Podháj-priechod pre chodcov-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Lamač

Neriešený
meno
nezvladate.to 20. októbra 2019

Medzi ZŠ a zastávkou MHD nie je vyznačený priechod pre chodcov. Navyše, výhľad chodcov na prichádzajúce vozidlá, ako aj výhľad vodičov na do vozovky vstupujúcich chodcov zakrývajú/znemožňujú parkujúce vozidlá.

Virtuálna obhliadka: https://www.instantstreetview.com/@48.195564,17.052169,295.12h,-4.01p,0.47z

22. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu dopravy.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
21. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Oddelenie dopravného inžinierstva k podnetu uviedlo nasledovné stanovisko:

Medzi Základnou školou Malokarpatské námestie 1 a zastávkou MHD „Podháj“ na ulici Podháj smere na Hodonínsku ulicu je priechod pre chodcov riadne vyznačený. Nachádza sa niekoľko metrov pred miestom, z ktorého je vyhotovená snímka podnetu. Z dôvodu bezpečnosti nie je možné vyznačiť priechod priamo do zastávky alebo v jej čele. Hrozilo by vbehnutie chodcov (v tomto prípade najmä detí) do jazdnej dráhy vozidiel obiehajúcich vozidlá MHD stojace v zastávke alebo vbehnutie chodcov pod rozbiehajúci sa autobus zo zastávky.

Kvôli presunu súčasného alebo vybudovaniu ďalšieho priechodu by bolo preto potrebné presunúť aj zastávky MHD, ktoré sú však logicky naviazané na križovatku s komunikáciou spájajúcou Stanekovu a Havelkovu ulicu s Podhájom. (Došlo by k zhoršeniu pešej dostupnosti zastávok pre obyvateľov týchto ulíc.) Presun zastávok by bol problematický aj kvôli množstvu vjazdov na pozemky pred okolité rodinné domy.

S úpravou usporiadania jazdných pruhov a parkovania vozidiel na ulici Podháj sa počíta. Momentálne je vo fáze projektovania.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
22. február 2020

nezvladate.to

"... vbehnutie chodcov (v tomto prípade najmä detí) do jazdnej dráhy vozidiel obiehajúcich vozidlá MHD stojace v zastávke alebo vbehnutie chodcov pod rozbiehajúci sa autobus zo zastávky."

PRESNE to sa deje TERAZ- len BEZ PRIECHODU PRE CHODCOV!

Pred "ZEBRU" je možné umiestniť vodorovné aj zvislé dopravné značky "POZOR, ŠKOLA!" a "STOP - Stoj, daj prednosť!". Taktiež je možné na inkriminovanom úseku znížiť. MAX. povolenú RÝCHLOSŤ na 30 KM/H alebo 20 KM/H.

V RAKÚSKU, USA a ďalších CIVILIZOVANÝCH KRAJINÁCH je úplne ZAKÁZANÉ aj čo i len pomaly OBCHÁDZAŤ stojaci ŠKOLSKÝ AUTOBUS! Vodiči musia ZASTAŤ a ČAKAŤ, kým AUTOBUS ODÍDE a DETI BEZPEČNE PREJDÚ CEZ CESTU!

EÚ + USA = pre Matúša NEDOSTIŽNÁ MÉTA?

*

"... je priechod pre chodcov riadne vyznačený. Nachádza sa niekoľko metrov pred..."

OBCHÁDZKOVÁ TRASA má dĺžku 150 METROV = 3 MINÚTY CHÔDZE!
https://sk.mapy.cz/zakladni?planovani-trasy&x=17.0522753&y=48.1956380&z=19&rc=9n1JHxOI-DToG.63PEG2TB&rs=stre&rs=stre&rs=stre&rs=coor&ri=287614&ri=287614&ri=287614&ri=&mrp=%7B%22c%22%3A131%7D&xc=%5B%5D

*

Aby toho nebolo málo, ešte aj Z CHODNÍKA PRED ŠKOLOU ste spravili CESTU!
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/80456/podhaj-chodnik-barierovy

Za KOMUNISTOV pre získanie FUNKCIE boli potrebné: INTELIGENCIA, VZDELANIE a ROKY TVRDEJ PRÂCE.

DNES postačujúKONTAKTY?
16. december 2020

jajbolina

S týmto podnetom súhlasím, naozaj buzerovať chodcov dlhou obchádzkovou trasou je nežiadajúce, potom sa nedivte prebiehajúcim chodcov (najmú deťom) a hroziacim nešťastiam.

Tiež si neviem predstaviť čo sa musí stať aby aj u nás bol zákaz obiehanie vozdiel stojacich na zástavkách MHD (v USA platné), veľmi to zvyšuje bezpečnosť chodcov. Lenže to je v AUTOSLAVE scifi, autá majú prednosť.
19. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

z kapacitných dôvodov je tento projekt stále vo fáze prípravy, realizácia by sa mala uskutočniť v priebehu roku 2021.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
25. január 2021

nezvladate.to

Ďakujem za aktualizáciu!
19. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

projekt organizácie dopravy je dokončený a prechádza schvaľovacím procesom. Momentálne je na Krajskom dopravnom inšpektoráte.
Projekt nepočíta s presunom priechodu. Zostáva tam, kde je teraz, nakoľko sa tesne pred zastávku nemôže situovať podľa platnej legislatívy. Ak by sa priechod presunul pred zastávku tak, aby mali vodiči dostatočný výhľad na priechod a ľudí vstupujúcich na priechod, bola by vzdialenosť 85m (od chodníka spred školy po zastávku MHD na opačnej strane). Teraz je to 115m, rozdiel by teda bol cca 30m a táto zmena by si vyžadovala stavebné úpravy - debarierizáciu a nový prístup na chodník cez zeleň.
Navrhovaný projekt taktiež zahŕňa nové bezpečnostné prvky - ostrovčeky a šikany za účelom spomalenia vodičov pred priechodom.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
21. máj 2022

nezvladate.to

Dobrý deň,

ďakujem za aktualizáciu.

Nuž, je to lepšie než nič, snaha sa cení. Nie som si istý, či chodcov to bude motivovať obchádzať úsek cez "zebru". Ten posuv zastávky by možno nebol "od veci" - síce by diskriminoval chodcov, ale aspoň bezpečnosť by sa zvýšila; najmä pre deti a seniorov.

Uvidíme, aký bude skutočný efekt.

Každopádne, spomínané sľúbené SPOMALENIE OSTROVČEKMI A ŠIKANAMI by sa zišlo aj nižšie, na križovatke medzi zastávkami MHD "BAKOŠOVA" - tam v minulosti už i na priechode pre chodcov bol ZABITÝ CHODEC.

Raz darmo, tá veľkorysá 4-prúdovka mnohých psychopatov láka k "pretekaniu".

Pri BAKOŠOVEJ - na križovatke PODHÁJ/PODLESNÁ je ďalším problémom ZLÝ VÝHĽAD kvôli botanickým záľubám obyvateľov/vlastníkov priľahlých rodinných domov. (Zeleň je krásna, len občas neuškodí viac miery.)
https://www.instantstreetview.com/@48.196941,17.049145,151.99h,-1.47p,1z,MktSN4OoJcIqNENwScdsWw

Ďakujem.

S pozdravom
21. máj 2022

nezvladate.to

Mimochodom, patrilo by sa tiež opätovne ZASLEPIŤ VJAZD do PEŠEJ ZÓNY - na ŠKOLSKÝ CHODNÍK, ktorý tam dal vyrobiť ešte starosta Šramko (ak si správne spomínam).

Na ŠKOLSKOM CHODNÍKU v PEŠEJ ZÓNE autá nemajú čo hľadať - ani výnimočne, ani "s povolením MiÚ", vôbec nikdy, bezpodmienečne.

https://www.instantstreetview.com/@48.195626,17.05194,219.23h,-2.94p,1z,-9OnsEV0Nk9k3ibzhICP4A

OBNOVIŤ OBRUBNÍK, osadiť STĹPIKY, prosím!

Ďakujem.
21. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zaslepenie vjazdu do pešej zóny a stĺpik je v kompetencii mestskej časti Lamač.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
21. júl 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Lamač
08. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,


na mieste je dopravené značenie Zákaz vjazdu, ktoré bolo dočasne prekryté počas trvania prác na nadstavbe a prístavbe základnej školy. Organizáciu dopravy v tomto úseku budeme riešiť až po ukončení týchto prác, máme viacero rozpracovaných alternatív.
Ide však o jediný prístup autom na Malokarpatské námestie, preto o jeho zaslepení neuvažujeme.

S pozdravom
Kto? Referát dopravnej infraštruktúry
Kedy? 2023

Marína Gorghetto
Referát komunikácie
11. august 2022

nezvladate.to

Dobrý deň,

prístup motorovými vozidlami na Malokarpatské nám. je dostatočný ku všetkým prevádzkam po cestných komunikáciách - bez použitia chodníkov. Projektant a investor v 1970. rokoch všetko dokonale premysleli a domysleli. Dokonca celé námestie (Wilhelma Piecka) - vrátane poschodového nákupného centra s pavlačou - bolo už vtedy 100 % bezbariérové!

Prístupy sú nasledovné:

1) Nákupné centrum (Tesco) - príjazdovou cestou z ul. Podháj/Studenohorská, zozadu, pri Miestnom úrade
2) Pošta a priľahlé prevádzky - parkovisko dostupné zo Studenohorskej, Borinskej, Vrančovičovej
3) Zdravotné stredisko - parkovisko pri Kine Lamač, dostupné z ul. Podháj
4) Škola - parkovisko pri telocvični a byte školníka, dostupné z ul. Podháj

Kuk mapu a satelit: https://www.google.com/maps/place/Malokarpatské+námestie,+841+03+Bratislava,+Slovensko/@48.1948531,17.0509789,17

Akýkoľvek iný vjazd je zbytočný a nebol súčasťou žiadneho projektu organizácie dopravy - pôvodného, ani dodatočného! ŠKOLSKÝ CHODNÍK má slúžiť CHODCOM - DEŤOM aj DOSPELÝM, nie autám! Premeniť školský chodník na cestu je vrcholom drzosti, aká v EÚ je možná len na Slovensku. Spáchal ju ešte súdruh ŠRAMKO (SZM-KSS-VPN-KDH-SDK-SDKÚ...).

Prosím ZASLEPIŤ! Tiež proti vjazdu vozidiel zaistiť aj chodníky pri parkovisku pri pošte - tie sú taktiež často zneužívané zločincami za volantom.

Malokarpatské nám. bolo už od prvopočiatku (1970. roky) plánované - projektované ako PEŠIA ZÓNA.

Ďakujem.

PS: Skúste vo Viedni vojsť na ul. Graben autom a uvidíte, ako dopadnete!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.