Obchodná-stavebné povolenie/ohlásenie drobnej stavby

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter 31. mája 2020

Na Obchodnej/Poštovej pribudol nový objekt. Má stavebné povolenie/ohlásenie drobnej stavby?

31. máj 2020

Jerome

tieto búdky -búdy sú postrachom BA, otras
31. máj 2020

Floralys

tak ja som myslel ze sa horko-tazko tychto budok zbavime do 10 rokov. ale zuza nie, zuza ma iny nazor. 🤷‍♂️ JE TO HNUS!
31. máj 2020

somár rámos

Kolotočárske mesto
15. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu správy nehnuteľností.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
23. jún 2020

Peter Oravec

Neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
06. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nakoľko sa jedná podľa nás o stavbu pevne spojenú so zemou podľa § 43 ods. 1 písm. d) zák. č. 50/1976 Zb. (stavebný zákon) - je pripojený na elektrickú sieť. Príslušný je stavebný úrad - MČ Staré Mesto. Podnet sme im poslali 20.6.2020. MČ nám podnet poslala späť dňa 26.6.2020 s dodatkom, že sa nejedná o stavbu keďže nie je pevne spojená so zemou. Podnet kolega z CSO osobne preveril a zistil, že predávajúci má povolenie na ambulantný predaj (stojíme si však za názorom, že by mali mať stavebné povolenie a nie povolenie na ambulantný predaj) od MČ Staré Mesto. Podnet preto opätovne posielame na MČ na opätovné vyjadrenie, nakoľko konečné povolenie vydávali oni.

S pozdravom
Kto? Mestská časť Staré Mesto

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
06. júl 2020

Jerome

neuveriteľné
06. júl 2020

somár rámos

Jerome ,vzhladom na geografické umiestnenie pôvodu podnetu ,až moc uveriteľné.
07. júl 2020

Jerome

vlastne áno, aha, Staré Mesto :)
08. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stavebný úrad jednoznačne vylúčil, že ide o stavbu pevne spojenú so zemou.
Ide o dočasný objekt, čo potvrdzuje aj súhlas magistrátu ako vlastníka pozemku s užívaním verejného priestranstva.

Povolenie na dočasný ambulantný predaj udelilo Staré Mesto prevádzkovateľovi stánku na Obchodnej ulici na základe súhlasu Hlavného mesta Bratislava (č. MAGS ONM46498/2020, zo 7.5.2020) ako vlastníka pozemku (parcela č. 21752/5 v k. ú. Staré Mesto).

V rozhodnutí magistrátu sa doslova uvádza, že hlavné mesto súhlasí so zaujatím verejného priestranstva za účelom ambulantného predaja zmrzliny ... na obdobie od 11.5.2020 do 12.10.2020. Vlastník pozemku zároveň žiada, aby po odstránení ambulantného predaja pozemok uviesť do pôvodného stavu. Za užívanie verejného priestranstva bola prevádzkovateľovi vyrúbená daň podľa VZN hlavného mesta č. 15/2012 o dani za užívanie verejného priestranstva.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
08. júl 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
takáto odporná búda nemá jednoducho v centre mesta žiadne miesto.
Pri podobných búdach samospráva postupovala tak, že búdy dala odstrániť, resp. požiadala o ich odstránenie:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/10531/buda-na-postovej-ulici
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/61054/kapucinska-stavby-a-budovy-zly-stav-budovy
Prosím o odstránenie tejto odpornej stavby. V opačnom prípade treba konštatovať, že stav Starého mesta sa za starostky Aufrichtovej zhoršuje a treba jej to zohľadniť vo voľbách.
S pozdravom.
08. júl 2020

Floralys

ja dufam ze jej to staromestania zrataju vo volbach tak ci tak.
09. júl 2020

Jerome

myslíme si, že ona sama vie, že nemá šancu druhýkrát...a preto ignoruje Staré Mesto...nezáleží jej na ňom...
25. august 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
neriešený, magistrátom ignorovaný podnet.
Prosím o preposlanie.
26. august 2020

Floralys

pockaju do 12.10 a oficiallne vam odpisu, ze sa stanok uz na mieste nenachadza. kopanec do riti. jak magistrat tak aj stare mesto. velebnosti jdu 🤮
05. október 2020

Floralys

tak ako som povedal, zahrali mrtveho chrobaka a 12.10 bude budka.prec. gratulujem magistrat a stare mesto. zase ste mam dokazali ze zijeme.na slovensku 👍❤
23. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Oddelenie nájmov majetku vydalo súhlas so zaujatím verejného priestranstva na dobu určitú a to do 12.10.2020. Podmienkou súhlasu bolo stánok do daného termínu odstrániť a uviesť pozemok do pôvodného stavu. Podľa kontroly, ktorú sme vykonali je stánok odstránený a pozemok je uvedený do pôvodného stavu.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
23. október 2020

jajbolina

Nabudúce aký grc magistrát schváli? Neskutočné!
24. október 2020

Jerome

zverejnite meno toho, kto to schválil = úradník!
24. október 2020

Floralys

tak ako som povedal. nalozili nam vsetkym na hlavu. vobec ich netrapi ze to bol hnus a gyc. jednoducho hrali mrtveho chrobaka a 24. oktobra napisu vitazoslavne ze je to prec. nekompetentnost uradnikov a uradniciek nema hranic 🤷‍♂️
24. október 2020

Floralys

okrem toho nevidiet ziadnu lutost alebo pochopenie. ze by napisali aspon to ze to bola chyba a v buducnosti uz taku alebo inu haraburdu do ulice neschvalia. bez problemov to tam osadia aj o rok.
27. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

asi došlo k nedorozumeniu. Magistrát hlavného mesta si stojí za stanoviskom, že podnet mala riešiť MČ Staré Mesto, ktorej sme ho aj viackrát preposielali. Bohužiaľ, z tohto dôvodu sme na podnet nereagovali a nemohli ho ani ďalej riešiť.
Magistrát vydal súhlas vlastníka pozemku so zabratím verejného pristranstva. Povolenie na ambulantný predaj a zriadenie trhového miesta však vydala MČ Staré Mesto.
Aj kvôli takýmto skúsenostiam budeme v budúcnosti pri schvalovaní žiadostí o zabratie verejného priestranstva brať do úvahy aj ohlasy obyvateľov na prevádzkovanie stánku v minulých obdobiach.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
28. október 2020

jajbolina

Na jednej strane Vallo vraví že chce "upratať" stánky v meste, na strane druhej povoľuje zabratie plochy na predajné stánky.

Matúš Vallo by mal byť konzistentný so svojim volebným programom a nie robiť opak toho čo sľuboval (developeri, zeleň a nie billboardy ktoré tu rastú ako huby po daždi, podpora chodcov, cyklistovb a nie áut-kresleniepiktogramov nie je cyklotrasa, asfaltovanie chodníkov nie je rekonštrukcia ale devastácia verejného priestoru, nevybudovanie rampy v podchode-Borská je pľuvanec invalidom a rodičom s deťmi v kočíkoch). Veľmi slabé reálne výsledky Vallo predvádza.
28. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

je rozdiel medzi povolením na zabratie verejného priestranstva a povolením na ambulentný predaj.
Situáciu s podchodom Borská sme Vám už vysvetľovali a so svojimi pripomienkami by ste sa mali obrátiť na ľudí, ktorí projekt pripravovali pred výsledkom komunálnych volieb 2018.
Mrzí nás, že sa Vám opravy povrchov chodníkov nepáčia. Na druhej strane je našou úlohou nájsť kompromis medzi rôznymi názormi. Veľa ľudí rekonštrukcie ciest a chodníkov chváli a tešia sa z nich.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
28. október 2020

jajbolina

Nuž k chodníkom, možno "architekta" vo funkcii primátora hlavnéjho mesta poučí portál o architektúre, ak on zamrzol v 90. rokoch. Tu ma poučenie zadarmo:
https://www.yimba.sk/clanky/mesto-rekonstruuje-vyznamne-ulice-na-chodniky-pouziva-lacny-asfalt
Mestské tepelné ostrovy
Fenomén mestských tepelných ostrovov nie je novinkou. Vo svete, najmä v Austrálii či USA, sa jedná o horúcu tému, o ktorej sa jedná na všetkých úrovniach vlády. Aj slovenská architektonická obec si je vedomá teplotných rozdielov medzi vidiekom a zastavanými mestskými časťami a snaží sa o navrhnutie nových či rekonštruovaných oblastí tak, aby ich zmiernila.
https://www.istavebnictvo.sk/clanky/mestske-tepelne-ostrovy
28. október 2020

Jerome

U iného súdka, Magistrát, oddelenie vzťahov... gramatické chyby:
ambulentný predaj - ambulantný.
a so svojími pripomienkami - svojimi
28. október 2020

Jerome

Z íného
28. október 2020

Jerome

z iného
28. október 2020

Jerome

stojí za stanoviskom že podnet - pred že chýba čiarka
Bohužiaľ z tohto dôvodu - za bohužiaľ chýba čiarka
30. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

samozrejme sme si vedomí zmeny klímy.
Preto sme spustili projekt na výsadbu 10 000 stromov v rámci mesta. https://10000stromov.sk/
Preto sme pristúpili k väčšej ochrane Mestských lesov, rozšírení bezzásahovej zóny a znížení ťažby. https://dennikn.sk/blog/1736503/ochrana-prirody-v-mestskych-lesoch?fbclid=IwAR0dXEikWZGpvp1BLzHvS8pY-DXrxt2RDnR-QvGL4ueoKjnShoVXjZAmAXo
https://bratislava.sk/sk/sprava/tazba-dreva-v-roku-2019-bola-najnizsia-v-historii-mestskych-lesov
Preto rokujeme s Ministerstvom pôdohospodárstva o odkúpení väčšej časti lesov a znížení ťažby aj tu. https://www.facebook.com/vallo.primator/posts/1552729711551689
Preto budeme v budúcnosti iniciovať zmenu územného plánu tak aby zohľadňoval aj riešenia klimatickej zmeny. https://www.youtube.com/watch?v=YHuPWq-Lnm0&t=2s
Preto výsledky všetkých architektonických súťaží, ktoré sme zverejnili, do lokalít zeleň prinesú v značnej miere. https://mib.sk/projekty/
Alebo sa priamo zameriavajú na problém tepelných ostrovov. https://mib.sk/projekt/drevene-plato-s-hmlovou-fontanou/
Preto pripravujeme strategický materiál Bratislava 2030, ktorý mestu umožní lepšie sa pripraviť a tak aj čeliť zmenám, ktoré ju čakajú. https://www.bratislava2030.sk/
Preto sme len v roku 2019 vysadili viacej stromov ako sa vysadilo v rokoch 2015, 2016, 2017 a 2018 dokopy. https://www.facebook.com/Bratislava.sk/posts/2979320458797638
Veľmi sme sa snažili aby chodník na Palisádach mohol mať iný povrch. Bohužiaľ dlažba nespĺňala technické normy a muselo by byť spevnené aj jej podložie aby ju udržalo. Finančné možnosti mesta v tomto roku neboli také veľké. Preto sme na túto ulicu zatiaĺ zvolili asfalt. Počet dláždených verejných priestranstiev chceme rozširovať a mnohé z ukončených verejných súťaží už aj priamo určujú použitie dlažby. Inak tomu nebude pravdepodobne ani pri Živom námestí. Výsledok tejto súťaže bude na konci roka 2020.
Manifest verejných priestranstiev tiež začne definovať v akých lokalitách by sa mal aký povrch používať.
Na miestach, kde bude asfalt, sa budeme snažiť o návrat kvalitného liateho asfaltu, ktorý má tiež veľa výhod a je používaný aj napríklad v centre Viedne.
Za upozornenie na gramatické chyby ďakujeme, napravíme ich.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
04. november 2020

Floralys

palisady su velky preslap. hovorite zatial zvolili asfalt ale sami viete ze tam bude minimalne 20 rokov. tak nezavadzajme ludi. radsej sa mohlo pockat alebo usetrit inde. to su miesta kde dlazba ma byt bez ohladu na.rozpocet. okrem toho stale neviem preco ak sa uz pouziva asfalt, nezalieva sa do nejakych tvarov - idealne stvorcov predelenych dlazobnymi kockami. v amerike maju takto robene chodniky kde je betonova vrstva rozdelena na kocky. ak teda aj pride k dalsej oprave tak nebudu otrasme cikcak ostrovceky 50shades of grey a roznych tvarov. vzdy by sa tak vymenil dany stvorec alebo viacero stvorcov. 🤷‍♂️ ved uz to hadam niekoho napadlo, alebo? nehovorim o tom ze to bude vizualne krajsie ci uz pred alebo po, kedze nebudu stopy po rozkopavke.
04. november 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
teraz opravuje magistrát/DPB križovatku pri Blumentáli a znovu tam všade leje asfalt.
Tak neviem, kde konečne chce magistrát "rozširovať...počet dláždených verejných priestranstiev...".
Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú. Skutek Vallovi utek.
S pozdravom.
04. november 2020

jajbolina

Poprosím magistrát aby si odpoustil vzletné názvy "Živé námestie" a podobne, radšej aby SKUTOČNE pristupoval k zmierňovaniu dopadov klimatických zmien-výsadbou stromov priamo do chodníkov a pred bytovky, pristupoval k udržaniu vody v mieste dopadu-zadlážďovaním chodníkov, budovaním priestoru kde sa v zeleni bude voda zlievať, zachytávaním voidy z magistrátnych budov do nádrží a následnému využitiu na polievanie zelene, vysadením stromov do stredových pásov (Panónska, Bajkalská, Tomášikova.....).

Asfaltovať chodníky, robiť rekonštrukcie chodníky a pritom do nich neosadiť stromy je faloš. Vallo nech si to nechá na svoju grupu sfanatizovaných fanúšikov na fb, MY CHCEME VIDIEŤ REÁLNE VÝSLEDKY.

PS: Skutočne som zvedavá čo vyleze z toho "Živého námesta", po výsledku Komenského námestia kde sa ľudia vydarili v ankete v poradí priorít za zeleň, ihrisko, dlažba dostali opak: dlažba (betón), nefunkčnú plochu na hranie detí ihrisko limitovanú ohradením oplotenia, zeleň, tak očakávam výsadbu 10 ministromčekov a betón a k tomu veľkohubú tlačovku o podpore zelene a chodcov v meste.
04. november 2020

Floralys

suhlasim. sadi sa malo, asfaltuje sa vela. palisady su premarnena sanca rovnako ponovom aj blumental. pritom projekt maju pekny ale naco ked mozu asfaltovat. aby som zas ale iba nekritizoval, robi sa urcite viac ako v predoslych obdobiach. kritika vsak musi byt a verim ze ma magistrat na podstatne viac ako zatial presdviedol. stare mesto sa naopak ani neoplati kritizovat. s pani zuzou to bol absolutny preslap. ta na rozdiel od magistratu neurobila absolutne NIČ. teda okrem selficiek.
04. november 2020

Floralys

suhlasim. sadi sa malo, asfaltuje sa vela. palisady su premarnena sanca rovnako ponovom aj blumental. pritom projekt maju pekny ale naco ked mozu asfaltovat. aby som zas ale iba nekritizoval, robi sa urcite viac ako v predoslych obdobiach. kritika vsak musi byt a verim ze ma magistrat na podstatne viac ako zatial presdviedol. stare mesto sa naopak ani neoplati kritizovat. s pani zuzou to bol absolutny preslap. ta na rozdiel od magistratu neurobila absolutne NIČ. teda okrem selficiek.
05. november 2020

jajbolina

Floralys-aj ja som zachytila ten projekt Blumentálu, je veľmi pekný. Ako sa ale ukazuje kecy sa robia, skutek je opak. Asfalt vládne Bratislave, krátkozraké riešenia nahrádzajú dlhodobé a kvalitné riešenia. Súhlasím, Vallo mal aj správne myšlienky ale nedokáže ich pretaviť do reality a starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová je omyl (doteraz nepochopím ako ju mohli vymeniť za Radoslava Števčíka. Ten urobil v Starom Meste reálny kus roboty na rozdiel od nej.
Neviem či sa dožijem normálneho primátora, lebo každý ide do kampane so zaujímavým program, reálne ho ale nedodržiava až klame (Vallo ktorý ignoruje zelené riešenia na chodníkoch).
05. november 2020

Jerome

Bohužiaľ, ilúzie neboli ani čo sa týka p.V.

RE: Staré Mesto p.Auf. = obrovský omyl

Všetci sa pýtajú, kto ju volil...?? KTO teda??
05. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za spätnú väzbu. Práve dlažba je vec, ktorú sme do projektu rekonštrukcie Amerického námestia pridali. Rovnako tak sme vytvorili zelené ostrovčeky do ktorých bude dosadená v blízkom období zeleň. Výsledky budú vidieť už čoskoro.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
05. november 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
1. Prečo ste "nepridali" dlažbu (čo to je, prosím, "pridať" dlažbu?) aj do rekonštrukcie Radlinského ulice? Radlinského je od macochy? To sa vám už nechcelo "pridať"?
2: Zelené ostrovčeky? Myslíte tie diery, kde stavebník nechal stavebný odpad a stavebnú suť a na to nahrnul tak maximálne 10 cm hliny? Tak to je teda úspech hoden magistrátnej (Vallovej) Potemkinovskej dediny!
O tých "zelených ostrovčekoch" (nejaké ešte infantilnejšie pomenovanie by sa nenašlo?) tu:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/102891/radlinskeho-stavebny-odpad-na-ostrovcekoch
S pozdravom.
Prosím o preposlanie.
05. november 2020

jajbolina

Pán Oravec súhlas.

Ešte sa vrátim k vyjadreniu magistrátu, citát: "Mrzí nás, že sa Vám opravy povrchov chodníkov nepáčia. Na druhej strane je našou úlohou nájsť kompromis medzi rôznymi názormi. Veľa ľudí rekonštrukcie ciest a chodníkov chváli a tešia sa z nich."

Môže mi prosím magistrát napísať kto okrem nekritických fanúšikov hipsterov na facebookovskej stránke Valla) je spokojný s asfaltovaním chodníkov? Bratislava je hlavné mesto krajiny v EÚ, žiadny zapadákov a nech si ju nemýli s "Bratislavkou kaviarňou". Práve kvôli takým ľuďom odtrhnutým od reality sme ostatným Slovákom na smiech.
Čím to že v iných mestách aj na Slovensku obnovujú chodníky z kvalitnej dlažby len tu nás hipster Vallo presviedča že je to normálne?
05. november 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
dovolím si vyjadriť predpoklad, že admin OPS celú túto našu diskusiu do 24 hodín úplne vymaže a bohorovne nás všekých pokarhá a poučí s argumentom, že OPS nie je FB ani žiadny diskusný klub.
Ak si chcete uchovať niečo z tejto diskusie, tak si to skopírujte a uložte niekde inde. Tak to tu chodí.
S pozdravom.
06. november 2020

Floralys

au! nikde som nezachytil vyjadrenie magistratu, ze su ludia, ktorym sa rekonstrukcie chodnikov (na asfaltove) pacia. ano, urcite taki existuju ale uprimne som prekvapeny ze sa nam tym chvalite alebo to pouzivate ako argument drahe mesto. podla mojho usudku su 4. skupiny ludi. (1.) Vallo fans, srdieckuju ❤ FB a instagram a pisu ako im pan primator zmenil zivot. kritizuju malo, su radi ze po tych babrakoch predchodcoch prisiel konecne niekto kto robi viac. to ci je to lepsie alebo horsie uz cez ruzove okuliare castokrat nevidia. nezazlievam im to. (2.) Skupina ludi ktorym sa pacia asfaltove chodniky, cervenobiele zabradlie popri ceste lebo je vo farbach mesta, nesrovnalove biele solarne lavicky, bilboardy a vizualny smog lebo je to sucastou novej doby (skoda ze doby tak 20 rokov dozadu) a podobne. z toho co som spomenul by ste si mohli domysliet ze nazor tychto ludi neni relevantny. ak daju vallovi hlas vo volbach dobre pre neho ale mesto a ulice nejsu vzdy vzasade krajsie ak to tato skupina ludi chvali lebo verte ci nie, ABSOLUTNE netusia co je pekne, co je vhodne a co je popularne. Uspokoja sa ak sa vymeni asfaltovy povrch chodnika po 35 rokoch na ich ulici alebo ak vymenite tri drevene dosky na lavicke za modro zlte a cez den si tam budu moct opat sadnut. podla nich staci ak su veci zvacsa funkcne a prakticke. (3.) skupina chronickych kritikov. mozete osadit najkvalitnejsie lampy, dlazbu, lavicky, kose, stromy obmedzit auta alebo naopak odstranit chodniky a postavit 8 prudove cesty cez centrum a pesie zony zmenit na parkovisko. vzdy budu nadavat a vzdy budu nespokojni. z ich strany ale nepride prinajmensia snaha poukazat na lepsiu zmenu, pomenovat problematiku alebo argumentovat. tychto ludi si netreba vsimat vobec. da sa povedat ze je to skupina obyvatelov - 2. avsak prehnane kriticka ku vsetkemu. potom je tu (4.) skupina, to sme vacsinou my, aktivni prispievatelia na OPS, komentujuci. zaujima.nas priestor v ktorom zijeme, sledujeme aktuality, navrhujeme zmeny a chceme lepsie a aktivnejsie riesenia. tie najlepsie riesenia! castokrat sme ostri co verim, ze chapete ale je to preto lebo chceme pre mesto viac a verime ze konecne prislo vedenie ktore sa k tomu dokaze priblizit. snad to budem moct skonstatovat o 2 roky. na zaver chcem tymto textom poziadat aby ste nas neurazali a neporovnavali s ostatnymi skupinami stastnych a menej stastnych obyvatelov ale skusili si brat konstruktivnu i ked ostru kritiku ako feedback a nepresviedcali nas ze cervenobiele zabradlie alebo asfaltovy chodnik ci ostrovcek kde je nahadzany bordel je fajn! dakujem 👍
13. november 2020

Jerome

dobrý Primátor - gazda mesta a jeho tím by si z týchto diskusií mal zobrať ponaučenie, myšlienky a byť rád, že sú obyvatelia, občania, ktorým záleží na meste, Slovensku, a myslia aj na budúcu/budúce generácie

ODKAZ je vynikajúci "počin", avšak treba pracovať na zlepšení a dotiahnutí problémov do konca.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania