Osuského - prevádzka kaviarne ruší nočná klud

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Jana 14. septembra 2020

Ako je mozne, ze v ramci bytoveho domu na Osuskeho 3 BCD ma prevadzka kaviarne otvaracie hodiny v piatok a sobotu do 23:00 a herna este dlhsie? Podla VZN je prevadzkova doba do 22:00. Opakovane je tam volana policia kvoli ruseniu nocneho kludu a nedodrziavaniu aj tych predlzenych otvaracich hodin. Obyvatelia BD neboli kontaktovani a nedavali suhlas na predlzene otvaracie hodiny.

VZN č. 12/2013 paragraf 3
(3) Všeobecná prevádzková doba prevádzkarní obchodnej živnosti pri pohostinskej
činnosti sa určuje:
a) V prevádzkarňach umiestnených v bytových domoch alebo v rodinných
domoch v dňoch pondelok až nedeľa v čase od 06.00 h do 22.00 h

16. september 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, váš podnet sme postúpili príslušnému oddeleniu.
Kto? Referát predbežnej právnej ochrany a podnikateľských činností

Dávid Pavlík, Referát komunikácie s verejnosťou MÚ Petržalka
01. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Preposielam odpoveď pracovníkov Referátu predbežnej právnej ochrany a podnikateľských činností: Prevádzková doba v herni Galaxy sa riadi ustanovením § 15 ods. 4 zákona č. 30/2019 o hazarde, ktorým je zakázané prevádzkovanie hazardných hier v čase od 03.00 hod. do 10.00 hod., z čoho vyplýva, že v čase od 10.00 hod. do 03.00 hod. nasledujúceho dňa je prevádzkovanie hazardných hier v herni povolené. Týmto ustanovením v zákone bolo zasiahnuté do dovtedajšej právomoci obce určiť prevádzkovú dobu v herni. Uvedené ustanovenie sme neúspešne pripomienkovali na Ministerstve financií SR (garant zákona). V týchto dňoch bola NR SR prijatá novela zákona o hazarde, ktorá stanovuje prísne podmienky pre dislokáciu herní a pri jej uplatnení bude musieť prevádzkovateľ v tejto herni činnosť ukončiť v zmysle zákona a zákonne stanovenej lehote.
Zároveň si Vás dovoľujeme upozorniť na ustanovenie § 15 ods. 7 písm. d), kde sa uvádza, že herňu je možné umiestniť v bytovom dome, ak s tým vyjadrí súhlas nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome. Výklad uvedeného ustanovenia môže podať garant zákona – Ministerstvo financií. Prevádzkovateľ kaviarne Cafe port požiadal o povolenie prevádzkovej doby nad rámec všeobecnej prevádzkovej doby, v čom mu bolo v zmysle príslušného VZN vyhovené. Prihliadali sme najmä na skutočnosť, že v súvislosti s prevádzkarňou sme v dobe podania žiadosti dlhodobo neevidovali sťažnosti na porušovanie prevádzkovej doby a na prípadné rušenie verejného poriadku. Prevádzková doba u tohto prevádzkovateľa bude prehodnotená. V súčasnej dobe je povinný dodržiavať prevádzkovú dobu do 22.00 hod. (všeobecná prevádzková doba), na čo bol pri prejednaní vášho podnetu dôrazne upozornený. V prípade nedodržania prevádzkovej doby v prevádzkarni žiadajte o vykonanie zákroku Mestskú políciu hl. m. Bratislavy, prípadne Policajný zbor.

Dávid Pavlík, Referát komunikácie s verejnosťou MÚ Petržalka
01. október 2020

Jana

Dakujem za odpoved.
Mozem vediet, z akeho obdobia je suhlas nadpolovicnej vacsiny vlastnikov? Obyvatelia domu, ale aj okolia s tym urcite nesuhlasili. Tento suhlas by sa mal vyzadovat na pravidelnej baze, aby sa obyvatelia nedostavali do neriesitelnych situacii.
26. august 2022

Jana

Dobry den, prevadzka Caffee Port ma noveho majitela a zmenene otvaracie hodiny znova az do 23:00. Ako je mozne, ze sa to povolilo??? Obyvatelia domu s tym nesuhlasili. Nie je to v sulade ani s aktualnym VZN, kde je prevadzkova doba do 22:00. Po tomto case by mala byt prevadzka zatvorena, ale pravidelne sa tam len zacina upratovat, presuvaju sa stoly, co sa ozyva do bytov, kedze priestor nie je poriadne odhlucneny na tento typ prevadzky.
Nedodrzuje sa tiez otvaracia doba, ked hlucni hostia su vnutri dlho po 22:00 za zatiahnutymi zavesmi.
26. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Jana.
Ďakujeme za upozornenie, na podnet sa pozrú naše kolegyne.
Kto? Referát predbežnej právnej ochrany a podnikateľských činností
Kedy? august/september 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
01. október 2022

Jana

Dobry den,
mozte prosim dat vediet v akom stave je podnet?
Nic sa nezmenilo, hostia su v prevadzke dlho po 22.
Dakujem
04. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Jana.
Stav riešenia podnetu opätovne preveríme.
Kto? Referát predbežnej právnej ochrany a podnikateľských činností
Kedy? október 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
07. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

uvedená prevádzkareň má povolenú všeobecnú prevádzkovú dobu v zmysle VZN č. 7/2012 v znení neskorších predpisov, t.z. denne v čase max. do 22.00 h. Podnikateľ bol vyzvaný, že v prípade, ak chce mať otvorenú prevádzkareň nad rámec všeobecnej prevádzkovej doby, musí doložiť súhlas vlastníkov a užívateľov bytov dotknutého bytového domu na Osuského ulici.

Dnes, t.j. 7.3.2023 sme opäť vykonali kontrolu tejto prevádzkarne a zistili sme, že na dverách je vyznačená prevádzková doba v dňoch nedeľa až štvrtok v čase od 12.00 do 22.00 h, piatok a sobota v čase od 12.00 do 23.00 h. Na základe uvedeného zistenia, sme sa telefonicky skontaktovali s konateľom prevádzkujúcej spoločnosti a upozornili ho na úpravu prevádzkovej doby v zmysle VZN.

V tomto roku referát predbežnej právnej ochrany a podnikateľských činností neeviduje podnety obyvateľov na túto prevádzkareň.
Kto? Referát predbežnej právnej ochrany a podnikateľských činností
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania