Tomášikova-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení

Pravidlá parkovania (zákon platný na území SR):
zákon č. 8/2009 Z.z.:
§ 25
(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
a) v neprehľadnej zákrute a v jej tesnej blízkosti,
...
c) na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi.

§ 52
Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím.


Chcel by som upozorniť na dlhodobo opakované porušovanie dopravných predpisov v tejto lokalite.

Takéto parkovanie vytvára nebezpečné situácie pre chodcov prichádzajúcich smerom od pošty idúcich po prechode. Miesto je neprehľadné, ľahko môže dôjsť k zrazeniu chodcov.

Mestská polícia ignoruje porušovanie predpisov! Za takéto parkovanie nedáva pokuty. Jednak parkovanie pred prechodom pre chodcov, parkovanie na neprehľadnom mieste a nedodržanie odstupu na chodníku 1,5 m.

Navrhujem vyznačiť na vozovke žltú čiaru ako zákaz zastavenia a státia a dôslednú kontrolu zo strany Mestskej polície.

16. január 2020

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Exp. MsP BA III popri plnení ďalších služobných úloh zamerajú svoju činnosť aj na riešenie parkovania vozidiel na Tomášikovej ulici v Bratislave. MsP nemá dostatočné kapacitné možnosti k eliminovaniu všetkých protiprávnych konaní páchaných na verejných priestranstvách. Daný stav jej neumožňuje nepretržitý dohľad nad všetkými kritickými miestami.
V prípade, že občania majú podozrenie z páchania protiprávneho činu, môžu kontaktovať MsP na skrátenom telefónnom čísle 159. Na miesto oznamu bude vyslaná hliadka MsP, ktorá preverí oznámenie zo spáchania priestupku a v prípade jeho potvrdenia ho neodkladne vyrieši v zmysle platných právnych predpisov. Ak sa príslušníci MsP dozvedia o priestupku prostredníctvom webovej stránky, spravidla už uplynie veľký časový úsek a vodiči z miesta odídu, takže priestupok už nemôžu riešiť.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová
23. január 2020

Marek Švec

Ďakujem za Vašu odpoveď. Rozumiem obmedzeným kapacitám Mestskej polície. Avšak mám 2 pripomienky: 1. Osobne som videl, ako príslušníci Mestskej polície ignorujú / prehliadajú takýto spôsob parkovania, aj keď sa evidentne jedná o priestupky. Moja otázka - na koho sa mám obrátiť, ak príslušníci Mestskej polície opäť odignorujú tento priestupok? Evidentne volanie na 159 (o nekonaní Mestskej polície) v tejto situácii nepomôže. 2. Práve kvôli obmedzeným kapacitám Mestskej polície by sa mali skôr hľadať systémové riešenia - napr. inštalácia stĺpikov na rizikové miesta (niekoľko metrov pred neprehľadným prechodom).
03. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. I keď bol dlhodobo neriešený, no je stále aktuálny, môžem len potvrdiť, že v tomto prípade je riešením privolanie MsP alebo PZ SR. Žiaľ, na tieto podnety nevedia hliadky reagovať, keďže veľakrát už sú fotodokumentácie z podnetov tu na portáli neaktuálne. Takéto problémy s parkovaním potrebujú okamžité ohlásenie, i keď ani tak nie je istota, že hliadka dôjde z dôvodu obmedzených kapacít.
V prípade zváženia osadenia zábran, či zakreslenia vodorovného značenia postupujem podnet na riešenie Magistrátu hl. mesta, nakoľko je komunikácia v ich správe.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
03. január 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
18. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O výsledku kontrol Vás budeme informovať.
žltá čiara už nie je zákonom uznávaná.

S pozdravom,
Kto? Mestská polícia hlavného mesta SR
Kedy? mesiac

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
25. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podnet považujeme za opodstatnený, ale už z fotografie je zrejmé, že chodník je užší z čoho vyplýva, že umiestnenie stĺpikov v danom mieste by nebolo vhodné či už podľa Slovenskej technickej normy alebo podľa manuálu stĺpikovania vypracovaným Metropolitným inštitútom Bratislavy. Pokiaľ problém nebude riešiť Mestská polícia, pripravíme Projekt organizácie dopravy s vhodným umiestnením dopravného značenia.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania