pojednávania dostaviť, oznámte to včas predvolávajúcemu orgánu.
5. V zmysle § 45 správneho poriadku možno tomu, kto sťažuje postup konania najmä tým, že sa bez závažných dôvodov nedostaví na výzvu na správny orgán, ruší napriek predchádzajúcemu napomenutiu poriadok, bezdôvodne odmieta predloženie listiny alebo vykonanie obhliadky, môže mu správny orgán uložiť poriadkovú pokutu až do výšky 165,- €, a to aj opakovane. Toho, kto hrubo ruší poriadok, môže správny orgán tiež vykázať z miesta pojednávania. Ak je vykázaný účastník konania, môže sa konať v jeho neprítomnosti.
6. Podľa § 74 ods. 1 zákona o priestupkoch možno v neprítomnosti obvineného z priestupku vec prejednať, ak sa tento odmietne dostaviť na ústne pojednávanie, hoci bol riadne predvolaný, alebo sa nedostaví bez náležitého ospravedlnenia alebo bez dôležitého dôvodu.

Stavebný úrad
10. október 2020

Eva Sariova

Dobrý deň, a aké to malo pokračovanie a ako to dopadlo? Bolo "čiernemu" stavebníkovi vydané dodatočné stavebné povolenie? Dostavil sa na priestupkové konanie? A akú dostal pokutu?
11. október 2020

NebudemLabutKedNebuduUradnici

Ano, dodatocne povolenie spojil stavebny urad s kolaudacnym - ziskal ho. V rozpore so spravnym poriadkom aj stavebnym zakon to stavebny urad neoznamil verejnou vyhlaskou, cize v tichosti skolaudovali a samozrejme moje pripomienky, ze parkovisko je v rozpore s VZN mesta o uzemnom plane odignorovali. Sef stavebneho uradu je obycajny klamar, ktory vlastne slovo nedodrzi. Spravne konanie za ciernu stavbu vraj prebehlo, aku dostal pokutu neviem, ale 100% symbolicku, lebo stavebnik ma na stavebnom urade (a nie len tam) velmi dobre krytie, dokonca radsej porusia zakon, nez by mu mali "ublizit". Nezakonnu kolaudaciu riesila okresna a potom aj krajska prokuratura (obe Presovske), tie pochybenie nevideli, hluchi a slepi, necudo tam ma zamestnanec stavebneho uradu surodenca, takze sa vsetci kryju, stavebnik ma zase na okresom urade manzelku, cize ani tam sa spravodlivosti nedovolate. Podnet putoval na generalnu prokuraturu do BA a tam uz stavebnik kontakty/vybavovacov zrejme nema narozdiel od Presova, lebo generalna prokuratura pochybenie nasla, este to ukoncene nie je. A takto nezakonne je v Presove povolenych mnozstvo stavieb v rozpore s uzemnym planom, stavebny urad je prerasteny korupciou a klientelizmom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania